icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

mata9522
Autor odpoveď zmazal
sabova3
19. jún 2019

@helga9 tak to je super správa.nech to tak ide aj ďalej.zajtra ide na genetiku moja mama aj s mojou dcérou.hlavne tu ide o dcéru,lebo je ešte mladá.no pri mojom šťastí sa bojím povedať,ako to dopadne.

helga9
19. jún 2019

@sabova3 dobre to dopadne treba veriť. Ja verím ze mi to nevide / v hlave som si to tak nastavila a hotovo/ co iné možem robit veď vôbec nic je to 50/50 buď alebo. Nemusí to platiť ale brca maju väčšinou triplenegativ a ja som pozitív az moc.

helga9
19. jún 2019

@mata9522 presne tak keby som vedela tak sa nato viem nastaviť ale takto

helga9
19. jún 2019

Dievčatá co ste absolvovali ako predoperacne vyšetrenie? Nech viem co ma čaká.

sabova3
19. jún 2019

@helga9 ja keď pamätám,tak odber krvi a potom anestéziológ .

puf83
19. jún 2019

@helga9 mamina bola na vyšetrení pred op na sono brucha, rtg pľúc, EKG, odber krvi, anesteziolog,

helga9
19. jún 2019

@sabova3 a co robí anestéziológ?

helga9
19. jún 2019

@puf83 bola som teraz na ctcku tak rtg a sono mi asi nebudu

puf83
19. jún 2019

@helga9 no neviem ako sa rozhodnu lekári, známa tiež mala problémy a posielali ju na CT aj sono, tiež nechápala prečo,

sabova3
19. jún 2019

@helga9 no to je ten, čo ťa uspava.on sa len vypituje,či fajčíš a také rôzne veci

helga9
19. jún 2019

@sabova3 viem ze uspáva takze len sa vypytuje to som nevedela ze aké vyšetrenie robí

helga9
19. jún 2019

@puf83 veď uvidím kam ma pošle jedine co mi vadi je pichanie odber krvi lebo žily mam ze auuu

larike
19. jún 2019

@helga9 super výsledky, teším sa s tebou.

larike
19. jún 2019

Dievčatá, na margo toho, že keby ste vedeli čo vás čaká vedeli by ste sa na to pripraviť ... ja zhruba viem čo má čaká, ale verte mi nedá sa na to pripraviť. V hlave to mám usporiadané, zrovnané ale psychicky a duševne je to veľmi ťažké.

helga9
20. jún 2019

@larike no vieš keby som aspoň zhruba vedela ze ci mi dajú este chemo alebo rádio alebo oboje no ja neviem vôbec nic. Aspoň tak sa nato nejak psychicky pripraviť.

emjee
20. jún 2019

@helga9 jednu vec som sa vdaka tejto chorobe naucila - neriesit. Nejako bude. Ziadna psychicka priprava. Vsetko prebehne tak ako ma, bez ohladu na to, ci sa dopredu pripravujem alebo nie. Volakedy som mala rozplanovane tyzdne dopredu a presne scenare, co urobim ked to alebo ono. Teraz? Riesim, ked ta situacia nastane, najlepsie ako v tej chvili viem. Zbavila som sa tolkych strachov, lebo x situacii proste vobec nenastane a ten zvysok sa odohrava uplne inak ako ocakavam. Tym nechcem povedat, ze nemam ziadne plany - mam, len nemam rozplanovany dopodrobna kazdy krok, ktory urobim.

helga9
20. jún 2019

@emjee ja si vzdy poviem veď nejak bude a áno milión situácii vypáli inak. Prvorade je zdravie ale aj keď som ochorela ja musim riešiť situáciu dopredu. Ja mam ľudí za ktorých som zodpovedná stroje ktoré treba platiť platne zmluvy ktoré musim dodržať a musim zvážiť každý krok do ktorého sa pustím sú od neho závistlivých moji ľudia a v prvom rade moja rodina je to živobytie nás všetkých ja som neskutočne ale fakt neskutočne vďačná ze som tuto časť liečby zvládla tak ze bez nejakých obmedzení proste ze som nemusela svojim ľuďom povedať no je mi ľúto možte ist domov ste bez roboty. Mne to psychicky fakt veľmi pomaha ze možem pracovať ze sa firma rozvíja kebyže som doma na pn sorry mna by jeblo / týmto nikoho nechcem uraziť /.Nie som zamestnanec ktorý pojde na pn ze zavrie dvere za robotou a viac nerieši lebo zamestnávateľ to vyrieši u mna to tak nie je. Momentálne som v liečbe ktorú budem dodržovať za každú cenu ale pracovať chcem aj budem pokial mi to zdravie dovolí 10 rokov som budovala firmu a záleží mi na nej a mam teda tu možnosť robit kedy sa mi chce koľko sa mi chce a o koľkej sa mi chce ale zaujímajú ma aj vyhliadky aspoň do krátkej budúcnosti.

emjee
20. jún 2019

@helga9 Rozumiem. No kazdy mame nieco / niekoho, za koho sme zodpovedni. Na prvom mieste vsak musis byt ty. Lebo ked nebudes fungovat ty, nebude fungovat ani cela pyramida pod tebou.
Co sa tyka prace - ano, aj ja som chodila, aby mi doma nezasibavalo z toho. Ale brala som to ako terapiu pre seba, ziadne musim.

