Cítiť bolesť pri rakovine prsníka?
ktora mate s tymto skusenost, boli rakovina prsnika? je mozne aby sono prsnika neodhalilo rakovinu?
@svetlanka111 áno, vidno... ale tu sa hádam bavíme o počiatkoch, kedy sa to dá podchytiť. Niekto tu už spomínal... rakovina nebolí, aspoň nie v počiatkoch. Bolesti v prsníkoch môžu mať viacero príčin....markery ti dajú odpoveď aspoň na najdôležitejšiu otázku.
Onkomarkery obvodný lekár robiť nemôže. Teda môže, ale len na priamu platbu pacienta, resp. že mu to poisťovňa nepreplatí. Samotné onkomarkery nemajú diagnostickú hodnotu, ich význam je ako marker sledovania liečby, resp.návratnosti ochorenia. Tumor na prsníku /zhubný, nezhubný/ môže bolieť/nemusí, záleží od jeho umiestnenia. Aj 5-6cm tumor ktorý je uložený na spodine prsníka a je fixovaný k prsným svalom nemusí prejaviť toľké ťažkosti, ako 1cm ktorý je priamo superficiálne /podkožne/, alebo naprpri bradavke.
@svetlanka111 onko na ženské veci robí gynekologička. Môžeš mať kdečo, keď ťa tam niečo bolí... tiež to teraz idem riešiť. Po 40 napr. rôzne hormonálne zmeny, zápaly žliaz a pod...
@marusia12 a ake mas problemy?mam len 32
Ako doho ta to boli? Ked sono ok tak nestresuj, preventivne sa objednam k lekaorvi mozno ale dovodov moze byt ozaj spusta, presileny sval natiahnuty prechladeny, hormony, mna od tazkej kabelky bolel prsnik. A ked som bola tehotna a nevedela som este tak tiez bolesti ohromne, teda hormonalne zmeny tiez sposobia slusnu bolest prs. Skus na to nejaky cas nemysliet ci to samo neodide, to uz potom aj v hlave ostava ta bolest, od strachu.Drzim palce.
@svetlanka111 ja mám 43, takže u mňa to môže byť v pohode aj nastupujúci prechod a tam sa tiež objavujú rôzne bolesti.
@marusia12 ach jo,ktovie co mo je radsej by som tu menopauzu 😔
@ebi88 ahoj myslis mna?sono mi nerobili len rg,ten bol vraj ok,boli ma to ani neviem kolko lebo nie je to kazdy den a nie je to ani cely den.dnes to zacalo napr az pred hodinkou a nie je to bolest ale akokeby ma tam nieco otravovalo 😔no mozne je uz som z toho psychicky mimo lebo alurat min.tyzden som nasla na cz mk mamicku ktorej nasli rak prsnika v 4staxiu a po 5mes umrela a ma dve malicke deticky 😭😭
@svetlanka111 myslela spm autorku prispevku, ale v pidstate to plati pre vsetky ktore poboluje prsnik. A ano sila vsugerovania si je mocna, keby som dala na kazde pichnutie a zabolenie tak sa zblaznim. Skus na to ozaj nemysliet, povedz si ako prislo tak odislo, a uvidis za par dni ci to trva ci preslo. Clovek si vie "privodit" myslou kade co.
@ebi88 aha no toto je stara tema tak autorka je uz snad ok
@svetlanka111 aha nevadi, vsak to plati vseobecne 🙂
Ahojte ja som tiez riadne vystrasena, pred tromi rokmni a dvoma porodmi som mala take stahovanie v lavej casti akobu tahanie ale tlacenie na nerv citim az do spicky jazyka natej strane, jeto skor taka paliva zvlastna bolest ze niecoje zle, jeto akoby na prsnim svale aj ma tam stipe svrbi , poslednu dobu ma boli aj ruka ide mi to az do prsyov, boli ma aj hrudna chbtica pri lopatke ale mam pocit ze problem ie v hrudniku resp prsniku, sono mam v juli robene ok, teraz rtg pluc ok, mam dve deti rocne stale uspavam natej strane ale niesom si ista ci by mito robilo take problemy keby to bola chrbtica? Citim take akoby zmrstovanie v hrudniku, vcera som bola u fyzioterapeuta a jeto horsie ajma vsade seka....
