icon

Čo spôsobuje divný tras v bruchu?

Včera o 21:15

Neviem to opisat, ale na mieste pod hrudnou kostou v strede a potom dolava, citimako by sa mi tam daco hybalo,nikdy predtym som taketo nievo nevnimala, je to crevo ci zaludok ci srdce?

Čo spôsobuje divný tras v bruchu?
pribinak
Včera o 21:27

Brusna cieva - brusna aorta

Srdce je že úplne ale úplne inde

autor
Včera o 21:29
@pribinak

Brusna cieva - brusna aorta

Srdce je že úplne ale úplne inde

@pribinak preco tam citim akoby vibracie , neviem to opisat. nie bolest len chvenie

pribinak
Včera o 21:32
@anonym_autor

@pribinak preco tam citim akoby vibracie , neviem to opisat. nie bolest len chvenie

@anonym_autor môžeš cíti pohyb - pulzovanie
Koniec paniky

autor
Včera o 21:34
@pribinak

@anonym_autor môžeš cíti pohyb - pulzovanie
Koniec paniky

@pribinak ale uz to citim par dni. nie ze par krat. nikdy predtym som to nemala

rozculena
Včera o 23:11
@anonym_autor

@pribinak ale uz to citim par dni. nie ze par krat. nikdy predtym som to nemala

@anonym_autor ja by som to na ľahkú váhu nebrala,zvlášť,ak si to doteraz nepociťovala

Pulzovanie brušnej aorty (AAA) je viditeľné pulzovanie v oblasti brucha, ktoré môže byť u štíhlych ľudí normálne, no u iných môže signalizovať vážne ochorenie, ako je rozšírenie (aneuryzma), ktoré ohrozuje život, preto je pri obavách nevyhnutné lekárske vyšetrenie (ultrazvuk, CT), najmä ak sa pridajú príznaky ako bolesť chrbta, závraty, zrýchlený tep či dýchavičnosť.
Čo je brušná aorta a prečo pulzuje
Aorta: Najväčšia tepna tela, ktorá vedie krv zo srdca do celého tela.
Pulzovanie: Je to prirodzený rytmus srdca, ktoré pumpuje krv. U štíhlych ľudí môže byť ľahko viditeľné.

Neškodné pulzovanie: U niektorých štíhlych ľudí je to úplne bežné.
Varovné signály: Ak pociťujete pulzovanie a zároveň bolesť (najmä v strede chrbta), závraty, zrýchlený tep, potenie alebo dýchavičnosť, môže to byť príznakom aneuryzmy brušnej aorty (AAA), ktorá môže prasknúť.
Čo robiť
Vyhľadajte lekára: V prípade pochybností alebo akýchkoľvek sprievodných ťažkostí navštívte lekára.
Vyšetrenia: Lekár môže odporučiť ultrazvuk (USG) alebo CT vyšetrenie, ktoré sú bezbolestné a môžu včas odhaliť problém.
Prevencia: Pravidelné kontroly sú kľúčové, ak ste v rizikovej skupine (napr. fajčiari, vysoký tlak).