helga9
20. jún 2019

@emjee áno nieže musim proste chcem mam terapiu moju prácu napĺňa ma baví našla som sa v nej nerobím monotónnu prácu musim rozmýšľať vymýšľať študovať navrhovať improvizovať každá zákazka je osobitná takze kebyže toto mi je odobraté verím ze aj zdravotne by som na tom bola horsie lebo myslim ze pri tomto ochorení psychika zohrava veľa a nemyslím pritom na chorobu ze co ak..

helga9
20. jún 2019

@emjee ja som veľmi rada ze si tu píšeme ze sa povzbudíme poradíme si lebo tu si nemám s kým a najlepšie viete ako sa cítim. Kazdeho názor akceptujem veď nie každý musí mat názor ako ja. A teší ma ze všetky co ste si tým prešli ste zdravé a darí sa Vam v rámci možnosti samozrejme kedže to uz bude súčasť nášho života

emjee
20. jún 2019
helga9
20. jún 2019
mata9522
Autor odpoveď zmazal
helga9
21. jún 2019

@mata9522 ahoj ale ubúda ti z chemo uz len tri ti ostávajú cas rýchlo beží. Super ze ti dobre pichla ja mam obe ruky farebne žlto zelené fľaky. Nedám si teraz zobrat krv. Ja som dva týždne po chemo a chvalabohu nemám uz žiadne vedľajšie účinky. No pachuť je fuj tiež som furt zula žuvačku a kyslé cukríky.

helga9
22. jún 2019

@romiada ahoj ako sa ma mamka? Dlhšie nepíšeš je všetko OK?

romiada
22. jún 2019

@helga9 sledujem Vas , čitam. Len mamina mala tazky tyzden. Navyse ja deti obe chore, soplave tak som za nou mohla len vecer ist bez deti. Uz mi aj suseda volala ze je placliva, lutostiva, čo u nej nebyva. Normalne som sa o nu tak bala az som jej narovinu povedala ze nie ze si nieco vyvedie. Trvalo to do štvrtka. Potom sa jej polepsilo tak ze sla aj do prace v piatok. Modlila som sa aby bola ok a isla s nami na dohodnutu plavbu po Dunaji dnes. A dnes jej bolo fajn, tak to zvladla...len ja, mama a dcera...taka babska jazda. Presne ako si vravela....ze 3 chemo je hnus. Som zvedava ako jej bude po 4tej. Dnes mi povedala ze radio zacina posledny august.tyzden a bude trvat 5 tyzdnov...kazdy prac.den oziare 🙄😟🙈

helga9
22. jún 2019

@romiada no hlavne ze sa jej polepšilo. U mna štvrtá bola chvalabohu v pohode dokonca som nemala ani tu pachuť takú výraznú ale ten prvý tyzden som veľmi malo jedla nevedela som nic do seba dostať a čítala som ze coca cola pomaha a fakt mne sa na žalúdok neskutočne uľavilo a to ja colu nepijem ze vôbec ale dva dni som pila a žalúdok bol OK a odvtedy to dobieham zozerem všetko polovicu plechu Bublaniny sprášim jak nic. Aj deci piva som si dala a to daky Dr ze aj odporúča pivo pri cheme piť.Akurat žily ma trápia ze ma bolia no uz menej natieram si ruky locoidom tak pomaly to odoznieva. Som dva týždne po štvrtej uz cvičím jasne ze tak kliďánko postupne si pridávam cviky ale cítim sa potom fajn chcem sa dostať do formy pomaly. Váhu mam stále takú istú ako pred liečbou no vidno ze svaly ochabli lebo som počas chemo len sem tam cvičila no čaká ma opka to zas budem musieť poľaviť ale to nevadí nech to uz mam za sebou.

romiada
22. jún 2019

@helga9 ja som si vzdy myslela ze pri chemo kazdy schudne. Tu v diskusii Ste ma kočky vyviedli z omylu. Ale zase moja mama schudla 5 kg , odpuchli jej nohy v clenkoch. Esteze ma z coho chudnut. Keby bola 60kg a sla by jej dole vaha to by bolo blbe.
Len ju velmi boleli nohy tak som nasla v DMke taky kupel noh (prasok do vody) s chladivym matovym efektom a chladivy sprej na nohy a mama vravela ze jej to urobilo dobre.
Uz pristala aj na tu šťavu z aronie, že jej mam kupiť. Konečneeeee! Lebo ked jej bolo ok tak odmietala taketo "overene recepty".
Inak s tou kolou to ma nieco do seba: nam vzdy radila nasa suseda (zdrav.sestra) ked sme grcali ze pit pepsikolu a jest slane tycinky 😉
Ozaj a ako cvicis? S vlastnou vahou, s cinkami, jogu ci ako?

helga9
23. jún 2019

@romiada ahoj tu stavu z aronie odporúčam ale nech si ju rieši jablkovou šťavou. Ja si ju objednávam zo stránky zamio a veľký pakel teraz mam 5 litrový cenovo to lepsie vide a mam to v chladničke idem a nacapujem a oni odporúčajú piť trikrát denne po pól deci a najviac mi to chuti zriedené s jablkovým džúsom. S tou váhou je to u kazdeho individuálne uvidím ako budem na hormonálnej liečbe. Cvičím aj s činkami aj vlastnou váhou tak pól na pól plus jogu a pilates. Mamka by nepristúpila na jogu? To je take pohodové a možno by mala menšie bolesti tých nôh a vlastne jóga je dobrá na všetko. Moja mama ma nad sedemdesiat a v pohode ju zvláda.