Čo je lepšie: dioptrické okuliare alebo šošovky?
Pekný deň prajem prosím vás chcela by som vedieť kdo má skúsenosti s dioptrickymi šošovkami a okuliarmi prosím vás čo je lepšie neviem sa rozhodnúť dakujem
šošovky sú praktické - ale máš na nich opakované výdavky.
nie ale každý môže nosiť šošovky - očiar by ti mal spraviť testy ...
Za mna sport, soferovanie, silne svetlo (arabske krajiny) sosovky. Praca, normalne -okuliare.
Oboje. Niekedy mám celý deň okuliare, napr keď som len doma, inokedy si dám šošovky. V lete sú praktickejšie, keďže rada nosím slnečné okuliare (nechcem dioptrické slnečné - keby si ich dám niekde dole, tak poriadne nevidím, keďže mam silne dioptrie) a v zime sú tiež šošovky praktické, lebo ja neznášam, keď niekde vojdem a hneď sa mi zahmlia okuliare 🙂 Ale zasa keď som len doma, tak mam radšej okuliare, čiže odporúčam mať aj-aj.
Ja mám mesačne kontinuálne šošovky - nasadim prvého, vyberiem 30teho. Mám aj okuliare ale tie vyzuviam minimálne - tak raz za 3 mesiace. Nemam rada ten "dvojitý" pohľad čo okuliare majú (bočný pohľad, kde už okuliare nie sú) šošovky nosím už 21 rokov
@lili2023 aj ja. Ja rasa nosim sosovky, ale niekedy si ich nedam, aby si oci oddychli. A ked sme mali doma zapal spojiviek, tak to som tyzden sosovky nemohla. Kupujem jednodenne a okuliare podla toho ci na ne niekto omylom stupi 😀
Ja som team sosovky. Odkedy su lahko dostupne aj s cylindrom. Su prakticke, necitis ich, nemas problem so slnecnymi okuliarmi, so sportom...rano nasadis, vecer vyberies. Stoja ma cca 10-12 e na mesiac. Ale mala by si mat aj okuliare aspon jedny, ked budes mat napr zapalene oko...
Ja iba okuliare. Mam suche a velmi citlive oci.
Neznesiem okuliare, bolí ma z nich hlava. Vydržím v nich tak dve hodiny v kine, alebo šoférovať. Takže, keď potrebujem, nosím šošovky
Pouzivam okuliare aj sosovky - podla situacie a podla toho, co mi prave viac vyhovuje a hodi sa mi k outfitu 😃
@lili2023 ja som vyskúšala šošovky na lyžovanie, a už okuliare 2 roky nechcem ani vidieť 😄 ráno si dám sosovky, večer vyberiem a super... v sobotu som mala doobedu po veľmi dlhej dobe okuliare, lebo sme išli vecer na ples, tak aby som nemala sosovky 24hodin, a bola som taká nervózna. Úplne mi vadili
Ja nemozem sosovky, mam suche oci a sosovky ma potom rezu. Mala som aj speci na suchsie oci a plus kvapky, ale po case nic moc a boli drahe. Ja mam okuliare asi 30rokov. Rada by som sa ich obcas zbavila, ale to bude mozne asi len operaciou.
Ja zase okuliare od zakladnej skoly. Neznasam si natahovat oci pri vkladani/vyberani sosoviek, ale to je len o zvysku, ale mne to vadilo plus ma na jednom oku stale derie, aj ked som skusila viac znaciek.
Takze mam okulaire dioptricke aj slnecne. Za mna urcite vyskusaj sosovky ako budes spoko a ked tak potom okuliare
Šošovky počas dňa a okuliare večer (alebo ak som celý deň doma a nechce sa mi dať šošovky). Mám mesačné, vychádza ma to ani nie 10 eur na mesiac.
Šoférovať v okuliaroch by som už asi ani nevedela. A v lete sú šošovky na nezaplatenie kvôli slnečným okuliarom, plávaniu, celkovo pohodliu. A v zime sa mi zase nič nerosí.
@lili2023 ja mam aj aj
Okuliare nosím keď som doma alebo nesvieti slnko ,pripadne viem,ze nikam nepôjdem alebo večer pri telke.
Šošovky nosím stále už skoro 20r. Kupujem mesačné, a buď 3 alebo 6 mesačne balenie. A aj pri slnečných okuliaroch, keďže tie mam na očiach skoro stále 😉
Ja mám 3 verzie dioptrických pomôcok - klasické okuliare, denné kontaktné šošovky a dioptrické slnečné Ray Ban. Všetky 3 majú svoje výhody a nosím ich vždy podľa situácie. Jednodenné KŠ sú najzdravšou formou šošoviek, hoci aj najdrahšou, no zdravie očí je pre mňa najdôležitejšie.
Šošovky tiež treba niekedy skúsiť viac značiek, kým sa nájde najlepšia pre oko.
