Čistenie kanálika zubu

sejbipi
18. feb 2024

Ahojte, dnes som letela na pohotovosť s bolestivým zubom. Vyvŕtali hlboký kaz, vyčistili kanáliky a nechali to otvorené, nedostala som ani liečivú vložku ani nič do zubu. Úplne tam mám len veľkú dieru..
V podstate som sa ani nič nedozvedela, šlo to tam ako na páse.
Ako dlho môžem nechať zub v takom stave? Môžem normálne jesť? Nezanesú sa znovu tie kanáliky?

mimx
18. feb 2024

@sejbipi hneď zajtra choď k svojej zubárke..mne keď raz nechala otvorený zub tak mi požičala pinzetu a vždy keď som šla jesť kázala mi si dať do diery vatu

sejbipi
autor
18. feb 2024

@mimx problém je, že zubár ma 2 týždne dovolenku😪😪😪 zato som v koncoch

mimx
18. feb 2024

@sejbipi tak ho musí nejaký iný zastupovať..zvyčajne to majú na dverách nalepené

gemerka17
18. feb 2024

@sejbipi Objednaj sa zajtra na kliniku k zubárovi čo pracuje s mikroskopom. Termin budeš mat hneď, ak vysvetlis situáciu. Aspoň to budeš mať poriadne urobené. Pochybujem, že tvoja zubarka ma na to vybavenie. Takto si zachranis vlastný zub a nebudeš zbytočné pchať peniaze do niečo čo nevyjde. Treba to riešiť.

jurka2907
18. feb 2024

Ahoj ,mne toto robili tiež na pohotovosti ,no zub mi zacementovali alebo ako sa to povie a cca do 2,3 týždňov som sa mala obj k svojmu dr.
Nechápem, prečo ti to nechali ,len tak otvorené,určite vyhľadaj dr aby sa ti tam niečo nezanieslo.

iwesska
18. feb 2024

Tak to ti zle osetrili. Naco ti cistili kanaliky,ked sa ti tam teraz dostava jedlo a bakterie? 🤦‍♀️ Ja som mala cistene nedavno a mam tam liecivu vlozku. Sam lekar povedal,ze po zakroku to nesmie zostat otvorene,lebo sa tam dostanu zas bakterie. A nepomoze ti ani pinzeta,lebo ty si na dno kanalika nijako nedociahnes. Teraz ked pojdes k zubarovi,tak zas zaplatis hodinu cistenia. Bez toho ti tam nikto nic robit nebude. Co si sa nespytala na pohotovosti,preco ti tam nedaju aspon vlozku?

sejbipi
autor
18. feb 2024

@iwesska pýtala som sa či mi tam nič nedajú, či to nechajú takto otvorené.. a že áno, že hneď zajtra mám ísť ku svojmu zubárovi, aby to dokončil… 🤦🏻‍♀️

sejbipi
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sejbipi
autor
18. feb 2024

@iwesska počas jedenia si mám dávať vatu do tej diery, aby sa mi tam nič nedostalo

joesvk
18. feb 2024

Je to normálne. Môžeš to mať otvorené, je to súčasť liečby-niekedy jediná.Aj dva týždne môžeš takto počkať na svojho zubára.

iwesska
18. feb 2024

@sejbipi Este mi napada,ci si tam nemala hnis,ked ti to nechali otvorene? Kazdopadne to nemozes mat otvorene dlhsie ako 1 den. Treba to tam vydezinfikovat.

sejbipi
autor
18. feb 2024

@joesvk
@iwesska ďakujem ženy… ale teraz som v rozpakoch. Každá ste napísala niečo iné a úplne inak 😁 ale rozumiem, neviete čo s tým mám, čo tam je… ani sama neviem

bashawelle
18. feb 2024

@sejbipi no úprimne som už niekoľko krát takto bola pár dní s otvoreným zubom, dávala som si tam len vatu kvôli jedlu. Aj po ďalšom čistení som mala len dočasnú vložku, až po niekoľkých ošetreniach sa zuby zatvárali definitívne. Nerozumiem rečiam ako to tak nesmie byť otvorené, veď ak je tam zapal, tak zatvorenie bude viesť k tlaku, bolesti a opuchu a budú to musieť otvoriť znovu. Išla by som sa poradiť k zastupujucemu zubarovi, 2 týždne sú dosť dlho bez ďalšieho ošetrenia.

iwesska
18. feb 2024

@bashawelle Prave preto,ze je tam zapal sa necha vytiect max. vytiect hnis,vydezinfikuje sa to a nezatvori uplne,ale da sa tam lieciva vlozka,ktora to vyhoji za tie 2 tyzdne.

stanka562
18. feb 2024

@sejbipi Zubár na pohotovosti zvolil správny postup, nakoľko ide o pohotovosť kde zbavia bolesti, no neliečia, to má robiť tvoj zubár, zub vyvŕtal a vybral nervy a nechal voľne, zrejme tam je zápal, keby zub uzavrel (dal liečivú vložku), zajtra si na pohotovosti zas, nakoľko väčšinou taký zub uzáver neznesie a začal by bolieť ešte viac, mohla by si až opuchnut, je normálne nechať to voľné 2-3 dni, potom znovu vyčistiť, vydezinfikovať a dať liečivú vložku, treba sa hlásiť u svojho zubára, pokiaľ nerobí musí mať niekoho na zastupovanie a ak nie odporúčam ísť na súkromnú kliniku dať si to ošetriť pod mikroskopom aby to bolo urobené na poriadok, no neboj, nič sa ti nestane, že je teraz zub otvorený ☺️

sejbipi
autor
18. feb 2024

@stanka562 ďakujem🙏🏼🙏🏼

tinka_1807
19. feb 2024

@sejbipi áno, niekedy nechavajú otvorené. Hlavne ak si tam mala hnis, vtedy sa rana necháva otvorená, aby hnis vytekal. Mne takto najskôr zatvorili a opuchla som. Iný lekár mi to nechal týždeň otvorené a vysvetlil mi, že v akútnom štádiu, kedy je tam hnis sa to naopak musí nechať otvorené, aby hnis vyšiel von. Počas jedla si tam dávaj vatu, inak nechaj voľné. Mne ale súčasne s tým dali aj ATB liečbu, ale ja som už mala silný zápal.
Takže áno, je možné, že teraz ti to kvôli hnisu nechali otvorené. Následne keď akútny stav pominie mali by ti tam dať na nejaký čas liečivú vložku a o pár mesiacov trvalo vložku.