icon

Covid a strata čuchu

angela85
6. dec 2020

Dobrý deň, prekonal niekto koronu so stratou čuchu. Ako dlho vám to trvalo. Ďakujem

angela85
autor
7. dec 2020

No ja som čuch nemala len tri dni,dnes už začínam postupne cítit

lenka_matko
7. dec 2020

@angela85 ja nemám čuch už 6 týždeň , ale že vôbec 😒

akcul13
7. dec 2020

Mojej mame to trvalo pomaly mesiac

judar
7. dec 2020

Mna by ani tak nezaujimali priznaky ako dosledky. Konkretne to ako tato pozitivita mala na vas dopad teda skrz okolie lebo ja uz mam nervy v kybli ze sa dozvedam utocne reakcie od ludi ktori so mnou boli v kontakte na dalsich ludi s ktorymi som bola v kontakte a tym nic nieje ze co robia v robote (napriek tomu ze som snimi bola v kontakte 3 tyzdne dozadu)...proste stve ma ze ludia z roboty donasaju ako rodinny prislusnici ludom v inej robote a ti slovne atakuju takto moj rodinny okruh....chcem len vediet ci zazil ci zaziva tiez nieco taketo lebo je to fakt neprijemne

angela85
autor
7. dec 2020

@lenka_matko to by som sa zbláznila. Ja odkedy som stratila furt som dačo ovoniavala. A včera som trolinku cítila kávu. Ale dnes už trochu cítim aj iné vône,ale iba keď to priamo ovoniavam

lenka_matko
7. dec 2020

@angela85 už som si nejak zvykla aj

angela85
autor
7. dec 2020

@judar hej je to teraz také,ľudia sa boja,ale čo veľkom má na to vplyv je televízia a vyhlásenia vlády. Toto z nás robí nevrazivych voči tým čo si prešli koronu. Ale mňa nejak taký ľudia netrápili a netrápia. Tých ktorých mám rada a sú v mojom okruhu tak ty sa skôr zaujímajú ako sa máme a chcú nám pomôcť a potom som rada že mám dobrý čuch na ľudí.

lavienocka
7. dec 2020

@miriam11 aj ja už mám 2 mesiace stále sa nevrátila

tajkoska
7. dec 2020

Ja-do 10 dní sa mi to všetko vrátilo

miriam11
Odpoveď bola odstránená
mirka585
8. dec 2020

Mne sa vratil po 4 dnoch, muzovi ani po mesiaci nie

mainstay
10. dec 2020

Ahojte! Našiel som Vás cez Google a som strašne rád že existujú tu ľudia, ktorí COVID tiež prekonajú/-li, a možno vedia pomôcť. Príznaky som mal od 3.12, ako horúčka a kašeľ. 7.12 som bol pozitívne testovaný na COVID, a ten istý deň pribudla hnačka, nádcha, bolesť svalov a hlavne strata čuchu a chuti. Dnes, 10.12 ( ôsmy deň mojej choroby) som už skoro bez príznakov, teplota 36,9, mierna nádcha tu ešte je co skúsim riešiť Otrivinom, berem vitamíny C, Zinok, Selén, moja psychika je už ale na tom veľmi zle, bojím sa následkov straty čuchu, možno už nikdy čuch mať nebudem? Ďakujem Vám za odpoveď.

majamat
10. dec 2020

@mainstay nestresuj sa zbytocne. vacsine sa cuch vrati, no niekedy to chvilu trva, nez sa vrati. ty to mas este kratko, este nevyvodzuj negativne zavery.

angela85
autor
10. dec 2020

@mainstay mne čuch sa začal vracať keď ostatné príznaky som nemala,aj to asi deň dva na to. Ale ja som to vpodatate mala krátko. Aj stratu čuchu úplne len tri dni a čuch sa mi postupne vracal ďalšie tri dni.

angela85
autor
10. dec 2020

@mainstay vlastne keď kukám tvoj priebeh choroby, mne začala o dva dni skôr a čuch mám ako tak až dnes a priebeh miernejší. Možno ešte nejaké dva dni a možno dlhšie,ale verím tomu že sati vráti. I keď jedna baba tu písala že ona má stratu už dlho. Ale to je len jeden prípad čo poznám alebo som pocula

mainstay
10. dec 2020

Ďakujem! 🙂 Dnes ráno som ako test skúšal ovoňať kávu, Silan aviváž a čerstvo upečenú pizzu. Vtedy som cítil veľmi jemné vône, poobede ale zas nič, ako keby to ešte nebolo konštantné. Čuchový nerv hádam nepoškodí covid natrvalo. Mimochodom celá naša rodina je nakazená...celkom 5 osôb, aj 90 ročná babka, ktorá - možno ani neuveríte - je už bez príznakov! 17-ho mám ísť na antigén, podľa Vás týždeň stačí, aby som už bol negatívny? Existuje spätná nákaza od ostatných členov mojej rodiny?

majamat
10. dec 2020

@mainstay mne sa to tiez takto zacalo zlepsovat, ze najskor sa mi zdalo, ze trochu neico citim,. na dalsi den som citila uz trosku viac. atd

angela85
autor
10. dec 2020

@mainstay čo som počula ak ste raz pozitívny,tak pozitívny môžte byť niekoľko týždňov. Preto ak máte raz potvrdenie že ste pozitívny tak 90 dni nemusíte na testy. A ak ste teraz doma v karanténe kvôli niekomu inému pozitívnemu a vy ste na testy neboli a pôjdete i týždeň na testy,tak je dosť možné že vám vyjde pozitívny test a ostanete doma ďalších 10 dní v karantene

majamat
10. dec 2020

@mainstay aka spätná nákaza?

