Chorobné zberateľstvo

hackarka
15. sep 2017

Stretli ste sa niekedy s chorobným zberatelstvom - hromadenim?
Na nete som prečítala viacero článkov, ale nikde som sa nedocitala, ako "donútiť" chorého človeka s takýmto problémom aby sa dal liecit, keď ten človek nechce o tom nič počuť a zdá sa mu takýto život s bordelom okolo seba úplne v poriadku. Ale čo s tým, keď už to zasahuje do života susedov a ohrozuje ich to na zdraví a živote? Kde sa obrátiť? Na koho?
Viete mi poradiť?
(Foto z netu,ale veľmi sa približuje realite)

janaochi
16. sep 2017

Treba kontaktovať psychiatra, ide o psychiatrickú dg a poradiť sa s ním, akým spôsobom by bolo najlepšie danú osobu dostať na liečenie.

nufiatko
16. sep 2017

Ja som na to totalne alergicka . Svokra aj svokor vravia na vsetko ze to sa zide , nevravim ze maju doma bordel ale maju este stary sektorovy nabytok lebo by nemali kde tie ich chujoviny popratat . A ked pridu ku nam , tak vravia ze ake mame pekne . Proste ked nieco budem potrebovat tak si to kupim . Vsak to nie je normalne ..

hackarka
autor
16. sep 2017

@janaochi myslíš že by to šlo aj proti jeho vôli?

janaochi
16. sep 2017

@hackarka dalo by sa to urobiť tak, že by ste mu tie veci vyhadzovali a on by bol agresívny, zavolať RZP a tá by ho dopravila na oddelenie, kde by mu dali vnútený vstup.

hackarka
autor
16. sep 2017

@janaochi no taká sytuacia už raz nastala že mu v pivnici zhoreli nejaké veci a moj muž tie súprave veci začal vyhadzovať do kontajnera a zberač zavolal políciu že mu kradne jeho "majetok" a mal z toho zle môj muž.

hackarka
autor
16. sep 2017

@janaochi vnuteny vstup znamená čo?

ankare
16. sep 2017

Dávali v tv o takýchto ľuďoch. Psychológ tam prišiel za človekom do domu a viedol s ním nenuteny rozhovor, no nenapadne ho presviedcal o tom, ze to nie je v poriadku a ponukal mu liecbu.
Ten pacient ale si už asi priznal, ze nieco už nie je v poriadku, keďže odbornika pustil dnu a bol ochotný s ním debatovať.
Napadá mi... nakontaktovať sa na odbornika, vysvetliť mu situaciu a zavolať ho. A dotycnemu povedať, ze mozno Ty prehanas, ale odbornik to zdiagnostikuje a povie, či už ide o problem.
Alebo poziadat niekoho z jeho rodiny, aby k nemu zavolal odbornika, ako tretiu nestrannu osobu...
Držím palce!

zuzka38
16. sep 2017

@hackarka proti vôli nič nespravis, ak je svojPravny daný človek..ja som napr.s podobnym človekom blízkym v rodine obmedzila kontakt a deti tam neboli lebo je to nebezpečné a veľmi podobne aj viac to vyzera ako na tom obrazku. Zapratane sú tam všetky miestnosti len úzka asi 40cm chodbicka na prechod. Jeho rodina s tým nič nerobi a toleruje sa to potichu. Som zvedava na rady.

hackarka
autor
16. sep 2017

@zuzka38 presne ako píšeš. Neviem či ta chodbicka na prechod nie je ešte užšia. Musela som ísť k nim bokom aby som prešla. Jeho matka ho v tom ešte podporuje. Je to horor. Sme v spoločnom dvore a tiež to ohrozuje moju rodinu keď sa tam začínajú množiť hlodavce, dokonca majú horlavymi látkami zapratanu aj pivnicu s kotlom, už len čakám kedy tam znova začne horieť. Ako píšem je to životu nebezpečné.

puklica13
16. sep 2017

@janaochi hej..a on či ona by ťa potom mohol udať ..nemôžeš len tak prísť k niekomu do bytu a začať vyhadzovať veci

janaochi
16. sep 2017

@hackarka ja som myslela, že ste príbuzní, takto to mení podstatu veci. To by musela zasiahnuť jeho rodina, takže porozprávať sa s nimi. Nútený vstup je , keď pacienta hospitalizujú nedobrovoľne a potom sa to rieši cez súd, ktorý do pár dní potvrdí hospitalizáciu.

hackarka
autor
16. sep 2017

@janaochi je to môj švagor

janaochi
16. sep 2017

@hackarka mali sme na oddelení takých...zberateľov, rodina zavolala RZP, políciu a tí ho doviezli na SUPSku na príjem....predchádzala tomu doma hádka a príbuzní zavolali príslušné orgány. Je to regulérna psychiatrická Dg.

hackarka
autor
16. sep 2017

@janaochi veľmi pekne ďakujem. On veľmi často zjape a vykrikuje na svokru a už začal byť agresívny aj na moje deti.

