icon

Čo mi pomôže na upchaté cievy?

klavesnica1
23. feb 2016

Mam ocina ktory ma zrejme na nohach od lytka dolu upchate cievy. Mozno je to naliate vodou. Nechce ist k doktorovi. Musim podotknut ze je alkoholik. Takze je to urcite z toho pretoze vela neje a aj brucho mu puchne. Viete co by mu pomohlo aby mu to odpuchlo. Zacal sa aj malo- minimalne hybat. Tie lytka ho bolia.

oslo1
23. feb 2016

Nakolko je tatko alkoholik a puchne mu brucho - ascites, tak predpokladam, ze ma cirhozu pecene.
Tu treba najskor zacat liecit jeho alkoholizmus, pretoze vsetky ostatne priznaky ochoreni sa odvijaju od chorej pecene.

mawka
23. feb 2016

tvoj tatko ma pecen a cievy v haji kvoli alkoholizmu. keby aj hned prestal zrazu pit, tak sa nevyzdravie. co pre neho mozes urobit je to, ze zacne chodit k lekarovi, zacne sa o pecen starat aj o cievy, komplet zmena zivotospravy. vyzdraviet nevyzdravie, ale predlzit zivot si moze. upchate cievy, cirhoza, aby nedosiel o nohy - amputacia, tam to smeruje. a ako pise @oslo ascites tiez treba riesit, to neni sranda. treba vytiahnut tu vodu von.
no drzim palce. ale chce to lekara. samoliecbou tu uz nevyriesite nic.

klavesnica1
autor
23. feb 2016

@oslo1
@mawka dakujem dievcata. Aspon viem ze ako sa to vola aby som si nieco o tom precitala.

oslo1
23. feb 2016

@klavesnica1 ono, pri ochoreni pecene praveze az ine priznaky poukazu prave na pecen.
Ked je cirhoza pecene, tak pecenou nemoze pretekat krv, tak tato krv stoji pred pecenou, postihuje cievy. Na cievach vznikaju vydutiny - varixy, ludovo krcove zily. Tieto sa prejavuju na nohach (tie napuchnute nohy, co si spominala, plus je tam tekutina), v konecniku, ale hlavne v pazeraku. Tam vznikaju oesofagialne varixy, a prave az krvacanie z nich privedie ludi chorych na pecen na pohotovost.
Nakolko cievy su zatazovane velkoym objemom tekutin, tak tato tekutina sa z nich musi dostat do volneho priestoru, tak vznika ten ascites, opuch brucha. Tato voda sa vytahuje, avsak nemoze sa vybrat cela, je v nej velmi vela bielkovin. Na bruchu su tiez viditelne zily - hovori sa tomu ze caput medusae - hlava meduzy. Dalej na kozi su vidiet pavucikove nevy, take cerevne pavucikove cienve zafarbenia.
Pecen je zlaza, do velkej miery sa dokaze zregenerovat, je tu ale velmi dolezite, v akom stadiu zlyhania je.
Otec musi ist k lekarovi, bez neho nic nevyriesite.

mawka
23. feb 2016

@oslo1 ved prave, ze uz ked je to takto, je to subor viacerych problemov a je narocne to liecit. tam vazne pomoze absolutna zmena ziv. stylu.
mali sme na oddeleni mladu kocku, ani 40 nemala. ale taky ascites, ze dovidenia. ona pila, prosim pekne, na tajnasa. nikto v okoli to vobec netusil. a ona si to nechcela priznat. bol to strasny pohlad. a kasle na liecbu, vyzera strasne. cudujem sa, ze este vobec zije. lebo toto su take vazne veci, diagnozy..

oslo1
23. feb 2016

@mawka juuuj, ty si tiez sestricka? 🙂

Uplny suhlas, ze zmena zivotneho stylu, zmena kamarov, resp. prostredia - liecba v lieceni pod dohladom psychiatrov. Najprv zacat akutne v nemocnici a potom doliecit v liecebni, nezabudnut na detox
Nasadit lieky na pecen, a vsetky ostatne ochorenia, a tak dalej.

mawka
23. feb 2016

@oslo1 hej, bola som 🙂 interna a chira. si vies predstavit. same dobrotky 😀

oslo1
23. feb 2016

@mawka skoro zavidim 😀
ja neurosciences (neurochirurgia a neurologia), ale posledne 4 roky theatres recovery 🙂

mawka
23. feb 2016

@oslo1 no, to asi aby som sa nenudila. ale fakt sa tam dalo vidiet vselico. hlavne na chirurgii. ako sa lahko da dojst o nohu. take fajnove gangreny... no dalo by sa velmi vela pisat o tom 😉
ale sak aj neurochirurgia moze byt zaujimava.

klavesnica1
autor
17. mar 2016

@oslo1
@mawka ocino bol sam u doktora nasledne tyzden v nemocnici kde mu predpisali lieky a tahali vodu. Teraz je doma. Nepije vobec alkohol malo rozprava, tazsie sa hybe, chce klud relativne je na tom ok. Uz ho cele telo neboli. Je to cirhoza pecene vo vysokom stadiu.

mawka
17. mar 2016

@oslo1
@klavesnica1
presne ako sme hovorili/pisali. ono aj to, ze je odstaveny od zavislosti moze mat rozne prejavy ci psychicke ci fyzicke. moze sa kvoli tomu citiit divne. abstak je narocny.

samsamsam
28. feb 2017

@oslo1 a keď ide o cirhozu c-typ (alebo 3.stupen)? Na čo sa máme pripraviť? Už je prítomný aj ascites,varixy a momentálne je podávaná kortikoidna liečba. Ďakujem .