icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

helga9
16. jún 2019

@puf83 dakujem. Mne asi preto ze nemám taký agresívny typ ja mam lobulárny a ten je pomaly ľudovo povedané. Keď je agresívny tak rýchlo z tela prec aby sa nešíril ďalej. Aj ja pôjdem na vyšetrenie kosti este neviem kedy. Mamine genetiku robili?

puf83
16. jún 2019

@helga9 no aj mamine nechuti jest tak 3dni po chemo ale teraz v piatok mala tretiu a už ma chuť na pizzu až som prekvapená, no brala to tak hmm hambila sa zo začiatku nosila vestu aby si to zakrila a teraz sedí v restike len v tričku a nerieši nič až som s toho prekvapená, neboj sa opky zvládneš si silná žena

helga9
16. jún 2019

@puf83 ja sa akurat obávam tej jazvy nie z estetického dôvodu ale mne keloiduju jazvy to jest hrubnu sú potom hrubé a výrazné a kedže tých operácii asi bude viac tak mam z toho obavu jak sa mi to zahojí ci s tým nebudem mat problem

puf83
16. jún 2019

@helga9 na genetiku poslala mňa a brata onkologicka, ale mamine asi nie aspoň o tom neviem, aha tak to sú rôzne nálezy som nevedela, aj keď som niečo preletela netom som s toho KO račej už ani nesurfujem lebo sa zbláznim

helga9
16. jún 2019

@puf83 keď vás poslala tak určite aj mamine budu robit. Koľko ma rokov?

puf83
16. jún 2019

@helga9 no jazva je dosť veľká ale jej sa to dobre hojilo iba sa jej tam robila voda 2krat vyberali, no niečo ti snáď nato poradia na tvoje jazvy neboj

puf83
16. jún 2019

@helga9 v decembri 60r,

helga9
16. jún 2019

@puf83 veď nejako bude uz by som najradšej bola po Tom všetkom

puf83
16. jún 2019

@helga9 keď si dala chemo a to je poriadny zaberák dáš aj opku ako nič 😉, kam chodíš na onko??

janaooo
16. jún 2019

@puf83 ja som tiez onkopacient, nie sice prsia, ale vajecniky. Co sa tyka toho ID, tak ja som si ho vybavovala v novembri-decembri 2018 este pocas trvania PN. Dostala som echo od znamej, ze mozem subezne poberat aj PN aj ID. PN som mala od 1.6.2018 a same dievcata na socialnej poistovni mi poradili, ze je momentalne taka diera v zakone, ze onkologicky pacienti mozu poberat nemocenku davku a zaroven aj ID. Plny ID sa onkopacientom priznava automaticky na 2 roky, ked mas stanovenu diagnozu, vobec netreba cakat rok na uplynutie PN. Dokonca su vybavovani urgentne, cize som cakala mozno 6-8 tyzdnov. Aspon v NRkraji je to tak, neviem, ci to maju vsade takto. Len treba tu aktualnu PN na onkologicke ochorenie ukoncit, ked je ID uz priznany.
Ja som to mala tak, ze som tu onkoPN mala vypisanu u gynekologa, ten mi ju ukoncil ku dnu priznania dochodku. Vybrala som si v praci vsetku nevycerpanu dovolenku cca 4t a potom som isla k obvodnemu. A u neho marodim momentalne na problemy s chrbticou. O 2 tyzdne tuto PN koncim a ostane mi uz len ID.
Takze aj ostatne dievcata, pokial mate onkologicku diagnozu ID si mozete vybavit a mozete ho dostavat popri PN alebo zamestani.

sabova3
16. jún 2019

@janaooo môžem len potvrdiť to čo si napísala.u mňa to bolo presne tak isto.plny mám od januára a poberám aj PN.

janaooo
16. jún 2019

a este doplnim, ze momentalne si vybavujem na UPSVR preukaz ZTP a prispevok na prevadzku motoroveho vozidla (cca 34€ mesacne), ze na to tiez maju onkologicky pacienti narok.

puf83
16. jún 2019

@janaooo ďakujem veľmi pekne, takže môže mamina požiadať o ID aj popri PN hmm no tie ženy co robia na sociálnom nechápem prečo neporadia, a keď jej dajú plny ID zruší PN, vyčerpá dovolenku a potom výpoveď?? Veď nemôžeš byt zamestnaný a poberať plný ID, alebo áno?? Som s toho jeleň ženy

puf83
16. jún 2019

@janaooo fuuuha tak to je super, ďakujem za info, pôjdem to obehat... Ešte sme ani ZTP nepožiadali, nestíham co stále v práci som, a mamina cez tie horúčavy chodí len večer von

janaooo
16. jún 2019

@puf83 moze kludne popri tom plnom ID pracovat, ked sa jej bude dat. Ja som mala zmluvu na dobu urcitu do 31.5.2019 a nepredlzili mi ju, tak som teraz bez prace.
Zalezi na koho na tej socialke natrafis. Ja som mala velmi dobru skusenost, mne velmi poradili, pomohli ako to povybavovat.

