Dali ste si vytrhnúť mŕtvy zub?

15. jan 2023

Dali ste si vytrhnúť zub lebo ho máte mŕtvy? Čistili mi v ňom kanaliky asi pred 10 rokmi a teraz ako som skakala s deckami pichlo ma z neho až mi to išlo mozgu. Stale mam upchate prinosove dutiny a aj migrény, zubarka mi hovorí že to môžem mať z neho a mám si ho dať vytrhnúť. Tak sa chcem opýtať či sa Vám potom ulavilo?

casillas28
15. jan 2023

Zubarka povedala ze mozes to mat z toho? Vsak hadam podla rtg vidi ci sa tam nieco deje, je tam nejaky zapal alebo co... ja mam jeden, je pod dozorom...pokial nie je potrebne trhat sa nechystam...asi by som si isla po nazor k druhemu zubarovi...btw ssestra je zubarka, sedi tu vedla mna a hovori ze ked su tam migreny a zapaly dutin tak tam by uz musel byt jasne viditelny zapal na rtg..ze pricina toho moze byt aj ina..treba si porobit ak vytery z nosa atd..

gemerka17
15. jan 2023

Najprv treba urobiť RTG a zistiť či je to z toho. Môžeš mať zapal na koreni zuba, vidno na RTG. Treba potom prečistiť kanaliky pod mikroskopom a nie poliklinikovej zubárke bez vybavenia. Keď zub vytrhnes co budeš mat na miesto neho, max implantát za 2000 eur. Niet nad vlastný zub aj keď je mŕtvy.

autor
15. jan 2023

Ona mi to už dlhšie hovorí že ak začnú byť problémy treba vytrhnúť než bude neskoro.

casillas28
15. jan 2023

Samozrejme vsak potom ti navrhne mostik alebo implantat 😊 je to biznis tie zuby..a moznk prides na to ze to nebolo zubom a budes len nahnevana 🙂

autor
15. jan 2023

Neviem či by som si v tom istom zube dala ešte raz čistiť kanaliky. A je to stolička v zadu a zatial mi chyba len jeden zub v 40 ...tak si nedam inplantat.

autor
15. jan 2023

RTG mám

gemerka17
15. jan 2023

A je na RTG viditeľný zápal ? Stolička je dôležitá, tým hryzies. Skôr by som povedala, že treba ísť k ORL (prínosove dutiny) a neurologovi (migreny). Lebo toto zo zuba určite nemáš.

victory7897
15. jan 2023

Tiež som mala mŕtvy,dala som vytrhnúť,vôbec mi nechybal ani mi nechýba..

autor
15. jan 2023

@gemerka17 si zubárka?Na neurologii robim naša dr. hovorí že radšej von lebo to je zdroj infekcie

7kikuska7
15. jan 2023

Záleží od toho, či sú tie koreňove kanáliky dobre zaplnené, či tam nie je nález.

gemerka17
15. jan 2023

Zdroj infekcie je to vtedy, keď nemáš dobre zaplnené kanáliky. Ak je urobené všetko dobre, najlepšie pod mikroskopom, zub môže fungovať roky rokúce. Ak by tam bola infekcia, aj keď maličká, je to všetko vidno na RTG. RTG máš, čiže niekto ti povedať musel, či tam zápal na koreni zuba máš alebo nie. Ak by si mala, zub by mal byť na poklop alebo zatlačenie citlivý.
Len aby si neskončila s vytrhnutým zubom a nič sa nezmení. Za dutiny a migrény nemôže mŕtvy zub. Tvoja neurologička trepe blbosti.

mamelka
15. jan 2023

Urcite podľa rtg treba riešiť. Žiaľ je,že ak korenove ošetrenie bolo zle spravené tak sa to takto prejavi

ikka204
15. jan 2023

Ahoj. Moja skusenost s mrtvym zubom ta veru nepotesi. Stolička viac ako 15 rokov bez problemov. Potom z nicoho nic nastupili bolesti. Vybrala som na nu antibiotika 3x, precistene nanovo kanaliky 2x, nakoniec sa mi spravila fistula a to som uz vzdala. Jeden zubar mi povedal, uz pri prvych antibiotikach, ze si ju mam dat vytrhnut. Ze ked mrtvy zub zacne boliet, ze sa to bude vracat stale. Zmenila som zubara, ale aj tak to tak skoncilo, akurat som trpela o rok dlhsie. Co som si s tym nespajala, napriek tomu mi zároveň s vytrhnutím skončili časté, bolestivé afty, trpnutia v sanke až do ucha a bolesti krčného svalu. Na rtg som nemala bud nič, alebo 2x videli maličký zápal.

