Čo vám pomáha na extrasystoly?
Ahojte chcem sa vás opýtať kto trpí na Extrasystoly čo vám pomáha alebo ako to potlačiť aby prestali je to hrozne trpim nato už 2 rok
@evrlina tak ani mne to nechceli že to je psychika. Nevylučujem môže byt, ale keby mi hneď povedali, že to nieje nič nebezpečne a človeka istým spôsobom upokojili úplne inak by to bral. Ja ich mavam už menej ale zas sa pridružili iné veci 🥺 ale tak mám zistené že mám zlu krčnú chrbticu takže evidentne mne toto robí chrbtica. Skúste sa zamerať aj vy na chrbat
S extrasystolami bojujrm od 24r,teraz mam 48 a nepomoze na to nic, ani kedy a ako vznikaju, mam vsetky vysetrenia porobene, nepijem , nefajcim, totalne sportovo zalozeny a aj tak ma to kazdeho 1.5 roka chyti,mesiac som v prdeli z toho , potom to nejako odide..
@mokaky neviem, ale za aku cenu, su to priserne obdobia kedy clovek nikde nechce ani chodit, nebavi ho nic, stale nervozny a doplaca na to najblizsie okolie.., skusil som uplne vsetko, lieky, koloidne mineraly, chlorellu, hloh, vsetky vysetrenia srdca ktore bolo vyhodnotene vo velmi dobrej kondicii, vsak aj nieco sportujem..ale po zlom spanku je to vsetko horsie, clovek sa boji aj zle vyspat..., mohol by som pisat hodiny o tychto pocitoch, neznasam to z duse aj krd viem, ze by to nemalo nic byt.
@mokaky hovoríte mi z duše 😢 už asi 3r sa s tymto trápim.. niekedy je to lepšie niekedy horšie, už som bola aj párkrát na pohotovosti, čakám na hlási holter ktorý bude budúci týždeň.. pravidelne po zvýšenej fyzickej aktivite (ako sa snažím schudnúť) sa mi objavia extrasystoly… ja mám aj veľké problémy s chrbticou, v novembri som bola na mr avšak mám problem “vraj” len s platnickou, ale nič vážne.. celkovo zle držanie tela, ale mňa chrbtica v medzilopatkovej časti boli nonstop… teraz mám také obdobie, že normálne nenavidim ísť spat, lebo kvôli tomu buseniu neviem absolútne zaspat.. a myslim, že to mám dosť často, aj 5x za 30sec…. Tep mám ráno 49,45.. tlak okolo 95 vrchný.. fakt som zúfalá.. snažím sa nesledovať sa ale keď človek ani nevie zaspat, hneď mu idú najhoršie myšlienky hlavou
Ahojte, taktiež sa trápim s extrasystolami a chcem sa s vami podeliť o svoju skúsenosť a informácie, ktoré som v priebehu 3 rokov o týchto stavoch nadobudla. Začalo mi to v roku 2021 po 2. očkovaní proti covidu. Po pol roku sa to zmiernilo (frekvencia výskytu extrasystol sa znížila), a od roku 2023 po prekonaní covidu sa to opäť spustilo a začali sa u mňa vyskytovať okrem obšasných- podľa internistu hemodynamicky nevýznamných SVES a KES zachytených na holteri- aj tzv. extrasystolové "záchvaty". Takýto záchvat sa mi zvyčajne prejaví silnejšou extrasystolou, za ktorou nasleduje niekoľko slabších. Následne dôjde k slabosti, návalu tepla, búšeniu srdca, a celkovému "prepätiu". Zvyčajne tento stav pretrváva cca hodinu. Pomôže vágový manéver (hlboký nádych, zadržanie dychu a tlačenie ako na stolicu), následne dýchanie do štvorca, vypitie silnejšieho magnézia (magnesium bisglycinát alebo iná organická forma, ideálne tekutá) a ľahnutie si na ľavý bok. Ak nemám možnosť si ľahnúť, tak paradoxne pomôže veľmi pomalá chôdza. Ideálne je, ak vtedy nie ste sami, keďže tento stav je prirodzene sprevádzaný aj strachom o život, nakoľko