Dávate darčeky doktorom ako poďakovanie?
Ahojte, chcem sa opytat,ze ak vam doktor s niecim pomohol, resp.ste sa mu chceli podakovat, podakovali ste sa uste? Ci zvyknete nieco davat?
Ja by som sa chcela jednemu dr podakocat,ze mi vybavil vysetrenia, na ktore by som inak velmi dlho cakala. Len som na vazkach. Rozmyslalasom dat mu nejaku kavu,dezert,alkohol. Len vobec neviem ci to uziva a ci to nahodou nezoberie zle,ze mu davam uplatok alebo co. Neviem zeny, poradte 🙂
Úplne Ti rozumiem, že sa chceš poďakovať. Ja som v živote žiadnu pozornosť lekárovi nedala, nie preto, že by som nechcela, lebo pomohli podľa môjho názoru nad štandard. Ale nevedela by som ako mu tú pozornosť dať, kedy ju vybrať a tak. Môj syn ako mladý lekár na detskom stále nosí nejaké drobnosti. Upozornila ho nadriadená, že rodičia sa urazia, že drobnosti nevadia. Už dostal, pančuchy, korbáčiky, bryndzu, šípkový lekvár a posledne bedničku broskýň. Je to podľa neho milé, on sa poteší a rodičia detí sú spokojní tiež.
Nie, bolo by mi to hrozne trapne.
Nie nedávam jednak mi to je blbé, jednak nepodporujem úplatky. Ale naposledy po operácii kéd som prišla na kontrolu už do ordinácie doktora sa tam úplne verejné odovzdávali darčekové tašky od pacientov na kontrole, tak mi to aj bolo blbé, že som naprázdno. Moja bývalá zubárka sa zvykla strašne rozčuľovať, že sa to berie ako úplatok však fľašu a čokolády sa bežne kedysi nosili😄
Ale momentálne mám komplet všetkých lekárov súkromných aj obvodnu takže platím aj za otvorenie dverí. To im musí stačiť
@autor toto bolo v Plus 7
Podľa ministerstva školstva učiteľ môže dostať aj šperky, lebo žiadny zákon túto skutočnosť nereguluje. Vo svojom stanovisku Druckerov rezort uviedol: „Dôvodom je skutočnosť, že akýkoľvek dar učiteľovi je výsledkom iniciatívy rodičov, ktorí týmto neoceňujú jeho štandardný výkon pracovnej činnosti, ale ľudské sprevádzanie ich detí obdobím ich školského vzdelávania.“
Ak sa chcem poďakovať, rada dám bonbóny či kávu, no dala som už aj väčší dar 😱 lekárovi, ako poďakovanie PO...niečom, nie pred. A vôbec to neberiem ako úplatok či trestný čin 😃 Je to čisto moja vec, ak sa rozhodnem niekoho potešiť...
Vieš ako sa hovorí... Keď sa darček dáva PRED, tak je to úplatok. Keď PO, tak je to poďakovanie
Dala som niekoľkokrát ako podakovanie, aj gynekologičke po porode za starostlivost počas tehu. Nechceli zobrať, nechala som im to pri stole. Rovnako aj mna potesilo, keď mi nejaký kolega dal bonbonieru za to, že som ho skolila a pod.
A dala som viackrát aj sestrickam. Tie platy nemajú vysoke a keď boli mile, tak nejaká bonboniera má nezabila a ich potesila. Rovnako čašníkom dávam tringelty, to je tiež podpora šedej ekonomiky, ale tiež viem ocenit, keď je niekto snaživý, mily a ochotný
Nie, ja som nedala už roky väčšinou si platím ročný poplatok, alebo súkromne.Ak to tak cítiš, tak daj.
Môj otec ležal v nemocnici a vypisoval dotazník či od neho niekto pýtal atď...ale doktorka, keď bol na kontrole mala pod stolom x darčekovych tašiek
Raz alebo dvakrat som dala cokoladu ale lekar bola moja blizsia rodina alebo kamaratka, cudziemu by som nedala nic. Za porod som chcela dat lebo som bola velmi spokojna ale potom prisla faktura a ma to preslo 😄
Takze nie, nic nedavaj, uz nemame 90te roky
@sonkaxxx nadštandardný plat pobavil 🙌🏼 vidieť, že ľudia netušia, čo je to za povolanie, práca, zodpovednosť, obeta…s takýmto prístupom to tento štát dotiahne tak do….
@tramtada31 tiež sme s manželom po pôrode boli poďakovať gynekologické i sestričke za starostlivosť. Bola som rizikový pacient a starali sa o mňa i babo perfektne… dostali obe kyticu kvetov.