slovakboy
15. jan 2023

Pichnutie v hlave môžu byt prínosové alebo skôr čelné dutiny. Keď máš RTG a lekárka vraví že je to zo zuba tak to tam asi vidí skonzultuj snímok ešte s iným lekárom. Zub bez nervu nemusí byt mŕtvy a naopak. Ale keď ti čistila kanáliky tak tam asi nerv už nemáš a keď ti to robila tak ako sa to všade robí, tak ho máš asi aj mŕtvy ale nie kvôli chýbajúcemu nervu ale preto že ho zubári zabijú nejakým sajrajtom vždy. Neviem prečo sa to tak robí ale môj zubár mi zapálený zub vyčistil za 2 hodiny ťažkej driny pod mikroskopom, nerv tam nechal a hneď ho aj zatvoril. A ostal aj živý. V inom zube urobil to isté vybral aj nerv ale zub mi ostal živý. A tiež v ten istý deň ho aj zavrel. Tak neviem ako to je štandard a ako sa to dá robiť.

autor
15. jan 2023

@ikka204 Ja som už rozhodnuta že vytrhnúť v poslednej dobe ma v nom tak picha a vystreluje mi to do hlavy bojim sa že mi opuchne pol tváre.

lyci
15. jan 2023

muz tak chodil opakovane zubarke, ze ho boli ta kost pod okom a dutina a ze to ma asi zo zuba. zubarka cele mesiace, ze to nemoze byt zo zuba, rtg bol ok. nakoniec si ho dal vytrhnut a prestala ho boliet polka tvare. ja tiez tak zvazujem nad jednym zubom, co ma omina uz 20 rokov, ci nepomoze aspon trochu na migreny. aj som dala vymenit tam plombu a furt ho citim. citala som velakrat, ze moze pomoct, ale zubari furt niee, urcite nie je z toho, hocijaky zub je lepsi ako ziadny, furt to iste dokola. asi nikdy nemali chronicke bolesti a ze to stoji za pokus

ariesi
15. jan 2023

@gemerka17 zuby som citlivé nemala, ale zápal áno, vytvorilo sa mi ložisko a hnis mi cez vacok vychádzal von-zo zlého za plnenia kanálikov. Ale citlivé som nemala nič.

liliana212
15. jan 2023

Mala som takto asi 10 rokov mŕtvy zub bol citlivý, nedobrý, na rtg ukázalo slabý zápal, nanovo sa otvoril vyčistil a vsetko je ok

gemerka17
15. jan 2023

@ariesi Ty si mala vačok, čiže tam sa to všetko nasmerovalo a na základe toho si už vedela, že niečo nie je ok. Autorka má však inú situáciu. V každom prípade je RTG vždy smerodatný a na prvom mieste. Citlivé byť môže - to je taký prvý signál, že nemusí byť niečo ok, u teba bol vačok. Tiež sa môže vyvinúť zápal na koreni zuba a pacient ešte dlho nič nebude cítiť a odhalí to až RTG.

sundew
15. jan 2023

Ja som mala tiez čistene kanáliky,vyzeralo to dlho dobre ale potom som mala kazdy mesiac zapalene dutiny,po 3 ATB mi spravili CT a kanáliky boli dlhsie a konce zasahovali do kosti a spôsobovali zapal.na RTG to nebolo vidno.zub isiel von. Odkedy je vobku (rok to bude teraz) tak som mala zapalene dutiny len raz

autor
15. jan 2023

Pamätám si že som mala viackrat ten zub opravovany aj po vyčistení kanalikov podla mna zub už doslúžil...ATB som v poslednej dobre brala viac krat tak by mi pomohli aj na zub, navyše mi na tom zube vypadla pred mesiacom blomba, zubár mi tam dal len druhú a povedal že s tym viac nič neurobí a ak ma bude zub najmä v noci bolieť okamžite von. Teraz je tam už moja zubarka a hovorila mi to isté. V praci na neurologii povedali že tam mám určite fokus a treba zub vytrhnúť.