je veľmi nepríjemný. Úplne rozumiem každému, kto extrasystoly vníma intenzívne a bojí sa ich. Dokonca ja, ako človek, ktorý sa tomu rozumie, učil sa o tom na vysokej škole, a vie si povedať, že tento stav zvyčajne nevedie k ohrozeniu života, sa toho dokážem zľaknúť. Nie je vhodné tieto pocity zľahčovať, pretože sú oprávnené. Skrátka, ak je váš nervový systém senzitívnejší, vnímate extrasystoly veľmi intenzívne, a to dokáže vystrašiť aj psychicky veľmi vyrovnaného a odolného jedinca. Čo však neznamená, že extrasystoly nemôžu byť spustené aj psychikou 🙂. Dôvodov môže byť viacero. U mňa to s veľkou pravdepodobnosťou bol práve covid (či už vakcína alebo samotný vírus), ktorý mi v mojom nervovom systéme inervujúcom srdiečko niečo "prebudil", a spustil tieto príznaky. Avšak, hoci v tom covid pravdepodobne nie je nevinne, čo som na sebe odpozorovala je, že sa mi tieto stavy zintenzívňujú v období pred menštruáciou (čiže rolu v tom určite majú aj hormóny), taktiež v stresových situáciách (vyplavenie kortizolu, adrenalínu), pri nedostatku spánku alebo fyzickom či psychickom vyčerpaní (a toho psychického a častokrát podvedomého máme v dnešnej dobe každý až až). Ak mám okrem sporadických extrasystol (tých, ktoré cítim a sú izolovane od seba- cca do 15 denne) aj tieto extrasystolé záchvaty, tak sa mi naozaj nič nechce, som vystrašená, bojím sa cestovať do zahraničia či športovať. Jednoducho znížená kvalita života. Aj keď som zatiaľ neprišla na to, čo by extrasystolám dokázalo vyslovene predchádzať, určite ich pociťujem menej intenzívne, keď som v období po menštruácii, keď som v pokoji (najmä tom psychickom), keď mi je skrátka naozaj dobre. Samozrejme, aj keď mi je dobre, extrasystoly cítim (aj v pokoji a kľude, niekedy sa objavia len pri zmene polohy, napr. pri predklonení sa), ale nevyústi to do extrasystolových "záchvatov". Dôležité teda je nedostať sa do stavu "prepätia", kedy organizmu následne dlhšie trvá vyrovnať všetky hladiny minerálov a hormónov, a deaktivovať tú časť nervového systému, ktorá vám srdce "rozdráždi" (píšem veľmi zjednodušene). Čo sa týka psychiky, určite je vhodné podstúpiť aspoň 1-2 sedenia, kde vám skúsený terapeut poradí, ako zvládať situácie, kedy sa týchto stavov veľmi preľaknete, aby to celé ešte viac nezhoršilo to "prepätie" a nedostalo vás to do začarovaného kruhu. Pokiaľ máte kardiologické vyšetrenia v poriadku, asi neostáva iné, než sa s tým naučiť žiť a odsledovať si sám na sebe, čo mi škodí najviac. Dôležité je dbať na pravidelný pitný režim (nie len čistá voda, ale aj minerálky), dopĺňanie magnézia, draslíka, vápnika (v správnych vyvýžených pomeroch v strave a doplnkoch- nie od buka do buka, raz beriem, raz nie, raz sa naraňajkujem, inokedy nie- skrátka režim a dispciplína), pravidelná vyvážená strava, dostatok spánku (ideálne od 22hej večer) a pohyb 30 min denne vo vyváženej intenzite (tj. nie prehnane a do vyčerpania, stačí nepretržitá 30 min chôdza). Okrem iného je určite namieste pozrieť sa aj na histamínovú intoleranciu, čo som ja zatiaľ neurobila, ale mám to v pláne, pretože aj zmena stravovania mi trošku pomohla eliminovať aspoň tie "záchvatové extrasystólie". Nie je to ľahké a je to dlhá cesta. Držím vám všetkým palce.
