icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

kingama
6. jún 2025
@hope87

Ahojte dievcata 🩷. Az teraz som nasla tuto diskusiu, tak sa k Vam pridavam uz ako zdrava zena 😊. Min.rok v juli mi diagnostikovali rakovinu prsnika - HER2+. Po chemoterapiach, naslednom CT a operacii, kde vsetko, aj najblizsie uzliny, vyslo negativne, mam aktualne oziare. Tento tyzden vsak uz koncim, tak sa velmi tesim. Aktualne som na hormonalnej a biologickej liecbe. Vsetko som zvladala viac-menej dobre, ci uz psychicky, tak aj fyzicky ale teda ako tak citam vase skusenosti, tak ta hormonalna liecba si asi vyberie svoju dan 😏. Ale zatial a napodiv, nikdy som sa necitila lepsie. Klud, pohoda a venovanie sa samej sebe. Tato diagnoza mi v mnohom otvorila oci. Hlavne, co sa tyka pristupu k zivotu a toho, co si do neho pustam. Kazdy den sa zobudzam s uplne inym "nadychom" a som vdacna, ze tu som a chystam sa umriet az na starobu 😁...tak ako kazda z nas, ze ano? 🩷. Drzte sa dievcata 🍀

@hope87 môžem sa opýtať, koľko chemo si mala? Zdá sa mi, že to bola dosť dlhá liečba. Moja mama má tiež tento typ, Her2+, lieči sa od konca apríla, najprv chemo až potom operácia. Len som zvedavá, odkedy dokedy si dostala chemo pred operáciou. Mala si mastektómiu či vybrali iba tú časť? Koľko po operácii si začala ožiare? Ďakujem za odpovede.

ada2007
7. jún 2025
@michaelanova

@mirkab79 nechala mi ho, tiez mam take uzkostne stavy, hlavne ked zaspavam a vstavam, teraz posledny mesiac mam take zavrate, tlaky, som unavena, neviem, ci preto, ze som na mesiac vysadila a znova zacala, mam len tamoxifen

@michaelanova prosím ťa prečo si na mesiac vysadila tamoxifen? Ďakujem

hope87
9. jún 2025
@kingama

@hope87 môžem sa opýtať, koľko chemo si mala? Zdá sa mi, že to bola dosť dlhá liečba. Moja mama má tiež tento typ, Her2+, lieči sa od konca apríla, najprv chemo až potom operácia. Len som zvedavá, odkedy dokedy si dostala chemo pred operáciou. Mala si mastektómiu či vybrali iba tú časť? Koľko po operácii si začala ožiare? Ďakujem za odpovede.

@kingama spolu som mala 16 chemo. Prve 4 boli take "cervene", tie sa davali kazde 2tyzdne a potom 12 "bielych" kazdy tyzden. Chemo som skoncila zaciatkom januara a operaciu som mala v polovici februara. Oziare mi zacali zaciatkom maja. Mala som ich mozno o 2tyzdne posunute, kedze som brala atb kvoli zapalenej rane. Mala som kozu setriacu mastektomiu. Neskor podstupim rekonstruckiu.

zachranarkazh
9. jún 2025
@lucka6041

Mozem sa opytat, ked vam zistili rakovinu prsnika, za aku dobu ste mali operaciu - vybratie nadoru ? ano viem, vsetko zavisi od konkretnych vysledkov … ale tak informativne. Pohybuje sa to v mesiacoch ? dakujem

@lucka6041 mne 23.3. robili biopsiu, 14.4. som mala výsledky a operovali ma 5.5., takže všetko prebiehalo veľmi týchto, momentálne začínam 4. rok po, beriem Tamoxifen a som sledovaná a zdravá🙏 prajem každej žienke čo si týmto prechádza veľa fyzických a najmä psychických síl…

julcah
9. jún 2025
@zachranarkazh

@lucka6041 mne 23.3. robili biopsiu, 14.4. som mala výsledky a operovali ma 5.5., takže všetko prebiehalo veľmi týchto, momentálne začínam 4. rok po, beriem Tamoxifen a som sledovaná a zdravá🙏 prajem každej žienke čo si týmto prechádza veľa fyzických a najmä psychických síl…

@zachranarkazh
a nemas ziadne vedlajsie ucinky tamoxifenu,znasas ho dobre?

zachranarkazh
9. jún 2025
@julcah

@zachranarkazh
a nemas ziadne vedlajsie ucinky tamoxifenu,znasas ho dobre?

