icon

Chorý priateľ

1. okt 2021

Čaute baby, mám 29 rokov, niekoľko mesiacov som s priateľom, ktorého ľúbim, pomohol mi v ťažkých časoch a je to dobrý chlap. Má však rakovinu a vyhliadky do budúcna ohľadom jeho zdravia a života sú neisté ako u hocijakého onkologického pacienta. Proste nikdy nevieš .. zatiaľ sa drží dobre, je to silný chlap a tu zákernú chorobu má v začiatkoch.
Ide o to, že do budúcna by som chcela deti. Rodina sa ma pýtala na to, či má vôbec význam byť s ním, keď budeme mať deti a o rok dva by ma tu nechal aj s babom, prosto sa im to zdá nezodpovedné. Ja rozumiem ich pohľadu na vec, no neviem ho kvôli tomuto opustiť, srdce mi to nedá a takú situáciu si nepripúšťam k srdcu. Ocitla sa niektorá z vás v podobnej situácii ? Prípadne máte niekoho v okolí s rovnakým problémom ? aký máte na to názor ?
Ďakujem..

7lenka11
1. okt 2021

@heleninamama preboha, toto je čo za názor?? pani a viete o tom, že aj v rodine, kde sa doposiaľ rakovina nevyskytla, tak sa zrazu môžu objaviť a naopak?! ja mám v okolí minimálne tri také prípady.. rodina s tuhými koreňmi, žiadne vážne diagnózy, starí ľudia sa dožívajú 80-90 rokov v jednej z tých rodín.. a minulý rok členka tejto rodiny - mladé dievča (30tnička) - diagnóza: rakovina lymfatických uzlín.. nikdy predtým sa u nich nič také nevyskytlo, ešte žijú aj jej starí rodičia, ktorí ťahajú na 90tku.. myslíte, že naozaj je všetko o rodinnej predispozícii? áno aj, ale určite nielen... to isté moja teta - jej rodičia majú cez 70 rokov, jej babka mala vyše 90, keď zomrela.. a jej brat? zomrel nečakane v 40tke..

akbara77
1. okt 2021

Kebyže mas zdravenmho priatela, kde máš istotu, že o rok o dva bude tu???

heleninamama
1. okt 2021

@7lenka11 Ja som zas osobne poznala ženu, ktorá zomrela ešte pred štyridsiatkou na rakovinu prsníka. Ako aj jej mama a teta. Zostali po nej dve malé deti, žiaľ, dievčatá. Aká budúcnosť ich čaká? Nechcela by som byť na ich mieste.
Pre mňa je toto pokúšanie osudu. Stať sa síce môže všeličo, ale vedome by som si dieťa s človekom chorým na rakovinu nerobila. Táto žena má na výber, ešte nie je tehotná. Toto nie je o tom, že to dieťa tu už je a nedá sa nič robiť. Chápem postoj jej rodiny. Hlavne by som chcela zdravé silné dieťa, nie neistotu, čo sa týka priateľovho zdravotného stavu a ešte aj zdravia dieťaťa.

vanilka3
1. okt 2021

Ahoj, ja pracujem na onkologii ako sestra a uprimne je mi velmi luto ludi, rodiniek, ktore sa ocitnu v takejto situacii. Jednoznacna odpoved na Vasu otazku nie je. Su tu rozne osudy, priatelka, ktora chlapca nechala, lebo sa zistila leukemia, potom pary, ktore to vydrzia a po vylieceni sa vezmu, maju deticky a po zdravotnej stranke su zatial ok, ale je to stale na hrane,pretoze choroba sa im moze zo dna na den vratit. A je nesmierne smutne vidiet ako tu manzel zanechava manzelku s malickym dietatkom a on je v nemocnici aj 2-3 mesiace a napokon sa z nemocnice ani domov nedostane.
A plus to, ze s viac ako 50% istotou odovzda svoj "chory" gen svojmu dietatu, vidiet tie obavy v ich ociach.
Prepacte mozno Vam to pride, ze pisem velmi negativne, ale ziac vo väcsine pripadov je to tak.
A chapem, ze ak ho lubite tak ho opustit nechcete, co Vam sluzi ku cti. Tak Vam zelam vela,vela sil, aby to priatel ustal a Vas vztah zotrval, ak sa rozhodnete spolu ostat.