janaochi
16. sep 2017

@hackarka no veď to využite. Iný postup u tých ľudí prakticky nie je možný, sú absolútne nekritickí a nemajú náhľad na svoje ochorenie.

bona_dea
16. sep 2017

@hackarka sme mali takych susedov v panelaku... sila...

tomiholjubavi
16. sep 2017

@hackarka ooo, toto je téma pre mňa 😂 mame doma chorobného zberatela...a nepomaha nič...jediné, čo sa mi osvedcilo je odlakat ho raz za par mesiacov niekde z domu a urobiť nemilosrdné kompletné čistky. Ale malo to neosoží, lebo čochvíľa ma zbierku novú....
lenže mne sa to dari preto, lebo náš zberateľ, svokor, to dotrepava do spoločnej domácnosti 😠 čo ma vo vlastnom byte, ani nechcem radšej vedieť 😅

gebeente77
16. sep 2017

@hackarka najdi si na youtube Po krk v odpadcich, je to seria o ludoch zberacoch, riesi to tam psycholog, urady, ale je to beh na dlhe trate...

lujza123
19. sep 2017

Mali sme takeho pana v Trenčíne, prezývali ho železný muž. Istú dobu sme bývali kusok od neho, dokonca sme mu raz pomahali ked vliekol nejake kreslo. Prijemny a rozhladeny pan, dalo sa s nim pokecat, ale jeho bezprostredny susedia mali peklo..potkany (ale fakt ze veeela vela potkanov), smrad... Vyse 30 rokov zvlakal zelezo, srot, castokrat mu ho ludia sami nosili. On s tym potom kseftoval, predaval dalej, do zberu takze ho to zivilo...a on k zivotu nepotreboval vela..elektriku, plyn ani vodu v dome davno nemal, jedine co kupoval bola smotana pre tulave macky a sebe rano kavu v kaviarni. Do domu liezol oknom lebo dvere boli zapratane. Jazdieval na svojom legendarnom bicykli s vozikom po celom meste no potom mu to policajti zakazali lebo sposobil niekolko dopravnych nehod. Par krat mu ten dvor mesto nasilim scasti vypratalo ale moc s nim pohnut nevedeli... Mesto s nim "bojovalo" neuspesne niekolko rokov, moc pravomoci nemali, co sa odpratalo tak zachvilu bolo spat, nakoniec sa dom podarilo odkupit jednej pravnicke a ta ho zrovnala zo zemou a je tam parkovisko... Ale k predaju doslo az ked bol pan stary, chory a na krku mnozstvo zalob od mesta a susedov...

marusia12
19. sep 2017

@hackarka Nenapísala si nič konkrétne... ako sa ťa to dotýka, či je ti to rodina a prípadne či je psychicky chorý ten človek.

zuzka38
19. sep 2017

@marusia12 napisala je to svagor a ziju pri sebe

lujza123
19. sep 2017

Inac ujo dnes byva v malom byte a zevraj zberny dvor mu zdarma vyclenil jeden kontajner ktory je iba jeho a moze si tam dalej zberat..takze tak.
Kazdopadne je to na dlhe lakte, zberatelov je vela a riesit sa to da asi az ked je v pokrocilom stadiu zberatelstva....

marusia12
19. sep 2017

Aha, už som prečítala celú nástenku.... podľa dostupného info neexistuje zákon, ako by si ho donútila urobiť poriadok s vlastnými vecami, hoci to ohrozuje Vás. Kde chceš určiť hranicu, čo Vás ohrozuje a čo je pre neho normálne? Ak je nedajbože agresívny, radšej by som to v medziach slušnosti nejak tolerovala... prípadne aspoň najhoršie veci tajne vyhodila... ak sa tam už niečo množí, môžeš aj anonymne podať podnet na hygienu, oni to prídu preveriť a ak to ohrozuje zdravie, bude to musieť fešák riešiť.

marusia12
19. sep 2017

@lujza123 tento prípad bol v TV, veru si tam museli užiť na tej ulici

oila
19. sep 2017

Musi to byt hrozne byvat pri niekom takom. V podstate je ten clovek chory a nemoze zato, no neviem si predstavit, ze by som mala mat takeho suseda. To teda fakt nie.

zibi
19. sep 2017

@hackarka hromadic - zberac
psychiatricka diagnoza

http://www.bbpsycholog.sk/psycholog-radi/uzkost...

ako to zacalo? neprezil nejaku traumu? nieco co by mu to vyvolalo??

hackarka
autor
20. sep 2017

@zibi ďakujem za článok prečítam si. Nepoznám ho tak dlho od kedy zbera. Vraj je to odjakživa. Myslím si že na chybe je jeho matka a jej opicia láska pre ktorú bol vo svojej podstate sikanovany.

zibi
20. sep 2017

@hackarka no a neda sa s nim pitozptavat?on to ako vnima.?

zibi
20. sep 2017

*Porozpravat.pisem z mobilu tak minpreskocilo pismenko.

hackarka
autor
20. sep 2017

@zibi s ním nie je žiadna reč. On aj keď začne o niečom hovoriť málokedy pochopím o čom vlastne hovorí. Zundre si pod nos, rozpráva z cesty..