@julcah myslim si, že relatívne dobre, pár kg som určite pribrala, a na pribalový leták o vedľajších účinkoch radšej nemyslím 😉 doktorka mi už po 3 rokoch prisľúbila zmenu lieku, uvidím čo mi predpíše …

michaelanova
9. jún 2025
@ada2007

@michaelanova prosím ťa prečo si na mesiac vysadila tamoxifen? Ďakujem

@ada2007 musela som ist na kyretaz, a 3 tyzdne pred opkou som kvoli prevencii kvoli tromboze musela vysadit, cca tyzden po opke som zacala znova uzivat

mazi1
9. jún 2025
@zachranarkazh

@julcah myslim si, že relatívne dobre, pár kg som určite pribrala, a na pribalový leták o vedľajších účinkoch radšej nemyslím 😉 doktorka mi už po 3 rokoch prisľúbila zmenu lieku, uvidím čo mi predpíše …

@zachranarkazh ja som tiež brala 3 roky tamoxifen, teraz po 3 rokoch mi zmenili na Letrozol. Takže od mája beriem Letrozol.

ada2007
9. jún 2025
@michaelanova

@ada2007 musela som ist na kyretaz, a 3 tyzdne pred opkou som kvoli prevencii kvoli tromboze musela vysadit, cca tyzden po opke som zacala znova uzivat

@michaelanova aj ja som mala teraz minulý týždeň vo štvrtok kyretáž, ale tamoxifen mi nekázali vysadiť, čo som sa čudovala....to môže vzniknúť trombóza? ako dlho si sa zotavovala po zákroku?

zachranarkazh
10. jún 2025
@mazi1

@zachranarkazh ja som tiež brala 3 roky tamoxifen, teraz po 3 rokoch mi zmenili na Letrozol. Takže od mája beriem Letrozol.

@mazi1 A cítiš nejakú pozitívnu zmenu ?

zachranarkazh
Autor odpoveď zmazal
zachranarkazh
10. jún 2025
@michaelanova

@michaelanova aj keď užívam Tamoxifen, mňa sa už toto riziko netýkalo, keďže som po hysterektómii, túto som podstúpila 2 mesiace pred nálezom na prsníku, evidentne sa už niečo nedobré v mojom tele dialo …

michaelanova
10. jún 2025
@ada2007

@michaelanova aj ja som mala teraz minulý týždeň vo štvrtok kyretáž, ale tamoxifen mi nekázali vysadiť, čo som sa čudovala....to môže vzniknúť trombóza? ako dlho si sa zotavovala po zákroku?

@ada2007 dobre, nemala som ziadne problemy, cca 2 tyzdne som spinila, inak ok, mne to kazala onkologicka, ked som jej volala, ze musim na zakrok

ada2007
10. jún 2025
@michaelanova

@ada2007 dobre, nemala som ziadne problemy, cca 2 tyzdne som spinila, inak ok, mne to kazala onkologicka, ked som jej volala, ze musim na zakrok

@michaelanova mne povedal onkolog, že môže sa bez prestávky užívať,netreba vysadiť, každý povie niečo iné, tak si vyber 😃 tak som teraz taká nesvoja kvôli tej trombóze...

mazi1
10. jún 2025
@michaelanova

@michaelanova Mne vybrali maternicu aj vaječníky a tiež som brala normálne tamoxifen, nekázali mi vysadiť.

mazi1
10. jún 2025
@zachranarkazh

@mazi1 A cítiš nejakú pozitívnu zmenu ?

@zachranarkazh no teraz mám dosť často kŕče v lýtku a v chodidlách, ale neviem či to súvisí s tým letrozolom.
A pred liečbou letrozolom ma poslala onkologička na denzitometriu,lebo vraj tento liek môže spôsobiť zrednutie kostí, takže budú to sledovať aj počas liečby.

ada2007
10. jún 2025
@mazi1

@michaelanova Mne vybrali maternicu aj vaječníky a tiež som brala normálne tamoxifen, nekázali mi vysadiť.

@mazi1 tak som kľudnejšia 🙂 kedy si mala operáciu? Kvôli čomu ti museli zobrať všetko?

michaelanova
10. jún 2025
@ada2007

@michaelanova mne povedal onkolog, že môže sa bez prestávky užívať,netreba vysadiť, každý povie niečo iné, tak si vyber 😃 tak som teraz taká nesvoja kvôli tej trombóze...

@ada2007 tazko povedat, mne takto kazala onko

helga9
10. jún 2025

Čaute baby. Tie čo užívate ihnibítory aromatázy anastrozol letrozol exemestane atď. máte niektorá odvtedy zvýšený cholesterol?

michaelanova
10. jún 2025
@helga9

Čaute baby. Tie čo užívate ihnibítory aromatázy anastrozol letrozol exemestane atď. máte niektorá odvtedy zvýšený cholesterol?

