Čo znamenajú zvýšené amylázy a lipázy v krvi?
Ahojte.
Viete niekto čo to môže znamenať? Nikto mi k tomu poriadne nič ešte nepovedal, nevysvetlil z čoho to môže byť.. chodila som na hepatologiu kazali bratyiba lagosu, sono brucha bolo v poriadku, objavilo sa mi to po pôrode, ešte mesiac pred pôrodom všetko ok.
Stretli ste sa s tým niekto?
Inak nemám žiadne problémy.
Vďaka
@martinmmartin je nejaký rozdiel medzi amylaza -S a amylaza pankreat.-S? Tá prvá má byť 1,67 ja mám 1,9 a tú druhú mám ok.. lipaza má byť 1 ja mám 1,37
@martinmmartin ešte k tomu mám aj pecenovky trošičku pozvysovane ale nič dramatické.. je pravda že stravujem sa katastrofálne... Niekedy mám pri malom raňajky na obed a tak málo času že namiesto vareného obedu si radšej šupnem mrazenú pizzu do rúry 😬
lipaza je enzym ktory rozklada tuky. Amylaza to iste ale na skob(cukor). Obidva sa tvoria v Pankrease "podla potreby" podla toho co hodis do zracieho otvoru...🙂
Nejaké ťažkosti máte? Ako dlho je už od toho odberu? Možno spravia ešte kontrolu s odstupom času
@anicka176 nemám práveže žiadnr ťažkosti ani bolesti brucha ani hnačky, zvracanie nič.. ťahá sa to somnou od začiatku tohto roka brali mi už tri krát krv a stále to mám mierne zvýšené, ale kolíše to raz je zvýšené to raz to
@martinmmartin no moje stravovanie je katastrofa vážne.. asi poviem dr že si dám jeden deň hladovku a potom nech mi vezme krv 🙂
@anicka176 mne na tej hepatologii keď ešte fungovala doktor vtedy povedal že to môže byť spôsobené aj tým že keď som bola tehotná malý mi tlačil na orgány a mohli nejak horšie pracovať plus som mala aj covid s dosť ťažkým priebehom tak jedno s druhým.. pamätám si ako som bola ešte tehotná raz na pohotovosti že som mala bolesti popod rebrá a tam mi povedalo tiež že malý tam má nohy opreté tak možno ma aj nejak dokopal do tej pečene 😀 ja som ozaj mala drobná on mal minimum miesta
Ahoj, s odstupom času, prosím zistili Ti niečo ohľadom tých zvýšených enzýmov?
@rita71 ahoj, nie.. chodila som pravidelne každé 3 mesiace na krv a postupne sa mi všetko vrátilo do normalu.. az na lipazu ale to bolo zvýšené len o 0,0nieco takže to už nikto neriešil

Su to enzymy produkovane pankreasom. Zvysene mierne je zhruba jedno(zavisi od toho co si mala na veceru) ale hodnoty cca 4x a viac ako norma ukazuje na vazny pankreasovy problem. ( pankreatitida...)