@nikids ahojky. Ďakujeme za tvoj opis. Mne sa tieto veci vracajú ako sa im chce. HIT nemám robili mi z krvi (údajne to neukáže tak neviem jeden lekár tak druhý onak) a keď mi už viacero ľudí povedalo že to bude psychika (mali to vraj presne ako ja) a už ma to po tých 3 rokoch presviedčania samu seba naozaj nebaví a som z toho vyčerpaná tak som zašla na psychiatriu a mám lieky. Zatiaľ len druhý mesiac užívam a je pravda že mám menej tých stavov. Ale vraj to bude trvať ešte dlho pokiaľ uvidím zmeny tak cakam. Psychiatricka mi povedala že extrasystoly sú často vyvolané psychikou.Chcem sa teda opýtať ako to máš alebo mávala si ty. Ráno ti býva ok? Nemavas raz dobre obdobie raz zle? A nemavas aj také divne pocity že ti je niečo vážne len lekári na to neprišli a podobne?(neviem ten pocit opísať ale je to spojené aj s nechuťou do jedla niekedy pocit na zvracanie..) ďakujem za odpoved
Ano, striedaju sa horsie a lepsie obdobia, avsak takmer vzdy je to horsie obdobie spojene s nejakym vypätim, pripadne s PMS. Aktualne mam to horsie obdobie, kedy sa mi to opät objavuje vo zvysenej miere, a mam niekolko dni pred menstruaciou. Co sa tyka pocitu, ze mi lekari na nic neprisli, ale je mi nieco vazne, to nemavam. Skor je to pocit, ze nedokazem mat nad sebou kontrolu, ze to skratka moze prist a opät budem z toho prelaknuta. Este ma caka jedno kontrolne kardio vysetrenie, kde mi daju holter na 72 hod prave v obdobi PMS, aby sa porovnovalo, ci to je vtedy naozaj zhorsene a co presne sa tam deje. Rano mi byva celkom dobre, etrasystoly vsak niekedy mavam aj rano po zobudeni.
@slniecko_12 áno má to každý človek len, nie každý si ich uvedomuje. . Treba si prizrieť stravu. Reflux,, to je prepúšťanie kyseliny zo žalúdka do hrudníka extra stoly podporuje.
@mokaky upravilo sa vám to? Ja som extrasystoly mala vždy ale 1 za deň alebo aj za mesiac, teraz ich mám vždy keď zmením polohu alebo sa zohnem...
@lenocka137 áno upravilo. Mám ich iba občas a hlavne sa toho už tak nezľaknem. Ako som sa bránila a bala antidepresív tak som teraz za ne vďačná!! Konečne normálne žijem a veľa symptómom ktoré sa nabalovali zmizli. Aj keď sa obavám toho že čo ak sa mi to všetko vráti (lebo ja som bývala už vo veľkom napätí a strachu) tak som začala chodiť ku psychológovi aj na terapie. Proste chcem na sebe pracovať a čo ma veľmi teší je, že mám radost z toho že mám šancu a chuť na sebe pracovať. Iní tu šancu už nemajú 🥺
@mokaky a aj ste niečo užívali, lebo ja mám nízky draslík..tak mám tablety...a asi aj magnezko by som mala, v noci sa neviem uložiť do správne polohy , tŕpne mi ruka, jedna, druhá, chrbát, noha...občas sa zobudím a srdce bije ako splašené...je to strašný stav už aj na psychiku a ten tlak pri zmene polohy do krku a hlavy...strašne niečo...nespavam
@lenocka137 no pokiaľ máte nízky tlak tak magnezium vraj nie. A keď áno tak magnerot. Chrbtica je hnusoba no, to je jedna vec. Ani ja som nemohla spávať a veľa iného. Neužívala som nič a teraz tie antidepresíva (serotonin!) Ak je telo v neustálom napätí a strachu (a vôbec o tom nemusíte ani vedieť ) tak chyba tento hormón a keď sa nedostáva tak sú hnusne stavy. Ja teda zatiaľ neľutujem že ich uzivam. Mohla som už davno no človek nevedel a braníl sa tomu 🫣
@mokaky no ja mám práveže vyšší tlak ja mám iba 25 rokov mne to preskočí a potom ide normálne a onikóko minút bum bum a zas normálne
