icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

helga9
23. feb 2025

@daniela232 aaaale nie je to je len o zvyku 😂

julcah
25. feb 2025

@ira25 este sa chcem opytat,ze kde si mala konkretne nador...lebo ja skoro v pidpazusi,uplne vonkajsi kvadrant a tak tam som dostala najsilnejsi oziar...stale patram,preco prave ja mam ten prsnik este stale opuchnuty a tvrdsi

ira25
27. feb 2025

@julcah ja som mala vnútornú hornú časť.
No musíš dať tomu čas....neviem ako dlho si po oziaroch.
No nie si sama ,poznám viaceré ktoré mali dva roky taký prsník ako píšeš.
Natieraj ho nechtikovou mastičkou..
Mne zmäkol ,vybledol,ale v mieste operované jazvy je trochu tmavší.

julcah
1. mar 2025

@ira25 dakujem,som 3 mesiace po oziaroch

ppdesign
10. mar 2025

Ahojte🙂 dievčatá poraďte pls😉: akurát 3 mesiace beriem Letrozol. (Nebrala som Tamoxifen), a začínajú ma bolievať kĺby...mali ste niektorá takýto problém? Je to bežná vec? Dr.mi spomínala, že problémom môžu byť kosti, ale nie kĺby...obvodná mi predpísala zatiaľ Condrosulf.

zuzap33
10. mar 2025

@ppdesign beriem Letrozol 4 roky. Bolesti kosti a klbov, pohyby ako robot hlavne pri vstavani a dlhom sedeni. Inak beriem na predpis Caltrate, co je vapnik plus D, kazdy den.

julcah
10. mar 2025

@zuzap33 toto mam ja pri Tamoxifene,po stati a sedeni mam problem s pohybom

nelaja
10. mar 2025

@ppdesign ahoj presne tri mesiace po zacati uzivania anastrozolu to iste - bolesti klbov a do roka pocit ako keby som zostarla o 10, uz nic neberiem od augusta a ani po vysadeni ziadne zlepsenie, spustil aj osteoporozu, tak teraz liecim to

helga9
12. mar 2025

@ppdesign ahoj je to normálne treba cvičiť brat ď vitamín vápnik k1, magnezium. Užívam aj kolagén.

ada2007
12. mar 2025

Dievčatá tie čo užívate tamoxifen užívali ste niekedy aj ascorutin ? Praskla mi žilka v oku a to že je dobré na to. Ďakujem vám.

katenka2
12. mar 2025

@ada2007 áno, kľudne si daj ascoritin, je voľne dostupný a pomáha 👍🏻

freeja
Autor odpoveď zmazal
masha123
20. mar 2025

Ahojte dievcata, mam otazocku koli mojej maminke. Bojuje uz 4 rocky a po kazdej kontrolw ma zvysene onkomarkery Ca 15-3 na prsnik teraz uz ma 25,6 a norma je 26,4 stupa to viac a viac a ma strach. Teraz je dokonca ten onkomarker vyssi ako v case ked isla pred operaciou to mala 22,4 a doktorka jej nic na to nepovedala, moze byt ze zase sa tam nieco spravilo? Bola na sone pred mesiacom to mala v poriadku na mamo caka. A poslala ju na rtg pluc. Dakujem za kazdy vas postreh a skusenost.

helga9
20. mar 2025

@masha123 ahoj pri tejto chorobe nič neplatí ale to navýšenie má mamka minimálne väčšinou keď je progres tak tie markery stúpnu naraz a o veľa. Väčšinou je to podozrivé keď skočia o viac ako polovicu. Zatiaľ by som bola pokojná aj keď to nie je záruka.

masha123
20. mar 2025

@helga9 dakujem ❤️❤️❤️snad to bude v poriadku. Ma ztukovatenu pecen z tamoxifenu pravdepodobne tak mozno aj to tam robi nejaku ulohu ze sa to zvysuje kedze citam ze to suvisi s ochorenim pecene

tanicka2311
21. mar 2025

Ahojte. Chcm sa prosím vás spýtať či má niektorá z vás skúsenosti s vitaminy 5-HTP. Ci sú vhodné pri našej diagnóze. Podľa opisu vyzerajú super. Sú na poruchy spánku,depresie ,hormonálnu nerovnováhu ,chudne sa o nich. Aj podľa recenzií fungujú.

tanicka2311
21. mar 2025
zuzap33
21. mar 2025

@masha123 norma markerov je 35, takze nie je co riesit. Ak by mala 100, 500, 1000, potom by to bol dovod na znepokojenie

helga9
21. mar 2025

@zuzap33 Zuzi nie je to tak že do 35, záleží akú sadu má laborka, tam kde chodím ja je do 23,5.

