Dá sa zmeniť osobnosť človeka?
Moze mi niekto pomoct zmenit svoju osobnost? Myslim od zakladu uvazovanie rozhodovanie vystupovanie vyjadrovanie celkovo to na co mam a to co chcem. Budem rada ak sa tu najde nejaky skoleny psycholog ale postaci mi akykolvek názor.
Ak sa zo zleho (sebeckeho lakomeho bezcitneho) cloveka moze stat niekto uplne iny (pracovity spoľahlivý rozumny laskavy obetavy) tym mam na mysli konkretny priklad koho poznam. Napadlo ma ci sa mozem zmenit aj ja?
Ak poznate charakteristiku oaobnosti tak som cisty flegmatik. U nas sa to povie mampičista ten co ma na haku. Lenze uz taka nechcem byt dost mi to roby problemi aj so vstahmi aj v pracovnom zaradeni... Idealna praca pre mna by bolo robit niekde upratovacku a o nic sa nestarat. No mam skolu na biznis manazera a chcela by som to zacat robit. Lenze s mojou lahostajnou povahou to bude tazke. Preto je na case nieco so sebou robit.
Da sa to?
Uz sa niekto z vas od zakladu zmenil?
Budem rada ak mi napíšete vase skúsenosti a nazory dakujem!
Ahoj, to, čo potrebuješ, je motivácia, možno nejaký pravidelný režim. Skús toho kouča, to by bolo fajn. Ja som mampicista level expert. Ver mi. Musím niečo robiť, zamestnať sa pre mňa zmysluplný mi vecami, inak behám po baraku, nudim sa, a nie som schopná urobiť nič. Potrebuješ nakopnúť a pozitívnu motiváciu.
Osobnosť sa zmeniť nedá. Je to niečo jedinečné, čo ťa robí tebou. Takéto niečo nechci 😊
@vintage_lady mozno ide o zlozviky alebo spravanie o ktorom som ani nevedela az do dnes. Myslela som ze som ja ta mila a ludia okolo namysleny. No dnes aom sa dozvedela ako ma ludia vnimaju. Pre vecsinu z nich som namyslena ja a este k tomu egoista. Vraj sa rada chvalim a tuzim po uznaniu ostatnych. Verim ze take vlastnosti sa daju zmenit
@lexilaracroft clovek ktory nedodrzuje pravidla, terminy, dohody skutocne posobi arogantne a neslusne😉
Kopirujem cast tvojho prispevku :
Ak poznate charakteristiku oaobnosti tak som cisty flegmatik. U nas sa to povie mampičista ten co ma na haku. Lenze uz taka nechcem byt dost mi to roby problemi aj so vstahmi aj v pracovnom zaradeni... Idealna praca pre mna by bolo robit niekde upratovacku a o nic sa nestarat. No mam skolu na biznis manazera a chcela by som to zacat robit. Lenze s mojou lahostajnou povahou to bude tazke. Preto je na case nieco so sebou robit.
Bezny clovek, ktory sa vzil do spolocnosti, dodrzuje terminy, pravidla, socialne, spolocenske, ta naozaj moze vnimat ako namyslenu a egoisticku.
Ano, Pretoze Ak mas problemy v komunikacii, Potom zrejme tvojim ochrannym mechanizmom je dat sa do ustrania.
Egoista....Ano, je egoisticke meist na termin ockovania 3 krat, jednak voci dietatu, jednak voci lekarke, ktora ta marne 3 krat cakala. Z tvojho pohladu je to lahostajnost. Z mojho pohladu, nemas navyky. Tie navyky sa vstepuju Uz v ranom detstve, zvlast ludia s PAS ich mat musia (Pokial sa da), niektori potrebuju v zivote niekoho, kto ich bude usmernovat, Inak stracaju zmysel a motivaciu.
Chvalenie....Moj 3,8r syn s PAS Miluje pochvaly. Lebo si je isty v Tom, Ze To co robi, je spravne a docenene, je pysny na to, Ze sa vie orientovat spravne. Lenze bezny clovek to vnima inak. Ja, jeho matka viem, Ze On tieto pravidla vyzaduje, Lebo sa v nich citi sebaisty.
BTW. Moj muz dlho tvrdil, Ze mojmu dietatu nic nie je, Ze ma "len" tazko egoisticku povahu. To nie je egoisticka povaha...to je odvodene od slova "sam", vsetky potreby v prvom rade zamerane na seba, az potom Mozno ti druhi.