Poslala by som kyticu alebo sladku cokoladovu kyticu po kurierovi s listockom dakujem, vyhnes sa noseniu aj obzeraniu pacientov
je jedno kolko zarabaju =kazda praca je rovnako dolezita a kazdy vie kolko za nu dostane ..
nedavam darceky a ani vecne podakovanie .. pre mna si robia svoju pracu a maju za nu plat .. podakovat pochvalit ok ale nie darcekovanie,, ano kedysi sa tak robilo,a preto je zdravotnictvo kde je -hlavne ty starsi lekari to beru uz ako samozrejmost ... moja dcera zvykne kreslit obrazky-pohladnice ... to mi pride ale mile .. dava ucitelkam na konci roka,ale aj smetiarom na vianoce a rovnako postarovi, vcera nakreslila obraz pre ucitelku od koni u kt jazdila pocas prazdnin .. ale inak nie ...
@bublinka1426 nie je to trestný čin pokiaľ to urobí PO tom co lekár vykonal. Vtedy sa to berie ako dar, nie ako úplatok.
Dievčatá trosku to mate niektoré pomýlené 🙂. Úplatok by som ani ja nedala. Tiež by mi to bolo trápne. Ale poďakovanie je druha vec. A nevidim na tom nič cudne. Ak si bola spokojná a chceš niečo dat, tak kľudne daj. Tu sa mamicky predbiehaju ktorá dá učiteľke krajší a hodnotnejsi dar ale keď ide o lekára tak ta tu strasia ze je to trestný čin 😀 .
@bublinka1426 nemas pravdu,kava, dezert, flasa je podakovanie, aj ja to dostavam v praci. Uplatok su peniaze alebo ine neprimerane dary...
Co potom tringelty ? Kvety a dezerty učitelom? To nie je trestne? Dary profesorom na konci 4rocnika , na stužkovej , castokrat drahe hodinky, obrazy sa im davaju,
V súčasnom právnom poriadku neexistuje nič čo dáš pred, počas aj po výkone čo by sa nepovažovalo za úplatok 😉....to len tak
pomimo😁
@sonkaxxx lekari maju nadstandardný plat? 2500€ za to, ze zachranuju zivoty je nadstandard? Ja mam taky plat a nie som lekar. Im by som dala ovela viac.
mne je trápne a ani nechcem prijať, ak mi niekto v práci dáva čokoládu......je to moja práca..........a poďakovanie, že som pomohla nad rámec alebo že som bola milá.......mne to príde, že to by malo byť samozrejmé........ale žiaľ, v niektorých povolaniach je to bežné a sú zvyknutí, že dostávajú "poďakovania"....len potom je smutné to, že ak niekto nedá, tak potom aj ten prístup je zrazu iný...
@betulienka79 o to prave ide. Ze ak ide o poďakovanie na konci, tak prístup k ďalšiemu to neovplyvní lebo dotyčná lekárka (alebo ktokoľvek iny) nevie ci nakoniec niečo dostane alebo nie 🙂.
Preco citis potrebu nieco im davat?
@maminkadeticiek otázka nebola pre mňa, ale ja odpoviem za seba. Moja mamina (bohužiaľ už tu nie je) pár rokov dozadu mala vazne zdravotne problémy. Mala priserne vysoky tlak a problemy s dychanim. Bola som s nou na pohotovosti. Mala v tom čase vážne diagnózy. Lekár co bol na pohotovosti nám len povedal, že ma vysoky tlak (moja mama nikdy nemavala vysoky tlak) a dal jej tabletku na zníženie. Poslal nás do čakárne a pol hodine usúdil ze dáme ešte jednu lebo neklesol dostatočne. Vôbec ho nezaujímalo PRECO ma ten tlak vysoky. Poslal nás domov s tým ze jej predpísal tieto lieky aj na doma. A ze keď opat stupne, ma si dat. Vybavené. Na druhý deň som mame volala domov sanitku a skončila na umelej pľúcnej ventilacii. Prežila to vtedy len zázrakom, aj sestričky na ARE sa čudovali. Keď som inokedy bola s mamou na pohotovosti s takým istým problémom, bola tam iná lekárka. Videla mamu a hneď vedela ze mame problém. Povedala: "chúďatko ved vidím ako sa jej ťažko dycha". Okamžite nás poslala na urgent. Samozrejme zase ARO. Tato pani doktorka si odo mňa vypýtala telefón a neuveríš, niekolo krát mi písala aby sa uistila ze mamina je v poriadku. Tejto pani doktorke budem navždy vďačná za jej prístup. Je mi jedno ze je za to platená. Nechcela som jej dat dar za to ze si urobila svoju prácu. Ale za to, že je to človek s veľkým srdcom 🥰.
@gerrwie_girl Ale tomuto urcite rozumiem.To je vlastne aj rozdiel medzi uplatkom a podakovanim,ked ta niekto prekvapi nadstandarsnou starostlivostou,ludskostou.A takto je to absolutne v poriadku.
Ja som raz jednej uzasnej sestre dala velke merci. Sama povedala, ze moje slova od srdca su storaz viac nez ten dezert 😍

@deti95060810 dôchodca s podpriemerným dôchodkom, naviac je to preňho lahôdka, ktorú si sám pre seba len tak nekúpi.