icon

Čo znamenajú zvýšené amylázy a lipázy v krvi?

26. júl 2022

Ahojte.

Viete niekto čo to môže znamenať? Nikto mi k tomu poriadne nič ešte nepovedal, nevysvetlil z čoho to môže byť.. chodila som na hepatologiu kazali bratyiba lagosu, sono brucha bolo v poriadku, objavilo sa mi to po pôrode, ešte mesiac pred pôrodom všetko ok.
Stretli ste sa s tým niekto?
Inak nemám žiadne problémy.

Vďaka

martinmmartin
26. júl 2022

Su to enzymy produkovane pankreasom. Zvysene mierne je zhruba jedno(zavisi od toho co si mala na veceru) ale hodnoty cca 4x a viac ako norma ukazuje na vazny pankreasovy problem. ( pankreatitida...)

autor
26. júl 2022

@martinmmartin je nejaký rozdiel medzi amylaza -S a amylaza pankreat.-S? Tá prvá má byť 1,67 ja mám 1,9 a tú druhú mám ok.. lipaza má byť 1 ja mám 1,37

autor
26. júl 2022

@martinmmartin ešte k tomu mám aj pecenovky trošičku pozvysovane ale nič dramatické.. je pravda že stravujem sa katastrofálne... Niekedy mám pri malom raňajky na obed a tak málo času že namiesto vareného obedu si radšej šupnem mrazenú pizzu do rúry 😬

martinmmartin
26. júl 2022

lipaza je enzym ktory rozklada tuky. Amylaza to iste ale na skob(cukor). Obidva sa tvoria v Pankrease "podla potreby" podla toho co hodis do zracieho otvoru...🙂

anicka176
26. júl 2022

Nejaké ťažkosti máte? Ako dlho je už od toho odberu? Možno spravia ešte kontrolu s odstupom času

autor
27. júl 2022

@anicka176 nemám práveže žiadnr ťažkosti ani bolesti brucha ani hnačky, zvracanie nič.. ťahá sa to somnou od začiatku tohto roka brali mi už tri krát krv a stále to mám mierne zvýšené, ale kolíše to raz je zvýšené to raz to

autor
27. júl 2022

@martinmmartin no moje stravovanie je katastrofa vážne.. asi poviem dr že si dám jeden deň hladovku a potom nech mi vezme krv 🙂

autor
27. júl 2022

@anicka176 mne na tej hepatologii keď ešte fungovala doktor vtedy povedal že to môže byť spôsobené aj tým že keď som bola tehotná malý mi tlačil na orgány a mohli nejak horšie pracovať plus som mala aj covid s dosť ťažkým priebehom tak jedno s druhým.. pamätám si ako som bola ešte tehotná raz na pohotovosti že som mala bolesti popod rebrá a tam mi povedalo tiež že malý tam má nohy opreté tak možno ma aj nejak dokopal do tej pečene 😀 ja som ozaj mala drobná on mal minimum miesta

rita71
14. dec 2023

Ahoj, s odstupom času, prosím zistili Ti niečo ohľadom tých zvýšených enzýmov?

autor
15. dec 2023

@rita71 ahoj, nie.. chodila som pravidelne každé 3 mesiace na krv a postupne sa mi všetko vrátilo do normalu.. az na lipazu ale to bolo zvýšené len o 0,0nieco takže to už nikto neriešil