Čo pomáha pri dlhodobej zápche?
Ahojte, dlhé roky trpím zápchou. Skúšala som rôzne prípravky, ale väčšinou mám od nich kŕčea bolesti - Lactuloza, Forlex, Guttalax, Resolor apd aj na predpis, aj na voľný predaj. Dva krát do týždňa si dám glycerínovú čípku. Občas som si robila klystír, ten mi veľmi pomáhal. Mám v pláne 2x do týždňa piť šaraticu ( ale ja musím vo väčšom množstve, jedna fľaška so mnou nič neurobí). Od probiotík mám takisto kŕče a bolesti. Čo pomáha vám?
Klasika - zelenina, ovocie, ovsené vločky, teda vláknina, dostatok tekutín a hlavne pohyb.
a stravuješ sa ako?
@biba_18 zdravo - ovocie, zelenina, celozrnný chlieb, rastlinné maslo, pijem kefírové mlieko z huby, jem väčšinou mäso urobené na pare, na vode, na grile, pijem veľa vody, čaju bez cukru, 2x do týždňa ryby ako prílohu občas celozrnnú ryžu. Nejem sladkosti, biele pečivo a ak jogurty biele bez laktózy, nízkotučné s ovocím.
@anonym_autor ovocné vína- z nich idem na 2.deň ráno určite
ak máš dostatok vlákniny (neviem posúdiť), neberieš lieky ktoré by to mohli spôsobovať, pokiaľ nie si chorá, netrpíš chronickým stresom - tak pridať pohyb...
@biba_18 zdravo - ovocie, zelenina, celozrnný chlieb, rastlinné maslo, pijem kefírové mlieko z huby, jem väčšinou mäso urobené na pare, na vode, na grile, pijem veľa vody, čaju bez cukru, 2x do týždňa ryby ako prílohu občas celozrnnú ryžu. Nejem sladkosti, biele pečivo a ak jogurty biele bez laktózy, nízkotučné s ovocím.
@anonym_autor Ešte pozor na príliš veľa ryže, horkej čokolády, kakaa, bielkovín, trieslovín (čierny čaj), zapeká aj nadbytok železa.
@anonym_autor ovsena kasa z vlociek rano, varene vo vode ako Skoti, do toho med, oblubene ovocie ci orieskove maslo. Toto zabera zarucene. VArenim vlociek sa vytvara nejaky sliz, ktory crevu velmi prospieva pri tomto probleme - tak som citala, ked so zapchou bojovala dcera.
Možno by som popri vhodnom stravovaní, dostatočnom pitnom režime a pravidelnom pohybe začala užívať probiotiká.
Zajecicka horka.. daj si poldeci kazdy vecer, mne pomaha
ak máš dostatok vlákniny (neviem posúdiť), neberieš lieky ktoré by to mohli spôsobovať, pokiaľ nie si chorá, netrpíš chronickým stresom - tak pridať pohyb...
@biba_18 cvičím každý druhý deň 60 minút / kombo silový tréning a kardio/, pár krát do týždňa pilates na chrbát.
Možno by som popri vhodnom stravovaní, dostatočnom pitnom režime a pravidelnom pohybe začala užívať probiotiká.
@anonym_9f83d9 ako píšem probiotiká mi žiaľ nerobia vôbec dobre, a to som skúšala asi 15-20 druhov za posledných 10 rokov.
@anonym_autor ovsena kasa z vlociek rano, varene vo vode ako Skoti, do toho med, oblubene ovocie ci orieskove maslo. Toto zabera zarucene. VArenim vlociek sa vytvara nejaky sliz, ktory crevu velmi prospieva pri tomto probleme - tak som citala, ked so zapchou bojovala dcera.
@simsalabim mne to práveže vôbec nezaberá, neviem prečo ale neúčinkuje to. Ani šťava z kapusty, ani sušené slivky, ani voda zo sušených sliviek.
