icon

Čo znamenajú skratky CD zanky a NK bunky?

13. feb 2024

Pytala som sa alergologicky , co znamena CD zanky, NK bunky,IgE, ci su tie zvysene hodnoty vysoke,vo to vlastne znamena a ona mi povie,ze to by bolo na dlho,ze si mam pozriet rozpravku bol raz jeden zivot...😆🙄🙄
Prikladam foto v prilohe.

Čo znamenajú skratky CD zanky a NK bunky?
kacena4
13. feb 2024

mam zvysene hodnoty imunodeficitu, neviem presne nazvy znaciek, ale moze to byt nasledkom alergii tie mas dole vypisane - potraviny a tiez podciarknute inhalacne/kontaktne alergeny a nie som si ista ale tusim je tam aj intolerancia na ??mlieko?? mliecnu bielkovinu

gleep1
13. feb 2024

NK natural killer bunky
IgE imuniglobulin E
CD znaky cluster of differentiation
Pomôže ti to?
Imunologia je extremne zlozita

grof_monte_christo
Autor odpoveď zmazal
autor
13. feb 2024

@kacena4
@gleep1
@kacena4 mna len zaujima, ze ktore z toho je imunita,ze ci je velmi oslabena alebo ci je hodnota IgE vysoka a co to vlastne znamena nejako polopatisticky pre debila vysbetlit :D viem na co mam alergiu, len ma zaujimaju tie hodnoty a ci sa to da niecim ovplyvnit

gleep1
13. feb 2024

Ked mas alergiu tak imunita reaguje prehnane, to je opak oslabenia (co si nevykladaj tak ze mas silnu imunitu voci patogenom) proste tvoje telo bojuje proti niecomu proti comu nema a tym si to telo ublizuje. Imunoglobuliny maju rozne frakcie a IgE su typicke pre alergie. Mas aj imunoglobuliny ktoré ta chrania-to je ta imunita proti patogenom, ta co chceš, to su ine frakcie a nijako so sebou nesuvisia.

autor
13. feb 2024

@gleep1 tomu co si napisala rozumiem 🙂 dakujem. A to,ze mam silnu imunitu cosi, to mi ani omylom nenapadlo podla tej lekarskej spravy.

gleep1
13. feb 2024

Chapem, len si sa spytala ci je oslabena, tak som napisala ze oslabena urcite nie je, alergia je prehnana reakcia imunitneho systemu ale zas nechcela som aby si to pochopila akoze mas teraz celu zlozku imunity prisilnu... Imunologia je naozaj strašne zlozita a to co si sa pýtala na NK bunky, tak to su napriklad bunky ktore okrem ineho, maju zabijat rakovinove bunky... Tvoja imunita ich ma rozpotnat a zabit a práve tie NK ich maju zabiť. To malokto vie, ze rakovina ma v prvom rade pricinu v imunitnom systeme... Ale to su zas úplne ine pochody imunuty nez pri patogenoch alebo tychto alergiach..

autor
13. feb 2024

@gleep1 ano,su to komplikovane procesy, ktore prebiehaju v organizme. Vidis, o tom som netusila,ze rakovina ma pricinu v imunitnom systeme a akurat dnes sme to s ocom rozoberali, ze ako je mozne,ze niekto sa zdravo stravuje,spodtuje a rakovinu ma a druht na to kasle, fajci, pije a nema.

tinka2233
13. feb 2024

Rakovina vzniká “prirodzene” znie to hrozne ale je to pravda. Vo vašom tele sa množia zdravé bunky (mitoza pri nepohlavnych bunkach) čiže pokiaľ sa novovzniknuta bunka správa zle alebo je zlá celkovo automaticky ju to hodi do G0 fazy kde ju telo zabije, avšak občas sa stáva, že telo takuto bunku nehodi do G0 a nezabije ju a nasleduje bujnenie čo samozrejme môže viest do nadoroveho bujnenia. Toto je tak automatické v tele. Ale pokiaľ človek fajčí, pije, jedáva veľa spracocanych potravin či údenin, výskyt takychto veci môže statisticky v mitóze vytvorit viac takto poškodených buniek. Je to viacmenej neuveritelne zjednodušene ale tu je odpoveď, že prečo táto choroba postihuje aj zdravych ľudí.