icon

Cysta v krku - vaše skúsenosti

mishadudy
16. sep 2016

Zdravim..ma niekto skusenosti s cystou v krku? Ja ju mam vo velkosti 2x2x2cm a vsimla som si ju cca pred dvomi mesiacmi. Najprv som si myslela, ze je to len lymf. uzlina, ktoru preliecim antibiotikami, no po USG aj CT vysetreni sa zistilo, ze je to cysta. Okrem tej cysty mam aj chronicku maxilarnu sinusitidu a samozrejme aj lymf. uzliny su zvacsene, no vraj ten chronicky zapal liecit netreba ale cysta musi ist von. Na zaciatku mi povedala krcna dr. ze ked je to cysta, ze nemusi ist hned vonku, pokial mi nezavadzia a nerastie rychlo. Vcera bola na krcnom ina dr. a ona povedala, ze musi ist von. Som z toho dost nervozna. Mam 3 mesacneho synceka a neviem si predstavit, ze ho necham tri dni doma. Okrem maleho mam aj 3 rocneho ale o toho sa az tak nebojim. On je uz "velky" emoticon ..urcite budem cele dni plakat. Uz teraz mi je smutno :(

tilly
24. nov 2016

@anjika42 lokalne a mala som skveleho chirurga, jazvu mi skoro nevidno. Pocas celeho zakroku bol neskutocne zlaty, prihovaral sa mi, sestricka ma drzala za ruku, ovievala ma... pre mna to bolo vo vacsej pohode ako zubarsky zakrok 😅

anjika42
24. nov 2016

fu, lebo mňa stršili, že je lepšie isť pod narkozu, keby sa vyskytli komplikácie - ale takisto oni ešte počas operácie pošlú uzilnu na histologiu a ked bude vysledok zlý, vyberú mi všetky - moťno aj preto nechcä lokálne, aby ma dva razy nemuseli rezať - teba kde operovali?

zuzana76
24. nov 2016

@anjika42 ahoj, ake velke mas tie uzliny? lebo ja mam zvacsene reaktivne uzliny tiez na krku, zboku, viem si ich vyhmatat, jedna sa mi pohybuje aj 2 cm hore dole

zuzana76
24. nov 2016

@anjika42 mne ich nameral 8 mm na sone

anjika42
24. nov 2016

najvacsia do 10 mm, ale výsledky krvi nič zlé a zhubné nezistili, tak uvidíme..lebo vraj mám mierny hnis na mandliach, ale prečo potom sú uzliny iba na jednej strane?

zuzana76
24. nov 2016

@anjika42 ja mam uzliny na oboch stranach, najvacsie 8 mm a tiez mam mandle v zlom stave, tento rok som mala problemy s hrdlom

harvanovasimona
28. nov 2016

@tilly mozno lymfa...sa tak ma tvarit...no neviem ...predsa len moja skusenost je ina..

tilly
28. nov 2016

@harvanovasimona je to mozne

anjika42
28. nov 2016

Mna by zaujimalo, že prečo pri operácii cysty na krku nesmiem mať menstruáciu - ved mi nejdú operovať ženské veci - vtedy je krv redšia a horšie by sa rany hojili alebo?

tilly
28. nov 2016

@anjika42 ano, toto som riesila aj ja, mali ma rezat akurat v case ms, nastastie sa mi oneskorila a dostala som neskor.

anjika42
28. nov 2016

oprava - ide o lymfatickú uzlinu ... inak, tým, ktorým zistili lymfom, tak na zaklade vysledkov z krvi, alebo až biopsia zabrala a či to na sebe aj nejako inak spoznali, lebo ja má stále energie na rozdávanie, maximálne som sa počas tých dvoch mesiacov dve noci poriadne spotila, to je všetko

tilly
29. nov 2016

@anjika42 lymfom sa diagnostikuje z histologie

anjika42
29. nov 2016

si ma potešila...ale keby som ho aj mala, prečo mám tak veľa energie? už som sa síce na to pýtala - ve´d to by som musela za tie tri mesiace už vyzerať jak zdechlina

tilly
29. nov 2016

@anjika42 nemusela, moja kamoska chodila s lymfomom rok, stale bola v prvom stadiu... ja som bola unavena asi dva tyzdne, bolo to v aprili, myslela som, ze zmeny pocasia a jarna unava, potenie, ani ubytok vahy, ani nic ine som nemala... jezisi, ale nechcem ta znepokojovat, ak mas problem s hrdlom, mandlami a celkovo zdravim, tak ti mozu len reagovat uzliny... ja som bola celkovo zdrava, uplne, nic mi nebolo.

