Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
Ahojte🙂 dievčatá poraďte pls😉: akurát 3 mesiace beriem Letrozol. (Nebrala som Tamoxifen), a začínajú ma bolievať kĺby...mali ste niektorá takýto problém? Je to bežná vec? Dr.mi spomínala, že problémom môžu byť kosti, ale nie kĺby...obvodná mi predpísala zatiaľ Condrosulf.
Dievčatá tie čo užívate tamoxifen užívali ste niekedy aj ascorutin ? Praskla mi žilka v oku a to že je dobré na to. Ďakujem vám.
Ahojte dievcata, mam otazocku koli mojej maminke. Bojuje uz 4 rocky a po kazdej kontrolw ma zvysene onkomarkery Ca 15-3 na prsnik teraz uz ma 25,6 a norma je 26,4 stupa to viac a viac a ma strach. Teraz je dokonca ten onkomarker vyssi ako v case ked isla pred operaciou to mala 22,4 a doktorka jej nic na to nepovedala, moze byt ze zase sa tam nieco spravilo? Bola na sone pred mesiacom to mala v poriadku na mamo caka. A poslala ju na rtg pluc. Dakujem za kazdy vas postreh a skusenost.
Ahojte. Chcm sa prosím vás spýtať či má niektorá z vás skúsenosti s vitaminy 5-HTP. Ci sú vhodné pri našej diagnóze. Podľa opisu vyzerajú super. Sú na poruchy spánku,depresie ,hormonálnu nerovnováhu ,chudne sa o nich. Aj podľa recenzií fungujú.
Dobrý deň, ahojte. Chcem sa spýtať, či je tu niekto, kto má, alebo mal karcinóm prsníka HER2+. Bohužiaľ mojej mame diagnostikovali rakovinu tohto typu, a všade čítam, že je to najhorší typ. Tak by som rada čítala skúsenosti s týmto typom rakoviny prsníka. Je tu niekto, kto mal tento typ a vyliečil sa, alebo aspoň žije, funguje normálne v rámci možnosti? Ďakujem za odpovede.
@kingama ahoj, ja som aktuálne 2 a pol roka od ukončenia liečby. Mám za sebou štandardný liečebný protokol chemoterapiou, biologickú liečbu, operáciu a rádioterapiu. Mám sa dobre, ako zvyknem povedať, sem-tam, kdesi-čosi potrápi, ale cítim sa fajn, fungujem úplne normálne. Pracujem, stíham domácnosť, malé naspeedované dieťa a aj záľuby. A verím, že budem žiť “večne”😊
Neboj sa, mamina má aj pri tomto type nádoru šancu vyliečiť sa. Už začala s liečbou?
@kingama nemyslím si, že je to najhorší typ, kde všade to píšu? Ja som to nečítala nikde ..
Na pozitívne nádory existuje liečba, čo potom tie negatívne? 🤷 Záleží od množstva faktorov ako je štádium, agresivita a tak..
Ja som tiež her2+ aj hormonálne+ bola som v 3. Štádiu a som na tom veľmi dobre 🙂 pomaly sa blížime do finále 🙃😁❤️
@dharmasanata tak to je veľmi dobrá správa. Dúfame, že aj u nás to dopadne dobre. Je to teraz pre nás obrovský šok, a ja iba čítam a čítam a hľadám skúsenosti. Tak uvidíme, ako ďalej, teraz ide k onkológovi na konzultáciu. Môžem sa spýtať, koľko vám trvala liečba? Prajem vám všetko dobré.
A mala by som ešte jednu otázku? Bolo vám nariadené najprv PET CT? S onkológom sa ešte nestretla, ale povedal, že prvý krok bude ten CT a až potom budú konzultovať o ďalšej liečbe.
@kingama ďakujem, ono je lepšie veľmi asi nečitať, je fajn ale mať prehľad, no nevenovať tomu toľko pozornosti. A každý prípad je úplne iný ako aj každý organizmus. Chemoterapia u mňa bola cca 6- 7 mesiacov , operácia , potom ma čakajú ožiare tie neviem ešte koľko budem mať , rátam cca ďalší mesiac , biologickú liečbu budem mať ešte do konca roka asi a hormonálnu liečbu predpokladám 5 rokov..
Na pet som nebola, mala som len ultrazvuk a mamograf nič viac.
@dharmasanata tak to je zaujímavé. Ona mala iba ultrazvuk, a teraz že PET CT, aby vedeli, či nie sú niekde metastázy. Tak teraz neviem, ako to u vás zistili, či nie sú? A prečo chcú od nej? A kde sa liečite, prosím vás? Mama ide do NOU do Bratislavy.
Ahojte dievčatá, ktoré ste z Bratislavy, v dome kultúry Ružinov sa cvičí onkopilates s rehabilitačnými prvkami, zameraný na rozhýbanie ruky po mastektómii a ako prevencia proti lymfedému, utorky o 16-tej, štvrtky o 10-tej, kto má záujem, príďte sa pozrieť a zacvičiť si. Potrebujete len chuť a karimatku😊
Dodatok k onkopilatesu - sama som po chemo, mastektómii aj ožarovaní, vyoperované všetky uzliny, neustály boj s lymfedémom, aby som ho mala pod kontrolou, a s množstvom skúseností s rehabilitaciou na NOU…takže chápem všetky komplikácie po liečbe a podľa toho aj precvičujem, všetko odžité na vlastnej koži

@daniela232 aaaale nie je to je len o zvyku 😂