Jednym zo znakov je Aj nedostatok empatie 😉 To robi pre bezneho cloveka dojem egoistu😉
Cize nie, nie si egoista. Nie si Ani namyslena. Potrebujes najst uplatnenie, motivaciu. Nie teoreticky, Ale pravovat na Tom. Pretoze Ty si realne ubedomujes, Ze nieco je u teba ine, nie Tak Ako by malo byt. Aj to je uspech, uvedomit si to.
Urob si plan, co musis urobit, co chces dosiahnut. A skrtaj, Ked sa ti to podari. Systematicky.
nemas nieco ako prokrastinaciu? ide o psychologicky problem, chorobne odkladanie uloh na neskor. ja to mam /mozno/ v miernej forme, kedysi som to nazyvala, ze riesim ulohy vyhnivanim... proste do mnohych i banalnych ci nie tazkych uloh v zivote sa mi nechcelo, citim akoby vnutorny odpor, casto je to i odpor byt komunikativna, asertivne v nejakej zalezitosti... a ten odpor sa zvacsuje cim viac je uloha odkladana alebo termin zameskany.. casto krat moze ist o veci, ktore ked sa urobia hned, nevyzaduju velku namahu.
Velmi sa mi to zlepsilo ked prisli deti, to som bol niekedy doslova donutena fungovat a riesit veci...
a to ako niekto spominal ze vplyv lahostajnosti okolia v detstve... nieco na tom bude, mam to ja i sestra a mali sme /mame/ , lahostajnu matku, ktora nevnimala nase potreby, hlavne emocne.
naozaj to nie je o lenivosti, ja poznam kopec lenivcov, ktori toto nemaju. Som schopna odmliet spustu prace ako motorova mys.. Ludia s prokrastinaciou uprednostnuju fyzicku pracu...preto obcas ta tuzba robit upratovacku... je to skor o pocite nemat tlak terminov, tlak moznych chyb, ktore vyjdu na javo.
Prave robenie fyzickej prace moze byt obcas zasterkou nerobit nieco ine dolezitejsie, comu sa blizi termin, a dany clovek k tomu citi velku vnutornu nechut to vobec zacat.
@0silvia0 to mi je jasne. Do teraz mi to nevadilo no uz mi to vadi.
@charlie1980 tak to si ma odhadla aj ked neviem ci to je dobre alebo zle.
@negymama mne sa to akurat vtedy zhorsilo lebo to malo dopad mielen na mna ale aj ostatnych
@negymama Zaujal ma tvoj prispevok, lebo podobny problem s prokrastinaciou mam aj ja. Ibaze s dietatom sa to zhorsilo, naopak ako u teba. Ja neviem zacat s velkymi ulohami, co vyzaduju sustredenie a vela casu (viac dni na jednu vec). Kedysi som po istom case aspon dokazala zacat, lebo som mala pocit, ze sakra, nic nerobim a musim! Teraz stale robim tie male ulohy (vybavit ockovanie a vselico), ale k velkym sa nedostanem, lebo mi chyba ten pocit, ze uz som sa dlho flakala. Je to blbe, lebo mam potom vybavenych vela aj menej dolezitych veci a k tych velkych a dolezitym sa vobec nedostanem. Tiez mam s nimi spojene neprijemne emocie, napriek tomu, ze ma to bavi. Aj cas by sa nasiel. Ale mna to zacina zaujimat asi tak den po 2. deadline. Nerozumiem tomu a chcem to zmenit
Inak super tema, mozno sa tu navzajom nejako nakopneme!
Ja len drzim palce, lebo poradit neviem
@bluka2
@lexilaracroft tebe som zacala pisat IP ale asi kvoli bluke nieco napisem aj tu...
Nepomaha to, co tu viaceri radili...ze pisat si terminy. To je dobre pre zabudlivcov. My ale termin velmi dobre a velmi presne pozname, ze??? a ten hnusny stresovy pocit v zaludku ze sa to blizi a este hnusnejsi pocit ked termin usiel do frasa niekde...a vyhniva to a vyhniva.
fakt je to tazke inym vysvetlit, a presne ako bluka, robis kadejake ine veci, blbiny, malickosti, aby si si ospravedlnila, ze nerobis to co treba.
co pomaha? tazko poradit, mne napriklad niecim sa optimisticky naladit, mat dobru naladu, v ktorej sa mi chce zabrat, zakazdym ked clovek zvladne prokrastinacnu ulohu, sa akoby pochvalit, nieco si kupit, odmenit sa.
