Dať sa očkovať proti kiahňam, ak mám alergiu a astmu?

5. jún 2020

Ahojte, dala som si vysetrit krv a vyslo ze som kiahne neprekonala a nemam protilatky. Som ucitelka v MS a chcela by som otehotnieť. Mam alergie a astmu a na ockovania v detstve som nie vzdy reagovala dobre. Dali by ste sa zaockovat? Pripradne ako pomoct organizmu aby zvladol ockovanie? Alebo co spravit

simsalabim
5. jún 2020

Urcite by som sa dala zaockovat, riziko pre plod je velmi velke. Vobec by som nevahala.

sara07
5. jún 2020

existuje špeciálna poradna kde ti to zhodnotia lepšie, poradna pre problemove očkvania , tam máš vyslovene špecialistu čo rieši očkovanie, ak bol tažší priebeh očkovania atd
stačí vymenny listok, preplaca poistovna

luba41
5. jún 2020

ja by som sa nedala..genetika funguje tak, že máš v tele "zakodované", že nikdy nemusíš ochoriet na danú chorobu / napr. u kiahni je to tak/....tak načo niečo "siliť"? , a ešte k tomu, ak si mala problemy predtým..

lucia147852
5. jún 2020

Ja som tiež nemala kiahne. Očkovať som sa nedala ani nedám.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zuzkapap
5. jún 2020

Ja som sa dala zaockovat ako dospela proti kiahnam presne z rovnakeho dovodu. Nikto ma do toho netlacil, doktorka povedala ze ked chcem mozem, ze preventivne je to fajn ked chces byt tehotna. Je to ockovanie na 2x s rozostupom 6 tyzdnov do ruky a stoji to cca 90e. Ruka ma bolela asi 3 dni a mala som mierne teploty ale inak v pohode ;) ked si ucitelka v skolke urcite by som do toho sla... su zeny co museli ist na potrat kvoli kiahnam

ciernaovecka8
5. jún 2020

Ja som sa dala zaočkovat v 32 rokoch. Moje deti zatiaľ kiahne nemali, ale ak ich nedostanú do puberty, tiež ich dám zaočkovať. Môj starý otec dostal kiahne keď mal cez 40 rokov a bolo to dosť zlé s ním...

adriannasvk
5. jún 2020

Urcite by som sa dala. Sesternica ma tiez rozne problemy,kiahne nemala,doniesol jej ich syn zo skoly,tazky priebeh,v nemocnici,dostavala sa mesiace z toho. Brat tiez nemal,dal sa ako dospely radsej zaockovat

heidy222
5. jún 2020

@luba41 🤦 uplne nepravdiva informacia. Chod to povedat na infekcne a na JIS tym dospelakom co sa tam tyzdne davaju dokopy z kiahnov, ze vsak podla ,,genetiky" to dostat nemali.
K otazke: astma a alergia nie je kontraindikacia. V Tomto pripade vyhody ockovania vyrazne prevysuju riziko.

sunny8
5. jún 2020

Nedala by som sa. Ak to máš dostať dostaneš to ak to nemáš dostať nedostaneš to

simsalabim
5. jún 2020

@heidy222 suhlasim, v okoli mam niekolko znamych, co dostali kiahne az v dospelosti a bolo to s nimi fakt zle. Vyjadrovali sa v zmysle- myslel som, ze umriem. A navyse autorka bude robit v skolke, s kiahnami urcite pride do styku a ked planuje otehotniet - toto moze velmi zle skoncit.

beronsche
5. jún 2020

Tiez mam osobnu skusenost s kiahnami v dospelosti, ja aj 2 moji surodenci, ja tesne pred, oni po 30-tke.. Len v jednom pripade bol priebeh pomerne tazky - velmi vysoke teploty, hrozny vysyp a s tym spojene bolesti, vsetko ale zvladnute v domacej liecbe... 2 sme boli v pohode, mierny priebeh, trochu teplota nic strasne, pre mna subjektivne najvacsi problem bolo svrbenie. 🙂 Cize nie je pravda, ze kiahne v dospelosti = automaticky komplikacie, je to velmi subjektivne..
Pocas tehotenstva je to samozrejme o inom.. Ja osobne by som sa ale ockovat nedala a uz vobec nie v pripade vyraznych negat. reakcii v minulosti..
Co sa tyka tu odporucaneho ockovacieho centra, tam odporucaju ockovat aj v pripade naozaj tazkych autoimunitnych ochoreni, akurat pod dohladom, tak neviem ci ti to pomoze v rozhodovani..
Este jedna vec, na kazdom pribalovom letaku je upozornenie, ze nie u kazdeho sa vytvori imunitna odpoved, inymi slovami, mozes ochoriet aj po zaockovani..
Rozhodnutie je na tebe, drzim palce!

sisa_s
5. jún 2020

@luba41 mozem vas poprosit o zdroj tejto prevratnej informacie?

konikvrany
5. jún 2020

Nie. Nedať sa. Autoimunitné ochorenia sú v príbalovom letáku ako kontraindikácia. Treba si ho prečítať, pred aplikovaním a dobre si to premyslieť, nie je to tam napísané pre srandu.

kittykat22
5. jún 2020

A nemozes sa hodit na rizkove a ostat doma ked budes tehotna? Kamaratka robi sestricku na saloch, a ked zistila ze je tehototna, tak sa hodila na rizikove aby nenachytitala choroby. Nemozes spravit to iste?

magdusaaa
3. aug 2020

Ja som kiahne nemala a dala som sa ockovat v dospelosti ,kedze sme chceli este jedno dieta ,kiahne som po ockovani nechytila vobec od deti,mne odporucili ockovanie...

konikvrany
3. aug 2020

Moja mamina nikdy kiahne nemala, nikdy by sa ani ockovat nedavala no a to opatrovala aj 2 kiahnove deti v najinfekcnejsom stadiu. Proste kiahne nedostala a to uz ma 57 rokov.