mainstay
10. dec 2020

Ja osobne som bol zdrojom nákazy pre ostatných členov mojej rodiny, na začiatku sme ale nevedeli o akú infekciu se jedná. Na antigén som išiel jednak preto, aby som mohol 'pendlovať ' do zahraničia, na hraniciach totiž kontrolujú testy, resp. plánovali zaviesť kontrolu... a jednak preto, aby som už konečne dozvedel o akú infekciu sa jedná. Pondelok som absolvoval antigén test, bol pozitívny, povedali mi, aby som 10 dní ostal doma, potom znova antigén a v prípade negat. výsledku bude možné karanténu ukončiť a pracovať. Medzitým ale brat, mama... atď, má už také isté, covidovské príznaky, len sú ešte na začiatku choroby, tj. sú schopní nakaziť ďalších osôb, preto sa pýtam či existuje 'spätná nákaza' od rodinných príslušníkov?

majamat
10. dec 2020

@mainstay stale neviem aka spatna nakaza. akoze sa ty znovu nakazis?

oni musia byt v karantene,a k boli v kontakte s niekym pozitivnym a dat sa otestovat. preto maximalne mozu nakazit len rodinnych prislusnikov, ktori ziju v rovnakej domacnosti.
ak si uz pozitivny bol, uz mas protilatky na 3m, cize uz sa nakazit nemozes. teda vychadzam z info, ktore su v mediach. mozno o mesiac pridu na nieco ine. to este uvidime.

majamat
10. dec 2020

@mainstay minule som sledovala video Bukovskeho a ten zas studoval nejake nove studie a udajne sme infekcni 2 dni pred vypuknutim priznakov a 5dni po vypuknuti priznakov, cize po 10dnoch uz infekcni nie sme.

a este dolezita info, nie kazdy sa nakazi. my sme v robote mnohi mali covid. dokopy z mojich kolegyn nas bolo asi 30. este dalsich 30 sa nenakazilo a 100% bola prilezitost. a aj malo rodinnych prislusnikov sa nakzilo, deti takmer vobec, resp, mozno aj ano,a le boli bezpriznakovi.

mainstay
10. dec 2020

@majamat áno, riešim presne to, čo si aj písala.... Ci sa môžem znova nakaziť.... Ak som ťa správne pochopil, tak NIE.

mainstay
10. dec 2020

@majamat Ak sme infekcni 2 dní pred a 5dni po, tak môj antigén test o týždeň bude pravdepodobne hneď negatívny... Na druhej strane ale neznamená - ak dobre chápem - že by bol môj organizmus už očistený od vírusu. Ako viem zistiť, či je ešte prítomný vírus v mojom organizme?

angela85
autor
10. dec 2020

@mainstay sú testy z krvi na protilátky

ajsha123
10. dec 2020

@mainstay mne povedali a už to tu tiež niekto písal, že ísť na kontrolný test nemá zmysel. Vyjde pozitívny. Lebo po 10 dňoch už infekčný nebudeš, ale mŕtve vírusy v tele zostávajú a tým pádom vyjde pozitivita. Povedali mi to aj včera, z Hygieny, a čítala som to viackrát

ivetafer
10. dec 2020

@mainstay nestresuj, čuch budes mat určite aj moj muz je pozitivny stratil cuch 5teho decembra a este stale neciti ocot..... Cuch sa ti postupnw vrati mne to trvalo 4,5 dni a moj muz este stale nema ale postupne to pride nemusis sa bat, len u kazdeho je to individualne

majamat
10. dec 2020

@mainstay to zistis jedine PCR testom,a le nebude to uplne presne. no to zistovat netreba, organizmus si s tym poradi. ci antigen, ci PCR vysetruju pritomnost nejakej casti virusu bez ohladu na to,ci je zivy, ci mrtvy. a teda z dychacich ciest sa teoreticky enmusi vylucovat pravidelne, ze kludne sa najdu ciste vzorky,a le aj pozitivne vzorky.
a teda protilatky tiez napovedia, ci si to prekonal,a lebo nie.

a ano, podla sucasnych poznatkov sa nakazit 3m nemozes. samozrejme u niekoho to moze byt len 2,5m, u ineho 4m. pochbujem ze nase telo funguje s takou presnostou.
a este by ma zaujimalo, ci telo kazdeho cloveka dokaze vytvorit protilatky. toto neviem, ale teoreticky su ludia, co s tym budu mat problem, no to budu ludia s poruchou imunity, ale asi skor tazkou poruchou.

mainstay
11. dec 2020

@angela85 chápem... A sú bežne dostupné? Nechápem teda, prečo môj lekár požaduje antigén test aby som spravil, bez toho ukončiť PN ani nemôžem.

angela85
autor
11. dec 2020

@mainstay to neviem ani ja. Keď mne epidemiologického povedali že stačí na ukončenie pn byť minimálne 3 dní pred koncom 10 daňovej karantény bez priznakov