Su to ludia, ktorym chybalo v detstve ocenenie, ale ani nie tak v podobe pochval za vykon, skor akasi vnutorna spokojnost okolia s dietatom,
Baby nemate casto pocit, akoby ste sa mali ostatnym ludom zavdacit, urobit sa pred nimi peknymi?i
@bluka2
ja som mala 4 deti po sebe cca s odstupom 2,-2,5 roka, no niektore veci urobis, lebo by ma zodrali z koze.
ono chcela som byt lepsia matka ako moja, viac ich vnimat venovat sa im, a mmch jednu dceru som mala tiez z auti prejavmi, take deti maju reakcie ktore neprehliadnes a nenechas tak.
@lexilaracroft tebe by presne mohla pomoct ta dcerka s problemom ako moja... ja som vsetko nechala vyhnivat, nechcelo sa mi ani riesit, ze nevnima, nerozumie nerozprava, potom v depke ze unikaju dn a mala sa nerozvija, ze to treba riesit odborne..
Tu na koniku bola vtedy nejaka diskusia o nestandartnych detoch, tam som sa pripojila, aj baby ma nakopli, co kupit, ake edukacne hracky, karticky, navzajom sme si posielali videa, ako pracujeme s detmi, ako postupujeme. Prokrastinacna uloha mozno odplava kamsi do neznama nesplnena...ale ak je tou ulohou vlastne dieta ktore milujes, proste z lasky k nemu to prekonas, das tu snahu. Moja je teraz uzasne sikovne dieta, v normalnej skole, nakoniec vysvitlo ze ma poruchu porozumenia, ..receptivna dysfazia sa to vola, ak by to dakoho zaujimalo.
@lexilaracroft este sa chcem pytat, to co si vystudovala chces naozaj robit? je to nieco co ta tesi, naplna? lebo moze sa stat ze pri svojej povahe budes v takej praci neustale v strese a bude sa to zhorsovat, kazda nesplnena uloha ta do toho ponori hlbsie, ono terminy stresy su skoro vsade, ale urcite prace obnasaju menej. preco si si zvolila vlastne taky odbor?
baby na odlahcenie, ako so mnou bolo na vyske. Bola som velmi inteligentna ale do ucenia zdechla jak vos.. spoluziacky pred skuskou sa poctivo ucili, vypracuvali otazocky, mne bolo zo skript na blivno, este mam cas, este mam cas, cim menej ostavalo casu vedela som ze to bude utrpenie vsetko rychlo narvat do hlavy a este menej sa mi do toho chcelo, 3 dni do skusky, predo mnou 800 stranove skripta, a ja prepocitavam na kalkulacke , kolko mi treba minut na jednu stranu, ..hodiny plynu, uz len 2 dni do skusky, uz viem ze to nestihnem, je mi na hovno, konecne sa idem ucit, zistujem ze takym tempom to nestiham, zrychlujem, citam len hrubo vytlacene casti, hlavu mi zalamuje od dusevnej namahy, nespim len par hodin, mihaju sa mi vedomosti a pismena pred ocami aj v spanku, skusku spravim tak ze mi je az fyzicky zle a 2 dni sa regenerujem do normalneho rezimu... atd, atd. Kazdy rok si hovorim ze nasledujuce skuskove bude ine...a prd. nechcite vediet akym zazrakom som mala dokonca cerveny diplom...