@ivan2116 ahoj máš ešte té extrasystoly ja nato trpím možno aj 15rokov a idem sa z toho zblázniť sú dni keď ich mám len pár vtedy som v pohode ale ale sú dni keď tri štyri dni aj 3000-5000 denne mojim odhadom a keďže sa sledujem odhad mam dobrý zle spávam väčšinou keď zle spím pár noci po sebe to prichádza potom sa sledujem čoraz viac bojím sa toho vyšetrení som max x za té roky väčšinou keď mám holter mam akurát dobrý deň že ich mám málo alebo vôbec ťažko sa s tým žije stále za té roky som si nato nezvykol
@lenocka137 áno upravilo. Mám ich iba občas a hlavne sa toho už tak nezľaknem. Ako som sa bránila a bala antidepresív tak som teraz za ne vďačná!! Konečne normálne žijem a veľa symptómom ktoré sa nabalovali zmizli. Aj keď sa obavám toho že čo ak sa mi to všetko vráti (lebo ja som bývala už vo veľkom napätí a strachu) tak som začala chodiť ku psychológovi aj na terapie. Proste chcem na sebe pracovať a čo ma veľmi teší je, že mám radost z toho že mám šancu a chuť na sebe pracovať. Iní tu šancu už nemajú 🥺
@mokaky ahoj máš ešte té extrasystoly ja nato trpím možno aj 15rokov a idem sa z toho zblázniť sú dni keď ich mám len pár vtedy som v pohode ale ale sú dni keď tri štyri dni aj 3000-5000 denne mojim odhadom a keďže sa sledujem odhad mam dobrý zle spávam väčšinou keď zle spím pár noci po sebe to prichádza potom sa sledujem čoraz viac bojím sa toho vyšetrení som max x za té roky väčšinou keď mám holter mam akurát dobrý deň že ich mám málo alebo vôbec ťažko sa s tým žije stále za té roky som si nato nezvykol lieky užívam od internistu pravidelne je to ťažko s tým hlavne v noci to cítim každú
@mokaky ahoj máš ešte té extrasystoly ja nato trpím možno aj 15rokov a idem sa z toho zblázniť sú dni keď ich mám len pár vtedy som v pohode ale ale sú dni keď tri štyri dni aj 3000-5000 denne mojim odhadom a keďže sa sledujem odhad mam dobrý zle spávam väčšinou keď zle spím pár noci po sebe to prichádza potom sa sledujem čoraz viac bojím sa toho vyšetrení som max x za té roky väčšinou keď mám holter mam akurát dobrý deň že ich mám málo alebo vôbec ťažko sa s tým žije stále za té roky som si nato nezvykol lieky užívam od internistu pravidelne je to ťažko s tým hlavne v noci to cítim každú
@miky90 no ja mám tie AD. A sa mi takmer všetko upravilo. Viem čo prežívate. Mne hlavne kardiológ povedal že mám na 100% zdravé srdiečko a nech sa nebojím skúsiť AD aspoň aby som vedela či je to oko či ma to ukľudní. A veru mal pravdu. Je to úžasne opäť po 3 rokoch normálne fungovať. Kto nezažil nikdy nepochopí. Niekedy sa pýtam prečo ma také niečo chytilo z čoho…ale podstatne je pre mňa že fungujem. Toľko vyšetrení čo som si obehala 🫣 už davno som mohla byt na AD a mať pokoj. Ale naozaj som nevedela že sú to uzkosti/depresia = syndrom vyhorenia.
@miky90 no ja mám tie AD. A sa mi takmer všetko upravilo. Viem čo prežívate. Mne hlavne kardiológ povedal že mám na 100% zdravé srdiečko a nech sa nebojím skúsiť AD aspoň aby som vedela či je to oko či ma to ukľudní. A veru mal pravdu. Je to úžasne opäť po 3 rokoch normálne fungovať. Kto nezažil nikdy nepochopí. Niekedy sa pýtam prečo ma také niečo chytilo z čoho…ale podstatne je pre mňa že fungujem. Toľko vyšetrení čo som si obehala 🫣 už davno som mohla byt na AD a mať pokoj. Ale naozaj som nevedela že sú to uzkosti/depresia = syndrom vyhorenia.
@mokaky aké AD beriete...

@mokaky ja mám urobené všetky vyšetrenia, neurologia, kardio, interné...teraz zistili tie extrasystoly no a nízky tlak a tep, ale to stále