Cukrovka 2. typu
Ahojte baby potrebujem pomoc. Manžel bol obezny dostal cukrovku 2. Typu pred rokom a pol. Najskôr mal injekcie aj lieky. No zaťal sa schudol a teraz nemá ani lieky stihol to v priebehu roka. 2 roky pred tým ako mu pri preventívnej prehliadke zistili cukor 35 čo je extrém som s ním zaživala peklo. Psychicky ma uplne ničil všetko bolo zle a za všetko som mohla. Nejak som to vydržala . Po tom ako mu vyrovnali cukor to bol iný človek hádky neexistovvali. No prešiel rok a dostal sa do nemocnice pre inú vec bol tam dva týždne a nahnevalo ho že bol 100%tny a aj tal skoro zomrel. Začal znova papavať kolače ale následne ho okamžite športom spaľoval. Začal viac pojedať medzi jedla. Cez víkendy začal popijať okrem sucheho vína čo sme mali odskúšane aj pivo a takto každý den niečo. Po chvíli ako sa vrátil z nemocnice si musel začať kvapkať umele slzy. Po dvoch tyždňoch to ale prešlo. Pred dvoma týždňami ho začala silno bolievať hlava. Posledne tri dni mal problemy so spankom a večer musel 2x jesť pre pocit nízkeho cukru. Včera večer začal byť agresívny ja po dvóch rokoch na milion percent viem že je to späť. Viem že som urobila chybu lebo som sice navarila ale predpokladala som že si bude kontrolovať čas jedení. Prosím vas mate skusenosti s vykyvmi cukru. Aj led hned to napravi ale nieco sa uz s telom deje. Dlho sa potom udrzuje na nizkom cukre pri sporte. Čo mám robiť.
@mogaa “To my už ovladame ako reaguje po jedle. Diabetologička mu tabletky davno vysadila a iba ho kontroluje raz za pol roka... ale cukrovka samozrrejme nezmizla ked to prezene s jedlom moze mat aj 20 ... on si samozrejme nechce odmerať po jedle zlom snaži sa to rychlo spalit a potom ma zrazu 4 ide o to ze to skakanie robi ocividne telu strasne aj ked to behom hodinky stiahne. ”
@maggie844 tazko sa to pise, ale v prvom rade si to musi upratat v hlave on. Ty sa trapit s tym , co mas urobit, nemozes. Tazko sa pozera a este horsie znasa, ked ma niekto taketo stavy, z akejkolvek choroby. Nie len okolo neho sa cely svet kruti, nemozes mu predsa kazde susto strazit, pripominat jest.. ja viem.. su to chlapi.
Ja by som sa s nim porozpravala, ci si uvedomu ako sa sprava, ako robi aj svojmu telu zle tymi vykyvmi cukru atd (neviem po inych strankach ako to mate spou, cize neviem kam daleko zajst). Treba urcit presne kedy a ako si ma merat cukor, bez vyhovoriek. Cukrovkara sme v rodine mali, dlhorocneho, nakoniec skoncil extremne - bohuzial amputaciou oboch noh, a mal presne urceny cas, nie ked sa mu chcelo merat, ked dosportuje... A na druhej strane moja babka cukrovku vobec nejak extra neprezivala, hodila si tabletku a dost. Ale k tomuto sa vyjadrit neviem, to podla mna ma riesit lekarka s nim, kedy a ako..
Ale napadlo ma, ze pojedanim si ludia riesia stresy, mozno je otraseny z nemocnice atd a potrebuje len psychicku podporu a nie jedlo, len nevie sa cez to dostat. Moze byt unaveny a preve miesto sportu,aby spalil co pojedol, by sa mu zisiel nejaky relax. Odreagovat sa uplne.
@simca06022011 ďakujem pekne napisane. Ano ma velke stresy hlavne z roboty a stale citi povinnost opravovat a starat sa o dom aj ked jasne som mu povedala ze to nie je take podstatne. Ano je to tazke ale nikto iny mu nemoze pomoct.dohodnem sa s nim aj na tom merani. On sa vo vsetkom moc snazi ale to sa neda zvladat.
@maggie844 my teda pred kontrolou u diabetologa cukor zapisujeme , meriame v rôznych časoch 3-4x v týždni.....ale nám vždy povedal merať na lačno alebo 2hodiny po jedle...takže vždy napíšeme čas a koľko je to po jedle - napr. 2hodiny, 3hodiny...)nám to vysvetil tak že každému po jedle prirodzene vyskočí cukor, u zdravého človeka sa ale do 2hodín vráti do normálu, u cukrovkára môže byť vyšší ale nie príliš...mama máva aj po tých 2hodinách občas hodnoty 10-12, ale zhodnotil že je to ok, lebo to boli hodnoty len občas(čiže v jedle mohlo byť viac sacharidov alebo zjedla niečo sladké)
Dobrý večer chcela by som sa svami poradiť milé mamičky... Manželovi zistili pred týždňom cukrovku až teraz
Aj keď sme pravidelne chodili na kontroly na všetke vyšetrenia a až teraz mu povedali ze ma cukrovku 2typu teda má zvýšení cukor pred týždňom mal 12,5 dnes mal 9,6 myslíte že ju už ne vylieči nikdy? Ja som si myslela ze je to tým že je pri sebe má 120kg a preto ma aj taky cukor no chcem sa poradiť dá sa stým niečo robiť..ako napraviť cukor aby sa mu nezvysoval ak aj berie lieky alebo čo pomáha.? ...Budem vďačná ak mi niekto poradí
Ďakujem

@maggie844 no pokiaľ nemáte glukomer, treba si ho kúpiť a merať cukor...v prvom rade si potrebuje občas skontrolovať cukor, pokiaľ je vysoký alebo naopak nízky - diabetológ....ono ak je inzulínová rezistencia - cukor po jedle vyskočí a pomali klesá, vtedy sa to ešte dá upraviť stravou, ale pri klasickom diabete tam už treba lieky.....mame napr.diabetológ nadstavil Metfogammu - lieky - zabranujú "skákaniu cukru"...z prírodných doplnkov napr.Gurmar.....