7lenka11
1. okt 2021

@heleninamama Prepáčte, názor vám neberiem, ale naozaj neverím vlastným očiam. Je x chorôb, sú mnohé také, ktoré sa dajú zistiť len detailnými genetickými testami, ktoré vám neurobia len tak hocikde. Veľa ľudí ani nevie, že má nejakú predispozíciu a normálne žijú, fungujú. U mnohých ľudí sa ochorenia ani neprejavia.. Áno, môže sa stať, že sa po generácii niečo zdedí, ale určite to nie je niečo, prečo by si teraz nemali mladí ľudia zakladať rodiny alebo sa vzdať svojich snov. Váš prístup mi príde tak, ako keby každý kto má nábeh na nejaké ochorenie alebo sa niečo vyskytlo v rodine, tak by mal sedieť doma a čakať, kedy to chytí aj jeho. A ideálne nič nemať, nič nevlastniť, lebo čo s tým potom? Život sa má žiť a nie prežívať...
Fakt je to mimo moje pochopenie a zmýšľanie. Ak človeka milujem, budem s ním do poslednej chvíle, aj keby sa neviem čo malo stať. Nikdy v živote by som partnera neopustila len preto, že je chorý, má nejakú diagnózu alebo predispozíciu. Keď sme si raz sľúbili v dobrom aj v zlom, v zdraví aj v chorobe, tak to dodržím. A, mimochodom, čo s rodinami, ktoré prídu o člena rodiny tragicky? Aj oni mali predvídať a radšej nemať deti? Aj oni mali vedieť, že 10 rokov po narodení dieťaťa bude mať partner/partnerka tragickú nehodu? Áno, je smutné, keď rodina príde o otca alebo matku a deti sa stanú polosirotami, ale nič to nemení na fakte, že z detí môžu vyrásť zdraví, úspešní a inteligentní ľudia...
A možno o tom neviete, ale kto má predispozíciu na rakovinu a spĺňa určité kritéria, má nárok na detailné vyšetrenia. Mojej známej zomrela mama na rakovinu vaječníkov ako 40tnička. Ona si dala porobiť vyšetrenia, zistili jej, že ten faktor má pozitívny (teda je pravdepodobnosť zdedenia ochorenia). Je v takmer rovnakom veku, ako bola jej mama. Vďaka tomu vyšetreniu má nárok na preventívne kontroly každých pár mesiacov, aby sa čokoľvek podozrivé zachytilo. Má dve deti (dcéru a syna) a žijú plnohodnotne.

luccija
1. okt 2021

Ak sa choroba podchytila v začiatkoch je šanca na vyliečenie veľmi veľká.To potom môžeme selektovať ľudí čo majú vysoký tlak a môžu dostať infarkt, majú cukrovku a xy iných chorôb.Nehovoriac o psychických chorobách uzkostiach, poruchách osobnosti a pod...každý má niečo 100% zdravý človek neexistuje.Zatial by som to neriešila iba, ak odber spermií ..nevieš čo bude zajtra.

lavender273
1. okt 2021

Moja kamaratka sa po dlhorocnom vztahu vydala za muza ktory uz mal rakovinu. Uzasny par boli. Dali zmrazit jeho spermie v case ked nemal ziadne chemo liecby. Zomrel minuly rok a kamoska teraz riesi umele oplodnenie. To bol ich plan, ze budu mat dieta.
Ak sa obavas co bude s vami, tak dieta radsej nemaj. Jedine zeby si bola,ok s tym ze to zvladnes sama. Tazko je predpokladat co bude v tejto situacii, aka je predpoved lekarov?

