Čo obnáša liečba rádioaktívnym jódom pri rakovine?
Švagor je po operácií štítnej žľazy Vybrali mu ju celú a
aj uzliny. Má v nich nález. Ma podstúpiť liečbu rádioaktívnym jódom. Čo táto liečba obnáša ako dlho trvá liečba ? Podarilo sa Vám vyliečiť?
rakovina stitnej zlazy je najlepsie liecitelna. mali sme v rodine.
tak liecba spociva v tom, ze dostane radioaktivnu tabletku (tusim) a potom je niekolko tyzdnov izolovany. kolko presne uz si nepamatam, no hlavne, nesmie prist do kontaktu s detmi a tehotnymi zenami.
oni ho nepustia z nemocnice, kym bude radioaktivita vysoka
@ajka10000 nech si vezme vela veci na zabavu, niekolko dni im po podani jodu nebudu chodit ani lekari/sestricky na oddelenie (len strava). Ale nech pocita s tym, ze tie veci budu tiez ziarit po prepusteni. Kedysi odporucali vsetky tie veci, co mal clovek so sebou, dat na mesiac do pivnice napr. Urcite dostane instrukcie vopred 🙂
Cau. V BA to bolo na 4.poschodi na Heydukovej v OOUSA. Asi to tam stale je a pomery budu, tipujem, podobne. Izby su zvacsa dvojky, ale ked mas stastie, ujde sa ti aj jednotka. Prvy den nastup, to je este relativne volne, da sa vybehnut nieco si kupit, zaregistrovat sa dole atd. Myslim, ze v ten den sa robi aj scintigrafia, na takom pristroji meraju, ako telo vychytava jod.
Dalsi den rano nastupia vsetci do radu pred okienko na chodbe, sestra za sklom v rukaviaciah a olovenej zastere poda kazdemu poharik s radiojodom, to sa vypije a ide sa do izby. Tam sa dozimeter na stene ide zblaznit, lebo ziaris - netreba sa tym nechat velmi rozhodit, ono to postupne prejde. Sestry uz potom velmi dnu nechodia, akurat na chodbu vzdy potisnu vozik s jedlom, potom zavru a po jednom sa chodi z izby po jedlo. Nemaju rady, ked niekto vyjde na chodbu, ked tam akurat su, lebo ich to ohrozuje ziarenim, tak pozor na to.
Treba davat pozor aj na WCku, nesmie ist nic mimo misu, takze aj chlapi si sadaju, lebo vsetky vylucky ziaria, sliny, moc, atd.
Dostanes speci zuvacky a citron, treba zut co najviac, aby sa zabranilo vychytavaniu radiojodu v slinnych zlazach.
Su to tyzdnove turnusy tusim, vacsinou sa na siesty den ide domov. Odmeraju ta pred odchodom. Myslim, ze tam aj dakto musel ostat dlhsie, lebo este ziaril, ale neviem presne. Ako pisali hore, je treba sa potom dopravit domov idealne vlastnym autom, urcite sa vyhnut MHD a kontaktu s monzstovom ludi.
Ano, veci treba vyziarit, cize odviezt autom domov a tam ich dat na povalu alebo do pivnice a nech tam 2-3 tyzdne nikto nechodi.
Inak potom treba tie 2-3 tyzdne ostat v pritomnosti minimalneho poctu ludi. Ak uz tam niekto je, nech su to starsi ludia, urcite nie deti a ani zeny vo fertilnom veku. Starsi ludia maju mensie riziko nasat tu radioaktitu do stitnej zlazy. Asi ze je menej aktivna uz, ale to spekulujem. Ak ma niekto moznost sa zavriet na tie 2-3 tyzdne niekde sam na chate, to je idealne.
Inak je to "fesacky spital". Za mojich cias tam bol rychly internet, LCD telka s kopcom programov, takze sa clovek az tak nenudi a da sa to prezit. Problem je hypotyreoza, aspon pre mna - niekoho to totalne rozhodi, depresivna nalada, unava, z ktorej sa neda vyspat... treba to vydrzat, ked sa prejde na euthyrox alebo levotyrox, vsetko sa to zlepsi.
Na pomery slovenskych nemocnic tam bola fakt dobra strava. Jedlo bolo chutne a lahko stravitelne.
Je tam spolocenska miestnost, na zaciatku a potom posledny den sa tam uz aj da stretnut, zahrat si nejake hry alebo pocitat knihy...
Inak z tejto terapie velmi nebyva velmi zle, nie je to chemo, ale ja som mal fakt divny pocit, ked som to vypil, mozno len psychika, mal som tak jeden den zaludok tak trochu na vode, dali mi injekciu a preslo to. Ale nevsimol som si, ze by tam niekto objimal misu atd.
Ako pisali hore, prognoza papilarneho ca byva velmi dobra... zalezi od veku, kedy sa diagnostikoval a od stadia, ale ako mi povedal endokrinolog, na stupunici do 10 vedia obvykle zachranit este aj 9...
Ja som to mal pred 10 rokmi, tento radiojod som absolvoval dvakrat a odvtedy som v remisii. Ak bude vsetko prebiehat ako obvykle tato choroba prebieha, tak je to dobre, doba prezitia sa tu udava na 20 rokov, nie na obvyklych 5 pri inych ca dg. (Akoze nie ze sa dozije uz iba 20, ale ze po 20 rokoch su relevantne vysledky, lebo ti pacienti sa dozivaju v podstate rovnakeho veku ako bezna populacia).
Ak treba este daco, pis 🙂

Je tu skupina Štítna žlaza...v nej nájdeš odpovede na všetky otázky...a áno,veľa ľudí sa z tej choroby dostalo