Neurol a strach

kristin00
20. okt 2023

Kde začať… Pred pár rokmi mi začali panické ataky. Keďže som nevedela čo to je, riešila som to so všetkými lekármi len nie s psychiatrom. Prvé dva mesiace mi bývalo občas zle, občas panicky záchvat lenže zo strachu čo mi je sa to začalo stupňovať. Mala som ataky aj 5x za deň. Každý druhý deň na urgente. Nebola som schopná nič, nevedela som byt sama ani 10 minút lebo som myslela že umriem. Až ma rodičia jeden večer odviezli na psychiatrickú pohotovosť. Lekárka predpísala neurol 3x denne 0,5mg a objednala ma za dva týždne na kontorlu. Dostala som AD a neurol 4x denne 0,5mg. AD mi nesadli, po medici zmena na iné, už lepšie. Neurol stále 3-4x 0,5mg denne. No ale k problému. Beriem ho už skoro 3 roky s prestávkami. Momentálne mám AD a neurol každé ráno len pól z 0,25mg. Občas si musím dať celú 0,25mg alebo aj celú a pól. Čože môj týždeň vyzerá asi tak, že 3-4 dni do týždňa beriem len pól z 0,25mg. Potom príde deň kedy potrebujem 0,25 a pól z 0,25 aby som ako tak fungovala.. mávam neskutočne búšenie srdca, extrasystoly, nemôžem spať, bojím sa. Prosím poraďte. Už neviem žiť so strachom že každý deň je môj posledný

januelik
20. okt 2023

Za mňa ti poradím Martina Lajpríka, kukni si youtube má tam zopár videí.

kristin00
autor
20. okt 2023

@januelik ďakujem, pozriem

irusa
20. okt 2023

viem čim prechádzaš..jedine treba zmeniť zmýšľanie...Ad tvoj problém neriešia, len potláčajú...vždy si treba povedať..na to sa neumiera, lebo, ak by sa na to umieralo už tu po toľkých záchvatoch nie si...ak to na teba príde, treba hne´d zamestnať myseľ buď prácou alebo si pusti telku a sústred sa na to, čo je v tej tele....

pribinak
20. okt 2023

Nechodíš na psychoterapiu? Ak nie, tak začni.

klara7227
20. okt 2023

@januelik Martin Lajprík nie je psychiater, ani nemá kvalifikáciu liečiť. Bola som u neho na hypnoterapií a zistila som, že ani tú hypnózu neovláda. Ale videá má dobré, to určite, v tej teoretickej oblasti je dobrý.

kristin00
autor
20. okt 2023

@irusa problém nie sú ani tak panické záchrany, tie mám po AD uz minimálne. Možno tak 1 za týždeň, dva. Môj problém je skôr neustály strach a pocit napätia, že určite sa mi niečo stane. Také miernejšie príznaky ataku čo ale trvajú celý deň. Síce nie sú tak vyhrotené ale sú tam a spôsobujú mi neuveriteľný strach.

guudy
20. okt 2023

@kristin00 spravne nastavenie liecby treba riesit s psychiatrom. Zjavne ju nemas dobre teraz…
Extrasystoly s obvodakom, nech ta posle na kardio/interne. A rozhodne dlhodobu psychoterapiu.

kristin00
autor
20. okt 2023

@guudy na kardio som bola vo februári, robili mi echo a ekg a objednal holter. Ten som mala teraz cez leto a okrem sinus tachykardie a extrasystol ktoré vyhodnotil ako nevýznamné bolo všetko úplne ok. Problém je moja hlava, neviem sa presvedčiť, že na to neumriem

akvi
20. okt 2023

@kristin00 v prvom rade proti tomu pocitu nebojuj. Keď ho prijmes, atak prejde rýchlejšie. Nebran sa, zvedomni si každú vec, ktorá sa deje a pozoruj ju. To sa dá ale len vtedy, keď to celé prijmes. Ja som si sama pre seba vravela, že tak vitaj, zase si tu, ok, tak teraz umriem, ok, poďme nato.... A pozorovala som, ako mi busi srdce, ako lapam po dychu, ale už v uplnom uvoľnení a prijatí toho, že čo sa má stať, sa stane. A zrazu sa stalo to, že ten atak odznel doslova za pár sekúnd. No a zbavila som sa navždy úzkosti pomocou regresnej terapie.

guudy
20. okt 2023

@kristin00 to je fajn, ze mas nevyznamne extrasystol, avsak su na to lieky. Tie ti mohol kardio predpisat. Nemala by si extrasystoly, menej by si sa bala…viem sama ake neprijemne su, takze ti rozumiem.

guudy
20. okt 2023

Zvysok ries s psychiatrom. Nemas dobre nastavenu liecbu, ked mas stale taketo problemy.

kristin00
autor
20. okt 2023

@guudy nechcel mi dať žiadne lieky, keďže aj echo bolo v poriadku. Mám 23 čiže to lekári moc liekmi riešiť nechcú. :(

guudy
20. okt 2023

@kristin00 mozes skusit ineho kardio, ale ries toho psychiatra. A psychoterapiu, nech ta aj naucia zvladnut atak.

betulinka1
20. okt 2023

@kristin00 strach bez terapie nevies zvladnut. Kazdy si mysli, ze AD ta uplne utlmí ale nie, preto mas tie strachy. Uz to ale trva dlho lebo na sebe nepracuješ ale beries lieky a pohlcujú ta stale tie strachy. Inak aby si vedela, ked si das polovicu z 0,25 neurolu to mas iba placebo efekt, cize si ho das a hlava ta presvedčí, ze ti je lepsie. Neviem odkial si ale zacni aktívnou psychoterapiou. Ak si z ba chod osobne za Martinom Lajprikom. Jeho videa na youtobe ti pomozu pochopit tie stavy ale on ti vie pomoct prekonat strachy terapiou. Ak nie tak si treba zistit kto v tvojom okoli dokaze robit aktívnu terapiu, nie len taku co ta vypočuje.