madeline1
3. okt 2021

Opytaj sa priatela, ci by chcel rodinu a ak ano, zalozte si ju. Chorobu netreba ignorovat, ale ani sa koli nej obmedzovat a neustale na chorobu poukazovat. Zaroven, pozitivne emocie zlepsuju akykolvek stav...ale aj keby ste raz spolu vase dieta/deti nevychovavali (z akehokolvek dovodu), zvladla by si to aj sama a ak by si chcela, casom by prisiel do zivota opat niekto...Tvoja rodina sa o teba boji, to je pochopitelne, ale koli chorobe neobmedzujte svoj vztah, hlavne ak sa lubite.

madeline1
3. okt 2021

@lavender273 preco do toho nesli, ked este zil? Mohol by sa z dietatka tesit...davat zmrazit spermie na ine casy, mi pride zvlastne...

katulik123
3. okt 2021

@madeline1 Podľa mňa je to logickejsie, nerátali určite s tým, že dieťatka sa nedožije.. Plus byť tehotná a mať priateľa, manžela onko je podľa mňa príliš ťažká záťaž na psychiku

mmoni89
3. okt 2021

@katulik123 áno, a tehotná ani nemôže do styku s onko pacientom tak isto malé babo. Ak je tam ožarovanie a chemo.Takže podla mňa aj toto je dôvod
@madeline1

jana_eyre_2
3. okt 2021

Rodiny by som sa opýtala opacne.. keď ja budem mať rakovinu, má ma môj priateľ opustiť aby si mohol založiť rodinu?

Hrozne je, že ľudí s rakovinou okolie rovno pochovava, prežívajú najhoršie obdobie v živote a ešte sa im má okolie postaviť chrbtom.. nie, svojho muža by som neopustila, keď niekoho naozaj milujem, milujem ho v chorobe, v zdraví - v akomkoľvek období života.. a milovala by som ho aj keby sme mať deti nemohli, hoci máme.. ale sme v tom spoločne.. tak beriem lásku..

Želam.vam.aby ste toto ťažké obdobie zvládli a boli šťastní..

sonicka96
3. okt 2021

@mmoni89 mohla by som vedieť dôvod že prečo by nemala byť tehotná žena s deťmi v styku s okno pacientom? Ženy veď vy rozmýšľate čo píšete prv než začnete ťukať. Rakovina není vírus haloooo. Radioaktívne žiarenia sa robia málo krát a v tedy onko pacient nemôže byť 24h pri malých deťoch a tehotných žien. Ale inak môže byť aj keď chodí na chemo a žiarenia. Mala som 2r dieťa a k tomu čerstvo tehotná a jediné kedy sa nemohol k nám manžel priblížiť bolo keď mal v zime rádioaktívne látky... A verte mi... My ženy ktoré máme onko manželov / priateľov sme veľmi silné ženy aj keď sme tehotné.

autor
3. okt 2021

@sonicka96 ahoj, mal aj tvoj muž depresie ? Môj je veľmi citlivý, ja som pri ňom dosť silná a snažím sa držať, ale neho to často premôže, potom ma škaredé reči a je zlý. Je to tým, že trpí a je mu to ľúto, len by som to chcela nejak minimalizovať. Neviem ako mu pomôcť, on vraví že mu stačí že ho ľúbim a cíti lásku. Ale predsa len rada od ženy ktorá si tým prešla by mi možno pomohla

aduskatt
3. okt 2021

zažila som, vzali sme sa, máme syna, budúci rok bude mať 18

mmoni89
3. okt 2021

@sonicka96 len som odpovedala na príspevok predo mnou kde bolo spomínané že si dali zmraziť spermie lebo sa rozhodli pre dieťatko že raz, nie momentálne keď sa manžel liečil. Možno aj toto bol dôvod pre to. Nikde som nespomínala že by onko pár nemal mal dieťatko. Ak si čítala môj príspevok vyššie tak ja by som nič také neurobila, dokonca keby som vedela ze môj muž už možno so mnou dlho nebude chcela by som mať s nim dieťa. Takže treba čítať aj iné súvislosti

lavender273
3. okt 2021

@madeline1 Diagnoza prisla ako blesk z jasneho neba. Na odporucanie Dr hned zmrazili spermie pred prvou operaciou a chemo. Potom absolvoval 3 operacie +chemo a lekari neodporucali plodit dieta v tom obdobi. Tretia liecba nezabrala a zomrel.

