Dá sa liečiť poškodená platnička bez operácie?
Ahojte idem po radu , dá sa existovať bez operácie keď je poškodená platnička s tým, že je to už tretí stupeň poškodenia, vraj operácia je istota, ale chcela by som zatiaľ cvičiť a skúsiť všetky iné alternatívy, máte skúsenosť? Zatiaľ mi bolesť nevyraza do nôh, jedine sa neprehnem úplne všade a v istých predklonoch zabolí, existujem normálne bez liekov pol roka akurát MR ukázalo, ze extruzia s počínajucim sekvestom L5-S1 či má zmysel cvičiť rehabky, fyzio atď.?
Práveže úplne neviem čo je vytecená, ale je z nej odlomene vraj lenže nemám bolesti, že by som nemohla existovať? M skúsiť cvičiť a uvidím, či môžem takto existovať to je to naprd operovať sa nechcem ani sa ten svet
Odtrhnuta platnicka a vytenece?Platnicka sa urcite neodtrhla. To je hlupost. Mozes mat extruziu, kedy vnutro platnicky praskne a tekutina zacne vytekat von a tlacit na nervy. Toto tlacenie na nervy sposobuje bolesti, ako je trpnutie noh, vystrelovanie bolesti do noh alebo ruk, podla toho, o aku platnicku sa jedna. Odlomene z platnicky? To kto Ti prosim Ta toto diagnostikoval?
Pokial nemas bolesti, ako som pisala vyssie, tak urcite nemas extruziu. Lebo ty sa len nevies predklonit. Absolvuj magneticku rezoznanciu, kde sa ukaze, ake mas poskodenie platnicky, ci mas vysun, herniu, extruziu.
Ja som mala extruziu, mam poskodene nervy pred 8 rokmi. Normalne s tym fungujem, cvicim podla moznosti.
Keď je vytecena už cviky nepomôžu.
Brat tak mal a pravidelné cvičenie pomohlo. 5xtyzdenne
Normálne mám MRko trochu som sa asi zle vyjadrila, ako platnička praskla tak sa z nej odkúpilo a ten kúsok môže putovať v chrbtici, ide o to, že sa neprehnem úplne čiže mám sekvest už to je ten kúsok čo sa ulomi
Ja mam extruziu l5 s1 a cvičím. Rehabky mi pomohli. Na operácii som nebola.
@grof_monte_christo a bolesti nemáš žiadne roky či? Prejnes sa dopredu normálne?
Prečítaj si už existujúce témy, je tam niekoľkokrát toto popísané. Áno dá sa s tým ešte niečo robiť. Treba dodržiavať všelijaké režimy, cvičenie, nespať na bruchu, tvrdý matrac... je v tých témach všetko popísané už, skús pohľadať.
Rok po vytečeni ma to dosť bolelo ale chodila som normálne do prace. Po roku som začala cvičiť a som úplne bez obmedzení. Záleží od nálezu.
ono velmi zalezi na ktoru stranu mam vytecenu platnicku. ak smerom k mieche operacii sa nevyhnes lebo budes mat silne bolesti ak je tam utlak na miechu. ak do opacnej strany da sa s tym fungovat, ale moja skusenost 4 roky som sa trapila az som si prestala citit nohu a operacii som sa nevyhla. dodnes lutujem ze som nesla na operaciu hned nestoji to za tie bolesti co som pred operaciou prezivala. po nej super
Platnicka nepraskne, praskne vnutro gelovite. Tebe sa nemoze nic odlupnut. Ja mam extruziu, mam to davno vstrebane a bohuzial mam trvalo poskodene nervy. Tie sa uz so poriadku nedaju. Cvicim cviky na chrbat, viem co si mozem dovolit.
Ja to mám cca od 20 rokov, mám 34. Do 26 som to dávala cvičením, ozonom, rehabky, nakoniec to zašlo tak ďaleko, že už len operácia. Musím poklopat, zatiaľ je to ok. Po operácii zase trvalý, kúpele, cvičenie.momentalne už necvicim, moja chyba ale hýbem sa, dosť veľa chodím. Takže dá sa to😎 hlavne sa nepoddavat depresii❤️
@kacena4
@marcelas82 môžem sa spýtať to dávajú umelú platničku ci dáko zreparuju pôvodnú? ako dlho si bola doma PN? Ja som v takom strese bola, že som povedala, že skúsime cvičiť lebo som dostala len takú možnosť cvičiť alebo operácia
cvicenie mi nepomohlo, mne len odstanili tu časť co sposobovala problém. novu nevymienali.
