Cysta na štítnej žľaze
Čaute, na neurologii mi zistili cystu na štítnej. Na vyšetrenie som isiel preto, lebo ma dlhšie pobolieva hlava a nevedel som sa sústrediť, aj som zabudal a strašne unavený som býval.
Dostal som odporúčanie, aby som čím skôr išiel na magnetickú rezonanciu a na endokrinológiu.
Lenže termíny ma prekvapili. Najskôr o 3 mesiace.
Len sa chcem opýtať, či cysta na štítnej predstavuje zdravotné riziko? Môže mi prasknuť, alebo sa mi niečo stať?
U lekára som v strese a úplne ma vyplo, nič som sa nepýtal ohľadne toho. Ďakujem
mne cystu na štítnej objavili náhodne,výsledky z krvi som mala v poriadku,žiadne lieky som nebrala,len som pravidelne chodila na kontroly.Keď som sa pýtala,že prečo sa tie cysty robia,tak lekár povedal,že veľa ľudí to má,ani o tom nevie a že to kľudne môže vzniknúť aj pri nachladnutí.Do určitej veľkosti sa to len sleduje.Po rokoch ma vyradil,vraj sa mi to vstrebalo,ale že si mám vždy raz ročne dať skontrolovať krv.
@anonym_autor mne našli tiež na štítnej cystu, už 2x som bola na kontrole, povedal, že to vyzerá ako niečo staršie a že ako prebehnutý zápal - z ktorého sa mohla vytvoriť cysta - neviem či sa ti to nejak podarilo zmeniť/odstrániť ju, ale ja verím, že to je aj z psychiky a nášho premýšľania o živote. Tak verím, že sa mi to podarí nejak zmeniť
@anonym_autor ahoj, ja tiez teraz toto riesim, ja mam sice Hashimota (aitoimunitny zapal stitnej zlazy) a ten mi vyrobil uzly na stitnej zlaze, z toho jeden vyzera podozrivo, tak idem buduci tyzden na punkciu.
Cysta nemusi nic znamenat, vacsinou nepredstavuje problem, zalezi aka je velka. Teoreticky tu unavu mozes mat z hypotyreozy (ked ti ŠŽ neprodukuje dostatok hormonov) ale cysty ma na ŠŽ velmi vela ludi a funkciu ŠŽ ma v norme.
No mal by si si dat skontrolovat jej funkciu - krvny odber a sono. Endokrinologovia maju bezne taketo cakacie doby, neviem, ci si z BA, ale ak ano, mas moznost ist sukromnemu endokrinologovi za dost penazi, ti maju kratsie cakacie doby alebo si este mozes dat skontrolovat tie hormony v labaku sam (Medirex aj Unilabs maju taky balicek) a ten odber mas do par dni. Ale aj ked budes mat vysledok musis ist endokrinologovi.

Zväčša sa to nerieši nijako, urobí sa krvný test, sono, zistí sa, či je žľaza zapálená, alebo či produkuje málo hormónov, či naopak veľa. Nasadia sa lieky a žľaza sa sleduje, cysty sa zvyknú samé vstrebať, zmenšiť, ak je niektorý útvar podozrivý, zoberie sa z neho vzorka na rozbor. Ja som mala na štítnej nespočetné množstvo uzlín, nádorov, cýst. Na vyšetrenie som sa dostala po 8 mesiacoch od objednania a nasledovala okamžitá operácia, vybrali mi ju celú.
Áno, jednoznačne môže spôsobovať únavu a aj hromadu ďalších zdravotných komplikácií, všetko ustúpi po nastavení liečby.