Čo s človekom, ktorý odmieta psychiatra?

19. aug 2022

Ahojte.. mate niekto vo vasom okoli cloveka, ktory zjavne trpi hypochondriou (nadmerne sa pozoruje a je schopna ist na pohotovost kvoli tomu, ze pod jednym rebrovym oblukom ma vraj vacsiu priehlbinku ako pod druhym a boji sa, ze to moze byt nieco vazne, atd..), dalej nadmerne stresuje, trpi tetaniou a mava casto tetanicke zachvaty.. a mava problem niekedy byt medzi ludmi, pride na nu vtedy uzkost… alebo aspon nieco z toho ste zazili v osobnom zivote? Prosim vas, ako takemu cloveku pomoct z tych stavov? Ziadne lieky na psychiku nechce, vraj nie je blazon a je to „bordel” pre nu.

stannkal
19. aug 2022

V tom prípade by bolo dobre skúsiť najskôr terapie u psychológa. Netreba hneď dávať lieky, a možno časom sama uzná že by boli prospešné.

tosomja
19. aug 2022

Môj ex bol strašný hypochonder, až ma to unavovalo. Napríklad, bol na oslave, pili celú noc, zvracal, ráno sa cítil blbo, mal pocit že má niečo v hrdle. Som mu povedala, že to podráždené hrdlo od zvracania..no on sa objednal k dr, zaplatil si vyšetrenia, gastro, usg štítnej, gastroskopiu, nič mu nebolo jasné. Ukľudníl sa, že je zdravý, od toho dňa aj blbý pocit zmizol.
Boli sme v zime v Tatrách, spadol, buchol kostrč, bolí to aj tri mesiace, aj viac,nie, on má určite rakovinu konečníka, hrubého čreva atď. Zase si platil všetky vyšetrenia.
Keď som ho posielala na psychiatriiu,že to nie je hanba, tak čo z neho robím blázna.
Vždy si niečo našiel nejakú diagnózu, či znamienka, potom iné dýchanie, zvýšený bilirubín, čo má od strednej školy vraj.
Dospelo to do štádia, kedy som to už neriešila, keď nechcel pomoc, tak nech sa utápa vo svojich diagnózach. Až od psychiky mu vypadali vlasy, urobili sa mu plesiny po hlave, už mu nedorastaju vlasy.
Zostarok o pár rokov. Pritom vždy bol športovec, usmievavý, obľúbený. Asi som bola ja navine, že sa tak spustil. 🙄

autor
19. aug 2022

@tosomja presne dobodky taka je aj ona. Schopna stresovat aj z popraskanych pier🤦🏼‍♀️.. a psychologa a uz toboz psychiatra ani za nic… Ja len premyslam, je v takomto pripade v poriadku sa na toho cloveka vykaslat a odstrihnut sa od neho? Pretoze mam pocit, ze taky clovek taha so sebou dolu aj okolie…

evica17
19. aug 2022

Donútiť ho nedonutis, ale nedovol aby teba a iných ťahal dole a nervoval. Jej porblem a nech si žije ako chce, a ak bude potrebovať pomoc až to bude chcieť riešiť si tu pre ňu. Viac urobiť nemôžeš. A odstrihnúť sa aby vás to nenicilo

tosomja
19. aug 2022

Áno odstrihnúť. Je to drastické, ale ja s takým človekom nemôžem už byť v blízkosti. Lebo ma to ničilo a ja chcem žiť, nie s ním umierať zažíva 🙄

marianarem
19. aug 2022

A preco odmieta psychologa? Nevadi jej, ze takto zije, je s tym spokojna? Ja sa priznam, ze som bola kedysi davno tiez podobna, ale uz mi to zacalo vadit, po par koleckach u doktorov som pochopila, ze problem je vo mne. Isla som za psychiatrom, ten ma ale poslal za psychologickou. Tam som mala stastie, dostala som sa k perfektnej a hypochodria zmizla po dvoch sedeniach! Odhalila sa totiz skutocna pricina - byva za tym skryty strach z niecoho ineho vacsinou. Ked som pochopila, co to sposobuje u mna, tak to proste prestalo. Zacala som sa zaoberat tym skutocnym skrytym strachom a to uz bolo na dlhsie, to bolo par rokov psychoterapie, ale podarilo sa mi to vyriesit.