icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

dharmasanata
26. mar 2025

@kingama ja som z malého zaprdeneho mesta na východe, ja som rada že dostanem chemoterapiu, sama si platím aj usg lebo sa inak ani nedostanem a na také ako pet môžem len prosiť. V Ba je to úplne iné, viac možností.. tu im je jedno či metastázy sú. Mala som vysoké onkomarkery a aj tak ma nikam neposlali.
Vidím veľmi regionálne rozdiely, radšej sa k tomu nejdem vyjadrovať. Ak ste v Ba ste v dobrých rukách..

kingama
26. mar 2025

@lulu1217 áno, len som sa zľakla, že prečo ten CT, či už oni vedia niečo, alebo majú nejaké podozrenie na niečo. Dúfam, že nie a bude všetko v poriadku.

daniela232
26. mar 2025

@kingama nemusi byť podozrenie,tiež.som hned na začiatku pred začatím liečby bola na ct hrudnik dutina brušna,a mala panva ,a potom este na scintigrafiu skeletu kosti.

michaelanova
26. mar 2025

@kingama ahoj, mne ked nasli nador, tak som bola hned na mri hrudnika a uzlin, ct pluc, brucha a panvy, po skonceni chemo este na gamagrafii kosti, nikde som nic nemala, neboj❤️

michaelanova
26. mar 2025

Dievcence, som skoro 2 roky po chemo a zvazujem rekonstrukciu, nemam pravy prsnik, co by ste mi poradili, kam sa objednat? Som z Piestan, dakujem pekne

maria123
26. mar 2025

@dharmasanata asi tak

kingama
27. mar 2025

@dharmasanata fíha, to je veľmi veľmi smutné, mať také veľké regionálne rozdiely. Ale vidím to, my sme síce nie z BA, ale z Dunajskej Stredy, čo je iba kúsok od BA, ale obrovské rozdiely sú v zdravotníctve. Ja som radšej aj rodiť išla do BA, lebo u nás katastrofa.

lulu1217
27. mar 2025

@kingama neboj sa, je to len “preventívne” vyšetrenie, aby sa vylúčilo ďalšie zasiahnutie orgánov. Prvotné informácie sú náročné na psychiku, ale strach a neistota opadnú s nástupom liečby, budete sa sústrediť len na svetlú budúcnosť😊držím palce!

kingama
27. mar 2025

@daniela232 ďakujem za odpoveď.

kingama
27. mar 2025

@lulu1217 ďakujem ❤️

kingama
27. mar 2025

Baby, čo ste písali, že ste mali variant HER2+, aký ste mali postup? Najprv chemo, potom operácia alebo opačne? Mame nariadili operáciu na budúci týždeň a liečba až po. Prepáčte za veľa otázok, len som zvedavá. Ďakujem.

zuzap33
27. mar 2025

@kingama ano su rozdiely a velke. My z vychodu o PET, kybernetickom nozi, ablacii, chladiacej ciapke a podobnych moznostiach mozme len snivat

lulu1217
27. mar 2025

@kingama ja som najskôr podstúpila liečbu, už počas bielych chemo som začala s biologickou liečbou, potom operácia a následne rádioterapia. Záleží aj od veľkosti nádoru, ak je väčší, dáva sa najskôr liečba, aby sa zmenšil.

baska0917
Autor odpoveď zmazal
heryteri
4. apr 2025

Ahojte zienky, tie co chodite uz len na kontroly, chodite aj na momograf alebo len na sono? Mam ist na mamo a samozrejme kazdy ma plasi, ze som nemala suhlasit, ze nie je dobre aby mi to stlacali atd ...🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

lenkapresov1
4. apr 2025

@heryteri to mi ani nevrav, ze sa nema chodit. Nedavno som bola na mamo .

katenka2
4. apr 2025

@heryteri vravia hlúposť, kľudne choď. Bože takéto hlášky ma vedia vytočiť!

daniela232
4. apr 2025

@heryteri neviem či sa má nemá,chodim raz ročne,ked ma pošle dr.tak idem

heryteri
5. apr 2025

@lenkapresov1 no ja fakt netusim , preto zistujem tu u vas. Lebo ze v niekt.statoch sa z tohto dovodu uplne upustilo od takehoto vysetrenia. 🤷‍♀️ clovek aby sa vsetkeho uz bal🙈 tak ma doplasili...

dharmasanata
5. apr 2025

@heryteri ja som sa o tom vyjadrovala aj v inej diskusii,
Som nasratá, že niekto si toto zmyslel a straší tým ženy a potom nechodia na kontrolu. Podľa mňa by také niečo malo byť trestané, šírenie hoaxov..Prosím ťa, nepočúvaj iných. Aj ja mám okolo ľudí čo toto tvrdia, toľko ich konšpiruje, covid nebol, čipovanie, blbosti... Neboj nič keby oni si týmto prešli na mamograf by nakoniec aj tak docupkali..