Umelu ešte nemám našťastie, ale cvakali z nej,lebo mi veľmi tlačila na nervy a už som si necítila malíček, po operácii si pekne nohu cítim. Na PN som bola cca 9 mesiacov a potom normálne do práce,len má preradili na ine miesto vo firme. Ja som iný možnosť už nemala,len operáciu. Najprv to od 20tky tlačilo na ľavú stranu a po 6 rokoch už aj na pravú,ledva som chodila, lieky nezaberali. Tak ma poslali do KE na operáciu, a som rada,že ma tam dali dokopy. + Mám aj polovičný ID, s tým môžete kľudne pracovať,len máte váhove obmedzenie v prípade práce s premenami.
Skus ozón,odbornik primar Vyletelka Žilina
mne vytiekla tiež odporučila dr operaciu SM systém cvicenie mi velmi pomohlo s fyzioterapeutom odporúčam teraz fungujem v pohode stále som opatrná pri pohyboch kríže ma nebolia iba občas skor mám teraz problem so svalstvom chrbta bolo by dobre zase cvičiť u mna bola som aj raz na ozone,
Ja mam vytecenu platnicku. Ulomok mi tlacil na miechovy obal. Dva.roky som sa.davala dokopy. Noha mi trocja strpla od lytka, cez chodidlo ,,po malicek.
Boleati hrozne. Pomohol fyzioterapeut. Zvladla.som aj tehotenstvo( neplanovane) .
Teraz ma.to bobolieva niekedy po namahe,,musim si davat velky pozor co a ako robim, dviham,,ako,sa,hybem.
Pravidelne chodim na neurologiu.
Viem, ze.sa.v neskorsom veku operacii asi nevyhnem, no vela.zalezi od tvojek kondicie,,svalstva, hmotnosti.
Mam to iste poskodenie ako ty
@snowflakenel ďakujem trošku si ma povzbudila, že mohla by tam byť cesta aj bez operácie, jasné idem chodiť na elektroliecbu aj cvičenie tak dúfam, že sa to nezhorší, lebo ma vystresovala doktorka tak, že už týždeň som na prášky z toho, a akože to tŕpnutie celej nohy ti prešlo tým, že si cvičila, samo od seba?
To trpnutie neprejde, budes mat z casu na cas, opakovane, tak isto nejake svalove krce a podobne. U kazdeho je to ine. Ale pokial mas trvalo poskodene nervy, ako mam napriklad ja, tak tam to citit.
Ahoj, ja mám protrúziu so sekvesterom S5-L1. Žiadne operácie som neabsolvovala, žiadne lieky neberiem. Asi polroka som rehabilitovala intenzívne 2-3x týždenne. Úplne na začiatku cvičenie niekoľkokrát denne. Učila som sa dýchať, chodiť, sedieť, stáť. Ja som mala absolútne nefunkčné brucho a hlboký stabilizačný systém (po 3 tehotenstvách a pôrodoch), takže ďalší kooopec práce na tomto. Spolupracovala som s troma fyzioterapeutmi, každý bol trochu zameraný na inú vec, všetko sme prispôsobovali a riešili podľa toho, ako telo reagovalo. Často to bolo, že 5 krokov dopredu a 3 dozadu. Bolo to veľmi frustrujúce, aj som si porevala, aj recidívy boli, aj som s cvičením chcela skončiť. Fyzio mi to nedovolil. Každopádne, chceli to aj zmenu myslenia a prístupu k telu. Telo zvládne všetko, čo si myseľ zaumieni, ale bude to sakra drina. Momentálne fungujem normálne, sem-tam sa stane, že ma aj sekne aj kadečo, ale to je boliestka tak na deň-dva. Stále cvičím, stále sa hýbem, športujem, plávam - toto už budem musieť robiť furt. Akonáhle sa zastavím, koniec. Ja som mala také blokády, že som. Ie raz skončila na pohotovosti a to pre mňa musela dojsť sanitka, potom som sa z toho spamätávala mesiace. Teraz, keď som lenivá a dlhšie necvičím alebo niečo, rupne mi v chrbte, je to otázka hodín, kým si to dám doporiadku. Občas zájdem za fyziom, pokuká ma, pouvoľnuje čosi, povieme si, čo cvičím, pridáme nové cviky alebo vyššiu záťaž a idem ďalej. Mne môj fyzio hovoril, že ľudia si často myslia, že operácia vyrieši ich problém, ale má xy klientov, ktorý sú po operácii a majú ešte horšie stavy. Dôvod? Vykašľali sa na akékoľvek cvičenie. Nevravím, sú prípady, kedy to fakt treba operovať, ale ja som urobila všetko preto, aby som sa do takej situácie nedostala.
