icon

Choroba z povolania

robo1218
29. aug 2022

Zdravím chcem sa opýtať na čo mám nárok po operácii chrbtice stav sa vôbec nezlepšil práve naopak .ďakujem z info

viestta
29. aug 2022

Na chorobu z povolania musíš mat posudok z pracovného lekárstva. Tam treba začať celý proces, keď ho budeš mat, tak potom môžeš podnikať ďalšie kroky so zamestnávateľom aj so SP

robo1218
autor
29. aug 2022

@viestta mám posudok od lekára že namám nárok ale napísal mi tam že nemôžem pracovať naďalej v tej pozícii akú som vykonával .tak nechápem prečo nemam nárok keď nemôžem pracovať

viestta
29. aug 2022

@robo1218 choroba z povolania je poškodenie zdravia priamo zapríčinené výkonom povolania. Nespôsobili st vykonávať prácu pre zdravotný stav je úplne niečo iné. Ak nie si spôsobilý vykonávať pôvodnú prácu, má tá zamestnávateľ preradiť na takú, ktorá tvojmu zdravotnú stavu vyhovuje. Ak takú nemá, dostaneš výpoveď zo zdravotných dôvodov, so všetkými nárokmi, ktoré z toho vyplývajú a budeš si hľadať inú prácu. Ak tvoj zdravotný stav je nepriaznivý, požiadas o invalidny dôchodok.

robo1218
autor
29. aug 2022

@viestta vidím že sa tomu dosť rozumiete.rozmýšľam že sa odvolám voči rozhodnutiu len neviem či to ma vôbec zmysel len pre info pracujem ako vodič VZV .keď už nemôžem vykonávať takúto prácu tak nechápem akú inú môžem keď tam manuálne nepracujem a teraz nedokážem sa ani pohnúť a vôbec sa to nezlepšuje a ešte aj primár v Ružomberku mi napísal že môj stav nedovoľuje sa namáhať .

viestta
29. aug 2022

@robo1218 odvolaj sa.

robo1218
autor
29. aug 2022

@viestta asi to skúsim .ďakujem

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
robo1218
autor
29. aug 2022

@zoro9836 z Martina

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
robo1218
autor
29. aug 2022

@zoro9836 z pracovného lekárstva

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
robo1218
autor
29. aug 2022

@robo1218 len pre info čo mi tam napísal

robo1218
autor
29. aug 2022
taktotedanie
29. aug 2022

Su tam chorobne zmeny, ktore posudili, ze niesu sposobene pracou ktoru vykonavate
Vzhladom vsak k tym zmenam ju dalej vykonavat nemozete
Odvolat sa mozte podla mna to bude neuspesne

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
kacena4
29. aug 2022

@robo1218 ja som to tiez pred rokmi riesili mala som pracovny uraz operacia chrbite a zo dna na den ma vyhodili z prave lebo nemozem pracovat na danej pozicii, skusala som chorobu z povolania bola som na specializovanom pracovisku a nepochodila som. je tabulka kde su pisane ochorenia ktore tam spadaju su to rtg ziarenie, chemikalie a pod. ochorenie chrbtice nie je z povolania, nakolko mozes mat aj zo zleho sedenia, nosedia deti.... dany problem...

robo1218
autor
29. aug 2022

Môžte mi poradiť ak mám postupovať ďalej keď nemam nárok na chorobu z povolania

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
noami12
29. aug 2022

@robo1218 neuspejete, ono väčšinou ze choroby s povolania majú baníci a tak, pokiaľ sa jedná o chrbticu tak s tým neuspejete, môj otec jazdil na kamióne cca 40 rokov a dlhe trasy, cele dne v kamione a ma veľké problémy z chrbtom a lekar povedal ze na chrbát mu chorobu z povolania nikdo neuzná. Tiež už nemohol vykonávať tu prácu, len je na zamestnávateľovi ci ma pre teba niečo ľahšie co by si mohol alebo ci tam skončíš a dá ti odstupné ( pokiaľ máš nárok)

noami12
29. aug 2022

@zoro9836 teraz už môže byť aj na PN a aj poberať invalidny 🙂

isis234
30. aug 2022

@robo1218 skús na inšpektoráte práce sa popýtať,,, mali by sídliť v budove úradu práce