kristin00
autor
20. okt 2023

@betulinka1 hej viem, že pól z 0,25mg je už len také placebo.. Len neviem sa toho úplne zbaviť. Akonáhle si ráno tu polku nedám, nejsom schopná fungovať aj keď veľmi dobre viem, že tá dávka je taká mala, že to si len vsugerujem, že mi to pomáha. Chodila som na terapie, vystriedala som 3 rôznych Psychológov ale ako píšeš, každý len vypočuť a vypýtať si 50€. Čo mi prišlo zbytočne vyhodené peniaze keďže mi to vôbec nepomohlo

betulinka1
20. okt 2023

@kristin00 ono ti to nemoze pomoct, kym ty nepochopíš ten strach. Odkial je, co ho spôsobuje. Hlava si ide svoj svet. Aj Martin Lajprik to vysvetluje v tych videách. Ale za tie roky co to mas, uz by si mala vediet to nejako ovladat. Ataky raz za dva tyzdne su dost, ked ich vies utlmiť leb neurolom. Skus si dat zvysene davky vitaminov s mineralov. D,B, Magnezium, vapnik a Skus zacat cvicit. Normalne kardio cvicenia, prechadzky. To kardio aj potrebujes, lebo tvoja pečienka po toľkých rokoch uzivania neurolu bude asi dost v zlom stave, Cize si pomôžeš 2x aj pre hlavu aj pre telo.

kristin00
autor
20. okt 2023

@betulinka1 to máš pravdu, nevyšli mi na preventívke najlepšie pečeňové testy. Len neviem či z AD alebo neurolu. Každopádne máš pravdu a ja tomu úplne rozumiem len keď príde ten stav, aj keď to trvá už 3 roky akoby moje racionálne zmýšľanie úplne vyplo..

akvi
20. okt 2023

@kristin00 len vypočuť naozaj nepomôže, zbytočne vyhodené peniaze. Potrebuješ nájsť, kde to má príčinu. Väčšinou v minulosti, je to trauma, ktorú si nespracovala. Preto tá regresna terapia môže pomôcť. Kľudne mi napíš správu, ak chceš viac informácií. Ja viem, že to vyzerá ako reklama odo mňa, ale ja som fakt zažila neuveriteľnú zmenu, nikdy by mi nenapadlo, že sa dá úzkosti takto zbavit. Ak by mi to niekto kedysi takto písal, neverím mu. Ja som bola už totálne zúfalá, ochotná vyskúšať čokoľvek a toto mi náhodou prišlo do rany a skúsila som a zázrak. U mňa to fungovalo aj preto, lebo fakt to bola trauma z minulosti a v tej terapií som si ju spracovala.

betulinka1
20. okt 2023

@kristin00 ale ano to je normalne. Mozog si ide svoje. Lebo pokial tam nie je normalna hormonálna cinnost, tak on vyhodnotí nejaku totalnu blbost za ohrozenie zivota a tebe sa rozbucha srdce, ty sa zľakneš a uz si v začarovanom kruhu. Preto su AD ktore sa snazia ti vyrovnávať serotonin a upravujú dopamin. Preto je dolezite aj to cvicenie, meditacie, vecer nepozerať do mobilu a ani telku. Ale to, ze ta ovládne strach je v poriadku, príjmy to, aha zase si tu, ok tak podme zistit preco. To v tych videách aj Lajprik vysvetluje. A je dobre, ze ti nedal psychiater take silne AD, ze ti uplne utlmí mozog. Lebo mas moznost zistit, co ti ten stav spôsobuje, co je podnet….nie nepride to same od seba, ma to spúšťač. Niektori terapeuti odporúčajú pisat si denník. Co si robila, naco si myslela, co si pri com citila, co ta nahnevalo a co potesilo. Ked pride atak tak sa vrátiš aj par dni spat v denníku co sa dialo, co ti ostalo v podvedomí. Alebo sa pri ataku nastvi. Kopni do niecoho, oblej sa studenou vodou, zacni spravne dychat a odpúšťaš od ataku pozornost.

betulinka1
20. okt 2023

@kristin00 a inak klasika predmenštruačný syndrom 😉😉😉 vtedy mas hormony hore dole. To iste ovulacia. Ine zeny si ani nevšimnú, ze maju uzkost. Iba im je nejako divne. Ale ty tym, ze mas strach, tak sa na to mozes upnut. Pozri sa na datum a pomenuj to. Aha Ved som pred menzesom aha mam ovulaciu, to preto sa citim divne. A ok ak potrebujes das si neurol. Ak ti to casom uvedomíš a prijimes, tak ani ten neurol si nedas, lebo pomenujes svojmu podvedomiu co to je. Potom ta to uz nevystraši. Kukni si aj tu na MK diskusie nie len na uzkost ale aj na tetaniu. Ked niektore baby pisali, ze casom to preslo, prijali to atd….. Cize si len pomenovali tu danú situaciu, ze aha to je tetania aha to je atak z toho a toho. Hlavne sa nehnevaj na seba. Ty za to nemozes.

deti95060810
20. okt 2023

chodíš do práce? tam nie sú nejaké problémy?
Ak sú správne nastavené Ad, žiadne ataky paniky už nebývajú...
berieš aj magnézium? ak nie, začni. Magnerot, alebo magnosolv.... dlhodobo a pomerne väčšie dávky.
neurol berieš dlho - môže tam už byť aj závislosť.