Skúšala som šošovky mesiace, ale stále na mňa boli nepraktické, nie a nie si zvyknúť na to vyberanie a vkladanie, ale ja som dosť úzkostliva na takéto veci. No proste mi vadili, prišlo mi to nepohodlné. Ale čo som mala skúsenosť, tie denne mi sadli viac, akoby boli tenšie, neviem? Čo je však kľúčové: nepáčila som sa sama sebe bez okuliarov. Nosím ich už tak dlho, v podstate od mojich desiatich rokov, že v okuliaroch som celá ja, bez nich uz taká nevýrazná, nijaká.. Čiže ja som tím okuliare 😁 ja v nich aj plávam, pokiaľ sa teda nechystám poriadne si zaplávať a omočiť si aj hlavu, aj si v nich umývam vlasy. Sú posledné, čo si dám večer dole a prvé, čo si dám ráno na seba. Dávam si ich dole ozaj len k spánku, a k umytiu tvare .. jaj, aha, a u zubára a kadernícky.
Slnečné okuliare mám vyriešené tak, že si kupujem vždy okuliare s takým klipom, čo si nasadim na ne a voila, sú slnečné.
@guudy ja viem. To hádam vie každý “okuliarnik”. Aj do slnečných sa dajú dať dioptricke. Len je to veľmi nepraktické. Aktívny športovec si dáva len a len šošovky. Už si videla nejakého profi plavca či triTlonistu, ktorý ma okuliare. Minimálne vo vode to jednoducho nejde. Mne vadia okuliare aj pri behu.
@guudy väčšinou majú všetci šošovky a normálne lyžiarske/plavecke okuliare. U takýchto okuliarov je u profi problém; že ich potrebujú viac a tiež dioprie sa časom menia a je to dosť časovo náročné stále behať k lekárovi a optikov. Moje dcéry, našťastie bez dioptrii, sú závodné plavkyne, tak viem aké je to obtiažna na vrcholovej úrovni s okuliarmi. Zachraňujú to šošovky.
Len nezabudajte, plavanie so sosovkami je velmi hakliva vec... kvoli infekciam, vobec sa to neodporuca... (inak tiez som dlho takto chodila plavat.. :D) Napadli ma aj okuliare dioptricke, len si trebauvedomit, ze ten co potrebuje okuliare na plavanie (tj nevidi dobre ani ked plava.. do dialky, co mi napr. do -2 vobec nevadilo, ist uplne bez), nevidi ani ked vyjde von z vody.. cize je to take.. neprekticke. Vonku vytahovat okuliare klasicke. Popraved momentalne vobec ks nemozem a som ako tapsa, s okuliarmi v bazene, ked chcem riadne zaplavat (nerehocte sa) musim si ich strcit do plavok a zaplavam a potom si ich dam, bez nich som slepuch :DD
Co poznam profi plavca, kvoli tomuto isiel na operaciu, aby sa okuliari zbavil uplne. Ex bol lyziar a normalne od detstva sosovky kontaktne. Ale na striedacku to mal, bezne nosil aj okuliare.
@simca06022011 úplne súhlasím čo píšeš o kš v súvislosti s vodou ako takou. Málokto vie, že nositelia kš sú ohrození vážnym ochorením rohovky akantamébová keratitída vždy keď používajú kš vo vode. Je to síce zriedkavé, ale veľmi závažné ochorenie a môže končiť až stratou zraku.
Ja z tohto dôvodu nenosím kš do vody nikdy, ani nejdem s mokrými rukami do očí.
@simca06022011 To poznám 🫣 ja som bez okuliarov hrozne slepá, tak si rozdeľujem plávanie rekreačné á la dôchodkyňa s trvalou, t.j. hlava von, alebo keď len tak strázim pri vode syna, no a potom (ale to už bolo žiaľ dávnejšie, či sporadicky sa k tomu dostanem) normálne svoj kilometer (no dobre dobre, za posledné roky výrazne menej) prsia či kraul, ale bez okuliarov, čiže sa len sústrediť na to, aby som zostala vo svojom pruhu a kedy sa blíži otočka pri okrajoch .. a potom sa trafiť k správnej osuške no 😅
@oblecenie99 :D no ... tak nejak.. :D
@simca06022011 to by museli všetci okulitnati závodni plavci oslepnut. Ako píšem, my sme od fachu. Trénujú len s plaveckými okuliarmi, ktoré musia dobre sedieť. Tam sa voda k očiam ani nedostane. Keby si vedela koľko plavcov a triatlonistov sú okuliarnici. Všetci majú šošovky. Máloktorí, a hlavne ti, čo majú vysoké dioptrie, majú plavecké dioptricke okuliare. Dcerina trénerka, bývala spanielska šampiónka, sama s dioptriami, povedala, že je to veľmi nepraktické. Inak, roky som ani nevedela, že je krátkozraká. Len raz mala okuliare na nose. A ona, že veď uz od 15tstich. A aktívne na profiurovni plávala do 26 rokov.

no ak potrebujes okuliare do dialky, vyuzijes obe.. sosokvy kontaktne mat cele dni v ociach nic moc... cize strieda sa to, ked prides domov vymenis atd. Inak je to o preferenciach, co robis, ci si zvyknes na okuliare...
Okrem toho napr.na pracu s pc su mne okuliare lepsie, kvoli filtrom...