icon

Chorobné zhromažďovanie

26. sep 2022

Prosim....stretli ste sa s tym, mate skusenost, trpite na - chorobne zhromazdovanie? Moja mama ma asi problem a odmieta ho riesit. Kazdu drobnost lutuje (aj pokazenu), vsetko ai odklada, ma uplne prepchaty byt, topanky a oblecenie, ktore ma 20 rokov a nenosi to... v kazdej izbe je uz gauc, tv, proste uz to niet kam pchat. Citim sa tam zle a upratat to je priam nemozne. Ale co ma uz zacina naozaj stvat je to, ze ked jej poviem, ze som nieco posunula dalej, ma pomaly slzy v ociach.. Postielka? Ved bola taka krasna, sikovna. Tu peknu hrazdicku? Ved si ju skvelo kupila a bla bla bla. Nechape, ze uz mame 2 deti, dalsie nechceme... ona po nas poodkladala totalne vsetko a samozrejme deti so toho neobliekam.... asi caka, ze to vsetko znosim ku starkej a budu mat moji surodenci. Lenze ti este nemaju ani manzelky a po dalsie kto vie, ci nemaju iny vkus alrbo ci to tie veci za tie roky vibec vydrzia.... da sa toto vobec liecit?? Tato choroba alebo co to je ? Neda sa s nou vyfrzat, cakam, kedy jej po byte zacnu behat potkany.

Strana
z2
dilino
27. sep 2022

@mona1279 a ako sa prejavuje u 8 ročnej dcérky. Aj ONA zbiera a nosí domov niečo.

autor
27. sep 2022

@simca06022011
S mamou uz nezijem, ked mame prist, snazi sa "upratat" - rozumej ma napriklad gauc, pred nim komferencny stolik, na ktorom je obrus, dekoracia, pod nim natrieskanych kopec veci. Po pravej ruke komoda, na ktorej je milion sviecok, sosiek, svetielok ....a komoda je uplne plnucka plna, keby si chcela nieco vybrat, vsetko sa na teba zruti. Vsetky skrinky pod tv su plne, nad tv policka tiez a este su tam dalsie kvety (ikebana visiaca dole smerom k telke...ako ked mas na svadobnom stole) svetielka a neviem co. Po lavej ruke gauca si dala taku tu skladaciu papierovu skrinu, ktora je plna, stolik, na ktorom si poukladane veci (aj pod nim) - a to vsetko prikryje obrovskou dekou ked prideme. Pri dverach je dalsi maly gauc 🥺 obyvacka asi 6x4m, mozno menej,klasicky panelakova. Vsetky skrine su na prasknutie, tie na chodbe aj v izbach, v kuchyni je sice stol a lavice na jedenie, ale neda sa tam nic, lebo nad nimi aj pod nimi su v krabickach potraviny ako zemiaky, ovocie, pecivo a neviem co. Zije sama s priatelom a nakupi plny sacok ovocia, ktore nezje a nakupi 10 druhov ovocia, vsetko co mquu v pbchode. Ja mam 2 male deti ale kupujem vzdy tolko kusov, co za max 3 dni spotrebujeme . Mama byva v meste, Lidl, Tesco...nemusi sa zasobit. Malokedy vari, ale chladnicka jej praska.... pre mna to bordel je. Veci po expiracii nevyhodi, lebo to ona este rychlo zje - haha. Kupila som jej poschodovy odkvapkavac, aby jej usetril miesto, dala tam zavaraninove pohare, inde sa jej nemestili (lebo hore v skrinkach ma same spotrebice, v potravinovej 5x horcicu atd....) a na strane ma este dalsi odkvapkavac. Neviem ci poznas take stare panelakove rovne kuchyne, proste mala pracovna ploch a este ju takto zaprace. Moj partner tam uz ani nechce chodit, ze sa tam citi velmi zle a ze to vsetko nanho "pada". Jej mama je uplna ina, aj moj otec, ked spolu este zili. Mama sa vzdy hnevala, lebo ked niekam odisla, oni vyhadzovali veci. Za pol hodku volam na striedacku im obom.
Mama sa skoro rozplakala, ze som veci predala
Babka hned vybalila "no supeeeer, presne tak, naco ti to bude doma zavadzat, preco to mas skladovat, keby nieco, vies si to zas rychlo kupit".... dalsie dieta neplanujeme ale tak nikdy neviem. Kazdopadne je to moja mama a poviem uprimne, ze aj keby som jej chcela upratat, podla mna mi nebude stacit ani tyzden 😥

vler
27. sep 2022

Osobne nepoznam ale v USA je o tom televizna show a je neuveritelne, ako maju ludia doslova zapratany dom, casto aj haraburdami a starymi nepouzitelnymi vecami do takej miery, ze u nich nie je kam stupnut alebo si sadnut.

cheeta
28. sep 2022

@mikadooo to nie je otázka veku. Je to "diagnóza" a môže sa prejaviť kedykoľvek v priebehu života.