helga9
16. jún 2019

@puf83 no ja si myslim ze som chemo niesla fakt dobre mala som jasne ze prejavy ako pachuť a únava nechutenstvo ale nebolo to az take zle. Chodím do Nitry mam to najblizsie.

puf83
16. jún 2019

@helga9 my sme s LM a chodíme do BB, mamina aj vracala ale to nevadiiii hlavne ze sa uzdraví

puf83
16. jún 2019

@janaooo no a unas zrovna nepríjemná ženská vrrr pôjdem za vedúcou ona mala dovolenku snáď bude milá, ďakujem za pomoc prajem a prajem zo srdca zdravie to ostatné príde samo

helga9
16. jún 2019

@janaooo to ze pomohli je asi rarita dievčatá co písali tak negatívne ze neboli ochotne pomôct a poradiť jednanie take ze co otravujes

helga9
16. jún 2019

@puf83 ja konzultujem liečbu aj s inými doktormi nieže by som svojmu neverila ale chcem počuť viac názorov. Je onkoporadna a tam sa striedajú onkológovia tak som tam volala párkrát vzdy keď bol niekto iný. Liečbu mam OK v Tom sa všetci zhodli. No s tou hormonálnom liečbou som neni celkom stotoznena a hlavne o Tom som sa s nimi bavila no začnem sa tomu venovať po opke vtedy to bude aktuálne.

janaooo
16. jún 2019

@helga9 no tak som mala teda velke stastie 🙂 Ako mi teraz koncil ten pracovny pomer, tak som sa bola znovu na socialnej poistovni pytat, ci im to treba nejako nahlasit. A pani ze jeej, ja si vas pamatam z decembra, ako sa mate? a este ona sama ma poslala, ze mam ist na ten urad prace ohladne ZTP, ja som chcela len preukaz, kvoli nejakym zlavam na kulturne podujatia a tam zase velmi mila pani, ze ved vy mate narok aj na takyto prispevok na auto.

puf83
16. jún 2019

@helga9
@janaooo
Dievčatá v dnešnej dobe je iba závisť nikto nepomôže neporadí atď nemusím to tu ani písať.... Veľmi si vážim vašu pomoc

helga9
16. jún 2019

@janaooo ale podľa mna takýto prístup by mal byt veď je to ich praca

daniela1616
16. jún 2019

@janaooo ahoj. Môžem sa spýtať, bola si už PN keď ti nepredložili prac.zmluvu?

puf83
16. jún 2019

@helga9 áno čítala som v príspevkoch že si volala do poradne, máš pravdu asi v dnešnej dobe si treba potvrdiť správy u viacerých ludi

romiada
16. jún 2019

@puf83 ahoj...mama ma tyzden po 3.chemo. potvrdilo sa'to co vraveli dievcata, ze 3.byva hnusna. Mamina bola ok pri tych dvoch a potom 4dni po 3.chemo dosli take stavy ze som myslela ze si nieco urobi. Normalne zvazujem ci nepojdem k nej na cely den alebo aspon spat k nim ked bude 3-4 dni po chemo. Ona ich ma vybrat šesť. A potom radio...tyzden vkuse kazdy den vraj.

puf83
16. jún 2019

@romiada aaahoj, aj moja mamina ma 6cyklov, no po prvých dvoch jej bolo horšie ako teraz po tretej až som prekvapená a samozrejme rada,už teraz som jej pizzu objednala čo má chuť jest a to v piatok dostala chemo, asi u každého to ináč prebieha

puf83
16. jún 2019

@romiada no a tie oziare aj nám povedali 25 každý deň okrem sviatkov a víkendy a potom hormon liečba

puf83
16. jún 2019

@romiada tabletky vám dali Proti nevoľnosti?? Keď je mamine blbo tak si dá len čistý vývar a ten jej pomôže, alebo sa na pije coly

janaooo
16. jún 2019

@daniela1616 ano, vlastne ja som pocas celeho trvania prac. zmluvy marodila od 1.6.2018 do 31.5.2019. Predtym som tam robila rok od 1.6.2017