Cvicila .som s.fyzio,,no nie kes boli bolesti. Vtedy sa to nesmie. Az,ked akitna bolest ustupila. A cviky boli take, ze sa cvicilo len dovtedy,,kym to nebolelo. Brala.som nejake lieky,,riadne oblbovaky to boli a pomohli len na chvilu. Pravdupovesiac,,najviac zaberal,kludovy rezim, ked som mohla.lezala.som. mala.som vtedy 9 mesacne dieta,,tak ked sa dalo. Pomaly,naozaj pomaly to prexhazdalo. Nohu mam stale strpnutu, no iz to tak necitim,,len trosku to strpnutie.to uz nezmenim.
Popri fyzio som mala.aj obycajne rehabilitacie,,ktory mi dal neurolog,,tam dali elektrinu, cervene svetlo,,suxhe teplo. Ziadne masaze, ani dlhy kupel sa nesmie.
@yoxinka ano, mas pravdu, zavisi to aj od celkoveho stavu organizmu a.fyzickej kondicie.
Inqk segre pomohol ozon. Niekomu pomoze,,niekomu nie. Tak, ako aj operacia.
@snowflakenel
Prepáč, budem ti možno trošku protirečiť. Veci ako lieky, ozón neriešia problém. Pri liekoch vypneš mozog, bolesť necítiš, ale problém ostáva a zväčšuje sa. Na to, aby netrpeli platničky, potrebuješ silné a funkčné svaly, ktoré tú chrbticu budú chrániť, to je celé tajomstvo úspechu. Tu nejde o fyzickú kondíciu. Aktivovanie hlbokého stabilizačného systému je totálne nudná a nezáživná vec, ktorú robíš v ľahu a riešiš MILIMETROVÉ pohyby. Jasné, potom sa to cvičenie nabaľuje. Ale ono zase nie je nutné búšiť 5x týždenne posilku. Stačí, že človek PRAVIDELNE chodí. Minule mi hovoril kamoš, že jeho ujo si pomohol chodením do kopca. Už bol v takom stave, že pomaly ani ulicu neprešiel, ale zaťal sa a šiel do lesa, vydržal 5 minút, koniec, neskôr 10 a teraz chodí na túry. Proste konzistentnosť. Ja viem, že je ľahšie ľahnúť si a dať si spraviť obstrek. Ja viem, aké sú to bolesti. Ja som doma mužovi raz od bolesti odpadla. 2x mi volal sanitku, nosil ma na WC … ja viem, aká je to strašná bolesť. Ale žiadne lieky, ozóny, obstreky, somariny NIE sú riešením. Riešenie je vytrvalá a konzistentná práca na tom, aby si mala silné svaly. Toť vsjo! A fyzioterapeut je len tvoj sprievodca. On nespraví zázraka na počkanie. Musíš proste chcieť na sebe makať a vytrvať.
Ahoj mne v septembri operovali platničku už som mala bolesti že som nevedela ani chodiť aj poškodený nerv na pravej nohe tam mi to chytilo poriadne . Ešte stále som pn a teraz pred pár dňami na rehabke mi niečo ruplo a opäť neskutočne bolesti . Dnes sa dozviem čo ďalej . Držím ti palce dávaj pozor na seba
@yoxinka ano,,ja s tebu suhlasim.🙂 Ja som tiez,cvicila, teraz,uz,nie,,lebo nemam cas. Pisala som, ze lieky zabrali len,na chvilu, na tu bolest. No neda sa stale pchat liekmi. A ano,,pomaha.aj,chodza. Skisala.som,aj nordic walking s,tymi palicami.
Sestra mala.plqtnicku len vychylenu, na to jej pomohol ten ozon. Pri extruzii iz asi nepomoze,,no navrhoval mi to vtedy neurolog.

Keď je už vytecena tak nie