simca06022011
28. sep 2022

@autorka no tak by to trvalo tyzden, kludne aj 2-3.. nevadi. VEla starych ludi ma rado tie serepeticky ozdobne sosky a haraburdy, moja babula si to este aj do domova dochodcov zobrala za 2 krabice a tu mini izbu si tym oblozila :DD

A tych 5 horcic nema po spotrebe??? :D lebo ja som spajzovy skrecok (len obchod daleko a mam spajzu) a teda taketo veci, to nevydrzi dlho, cize ja mam v zasobe tak po 1ks z kazdeho druhu co pouzivame :D zavaraniny na linke by ma slak trafil.. ja osm mojej mame robila cirkus aj za to, ze na tu mini plochu natrepala obrovksy chlebnik, dres s raz takym odkvapkavacom a ostalo tam par cm dookola a este lamentovala ze nema miesto v malej kuchyni... 2+1ludia obrovska kuchynska linka az po strop skrinky a napratana ako keby tam armadu vykrmovali, minimalne 3-4 sady riadov, kopec poharov, do toho hadam 20 podnosov krcmovych, kopec mis, misiek, nadob... a to ledva varia, na zavaraniny dostala perfektnu skrinu pod okno,so zasuvacimi dverami, tam sa zmesti urcite viac ako 200 velkych poharov a zaberie malo miesta. A tym padom vsetko kuchynske je volne viac menej (na tie riady a potrvainy zakladne :DDD ) Korenicky take ma ze na pol kila korenia hadam, ked sa pytam na co, tak ona to tak rada :D zaberie to celu skrinku - fakt obrovske.. hovorim, ved to za rok neminies, potom to vysypas, lebo to uz nema ani aromu... no ona to tak rada :D

Inak ja teraz rozmyslam, ze upratovala svokra pred rokmi takto, a tiez mali strasne vela spotrebicov v krabiciach, v spajzi to mali a na povale, proste to sa nazbieralo a nikdy to nepouzivali aj hracky este po synovi triedililen prednedavnom... ani neveim kam to dali a uz vobec nie z kade napr. spotrebice vzali (mne mama je schopna kazdy rok kupit hrinkovac/toastovac/alebo iny mini spotrebic, tak mozno aj dary - viem si rpedstavi ze za roky podostavala roboty a co ja viem co, prisiel modny smoothie- na sviatky vianoce?? videla v reklame a museli kupit, kto vie). Dali to prec az ked fakt pochopili, ze nemozu stale upratovat "veci".
Fakt sa s tym netrap. Ak nemas nervy a silu ist, a vypratat to s nou, povedat jej ze vies co mama, mne sa do tohto chlieva prepchateho ani nechce, kym si to nespraces, tak nech sa paci, na navstevy mozes chodit ty, my sme nebudeme hodit.. tak sa na to vykasli. Raz sa to vyhodi vsetko.
Ak to kupuju takto a zbieraju schvalne, tak naozaj je skoda iba toho, ze si tie peniaze mohli uzit inak, ist na vylet atd. ALe aj ten cas upratovania mohli stravit inak🙂

mikadooo
28. sep 2022

@cheeta ako u koho. Nehádž všetkých do jedného vreca.

mona1279
29. sep 2022

@dilino Ano, všetko chce zobrať, ničoho sa nechce vzdať, odkladá papieriky, obaly z cukríkov, no je toho veľa. Ale teda s ňou to riešim dosť intenzívne, už sama vidí, kam to môže až zájsť, tak dúfam, že sa toho nejak zbaví, alebo teda bude držať aspoň nejak pod kontrolou. Ale teda nie je mi všetko jedno.

dilino
29. sep 2022

@mona1279 iste ONA to robí preto lebo vidí asi otca že to tak robí. Ešte to treba podchytiť teraz aby do dospelosti nezašla tak daleko. Držím palce. A muž ked nemieni s tým prestať nech sa odsťahuje.

makovnikova
9. feb 2023

Stretla som sa s mužom, ktorý pre mňa nepochopiteľným spôsobom zapratal skoro všetky izby v dome, schodisko, pivnicu, garáž, a aj veľkú záhradu. Aj v aute mal všetko zaprátané, na predné sedadlo sa dalo sadnúť, len keď ho upratal. Žiaľ, lakomosť a hrubosť tohoto človeka bola až neúnosná, ani o partnerský vzťah záujem nemal. Ono to nie je len tak, takýto človek nikdy nie je psychicky v poriadku. Zhromažďovanie je príznakom kompulzivnej poruchy, podrazdenosť, nervozita, agresivita, sú znakmi ADHD,pretrvavajucej aj v dospelosti.

letfenixa
9. feb 2023

Moja babka taká bola, ešte kým žil dedo, tak ju držal na uzde, ale po jeho smrti zaplnila dom, garáž, 3 kolne, záhradný domček. Keď sa dom predával, tak kupujúci dostal zľavu vzhľadom k tomu, koľko ho malo stat (času a peňazí) vypratanie.

Strana
z2