@negymama umrela by som z takétoho typu prípravy počas štúdia... 😨
Inak keď spomínaš to detstvo - moja mama bola tiež veľmi ľahostajná k emocionálnym potrebám (jednoducho ich ignorovala a išla si svoje - mala o nás deťoch vlastné predstavy) a mňa to týmto smerom ako vás niektoré práveže nezviezlo a naopak som bola napriek tomu zasa prehnane zodpovedná poctivka. Dnes ma tá prehnanosť prešla, ale zodpovednosť zostala, len vekom nejako začínam zabúdať ☹
@lexilaracroft vyser sa na väčšinu 😊 ja som zas ironické a sarkasticke hovado. A po uznaní túži každý. Svojím spôsobom. Napríklad ja čo nenapisem, neexistuje 😆😆 egoista je taktiež každý, svojim spôsobom. Keby si vedela, čo si o mne myslí svokra 😊 ja sa na tom celkom bavím. Chceš robiť to, čo si vystudovala, to je začiatok. Aj ja teraz pracujem na tom, čo chcem. Máš kamarátku, myslím takú ozaj super kamosku, s ktorou môžeš po kecať o všetkom. Vybehnite na kavu. Mám odskúšané ☺ a aj tak sa so mnou kamaráti 😊 keď som blázon. Muž si za tie roky zvykol 😊
A ešte začni čítať Baricaka ☺ ak ťa také niečo zaujíma
@lexilaracroft Ty nie si ľahostajná, ty si nezodpovedná, myslím, že sú to dve rozdielne vlastnosti. Niektoré veci je aj dobre zobrať na ľahkú váhu a nebrať všetko veľmi vážne, ale vedome meškať do práce, nesplácať pôžičku, zabudnúť na očkovanie dieťaťa ap. Neočkovaním ohrozuješ život a zdravie dieťaťa, riskuješ prácu, že ťa vyhodia, nesplácaním si koleduješ s finančnými problémami, do ktorých sa môžeš tak zamotať, že sa z nich dostaneš len veľmi ťažko. Dá sa to všetko ustrážiť, na to máme mobily, dám si pripomienku, kalendáre, nástenku korkovú na stene, kde poznačíš všetky dôležité termíny. Pokiaľ ide o asertivitu , tá sa dá naučiť, komunikovať sa tiež dá naučiť cez školenia, koučov, postavíš sa pred zrkadlo a budeš rečniť. Veď politici sa tiež učia komunikovať, rečniť, máloktorý má dar reči, napríklad vieš koľko hodín v práci sme sa učili telefonovať a niektorí mali prax aj 30 rokov, aké sa zdá jednoduché telefonovanie, ale kultúrne a na úrovni telefonovať si vyžaduje dosť hodín práce. Takže asi takto. Dávaj si krátkodobé úlohy, dnes musím zvládnuť to, večer si urob odpočet dňa, či sa ti to podarilo. Držím ti palce
@negymama haha! Na ostatne odpisem neskor, ale super system na vyske 😀 ja som studovala vo Viedni a na skusky som mala asi tak v 50% pripadov 1 hodinu casu pripravy, v tom vlaku z Bratislavy (kde je smajlik, ze si davam facku?). Ukludnovala som sa, ze ved mam 3 pokusy, kym sa z toho stane problem. Takmer vzdy mi to vyslo na 1.krat. A jedna sa o studium z ktoreho diplom vzbudzuje hadam vsade respekt, ziadna blbost
@negymama ale ved takyto styl ucenia som mala aj ja. Naco sa v skole viac namahat, ked netreba, dva max tri dni stacia na skusku, teda aspon u nas na EU stacilo. Bol to potom sice stres, ale ja som sa neznasala ucit a tiez som mala cerveny diplom aj PhD. Podla mna skola je ina ako zivot. Skola je jednoduchsia, nejako prelezies, v zivote ti uz tie veci nemusia tak lahko prejst, zial. Ale tak zrejme, ked mas 4 deti, tak musis mat rodinu organizovanu, stihat terminy, inak sa to asi neda, či...?
Mna by zaujimalo ci o tych uveroch vie aj manzel ze ich nesplacas.ak nie mala by si mu to co najskor povedat aby to mohol riesit kym sa da.ak o tom vie a tiez ma salam parky tak ste rovnaky.mna by muz prihlusil keby mu poviem milacik a uz par mesiacov nesplacam uvery ale to nic nie je ved uz nemusim uz mi nevypisuju.a to mam nastarosti len ja najradsej by som to mala v jeden den no terminy su rozne hlavne skola skolka telefon to sa plati za hotove.uz od juna mam v hlave ze 23 augusta sa plati za skolku.ale tiez ked vypnem tak som uplne zabudla v juni za druzinu 5eur zaplatit.potom hovorim muzovi ci sme to platili.jasne ze sme zabudli lebo som uz mala v hlave ze sa strava skoly skolky neplati ale druzina sa platila.financie nech si berie u vas nastarosti proste muz a v tomto bude bez problemov.
Ja sa v tomto pripade pozeram na autorku z uplne ineho uhla pohladu....toz, v ranom veku je to absolutne neuvedomovanie si nasledkov svojho (ne)konania, v dospelosti to moze byt aj uvedomenie si nasledkov, no nerespektovanie spol.pravidiel- z jej pohladu salamizmus.