kingama
21. mar 2025

Dobrý deň, ahojte. Chcem sa spýtať, či je tu niekto, kto má, alebo mal karcinóm prsníka HER2+. Bohužiaľ mojej mame diagnostikovali rakovinu tohto typu, a všade čítam, že je to najhorší typ. Tak by som rada čítala skúsenosti s týmto typom rakoviny prsníka. Je tu niekto, kto mal tento typ a vyliečil sa, alebo aspoň žije, funguje normálne v rámci možnosti? Ďakujem za odpovede.

lulu1217
21. mar 2025

@kingama ahoj, ja som aktuálne 2 a pol roka od ukončenia liečby. Mám za sebou štandardný liečebný protokol chemoterapiou, biologickú liečbu, operáciu a rádioterapiu. Mám sa dobre, ako zvyknem povedať, sem-tam, kdesi-čosi potrápi, ale cítim sa fajn, fungujem úplne normálne. Pracujem, stíham domácnosť, malé naspeedované dieťa a aj záľuby. A verím, že budem žiť “večne”😊
Neboj sa, mamina má aj pri tomto type nádoru šancu vyliečiť sa. Už začala s liečbou?

dharmasanata
22. mar 2025

@kingama nemyslím si, že je to najhorší typ, kde všade to píšu? Ja som to nečítala nikde ..
Na pozitívne nádory existuje liečba, čo potom tie negatívne? 🤷 Záleží od množstva faktorov ako je štádium, agresivita a tak..
Ja som tiež her2+ aj hormonálne+ bola som v 3. Štádiu a som na tom veľmi dobre 🙂 pomaly sa blížime do finále 🙃😁❤️

kingama
26. mar 2025

@lulu1217 ešte nie. Iba teraz nám prišli výsledky biopsie, teraz ide k onkológovi na konzultáciu, tak máme obrovský strach. 😏

kingama
26. mar 2025

@dharmasanata tak to je veľmi dobrá správa. Dúfame, že aj u nás to dopadne dobre. Je to teraz pre nás obrovský šok, a ja iba čítam a čítam a hľadám skúsenosti. Tak uvidíme, ako ďalej, teraz ide k onkológovi na konzultáciu. Môžem sa spýtať, koľko vám trvala liečba? Prajem vám všetko dobré.

kingama
26. mar 2025

A mala by som ešte jednu otázku? Bolo vám nariadené najprv PET CT? S onkológom sa ešte nestretla, ale povedal, že prvý krok bude ten CT a až potom budú konzultovať o ďalšej liečbe.

dharmasanata
26. mar 2025

@kingama ďakujem, ono je lepšie veľmi asi nečitať, je fajn ale mať prehľad, no nevenovať tomu toľko pozornosti. A každý prípad je úplne iný ako aj každý organizmus. Chemoterapia u mňa bola cca 6- 7 mesiacov , operácia , potom ma čakajú ožiare tie neviem ešte koľko budem mať , rátam cca ďalší mesiac , biologickú liečbu budem mať ešte do konca roka asi a hormonálnu liečbu predpokladám 5 rokov..
Na pet som nebola, mala som len ultrazvuk a mamograf nič viac.

kingama
26. mar 2025

@dharmasanata tak to je zaujímavé. Ona mala iba ultrazvuk, a teraz že PET CT, aby vedeli, či nie sú niekde metastázy. Tak teraz neviem, ako to u vás zistili, či nie sú? A prečo chcú od nej? A kde sa liečite, prosím vás? Mama ide do NOU do Bratislavy.

algida
26. mar 2025

Ahojte dievčatá, ktoré ste z Bratislavy, v dome kultúry Ružinov sa cvičí onkopilates s rehabilitačnými prvkami, zameraný na rozhýbanie ruky po mastektómii a ako prevencia proti lymfedému, utorky o 16-tej, štvrtky o 10-tej, kto má záujem, príďte sa pozrieť a zacvičiť si. Potrebujete len chuť a karimatku😊

algida
26. mar 2025

Dodatok k onkopilatesu - sama som po chemo, mastektómii aj ožarovaní, vyoperované všetky uzliny, neustály boj s lymfedémom, aby som ho mala pod kontrolou, a s množstvom skúseností s rehabilitaciou na NOU…takže chápem všetky komplikácie po liečbe a podľa toho aj precvičujem, všetko odžité na vlastnej koži

lulu1217
26. mar 2025

@kingama to je dobre, že ide mamina na PET CT, odhalí všetko, aj aj tú najmenšiu rakovinovú bunku. V najlepšom prípade nebude mať metastázy nikde k tele a začne s liečbou🩵