icon

Čo mám očakávať pri užívaní Citalopramu?

janicka1985
14. aug 2025

Ahojte, nájde sa tu niekto ,kto mi poradí a trochu ma podrží v začiatkoch? Bojím sa stavom a zvýšenej úzkosti, ktorá sa vraj zvykne vyskytovať na začiatku liečby.AD som dostala kvôli panickej poruche a úzkostiam.Manzel ani mama ,nik netuší s čím sa potýkam,je to komplikované,je aj celkovo ťažké obdobie v manželstve.Začala som brať AD najprv polku vecer , už beriem 3 dni a teda riadne unavena som ,zíva sa mi,hlava ma bolí.Po 4 dňoch si mám dať polku rano a polku vecer alebo jednu celu vecer ,ze ako ja chcem.Musim sa však priznať že si na noc dávam Neurol 0,5 ( zo strachu z panickeho ataku ) Mam maleho synka 2,5r, čaká nás týždeň mimo domova ,ach , dúfam, že to zvládnem.

knmmch
14. aug 2025

@janicka1985 neboj, lieky zaberú a bude lepšie.. ..za mňa by som určite manželovi a rodičom povedal cosa deje, nech sú Ti oporou.. ..nemusíš všetko zvládať sama..

chrobak7
14. aug 2025

@janicka1985 Po 3 dňoch Citalopram ešte nemohol zabrať. Vedľajších účinkov má málo. Je to novodobý typ antidepresíva, ktorý nemá také tlmiaca účinky na bdelosť, ako staršie typy AD. Neviem, či ti lekár predpísal brať ho 2x denne, ale bežne sa berie (resp. stačí brať) 1x denne. Treba začať s menšou dávkou, napr. 5 mg a ak to nepomôže, tak dávku zvýšiť. Kedysi som to brával, keď som mal v predchádzajúcej práci stresy a mne stačila tá malá, 5 mg dávka ráno.

marianarem
14. aug 2025

@janicka1985 Naozaj ti lekar kazal uzivat to vecer? Ja som to brala isty cas, ale praveze rano, kedze sa po tom moze tazsie zaspavat. Tebe sa zda, ze spis dobre? Inac si nevybavujem nejake negativne ucinky.
Neurol beries ako dlho? Tam by som to dlho nenatahovala, moze vzniknut zavislost a to cely stav este zhorsi. Ked uz dlhodobejsie tak aspon nedavat si kazdy den.

janicka1985
autor
14. aug 2025
@marianarem

@janicka1985 Naozaj ti lekar kazal uzivat to vecer? Ja som to brala isty cas, ale praveze rano, kedze sa po tom moze tazsie zaspavat. Tebe sa zda, ze spis dobre? Inac si nevybavujem nejake negativne ucinky.
Neurol beries ako dlho? Tam by som to dlho nenatahovala, moze vzniknut zavislost a to cely stav este zhorsi. Ked uz dlhodobejsie tak aspon nedavat si kazdy den.

@marianarem ahoj ,½ ráno a ½ večer mi predpísala ( Citalopram 20 mg) a po 4 dňoch si mám dávať len 1 celú buď ráno alebo večer ako mi je lepšie.Ano mam problémy so zaspatim preto niekedy uzivam neurol 0,5 , mám ho už dlhšie uzivala som ho podľa potreby tak 2-3 x za tyzden na noc.Posl.dobu mám ťažké obdobie tak som ho aj viac x užila .Dr vravela ze sa ho postupne zbavíme keď zaberú AD.Takze ked zle zaspávam mám brať radšej ráno celú tabl.AD ? Lepšie ako večer?

marianarem
14. aug 2025
@janicka1985

@marianarem ahoj ,½ ráno a ½ večer mi predpísala ( Citalopram 20 mg) a po 4 dňoch si mám dávať len 1 celú buď ráno alebo večer ako mi je lepšie.Ano mam problémy so zaspatim preto niekedy uzivam neurol 0,5 , mám ho už dlhšie uzivala som ho podľa potreby tak 2-3 x za tyzden na noc.Posl.dobu mám ťažké obdobie tak som ho aj viac x užila .Dr vravela ze sa ho postupne zbavíme keď zaberú AD.Takze ked zle zaspávam mám brať radšej ráno celú tabl.AD ? Lepšie ako večer?

@janicka1985 Ano, ja by som brala plnu rano. Ak mas problemy so zaspavanim, tak navecer sa moze dat Trittico alebi Mirzaten.

janicka1985
autor
14. aug 2025
@marianarem

@janicka1985 Ano, ja by som brala plnu rano. Ak mas problemy so zaspavanim, tak navecer sa moze dat Trittico alebi Mirzaten.

@marianarem ďakujem 👍 ja sa bojím tohi obávaného zhoršenia úzkostí v začiatkoch, asi si to aj sama privolavam samozrejme, veď ako ináč 🤦Ten žaludok ma dosť bolí zrejme je to psychika, však len 4 dni beriem AD

anonym_48eda2
15. aug 2025

@janicka1985 prve tri dni ma bolela hlava a citila som sa tak, no cudne. Teraz uz je to dobre citim sa normalne. Ja osobne citim ze mi zabera uz po tyzdni. Som pokojnejsia. Akurat ze u mna je to ine. Ja nemam diagnozu, len mam velmi narocne obdobie a uz som sa nevedela sama nejako vratit do normalu tak som sa rozhodla pomoct si. Ukludnit sa. U diagnozy to samozrejme urcite dlhsie trva kym sa dostavia ucinky. Bud trpezliva, bude to dobre. Prajem vela sil 🩷