Ono to vyzera asi takto....male dieta sa nauci abecedu, pismenka, no nevie (nerozumie tomu), ze je to predstupen pisomnej komunikacie- merozumie suvislosti. Neskor cita, no v skutocnosti nerozumie obsahu. Neskor aj rozumie, co precita, pozna teoriu, pozna vsetko nalinajkovane, vie spamati odrecitovat basnicku, vie sa na hodine naucit etickym pravidlam teoreticky, vie sa naucit dejiny, vie sa naucit cudzie jazyky, vie sa naucit teoreticky ako uvarit segedinsky gulas. No ked raz na ten segedinsky gulas dostane chut, bez knizky sa nepohne. Nevie si dopredu zorganizovat, co k nemu potrebuje kupit. Ked pred neho postavite nakrajane bravcove, cibulu, kyslu kapustu, mletu papriku, este stale nemusi vediet, ako ho zhotovit, kym si to neprecita znova v knihe (to bol najjednoduchsi priklad).
Cize v skratke....takito ludia vedia, co by chceli, ako by aj chceli (taki ti funkcni), no nevedia to uplnatnit v zivote.
Vie, ze ked niekde vojde, treba sa pozdravit, no on to robit nebude, pretoze prave teraz na to nebude mat naladu, coz moze posobit arogantne, egoisticky.
Tu ma autorka daleko hlbsi problem ako len to, ze je salamistka.
Takyto ludia su castokrat odsunuti spolocnostou. No nie z vlastnej vole, oni to tak v skutocnosti nechcu a chcu byt ini, no nevedia ako na to...nasledkom nepochopenia sa pridruzuju stavy ako depresie (ktore autorka tiez spomenula) a potom z toho nenajdu cestu von.
Tu pomoze len "pomocna ruka", napr.manzelova. Napr.ked vidi, ze autorka nie je schopna vybavit nezaplatene splatky, treba ju v pozitivnom duchu "chytit za ruku" a vybavit to spolu. Treba ich posadit do auta, odviezt k lekarovi na ockovanie. Nekarhat, podporovat.
Preto je vcasna diagnostika malych deti dnes tak dolezita. Aby sme ich naucili pravidlam, discipline, integrovali co najlepsie do spolocnosti.
@negymama reagujem na to - urobiť sa pred ľuďmi peknými, zavďačiť sa im....toto ani nie, skôr mám potrebu urobiť ľudí šťastnými, aj doma a aj v práci, hocičím, napr. radou, ak ma požiadajú, darčekom dobrým kolegom, ak majú nejaký sviatok, alebo rastlinkou, ktorú si rozmnožím a darujem alebo pochvalou, napr. na oblečenie, účes, topánky, na dobre odvedenú prácu...ľudí to teší a mňa o to viac, v podstate tým robím dobre sebe.
@negymama ako by si písala o mojom synovi....bakalárku odsúval až tak, že mal na ňu dva týždne!!!! Potom makal deň, noc, skoro nespal, no urobil ( VUT Brno, FIT )....povedal mi, že on potrebuje k učeniu ten adrenalín, že nestíha a až vtedy mu to ide....podobné to bolo so štátnicami, no tiež dal, takže asi tak....
@zuzana76 dobre že si zareagovala, aspoň som si túto tému aj ja našla. Tiež je mi veľa zo spomenutého veeelmi blizke 😅
Ako termíny lekára, splátok a tak práveže dodržiavam, to proste voči " spoločnosti " takéto termíny ma desia nedodržať kvôli následkom, ale inak čo nemusím, odkladám ( upratovanie, zavaranie, nákupy...) až kým mi to vyslovene nepadá na hlavu, nesmrdi, alebo nie je neskoro.
A u mňa sa to tiež s deťmi a hlavne presťahovaním na dedinu zhoršilo.
@bluka2 ja som sa v niecom zlepsila prichodom deti, ale celkovo mam odpor k veciam, ktore maju nejaky deadline. Mozno je to sposobene aj tym, ze mam velmi vela navstev lekarov, minimalne 4 do mesiaca, ked zratam seba aj deti, vsetko sledujem a idem, ale terminy aj v praci a vsetko zosuladit, mam co robit. Tiez najradsej vsetko posuvam, az kym nehori, ale nastatsie vsetko dolezite vzdy urobim.
@methexis

@lexilaracroft nie. Iba ak drogami, " lobotómiou mozgu " 🙂 alebo ťažkým úrazom - viď Jožo Ráž z Elánu....
Vieš zmeniť len svoje správanie - učením sa nových vecí, chcením prijať niečo nové, lepšie, čo Ťa privedie na inú cestu, iné vnímanie.