portret7
3. okt 2021

Ťažká situácia…napíšem príbeh kamarátky: 18rocna rakovina, 1 vaječník, zmierena s tým, že nebude mat deti, mala v tom veku priateľa, ktorý s nou zostal, situácia dnes po 20r: sú manželia, 2 krasne deti prirodzene otehotnela, zdravá, pravidelne kontrolovaná😀 boh existuje😉

sonicka96
3. okt 2021

Nie nemal depresie ❤️ boli sme pripravení na všetko. Len najhoršie na tom bolo že on sa to dozvedel na narodeniny a bolo to zhubné. Vieš,ono je to aj o človeku že akú má energiu. Či pozitívnu alebo negatívnu. Môj muž je ten typ človeka ktorého nerozhodi nič ani nádor 🙂 a ver mi ,mali sme to veľmi ťažké ale zvládli sme to ... On sa to dozvedel 7.11 a ja som mala termín pôrodu 15.12 kedy on mal odísť do Prahy na liečenie ktoré trvalo 2 a pol mesiaca... Šťastie že som porodila 12.12 a vyprosila som sa aby ma pustili 15.12 domov lebo manžel odchádza a dlho neuvidí deti.. prišli sme domov z pôrodnice a bol s maličkým len cca 2h a musel ísť na vlak a ja sama mladá baba s dvomi deťmi doma po pôrode zašitá hej? Ale zvládli sme to ❤️ aj na diaľku.. Skúsite pomedzi vaše osobné veci ísť niekam na piknik,niekam do prírody tak aby na chvíľu zabudol na tú hnusobu 🙂 len ako vravím všetko je to o tom aký je človek 🙂 ale ja vám verím vy to dáte ‼️❤️ hlavne ho neopúštaj má to teraz dosť ťažké a ver mi aj keď ti to nepovie tak je veľmi vďační že ťa má vedľa seba ako oporu 🙂 Ak chceš napíš správu ❤️ možno vám nejako budem vedieť pomôcť 🙂

bikarbona
3. okt 2021

Ste spolu pár mesiacov... Tak by som ostala kamarátka, pomáhala mu, ale svadba a deti nie. Čas neskôr ukáže.

tncka
3. okt 2021

Ak ho nechas teraz v tych s...ch sameho,len preto ze rodina ti radi ze by to bolo tak lepsie z pohladu tvojej buducnosti,tak si ho nikdy nemilovala. Lebo pokial niekoho milujem stojim pri nom vo vsetkom,dobrom aj zlom. A to teraz nie su len kecy,prezila som si toho dost na to aby som toto mohla tvrdit. Ani teraz nie som uplne za vodou,ked som muza potrebovala ja,stal pri mne a teraz sa karta obratila a mna ani nenapadne zduchnut. To sa proste nerobi,sme spolu pomaly 20r.

renka30
3. okt 2021

@heleninamama pre Boha, takze podla Vasho nazoru ja by som ani nemala mat deti, resp. moj manzel ani nemal mat so mnou deti, lebo podla mojej rodinnej anamnezy je pravdepodobnost, ze by sa ich toto ochorenie mohlo mozno niekedy tykat. Tak to je fakt sila...

renka30
3. okt 2021

@7lenka11 presne takto som bola aj ja, sesternica prekonala rakovinu prsnika druhej zistili tiez zvysene riziko. Tak sme dostali odporucanie absolvovat geneticke vysetrenie, a ak by nam vyslo tiez zvysene riziko, mali by sme narok na viac preventivnych prehliadok za rok. Nastastie u nikoho ineho sa to nepotvrdilo.

heleninamama
3. okt 2021

@renka30 Nech si každý zváži, ale privádzať vedome na svet deti so zlou genetikou považujem za nezodpovedné. Potom ľudia vyplakavajú ako detičky trpia a žiadajú o pomoc kade-tade... A rakovina je jedna z najhorších chorôb, vedome by som sa s ňou nezahrávala.
Žena, ktorá založila diskusiu je slobodná a nie je to ani jej manžel, ktorému niečo sľúbila. Je to len pár mesačný priateľ. O ďalších pár mesiacov tu už nemusí byť (možno zomrie a možno ju opustí). A splodiť s ním narýchlo dieťa - nedivím sa tej rodine, že ju varuje. Proste to vidia reálne, vidia aj možné zlé situácie, kým ona sa pozerá jednak cez ružové okuliare a jednak má strach...

