Chrípka a hlieny

18. dec 2022

Ahojte mám silnú chrípku ,teploty atď. Viem je to vírus a netreba antibiotiká,ale vykasliavam žlté hlieny ani na to netreba? Lebo vraj ak už sú žlté tak trebalo by? Skúsenosti?

deedol
18. dec 2022

v druhej casti ochorenia mozu byt aj zlte. ak by teploty neustavali, treba si dat urobit crp, ci sa na tu chripku nenaviazala este nejaka bakterialna infekcia.

majamat
18. dec 2022

hlien je dosledok produkcie sekretu tvojimi dychacimi cestami, to nerobi infekcia, infekcia len podnecuje tvoje tkaniva aby tvorili hlieny. niekto ma hlieny aj pri alergii.

hlieny nehovoria nic o tom, ci treba ATB.

prevazna vacsina infekcii je virova. co je zaujimave, aj pracujem v infekcnom prostredi a nebyvam chora, ak som neuzivam ATB vobec nie ze by som nemala priznaky a priebeh ako ostatni ale neriesim infekcie ATB, teda riesim, ale vynimocne.
moje telo si s tym poradi a mozno aj prave preto, ze je nutene, lebo nema pomoc zvonka. a to mam aj chroonicku bronchitidu, chronicky suchy kasel uz od 1995r ( nechce sa mi tratat kolko to je )

su urcite ukazovatele, kedy ATB treba,a le v dnesnej dobe sa to fakt prehana. keby zapatram v pamati,t ak viem vymenovat, kedy a na co som mala ATB za poslednych 20r. a teda na klasicke infekcie dychacich ciest to bolo mozno 3x.
1. prebehla virova infekcia - zacala 31.12. ( akoze parada na silvestra ), asi po tyzdni, ked uz som enmala teploty,s a mi objavila opat horucka, zachripla som - klasika najskor virova infekcia, komplikovana bakterialnou.
2. paradoxne raz som mala dovolenku a ochorela, pri dychni bolo pocit chrcanie - tak to zrejme bol minimlane zapal priedusnice. dr aj nieco pocula pri vysetreni fonedoskopom.
3. skoro pred 3r. zacalo to suchym kaslom - zhorsenim mojho bezneho kasla, takto mi azcinaju infekcie, no do 2dni prejde do vlhkho - s hlienmi. v tomto pripade nei, az po tyzdni. nic ine mi nebolo, ysella som, ez mam vyhrate. nie nemala som, pridala sa bolest hrdla, nadcha, upchaty nos, strata cuchu - mam nosovy polyp. trvalo to dlho,v iac ako 4t, tak som zasla na ORL a teda dostala som ATB, na 3den sa objavil cuch.

inak som mala ATB po komplikovanom porode, po vybrati mandli, po zapale miesta po ustipnuti vcelou. mala som aj nalez v krku - chlamidiu, tiez masivny zapal dutin - zisteny nahodne, lebo inak mi nic nebolo.

a to byvam chora kazdy rok asi 1x, niekedy aj viac.
dr Jesenak na jednom seminari hovoril, ez vysoke % infekcii je virovych. dokonca neviem ci nespominal az nejakych 80%. mala som to neikde, ale neviem to najst.