Dá sa umrieť na nespavosť?
Dá sa umrieť na nespavosť?
Určite áno záleží v akom štádiu to je.
1. pýtala som sa známej.... po odbornej stránke fundovaná žienka, takže nie - jednoducho zaspíš celá doničená a bude to jedno kde zrovna budeš....
2. robila sa štúdia, kde mali dobrovolníka na ktorom sa robili pokusy koľko vlastne vydrží človek bez spánku... po niekoľkých dňoch tuším 9? 12? museli celý pokus zrušiť - situácia začala byť veľmi kritická a ohrozovala zdravie dobrovolníka...
samozrejme ze da.. nespis si unavena nesustredis sa vletis pod auto,mozes skolabovat ,mozes omylom urobit osudovu chybu...ale to by uz musel byt iny extrem-zvacsa prste niekde sadnes a od unavy zaspis
Pozri si trochu inak s adelou na rtvs a tam mala nedavno spankovu terapeutku. Ta hovorila, ze clovek neumrie na unavu, alebo, ze mozog odide, ale ze sa zacne rozkladat zazivanie a to zabije cloveka.
Depresia môže mať vplyv na spánok a nedostatok spánku môže viesť k depresii.
Ak to nie je liečené, môže nastať ťažká depresia a v najhoršom prípade vedie k samovražde.
áno da organizmus sa vyčerpe. Ja beriem lieky na nespavosť to rieš s lekárom ja som to riešila s neurologom.
Jasne, da sa. Ale je vacsia pravdepodobnost, ze clovek sa zabije sam v dosledku depresie z nedostatku spanku, nez to, ze sa dostane do stadia, ze mu zacnu odchadzat organy z celkoveho vycerpania organizmu.
Ja som si presla obdobim, kedy som mala fakt akutny nedostatok spanku a tie depresivne stavy boli hrozne. Nastastie, podarilo sa mi odtial vyhrabat.
@diewcatqoo ako sa ti to podarilo?

v podstate da. ale nie je nespavost ako nespavost. clovek vydrzi dlhsie bez vody ako bez spanku. ak suvisle nespis nejaku dobu nastanu v organizme procesy ako haluciacie dezorientacia postupne smrt. su na to aj studie. pisal o tom aj jeden psycholog ktory zazil mucenie nespankom. ale tak to je pri nutenom nedostatku spanku. prirodzene sa telo hodi do rezimu sebazachovy a aj clovek co nemoze spat ma mikrospanky vypadky aby sa "zachranilo".
pri dlhodobom probleme s nespavostou je to o zdravi. vznikaju postupne rozne choroby a poruchy. narusi to fungovanie mnohych procesov v organizme ktore z dlhodobeho hladiska mozu mat postupne vplyv na skratenie zivota.
s beznou nespavostou sa da pracovat. mnoho ludi voli hned lieky ale su sposoby techniky terapie a metody ako spanku pomoct. ak nic nezaberie potom lieky.