7lenka11
3. okt 2021

@heleninamama mne je veľmi smutno z vášho zmýšľania a opäť sa mi len potvrdzuje, v akom plytkom svete žijeme.. vo svete, kde je chorý človek vopred a nadobro odpísaný.. vo vašom prípade dokonca každý - aj zdravý - človek, ktorý sa v rodine stretol s vážnym ochorením.. ako som spomínala, názor vám neberiem a želám vám, aby ste mali vo svojom okolí len a len zdravých ľudí a aby ste takéto situácie nemuseli riešiť, lebo myslím si, že veľa ľudí vo vašom okolí by malo veľmi smutný život.. mimochodom traja z mojich štyroch starých rodičov mali rakovinu a určite nepovažujem za nezodpovedné priviesť do tohto sveta dieťa.. a ani môj muž ma kvôli tomu rozhodne neplánuje opustiť... na dieťa sa teším a urobím všetko pre jeho spokojný a zdravý život

marca12
3. okt 2021

Vela mladych prekonalo rakovinu uz asi ani nepoznam rodinu,kde nebola tato choroba. A je velmi veeelmi smutne ako uvazuju tvoji rodicia. V tazkej chvili ho mas opustit? O tom je zivot? Utiect od choreho? Neboja sa karmy? Zajtra mozes byt kludne chora ty a kto ta podrzi? Mame v rodine onkologickych pacientov a nas to velmi stmelilo a zomkli sme sa este viac. Prognozy su dnes lepsie ako volakedy. Ak nema agresivnu formu nadoru,vylieci sa a bude zit dalej. Potrebuje podporu,vediet,ze stojis pri nom. Rozhodni sa srdcom a nie rozumom. Hadam mas spravne hodnoty v zivote.

marca12
3. okt 2021

@heleninamama zlou genetikou? Tak potom nikto nemajme deti. Co ty vies,ci aj ty nebudes mat rakovinu,potom co?

bimbambim
3. okt 2021

V dnešnej dobe môžeš ostať sama aj za iných okolností.Po cestách jazdia ako blázni ani nevieš kde sa stane nehoda.Ja by som v takejto chvíli nedokázala opustiť človeka .Môj muž dostal infarkt keď som s prvým dieťaťom bola ešte v pôrodnici.Kebyze by som tak zmýšľals opustiť ho v takej chvíli tak by som chodila kanálmi.Tiez mi bol oporou keď som bola tehotná a bola v nemocnici .Ak ešte nezačal s liečbou nech dá zamraziť spermie nad dieťaťom by som teraz nerozmýšľala.Nech teraz myslí hlavne na seba ako sa z toho dostať a keď sa ukľudní situácia tak až potom by som rozmýšľala nad dieťaťom.Muzova kamarátka z vedľajšej dediny mala priateľa oni sa rozhodli aj napriek jeho rakovine že chcú dieťa.Ostala tehotná on nestratil chuť žiť ,ale mali to ťažké .Zomrel keď mal malý cca dva roky ,ale do konca tvrdil ,že je rád že niečo ostane po ňom .

tafita
3. okt 2021

Necitala som komentare a asi ma tu ukamenujete zaziva. Pre mna je uplny nonsens rozmyslat, ci mam alebo nemam opustit cloveka, ktoreho lubim lebo ma rakovinu. Je uplne jedno, ako dlho ste spolu, kolko mate rokov. Asi som divna, ale pre mna je to hrozne.

mamutka
3. okt 2021

Poznám dvoch mužov co v mladosti prekonali rakovinu. Jeden ma dve deti, druhý tri, všetky narodené už po liečbe. A nastastie u ockov zostáva všetko OK