Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@daniela1616 ahoj akurat mi tečie posledná stvrta veľmi sa teším. No mna obišiel ten rastový faktor. Nech ti bolesti čím skor prejdu
Maaam to uz za sebou tralalala

@romiada fuuu strasne sa teším ze to uz mam za sebou. Rano začalo katastrofálne ale vcul uz je dobre. Oblialo ma teplo pot zaľahlo mi v ušoch a uz som bola na zemi. Chudák muž jak sa vystresoval.Musim si dat pozor na pitie. Obidve ruky mam dopichane do prvej keď mi pichla tak mi praskla žila tak hold do druhej. Obidve ruky mam au. Ale uz to neriešim ponatieram ich. V pondelok ma to čaká zas idem na preventívny odber to bude z jednej ruky a potom na ct to bude z druhej ruky takze zas bude au.
@helga9 super, že posledná. Teším sa s tebou a ďakujem 😉
@daniela1616 no dneska bolo na chemo totálne Full. Maju 2 miestnosti sedačka vedľa sedačky. Ušla sa mi úplne posledná. A to keby tam nebola pani na vozíčku tak nemám ani to posledné miesto. A v čakárni u Dr to iste. Ma 40 caseniek a mimo toho este plno ľudí . Fakt je toho nejak veľa.
@helga9 veru tak, aj u nás sa onko ide rozširovať. Je toho fakt viac a viac 😔
@daniela1616 presne aj môj Dr rieši novú onko ordináciu lebo proste toľko veľa pacientov a nestíha to.
Zienky mala Ste niektora po chemo zacervenany prsnik prosim? Moja mama mi ukazala prso....to ktore jej operovali (horny lavy kvadrant) jej zacervenalo cele ale ta spodna cast.. od bradavky k rebram....je to akoby jej popraskali zilky. Je to normalne?
@helga9 no super,že si dostala tú štvrtú chemo aj keď s komplikáciami,ale základ,že to máš za sebou.No a s tou vodou,každý vie že sa má piť dostatočne,keď tie chemo nám tak dokaličili žalúdok,že sú dni keď tú vodu prosto do seba nedáš,no nie?Ale je suuuuper,že to máš za sebou,a teraz len aby ti bolo už lepšie😉
@mata9522 ahoj teraz uz len čakať co pride ta hnusná pachuť v ústach ale ta aronie mi nato pomohla tak ju budem piť aj teraz a žalúdok na vode ale pri prvých troch chemo to boli zo začiatku len 2-3 dni hlavne ze mi ju dali aby liečba nemala veľkú prestávku . No práveže sa mi nezdalo ze malo pijem no asi to ale bolo malo lebo v tých horúčavách ani von nechodím idem len podvecer a slnku sa vyhýbam co najviac.
@hyta ahoj všetko pomoze na chvíľku ale nemala som to nejak dlho možno tak tyzden potom to prestalo tak dúfam ze teraz sa nic nevyskytne veď jedy do tela len pribúdajú ale tým ze som mala tyzden pauzu tak sa možno telo trochu viac zregenerovalo. Celkom dobre mi zaberali zavináče kyslé ryby to asi tak najdlhšie a este žuvačky to som zula furt v kuse.
Ahojte baby. Píšem si s jednou pani tiež rakovina prsníka metastaticka. Ona mi písala ze ona sa slní aj počas chemo. Leboze ze prevencia pred rakovinou je vitamin D a v južných krajinách kde maju viac slnka maju menej rakoviny. Inak toto som čítala aj ja. A D vitamin berie ale ze ten si niekde objednáva. Ze ona sa natrie 20 faktor ze väčší nie lebo potom telo neabsorbuje vitamin. A co ja sledujem instagram brestcancer tak po liečbe všetky prvé co robia idu k moru. No tak co nato povedať?
@helga9 Ja tu nechcem medzi vás zasievať poplašné zprávy, no sestra mojej kaderníčky bola po takejto liečbe a veľmi túžila po dovolenke pri mori. Do dvoch mesiacov sa jej tá pliaga vrátila a aj na nu skonala. Je iné narodiť sa v prímorksých krajinách, kedy je človek už od detstva zvyknutý na zvýšenie slnečnej aktivity a rozdiel sme my.
@hyta ahoj áno to určite ze inak reagujeme mi a oni. Ale neverím ze sa jej to vrátilo z toho. Nato podľa mna nieje žiadne racionálne vysvetlenie. Ja som taká ze verím tomu co sa dá reálne vysvetlit alebo podložiť nejakými testami a tak a co sa týka tohoto slnenia ani doktori v tom nemajú jasno. Ja som toho názoru ze to mas v sebe geneticky dane buď sa to vráti alebo nie a nemyslím ze sa to dá nejak veľmi ovplyvniť. Ako ja úplne sa vymykam faktorom tým ktoré ovplyvňujú rakovinu rizikové sú ženy ktoré neskoro rodili mala som 23 a 28, ženy ktoré nekojili ja 3 roky som kojila, skorý nástup menzes mala som skoro 13 takze normal, nie som obezna, nefajcim, nepijem, cvičím atd. A mam ju. Určite životný štýl niečo ovplyvní ale faktormi ktoré neovplyvním to sú chemikálie na poliach teda potraviny a radiacia znečistené ovzdušie a tak.Takze môj názor je ze to mame dane to ci ju dostaneme a ci sa vyliecime aj ci sa to vráti. Ale to ze niekto pojde k moru to podľa mna vplyv nato nemá samozrejme ak to nebude preháňať ze bude 10 hodín sa prazit na slnku čo nie je vhodne ani pre normálneho človeka. Je to môj názor niekto bude súhlasiť a niekto oponovať.
@hyta plne s tebou súhlasím, ja by som neriskovala. Mne Dr. povedala, že nám počas chemo úplne stačí načerpať vitamín D počas prechádzaky, ale až po 17 tej. Vystavovať sa slnečným lúčom mi rázne zakázala a nie len kvôli fľakom, ktoré slnko môže spôsobiť na koži, ale aj kvôli chémie, ktorou je celé naše telo, každá naša bunka naliata. Ak opatrne prosím.

@helga9 ahoj, mám za sebou červené 2 a docetaxel + herzumu 3 a ešte ma čaká 1. Chemo v pohode mňa ničí Neulasta, ale dala mi od bolesti Doretu tak sa dá. Dúfam, že krv si mala ráno ok a máš za sebou koktail 😉. Držím palce a prajem pekný deň. 😉♥️