Čo to môže byť?
Dobrý večer. Ospravedlňujem sa, že píšem až tak často, len by som chcel názory a skúsenosti vás, kto to zažil.
Predošlé správy som písal o tom, ako ma seklo, že som bol na pohotovosti 2x, na obstreky. Áno, trochu lepšie po tých obstrekoch, ale nie 100%. Preto sa chcem opýtať nasledovné:
▪︎ Mal niekto z vás vyskočenú/posunutú platničku? Sú to silné bolesti?
▪︎ Mohli/nemohli ste robiť nejaký pohyb (chôdza, vzpriamený chrbát alebo prehnúť sa, prípadne zahnúť)??
V mojom prípade: nedeľa-utorok som si dal horúci kúpeľ, necelá hodina doma a následne som išiel von, do auta. Síce som si v ňom zakúril, ale kým sa zohrialo, tak to trvá... v stredu a vo štvrtok som sa nemohol postaviť, keď som sa zohol., resp.mohol som vstať ale veľmi ťažko. Po obstrekoch, vo štvrtok, som sa mohol aj otočiť, zahnúť, vstať ale ťahalo mi čosi vo svale, na ľavej strane krížov. Keď som si predtým, a aj teraz, prešiel po chrbtici od vrchu dolu, necítim žiadnu bolesť. Skôr ma bolí ten sval.
Otázka:
■ Môže ísť o stuhnutý, zapálený a teda nachladnutý sval? Nemusí to byť hneď platnička!
Mate teda s nachladnutím skúsenosti?
Hýbať sa už môžem lepšie... len sval.
Plus teraz psychika, môže robiť tiež... ako čítam čosi o tom, tak mam nepríjemný pocit v chrbtici. To bude tým.
Plus injekcie, obstreky.
Nehnevajte sa, že vás týmto spôsobom otravujem... ďakujem vám všetkým. Prepáčte....
@ninka297 tak mozno konecne zacne riesit svoj stav seriozne a nie len pohotovostou a obstrekami, ktore mu pomozu tak na pol dna a usetri aj svoj cas, energiu a stres vypisovanim na modrom konikovi lebo tu mu nikto cez forum nespravi MRI alebo CT ci mu netlaci platnicka na korene, nikto mu tu nenapise recept
Ci staci ak mu niekto napise , ze aj mna boli sval aj mna bolia krize aj mna boli chrbat a jemu sa zazracne polepsi zo solidarity?
Vas komentar bol teda zbytocny tiez
@fifozbs najhoršie je,keď vás sekne a dáte si teplý kúpeľ.pokial nemáte zápal môže to pomôcť. Ale skôr to pohorší.Najlepsie je suché teplo. Nahrievany vankúš,alebo náplasti. Mne takto nachladol krk z klimi,dala som teplú sprchu na to,že však sa to uvoľní.a tak ma seklo,že som nemohla hlavou otočiť. Mali by ste navštíviť všeobecného doktora a on vás u pošle kam treba. Obstreky pomozu,ale isto dajú nejakú rehabilitaciu,parafin.
@zildo bol som. Predpísala mi Mydocalm, naplaste si mám dávať, idem na FRO.
Myslím, že keby mám vyskočenú/posunutú platničku, tak sa asi nepohnem len tak, že??
Kúpil som si naplaste (v DM) s výťažkom z papriky, pália, hrejú, celkom dobré....tieto náplaste nemajú vplyv na Mydocalm??
@fifozbs
Ahoj, ja mám prasknutú platničku L5/S1 (driek), dve platničky nad ňou mám vysunuté. Diagnostikované to mám magnetickou rezonanciou, žiadna pocitológia. Problémy s driekovou chrbticou mám 10rokov a bohaté skúsenosti s lekármi aj rehabilitáciami. Aká je to bolesť? Mňa muž nosil na WC, lebo keď som sa postavila na nohy, odpadla som od bolesti. Seknutý chrbtát som mal toľkokrát, že to nespočítam. V mnohých prípadoch to nie je žiadna platnička, len svalová dysbalancia, vyrieši to dobrý fyzioterpeut. Najhoršie, čo môžeš robiť je do seba vkuse súkať lieky proti bolesti. Najlepšie, čo sa dá robiť, je zohnať dobrého neurológa, poriadne to zdiagnostikovať a potom zohnať dobrého fyzioterapeuta a CVIČIŤ! Ja som mala stavy, že som nevládala chodiť už po dome. Pravidelným cvičením a s pomocou fyzioterapeuta som v stave, že normálne fungujem napriek tomu, že mám chrbát na maderu. Nemocničné FRO je oničom, mám bohaté skúsenosti. S chrbtom je to vždy na dlho, neexistujú skratky. Keď sa nebudeš hýbať, cvičiť, problém sa budú opakovať a budú stále väčšie.
@yoxinka veľmi pekne ďakujem za vysvetlenie a priblíženie vážneho problému. Už som sa objednal na neurológiu, dovtedy budem doma pomaly hýbať sa cvikmi na chrbát... a mam také hrejivé naplaste, ktoré (mám pocit), že robia fajn. Nechcem hádzať do seba len lieky, ktoré to len na chvíľu potlačia. Kolegyňa mi dnes dala kontakt na dobrúého fyzioterapeuta, skúsim aj to. Najskôr nech mám vyšetriť u neurológa a potom sa pohneme. Mrzí ma to, že si tak trpela. A ďakujem ešte raz.
Takže môj prípad bude skôr zachladnuty chrbát...
@fifozbs
Mňe to utrpenie nemrzí. Viac mi zo dalo ako vzalo. Naučilo ma to disciplíne, veľkej pokore, vytrvalosti a nekonečnej trpezlivosti. Za ostatné necelé dva roky som sa s fyzioterapeutom posunula tam, kde som si myslela, že nie je možné v mojom stave byť. A ľahké to nebolo. Často to bolo päť krokov dopredu a dva dozadu. Miestami veľmi frustrujúce. Preto píšem, že pokiaľ takéto problémy chcr človek riešiť ozaj komplexne a trvalo, zvlášt, keď sú chronické, nebude to na desiatich rehabilitáciách predpísaných neurológom. To takto nefunguje. Stále je čo zlepšovať a ja som pochopila, že je to moja celoživotná cesta. Funkčné cvičenie, pohyb, udržiavanie optimálnej váhy, aby sa chrbát nepreťažoval … už nafurt. K neurologičke idem raz ročne na kontrolu, za fyzioterapeutom zhruba raz mesačne. Držím ti palce, nech si ok 💪.

U kazdeho sa problemy s platnickou prejavuju inak v zavislosti od toho ako velmi tlaci na dane korene
Teplou vodou ste si stuhnute svaly uvolnili preto to zacalo este viac boliet, logicke..
Nerieste problemy len pohotovostou tam sa vam nevedia a nebudu venovat komplexne.. pytajte sa na hospitalizaciu na neurologiu , popichaju vam tam tyzden infuzie nejaka rehabilitacia k tomu a to vam pomoze ovela viac ako tu vypisovat