Treba ísť na vyšetrenie rekta, čreva -proktologia
niekde je chyba. ak človek robí všetko čo má - a nefunguje to, možno to v skutočnosti nerobí 😏 iné rady neexistujú…
alebo potom lekár, že…
Treba ísť na vyšetrenie rekta, čreva -proktologia
@anonym_921cae bola som na kolono niekoľko krát, nemám žiadnu obštrukciu.
Mala som podobný problém, vyriešil ho psychológ.. psychosomaticka zápcha … skúšala som všetko možné, lieky, babské rady, strava a pohyb boli v poriadku, nič nepomáhalo …
@anonym_autor začni večerať polievky a každý deň zjedz zelené jablko. Obmedzila by som lepok a kysnuté pečivo. Pridaj zdravé tuky avokádo, olivy, kokos, chia a pomleté ľanové semienka... Jedz v kľude, pomaly a dobre požuj jedlo.
Na zápchu je výborný Magnézium citrát, je veľmi účinný aj pri strese ak je dôvodom problému. Ak nič nepomôže Skús Šanku - očistu hrubého čreva.
Psyllium si skúšala?
@anonym_autor šaratica 😁
@anonym_autor šaratica 😁
@anonym_b89e2f čítala si môj príspevok? Pred kolono som vypila 4-5 šaratíc. Na WC som išla o cca. 8-10 hodín až, skôr nič nešlo.
@anonym_autor mne pomáha každé ráno pomliet 2 lyžičky lanové semienka, zaliať troškou vody, nechať chvíľu odstáť ,zjesť a zapiť, stále ráno pol hodinu pred jedlom, obsahujú taky sliz ktorý pomáha stolici vyklznut von 😁
@anonym_autor mne pomáha každé ráno pomliet 2 lyžičky lanové semienka, zaliať troškou vody, nechať chvíľu odstáť ,zjesť a zapiť, stále ráno pol hodinu pred jedlom, obsahujú taky sliz ktorý pomáha stolici vyklznut von 😁
@lucienkahaj a keď ráno nalačno musím hodinu pred jedlom zobrať tabletku, kedy mám potom toto zjesť vypiť? O hodinu po tbl a pol hodinu pred jedlom riadnym?
Podla mna ti z tych pripravkov zlenivie crevo. Stolicu nemusis mat kazdy den.
Pohyb- celkovo rôzne cvičenie, aby sa zapájalo aj brucho…taktiež prechádzky v teréne-po lúkach, pasienkoch, nie len rovné chodníky
@anonym_9f83d9 ako píšem probiotiká mi žiaľ nerobia vôbec dobre, a to som skúšala asi 15-20 druhov za posledných 10 rokov.
@anonym_autor Netvrdím,ze je to aj Váš prípad, ale tiež som mala s nimi problém, až keď som začala užívať probiotiká vhodné pri laktózovej intolerancii,zacali konečne pomáhať
@anonym_autor kiwi kiwi kiwi
Neverila by som, poradil gastro skusala som vsetko ale ze vsetko z nasho trhu ci zahranicneho trhu,nic nepomahalo, zapchy take az mi zle z toho bolo
Poradil mi denne 4-5ks kiwi a k tomu inulin praskovy a zazrak odvtedy neviem co to je zapcha, stolica kazdy den pravidelne vzdy rano ako hodinky
@anonym_autor kiwi kiwi kiwi
Neverila by som, poradil gastro skusala som vsetko ale ze vsetko z nasho trhu ci zahranicneho trhu,nic nepomahalo, zapchy take az mi zle z toho bolo
Poradil mi denne 4-5ks kiwi a k tomu inulin praskovy a zazrak odvtedy neviem co to je zapcha, stolica kazdy den pravidelne vzdy rano ako hodinky
@anonym_d622ad to by bolo super. Len ja som na kiwi alergicka :/
Ja si osobne myslím , že ti je zle z tej príliš zdravej stravy. Možno si sa cely život stravovala normalne masovo , prešla si na tieto gebrotiny ako môj oco povedal sestre a preto si tvoj žalúdok nevie zvyknúť .

a stravuješ sa ako?