icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

mata9522
Autor odpoveď zmazal
helga9
3. júl 2019

@mata9522 ja idem budúci tyzden na predoperacne vyšetrenia a na ten další opku

mata9522
Autor odpoveď zmazal
helga9
3. júl 2019

@mata9522 no zatiaľ áno ako 4 chemo bola fakt najlepšia ani pachuť nic neviem ci to je v hlave ze som sa tak nastavila ze toto uz mam za sebou. No neviem co bude po opke ak budu uzliny negatívne v co veľmi dúfam tak nebudem potrebovať chemo budem mat rádio a horm liečbu tak si každý den opakujem uzliny ste v poriadku a chemo nebude

puf83
3. júl 2019

@evilhemova ahoj, ja chodím do mamacentra BB s maminou

puf83
3. júl 2019

@evilhemova ahoj, nikto si tu nerobí srandu steba...., ja som tiež nováčik no lepšie povedané mamina je chorá tak sa pýtam dievčat keď niečomu nerozumiem a dievčatá veľmi milé ochotne trpezlive vždy poradili odpísali.....

evilhemova
3. júl 2019

@puf83 ku ktorej doktorke chodíte a kolky chemo ide mať mamina

puf83
3. júl 2019

@romiada ahoj, na zápchu skúste hrušky mojej mamine pomohli

puf83
3. júl 2019

@evilhemova Mudr Misurova, má po 3chemo, 19teho ideme do BB, ty si s ktorého mesta??

evilhemova
3. júl 2019

@puf83 chodím tiež Misurovrj ja idem 22na druhu mala som ísť 15ale majú dovolenku od Krupina a ty si odkiaľ? Mamina má koľko rokov

puf83
3. júl 2019

My sme s LM, mamina bude mať 60r., áno majú dovolenky aj nám to posunuli až o 5tyz, škoda že ideš 22 mohli sme sa stretnúť a dat kafe 😉 a možno sa stretneme niekedy 😉

evilhemova
3. júl 2019

@puf83 neviem prečo to tak posúvajú mne o 4 týždeň mamine tiež vzali prsník a vlasy jej kedy začali padať?

puf83
3. júl 2019

@evilhemova áno robili je mastektomiu, začali jej padať ku koncu 1chemo, keď sme šli na 2chemo doktorka nám poradila vyholit hlavu lebo že vlasy budú všade aj v polievke tak sme šli do kaderníctva a bolo, čítala som že robíš chyznu no poznám to náročná práca ktorú nik neoceni, mamina je doma robí opatrovateľku zatiaľ je na PN ale keď sa mi trocha uvoľní čas pôjdeme vybaviť ID

evilhemova
3. júl 2019

@puf83 mamina nosí epitezu? A bola aj na vyšetrení kosti? Lebo aj ja mám ist

mata9522
3. júl 2019

No na zapchu odporucam Lanovy olej rano nalacno 1KL.

puf83
3. júl 2019

@evilhemova ešte ani epitezu nevybrala s lekárne len sme vybrali parochňu, ona nosí volne tričká a keď bolo chladnejšie dala si vestu, v parochni je jej teplo tak nosí šatky také pirátske dobre sa viažu vzadu a vyzerá to super, chodí malo von susedy mame trocha zvláštne.... Keď mám voľno ja tak ju volám na kávu alebo do cukrárne, podľa možnosti na výlety chodíme aby sa jej minulo

puf83
3. júl 2019

@evilhemova na vyšetrení kosti sme boli a niečo sa im nezdá tak pôjdeme na CT ešte

puf83
3. júl 2019

@mata9522 lanový olej?? Ďakujem ak náhodou bude treba kúpim, zatiaľ to mamina riešila hruškami a pomohlo, ináč sa máš ako??

mata9522
Autor odpoveď zmazal
puf83
3. júl 2019

@mata9522 máš chemo 6cyklov?? Mamina mala zatiaľ 3chemo a nič nespominala že by ju niečo bolelo no asi to závisí aká je liečba zloženie chema, som zvedavá čo jej povedia keď pôjdeme 19teho lebo ide na CT niečo sa im nezdá na scintografii až mam strach, máš pravdu treba vydržať a veriť že bude dobre

romiada
3. júl 2019

@evilhemova svagrina (mojho muza sestra) ma roky bolesti brucha po kazdom jedle. Najprv ju posielali k psychiatrovi ze ma anorexiu. Postupila vsetky vysetrenia na alergie, rakovinu, crohnovu chorobu, gynek.problemy...vsetko vylucili.Potom zistili ze ma medzi chrbticou a vnutornymi organmi nejaku hlavnu cievu velmi zvacsenu, ktora jej asi tlaci na vnutornosti -zoperovali- rozrezali ju od rebier az dole pod pupok. Nepomohlo. Potom jej voperovali do brucha sietku na podporu brusnych organov (vraj padnutych po porode). A do tretice jej odfikli 10cm hrubeho creva. Zistili ze ho nema normalne tvarovane (do takeho Učka) ale naskladane na jednej kope ako špiralu. Normalne to aj na zaberoch vidieť. Nič z tychto zasahov jej vsak nezmiernilo bolesti. Vidiet ju po jedle je utrpenie. Pri vyske 180cm ma nieco cez 50 kil....rucicky jak šparatka, brucho bez gramu tuku. Naposledy sa trepala z BA do BB za primarom. Ten bol mimo ambulancie , na operacke a iba jej odkazal ze nech si zoberie papier s vysledkami od sestricky a nech ide k angeziologovi. Ze pre nu uz nevie nic urobit, ze je vraj zdrava. Takze riesenie- uz len naucit sa s tym zit a zmiernovat bolesti 😟 ma 40rokov.

romiada
3. júl 2019

@helga9 mama uz pojedla slivkovy kompot....zatym teplavoda ...gutalax...nic nezabralo. Az suseda jej priniesla vraj predvcerom nejaky ovocny sirup ci elixir ci čo a vraj to zabralo. Musim kuknut co to je, lebo odvtedy som s nou nebola.

helga9
3. júl 2019

@romiada ja som mala zapchu len po prvej chemo ale keď som si na lacno dala teplu vodu tak to zabralo. Potom som si po každej chemo tri dni dala nalačno teplu vodu a nebol problem

mata9522
Autor odpoveď zmazal
helga9
3. júl 2019

@mata9522 no horm liečba som zvedava co to so mnou bude robit. Ze aj keď dám vybrať vaječníky musim brat tamoxifen lebo estrogén tvoria aj nadoblicky takze saizeee. Ale vybratím vaječníkov odpadnú injekcie zoladexu.

mata9522
Autor odpoveď zmazal
emjee
3. júl 2019

@helga9 tak to je divne, mne tvrdila doktorka, ze ak sa dam kompletne vykuchat, tak nebudem musiet brat tamoxifen 🤯tak fakt neviem

helga9
3. júl 2019

@emjee ja uz tiež som mimo každý Dr iné povie a aj robi

helga9
3. júl 2019

No dievčatá prave som dohovorila s genetičkou zajtra idem na testy. Zásadná vec ktorú som nevedela tak brca je pozitívny len pri duktalnom karcinóme ja mam lobulárny a ten brca neni. Lobulárny ma zas iné gény. Ako pri brca treba mastektómiu a vaječníky von tak pri lobularnom mastektómiu. Ak mi nejaký gén vide.

evilhemova
3. júl 2019

@puf83 mamine tiež nekazali kontrolovať krv v bb