Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@emjee a za ďalšie mi Dr bella povedal ze pri úplnej mastektomii negatívnych uzlinach a pozit hormónoch netreba rádio ale hneď horm liečbu. No toto sa mi potvrdilo pri tej co si s ňou píšem ona chodila do NOU teda k inému Dr a mala predoperacne chemo potom opku nádor prec uzliny negativ a ďalej nic. Lebo ona nebola horm pozitív. A neviem prečo mna by pchal všetkým možným
@helga9 mne prva doktorka povedala, ze to mam "na ochranu / zachovanie plodnosti" pri chemo - ako by si to pochopila? Ja som to pochopila, ze po ukonceni liecby bude mozne tehotenstvo. Lenze prd makovy, vobec to tak nie je, podla dalsej doktorky to mam brat az do menopauzy, takze ake zachovanie plodnosti?
@evilhemova keď ide na chemo tak ráno zoberú krv, počkáme na výsledky a ide k lekárke potom chemo, ale ty si môžeš aj u svojej obvodnej nechať zobrať krv a potom dones výsledky
@puf83 vies mne presne vravela kamoska o svojej znamej ktora absolvovala prax ako bud.doktorka na roznych oddeleniach ze na otazku ake to musi byt tazke vidiet ludi na onko jej povedala ze horsie ked nevedia stanovit diagnozu a pomoct napr.na gastro oddeleni a inych odd . Ze pri onko pacientovi sa maju aspon coho "chytit".
@romiada ananasovy džús som pila aj ja. Toto nepoznám ale hlavne ze pomohlo. Tie dve chema mamina zvladne uz sú len dve a bude dobre. Rádio je vraj tiež dosť narocne. Spôsobuje únavu. A každý den treba chodiť. Aspoň vie co ju čaká ja nie. Dnes som s Dr preberala ten oncotype dx test. Ze mam s nim počkať kým nebudeme mat histologiu z operacie. A podľa toho uvidime ci ho dáme urobit alebo nie.
@helga9 ked mu vravis o tej unave z radioterapie.....ja popravde aj vaham či nastupim do prace'ako som chcela od septembra. Normalne teraz uvazujem ze maleho dam sice'do skolky ale ostanem este kvoli mame doma a budem ju sprevadzat na radioterapiu. Aj tak musim maleho zvykat na skolku ....kazdy den len parhodin zo zaciatku a v robote by som musela byt 8 hodin. Asi to skusim nejak sklbit a budem behat syn- mama na striedacku s mojim otcom. A realne nastupim od oktobra. Dnes ked som videla mamu.....prehltla som guču v hrdle a bavila sa s nou "akože nič pohodička" a zrazu mamina: Ty mi zavolaš, prideš ma pozrieť, aspon sa necitim v tom tak sama, esteze Ta mam...Ty moj poklad. No revat som povodne nechcela....a zrazu sme'tam rumazgali obe a stiskali sa .. .mama ma uplne dostala'do kolien. A priznala som jej ze som mala'strasnu depku ako som sa dozvedela o jej chorobe, ze som revala kazdy den....vyslo to zo mna a obe sme sa z toho tak nečakane vyrevali a dohodli sa ze mama to zmákne😇 Dosla som naspat za muzom a detmi na chalupu. Hned sa ma pyta : co je? No ani nemusel...rovno mi ulial Bechera na nervy.
Moja mama betarka išla včera za tou doktorkou, ktorá mi spríjemnila deň .tak hovorili spolu na chodbe.mama sa snažila zo začiatku pekne,potom jej povedala že žila tridsať rokov v Amerike,ale tam je doktor pre ľudí,tam sa ľudia doktora neboja.a ona na mamu,ale tam sú inak platení.a mama,áno,ale my sme tu na slovensku.a vy s takým prístupom by ste tam nerobila desať minút.no a záver bol,že sa ospravedlnila asi päť krát.mozno to pomohlo a sa uvedomí,kto vie.
@ragulca ahoj v jednom príspevku si písala že aj fajčíš môžem sa spýtať či stále fajčíš ja chcem prestať a neviem ako nefajčím vela
@evilhemova áno, áno.. fajčím stále... neuvažovala som nad tým, aby som prestala a onkolog má od toho tiež neodhovaral nejako... samozrejme, že nie je z toho vyteseny, ale nejaké striktne stop nezaznelo...
@romiada je to zaberak na nervy o tom niet pochýb. Mamina to zvladne treba tomu veriť a hotovo. Ja som revala len raz keď som to povedala deťom. Odvtedy to beriem tak som proste chora liečim sa a vyliecim sa. Ja si iné nepripúšťam som sa tak nastavila. Vcera som preberala s mojim onkológom ten oncotype dx test. Uvidime co vide z histológie po opke a podľa toho ten test si dám urobit. U nás ho neprepláca poisťovňa to sú hajzli vyjebani
@ragulca veľa cez den
@helga9 to je čo za test
@evilhemova ten test ukáže ci potrebuješ chemo alebo nie ci nádor zmetastazuje
@evilhemova ale áno, dosť 😉
@romiada tak aj mamina je stoho na nervy?
Som tu nová ahojte

@emjee mne to tak vysvetlili ze tamoxifen aj keď sú von vaječníky robí ochranu tomu druhému prsníku pred rakovinou. Uz som z toho magor. Neni sú jednotne postupy