heryteri
5. apr 2025

@dharmasanata mas pravdu, skusim si nastavit mysel tak, ze je to ok👍

ada2007
7. apr 2025

Ahojte, dievčatá tie čo ste chodili na rehabilitácie, dávali vám Laser, ultrazvuk, na bolestivé miesto? Môže sa to pri našej diagnóze? Viem,že magnet sa nemôže, ďakujem za vaše skúsenosti.

katenka2
7. apr 2025

mile dievcence, hoci ubolena a unavena, bola som dnes v skole /UTV/ a dnes sme mali prednasku so psychiatrickou. Prijemna starsia pani, plna usmevov a emapatie. A okrem inych, mnohych informaciach o depresii, sa mi do pamati vryli dve veci, ktore pokladam za uzitocne pre kazdeho, hlavne nas chorych.

1/ Velmi radila NECITAT pribalove letaky predpisanych liekov. Hovorila, ze tie su toxicke ovela viac, nez lieky samotne, ze by to mali mat pacienti zakazane. Ze vyrobci do nich uvedu vsetko mozne aj nemozne, nie kvoli pacientovi, ale kvoli pravnikom, ak by sa nahodou niekedy nieco vyskytlo, z coho by ich mohol pacient obvinit, aby boli kryti - my sme na vsetko upozornili. Ze ak sa osetrujuci lekar nepyta na ostatne lieky, co uzivate, tak nepoklada tento liek za nebezpecny pre vas zdravotny stav.

2/ Kedze sme na prednaskach same stare zeny, padol aj dotaz na lieky na spanie /rozumej nie volnopredajne lieky, co pomozu minimalne/. A tu pani doktorka vravela, ze v prvom rade u pacientov od 60-65 rokov vyssie, vobec neobmedzuje uzivanie tychto liekov. Ide o to, nezvysovat davky. Ak nastavena davka roky plni svoju funkciu a pacientovi pomoze sa riadne vyspat, tak sa mozu uzivat do smrti. A ze ma aj mladsich pac. a u niektorych aj tak dlhy cas predpisuje male mnozstva sedativ a liekov na spanie, lebo u nevyspateho cloveka sa aj choroby tela, aj choroby psychiky hlasia ovela skor a vyraznejsie. Ze ludia neveria, ale spanok je nuveritelne potrebny aj na zvladanie tazkych chorob a ze stredovek a nazory na antidepresiva by uz mohol pominut, lebo aj mozog je len organ ako kazdy iny. A ako kazdy inych moze ochoriet a clovek ho vlastnymi silami nedokaze presvedcit, ze sa ma dat do poriadku. Tak ako su lieky na vysoky tlak, zapaly, cukrovku ap., tak su aj lieky na mozog a hlaska - "musis sa pozbierat", alebo "keby si len trocha viac chcel, zvladol by si to"... atd, iba zatlka postihnuteho viac a viac beznadeji a ublizuje mu.

Tak povedala som, co mam na srdci. Ja tomu verim /lebo to mam zial, vacsinou odskusane/ a nakolko som mooooc unavena, nebudem tu viest polemiky s inymi nazormi, za co vopred dakujem 😉 Pouvazujte prosim, mozno doktorka so 45-50 ročnou praxou v tejto oblasti, bude o tom hodne vediet.
Dobru nocku 🌜

ira25
7. apr 2025

@ada2007 áno ja som chodila aj teraz opäť chodím a dávali mi všetko okrem magnetu

ada2007
7. apr 2025

@ira25 aj elektriku ti dávajú? Čo ti liečia? Mňa strasne boli chrbtica, tak hádam to pomôže.

ira25
7. apr 2025

@ada2007 aj elektriku ale slabšiu....teraz dávajú Tens ten je vhodnejší

ira25
8. apr 2025

@ada2007 nevšimla som si,že sa pýtaš čo mi liečia.
Tak koleno, bedrové kĺby a panva.

freeja
17. apr 2025

Ahojte, prosim.vas, oziare v NOU... neviete nahodou, od kolkej do kolkej sa robia? Ide mi o to, ze pracujem, rano by mi to moc nevyhovovalo, skor poobede...nechce sa mi kvoli tomu na mesacnu PNku 😳😬 nieco sa mi mari, ze su tam az do vecera, ci si zle pamatam? Ďakujem

katenka2
19. apr 2025

🍀

lulu1217
19. apr 2025

@katenka2 🤗ďakujeme, Katka! Aj ja tebe prajem veselú Veľkú noc, nech ťa mužík trošku pooblieva, aby sme zdravé boli😊