@helga9 je to aj tamoxifen? Beriem 2 roky a prvykrat som mala v zivote zvyseny cholesterol aj tuky

mazi1
10. jún 2025
@ada2007

@mazi1 tak som kľudnejšia 🙂 kedy si mala operáciu? Kvôli čomu ti museli zobrať všetko?

@ada2007 Neviem ktorú operáciu teraz myslíš, prsníka, či hystrektómiu?
Maternicu mi vybrali preto, lebo boli zlé výsledky cytológie, aj trošku zhrubnutie sliznice na maternici, popritom som mala aj myómy, ale že myómu mávajú ženy často, neboli až také nebezpečné. Gynekológ sa ma pýtal buď ma musí poslať na dalsie vysetrenie kvoli cytológie, alebo že vybrať maternicu. tak som hned povedala radsej vybrat. Už som mala pred pár rokmi problémy s krčkom maternice, vtedy mi urobili konizáciu. A onkologička odporučila tak hned aj vaječníky vybrať, tak mi nemuseli dalej reseligo pichať.

helga9
10. jún 2025
@michaelanova

@helga9 je to aj tamoxifen? Beriem 2 roky a prvykrat som mala v zivote zvyseny cholesterol aj tuky

@michaelanova práveže tamoxifen aspoň teda podľa letáka a čo som čítala tak znižuje cholesterol. Ja pri užívaní tamoxifenu som mala ukážkový cholesterol. Jak beriem letrozol sa mi zvýšil. A paradox je že mám zvýšený zlý cholesterol a dobrý cholesterol aj triglyceridy mám v poriadku.

michaelanova
10. jún 2025
@helga9

@michaelanova práveže tamoxifen aspoň teda podľa letáka a čo som čítala tak znižuje cholesterol. Ja pri užívaní tamoxifenu som mala ukážkový cholesterol. Jak beriem letrozol sa mi zvýšil. A paradox je že mám zvýšený zlý cholesterol a dobrý cholesterol aj triglyceridy mám v poriadku.

@helga9 tak potom mam asi prestat zrat😂😂😂

helga9
10. jún 2025
@michaelanova

@helga9 tak potom mam asi prestat zrat😂😂😂

@michaelanova 😂😂

julcah
10. jún 2025
@zachranarkazh

@zachranarkazh aj ja som ho dostala na 3 roky a potom mi vraj zmenia...ja mam bolesti svalov a strasne navaly a citim sa unavena..ja som este nebola v prechode...

zachranarkazh
10. jún 2025
@julcah

@zachranarkazh aj ja som ho dostala na 3 roky a potom mi vraj zmenia...ja mam bolesti svalov a strasne navaly a citim sa unavena..ja som este nebola v prechode...

@julcah s tou únavou to mám podobne, svalové kŕče a bolesti nôh, zistili mi zvýšený reomatózny faktor … ja to však moc neriešim, snažím sa fungovať a pripisujem to skôr veku a množstvu práce ….

julcah
10. jún 2025
@zachranarkazh

@julcah s tou únavou to mám podobne, svalové kŕče a bolesti nôh, zistili mi zvýšený reomatózny faktor … ja to však moc neriešim, snažím sa fungovať a pripisujem to skôr veku a množstvu práce ….

@zachranarkazh tiez som stale na nohach,praca v zahrade,okolo domu,kazdy den hodinove prechadzky s mojim psikom...

mirkab79
11. jún 2025
@helga9

@helga9 áno ja mám, tento týždeň som bola na odbere, anastrozol beriem iba od januára a cholesterol mám 5,9 čo som pred liečbou mávala do 5 neteší ma to, snažím sa stravovať zdravo, športujem beriem pestrec a asi teraz nasadím aj niečo prírodné na zníženie cholesterolu ty máš aký vysoký?

mirkab79
11. jún 2025
@helga9

@helga9 ja to mám rovnako, dobrý mám ok, zlý mierne zvýšený a celkový zvýšení, triglyceridy úplne v norme.. uvidím čo mi povie na kontrole onko

helga9
11. jún 2025
@mirkab79

@helga9 ja to mám rovnako, dobrý mám ok, zlý mierne zvýšený a celkový zvýšení, triglyceridy úplne v norme.. uvidím čo mi povie na kontrole onko

@mirkab79 áno ja mám to isté dobrý cholesterol aj triglyceridy ok. Celkový mám 7,14 a pred dvomi rokmi 7,5. A mám to odvtedy jak užívam letrozol. Pri tamoxifene bol OK.