@nini144 podobne ako ja,coho ti robili rtg?horsie ze mna boli lava strana a dceru nosim na pravej 9,5kg aj na pravej spim,no viac vysilujem pravu a boli ma lava..
Svetlanka111 rtg pluc kvoli preventivke aleco vaetko tam vedia vycitat to netusim jeto len rtg. Je zvlastne ze pred tromi rokmni akosom otehotnela to prestalo a teraz sa to zase veatili a trva to uz styri meaiace, som ztoho nervozna mam pocit zejeto pricviknuty nerv niekde v hrudi ale cim je pricvaknuty toho sa bojim🙂 hlavne preto lebo a ten BRCA2 gen na eakovinu prnika pozitivny, ja len difam zwto nesuvisi s prsnikoml uz beriem milgamu anecdotes em akosa the ho zbavit musm zas behat asof o meurolugovi aby ma poslal asi na ct
Ospravedlnuj sa za preklepy ale vesia sanamna dieta
nestresuj sa sono je vyborny diagnosticky nastroj dokaze odhalit aj male cysticky si adenomy priamrne chod na to
onkomarkery ti len tak neurobia ani u obvodneho gynekologa, poistovna to nepreplati ..
Postup je najprv sono, ak sa nieco nezda tak mozu doplnit mamografiou alebo urobiť pocas sono biopsiu ..
Ale ak más bolesti tak najskor to bude presilenie z nosenia deti alebo hormonalne zmeny
@loginexistuje dakujem ale mne sono zatial nerobili len ten rtg.a tam asi vidno velke prd.no nabehnem este ku gyn a na sono sa vypytam 😭dost ma znepokojuje ze nosim n pravo a boli lava strana.a teraz som nasla jednu temu kde asi 10 zien zomrelo na rak prsnika a ja ze je to dobre liecitelne..uf nevladzem takto uz.zrejme by som potrebovala aj psychologa
@svetlanka111 hlavne sa nestresuj chod na sono a budes kludnejsia ja som si teiz tym presla operovali ma na klenovej zachytili to vdaka sonu v zaciatkoch .. bolesti som vobec nemala len som si nahmatala malinku hrcku.
@loginexistuje si mala rak prsnika?a kde si nasla hrcku?v ktorych miestach?hm ked mam bolesti to uz by bolo vyssie stadium😢
@svetlanka111 ja som Dr na onkologii a Tvoja logika je úplne neracionalna. Ale na preventívny chodiť treba. Každý rok.
@sasa1983 aha dakujem za odpoved.ale nechapem trochu tomu ze moja logika je neracionalna 😔😀
Myslela som tým, že nie je priama súvislosť, čím väčšie bolesti tým väčšie štádium ochorenia. Nesnažila som sa Ťa uraziť.
@sasa1983 niee v pohode neurazila som sa 😀no to som kdesi citala o tych bolestiach zeak uz su bolesti u rakoviny ze je to to posledne stadium 😔
@svetlanka111 nie to vobec tak neber to se mas bolesti znamena ze mas bud presilene svaly z jednostrannej zataze alebo hormonalne zmeny z teho ci dojcenia dobre ti pise
@sasa1983 fakt malujes certa na stenu chod normalne na preventivku na sono zameraj sa na cvicenie na chrbticu
@loginexistuje ja som nenapísala o rakovine vôbec nič, len že treba chodiť každoročne na preventívnu, že rtg pľúc nemá s preventívkou prsníka priamu korelaciu a že stupňujuce bolesti nemajú automaticky súvis so zlým priebehom. Ani nálezu na chrbtici, ani na prsníku.
@sasa1983 to nebolo na teba prepac tak divne to odsadilo teraz vidim pisala som jej ze ty jej dobre pises
@svetlanka111 nema malovat certa na stenu a skusit cvicit na chrbticu a neriesit hned metastazy a pod u seba v blogu
Prepac saska este raz

@marusia12 ale ked uz je nador je ho vidno na sono ci?