harvanovasimona
29. nov 2016

@anjika42 ako pise @tilly moze to byt iba uzlina preto lebo si chora alebo mas problem zo zdravim...ona sa ti vtedy zduri...skratka sa ti zvedsi a pokial nepreliecis dovtedy moze byt zvedsena

anjika42
2. dec 2016

Chcem sa opýtať - že ako dlho po vybratí uzliny alebo cysty na kjrku ste si mohli umývať vlasy - lebo nechcem chodiť so smradľavou hlavou dva týždne - a či ste sa nebáli, že vám pri operáciu nebodaj tepnu preseknu, toho sa ja veľmi bojím, ale snád to nebudú robiť prvý raz - hojenie rán máím dobré, ani narkozy sa nebojím, aspoň si riadne pospím, ale skôr tej tepny sa bojím

tilly
2. dec 2016

@anjika42 10 dní sa to nesmie namočiť, tak som to odchádzala, ale vedela som si umyť vlasy v pohode. Nebála som sa, nedošlo mi to, kým mi to chirurg nepovedal, ale on bol veľmi šikovný, takze som sa nepohla a on to urobil krásne. Nemysli na to. Zbytočne sa stresujes.

anjika42
2. dec 2016

vraj existuje niečo také ako suchý šampon, ale to som nikdy neskušala

anjika42
3. dec 2016

A ešte by som rasda vedela, +že tie, ktorým našli lymfom, tak určite museli podstúpiť nejakú liečbu - či ste počas nej museli ostať v nemocnici, alebo ste dochádzali z domu.

tilly
3. dec 2016

@anjika42 pri hodgkinovom lymfome sa chodí na chemo raz za dva týždne. Pri non hodgkinovom lymfome raz za tri týždne, potom je ešte päť druhov lymfomu, pri indolendnom sa lieči štýlom watch and wait, ten má napr. Flasik. Nemusíš byť v nemocnici, teda ak chemo zaberie, lebo lymfom sa lieči aj imunoterapiou a pri tej si v nemocnici, aj mesiac vkuse.

Ale netráp sa dopredu, vobec nič dopredu nerieš. Len si ubližuješ

tilly
3. dec 2016

Nie päť, ale pár druhov, neviem presne koľko ich je...

anjika42
3. dec 2016

lebo malý bude mať 14mesiacov, nerada by sombola mesiac bez neho ☹

harvanovasimona
3. dec 2016

@anjika42 mne ju opetovali pri tepne a dost to krvacalo ale tak nic som tu..jasne strach aj ja som ho mala..taze viem ze sa bojis ...a oni su odbornici...

harvanovasimona
3. dec 2016

@anjika42 moj mali mal 5 mesiacov ked ma operovali

yukki
3. dec 2016

@anjika42 ono to nie je o energii na rozdávanie, ale nestresuj popredu, vyoperujú, urobia histológiu, zistia... ja som sa po operácii sprchovala aj hlavu umývala, ale mala som preseknutý nerv, roky som si necítila časť ramena ale telo si zrejme našlo nejaký bypass, už to nejako nepociťujem, robím všetko rukou ako predtým...

anjika42
5. dec 2016

A dali vám po operácii na krk niečo také, ako dostávajú psy a mačky po kastrácii? Lebo ked pohnem hlavou, aby mi stehy nepraskli.

tilly
5. dec 2016

@anjika42 nie, nic mi nedali, neboj, neroztrhas si to, tak to bude boliet, ze ta ani nenapadne pohnut hlavou 😉

yukki
5. dec 2016

Nič, zalepili leukoplastom... Ja som ešte so stehmi drevo rúbala, nosila, deti dvíhala.....šak koža je elastická, a kor na krku....to sa poddá.

harvanovasimona
6. dec 2016

@anjika42 mozno preto ze mas mandle chore sa ti zvedsili uzlinka ...

anjika42
13. dec 2016

Až dnes mi napadlo, či tie uzliny nemôžu byť zo zuba - lebo na tej istej strane mám taký divný zub - mám pocit, ako keby mi zavadzal, ako keby tam bolo mierne odchlípené ďasno - jedna zubárka mi to aj pred dvomi rokmi opravovala, ale stále mám ten pocit - trvá to už najmenej desať rokov - zub ma nebolí, nekrváca, len mi zavadzia