Dávate sa pravidelne preočkovať proti tetanu?
Ahojte, bola som na pravidelnej preventivke u vseob. lekarky a kedze mi takmer nic nekontrolovali okrem krvi a moci, tak som sa pytala, ci netreba nieco preockovat. Vraj som bola ockovana proti tetanu pred 17 rokmi, a ze teda niekolko rokov uz fungujem bez ockovania a som sokovana, ze to automaticky pri preventivkach nekontroluju a ze sa sama musim proaktivne pytat. Casto sa porezem alebo poskriabem o nieco hrdzave pri praci v zahrade alebo pri upratovani. Strazite si tieto ockovania? Davate sa proaktivne preockovat? Poznate niekoho, kto mal tetanus alebo nan zomrel? Dakujem
mna takto preockovali ked som sa ukazal s poranenim. Ockuje sa obcerstvovacia trojvakcina Tetanus-Polio-a uz som zabudol co....
Áno asi pred 2 rokmi. Upozorňuje ma na to Sestricka u lekára, nakoľko to ona hneď vidí keď si v PC otvorí moju kartu.
Dávam sa, tiež si to držím v hlave.
nedržím to v hlave...mňa vždy na očkovanie upozornil lekár.
naposledy ma dobehol. podal mi recept že nech si veci nechám v amb. a zbehnem rýchlo o posch. nižšie do lekárne pre vakcínu. že bude čakať.
takže som zbehla a musela sa vrátiť, pretože som tam mala veci.
inak by som odišla s receptom a nevrátila sa. očkovanie nemusím.
mna takto preockovali ked som sa ukazal s poranenim. Ockuje sa obcerstvovacia trojvakcina Tetanus-Polio-a uz som zabudol co....
@martinmmartin čierny kašeľ
Preockovali ma, ked som mala zapichnuty kusok drôtenky v dlani a zapalilo sa mi to. Inak si to nesledujem 😅 u obvodneho som nebola ani nepamatam
Z hrdzaveho klinca ani z hliny v zahrade tetanu nedostanes
A ano, upozornia pri preventivke, ze treba preockovat
Kazdych 10 r sa davam
Ahoj, myslim ze sa ockuje uz kazdych 15r
Ja som bola naposledy asi ako 30rocna, bo bolnenaky cas vypadok, ale dr mi to do karty nezapisala a tak sa mi len mari, ze to bolo vtedy
Tetanu sa dari v hlbokych ranach bez pristupu vzduchu, prave klinec dokaze taku hlboku ranu urobit, preto sa tetanus spaja s klincami
Tak ja viem, ze sa ockuje kazdych 15 rokov takze ked som mala 15 a potom som sama isla v 30ke, teda prv som si zavolala, aby mali vakcinu a potom zas pojdem v 45, ale napr.muz sa nesiel dat.
Dávam sa aktívne preockovat, lebo aktívne pracujem v zahrade a okolo domu na lazoch, mám zvieratá 🤷 Takže to sledujem. Tiež každý rok chrípka, v tehotenstve čierny kašeľ. Ale mám lekárov, čo mi to vždy pripomenú.
Spory clostridie tetani sa nachadzaju v truse zvierat, najma teda kopytnikov, nie v hrdzi 🤷 neviem, odkial tento mytus pochadza, ale netreba tomu verit. Mala by ta upozornit dr, ale ked to teda nespravila a vies, ze mas mat, tak si daj a mas pokoj, ci?
Dr mi zatial vzdy pripomenula, len kvoli tehotenstvu som v 30tke nesla. Aj po zmene lekara mi to hned na preventivke pripomenuli. Dovtedy som sa vyhybala praci so zemou.
Obvodný nás na to upozornil, povedali sme že si to premyslíme a už sme to viac nespomenuli. Preockovat sa zatiaľ neplánujeme muž absolútne. Ja som prešla k inému lekárovi a vravel ze mam v karte zapísané že som bola preockovana aj keď viem ze som určite nebola
Ja som sa teraz nedávno dala po 35 rokoch...
Očkovania sleduje moja dr, všetko kontroluje na preventivke.. áno, dávam sa preočkovať ..
A inak, z hrdzaveho klinca sa nenakaziš, jedine, žeby si si ho pichla hlboko a bol by "nakazený" ...
Ano davam. Posledne ockovanie som rok meskala, lebo som bola tehotna, ale dala som sa zaockovat hned potom. Upozornila ma na to lekarka, ze treba preockovat.
Nie, nedávam. Odporúčanie lekárom je vo veľa prípadoch len o šírení strachu a zavadzaní človeka. Dokonca aj iné druhy vakcín, ak si človek sám roky zisťuje informacie o nich a aj o tých chorobách, zistí množstvo zaujímavostí a začne pochybovať...
Iba jedna odpoveď tu je relevantná a to tá, že z hrdze sa tetanus nedostane. Ľudia nemajte strach... naštudujte si to a potom sa rozhodnite 🙂
Nie, nedávam. Odporúčanie lekárom je vo veľa prípadoch len o šírení strachu a zavadzaní človeka. Dokonca aj iné druhy vakcín, ak si človek sám roky zisťuje informacie o nich a aj o tých chorobách, zistí množstvo zaujímavostí a začne pochybovať...
Iba jedna odpoveď tu je relevantná a to tá, že z hrdze sa tetanus nedostane. Ľudia nemajte strach... naštudujte si to a potom sa rozhodnite 🙂
@telefon00 Poznam cloveka, ktory na tetanus zomrel, az taka banalita to nie je. Takze kym sa viem ochranit, tak sa ochranim a ano, mam nastudovane.
@telefon00 neboj sa Ty nič, my naštudované a hlavne videné máme, preto sa aj očkujeme. Ty si kľudne experimentuj s tetanom, aj takých treba.
@telefon00 neboj sa Ty nič, my naštudované a hlavne videné máme, preto sa aj očkujeme. Ty si kľudne experimentuj s tetanom, aj takých treba.
@veronicka1901 koľko mal rokov? Bol očkovaný a aj mal preočkovanie na tetanus? Aký bol zdravotný stav toho človeka? Mal nejaké choroby??? Akým spôsobom ten tetanus dostal... ak poznáš toho človeka, určite nebude problém mi na to odpovedať.
@michaela329
Presne, je to na každóm z nás, tak ako si uviedla.
@veronicka1901 koľko mal rokov? Bol očkovaný a aj mal preočkovanie na tetanus? Aký bol zdravotný stav toho človeka? Mal nejaké choroby??? Akým spôsobom ten tetanus dostal... ak poznáš toho človeka, určite nebude problém mi na to odpovedať.
@michaela329
Presne, je to na každóm z nás, tak ako si uviedla.
@telefon00 Kludne ti odpoviem, aj ked to moja povinnost nie je. Ten pan mal 57 rokov, ziadne ochorenia nemal, bol ockovany na tetanus, ale preockovany nie (neviem ako dlho). Nakazil sa uplne nevinne, kopal v zahrade hriadku a narazil na hrdzavu konsku podkovu, skriabol sa a potom zomrel. Neviem, ako dlho to cele trvalo. Bol to sused mojej babky, ktora uz zomrela, tak viac detailov neviem. Pricina smrti bolo nakazenie bakteriou tetanu. Ja nikoho nepresviedcam, aby sa dal ockovat. Ale netreba v ludoch hned vyvolavat strach, co vsetko vakcina obsahuje, kazdy nech sa zariadi podla seba.
@telefon00 Kludne ti odpoviem, aj ked to moja povinnost nie je. Ten pan mal 57 rokov, ziadne ochorenia nemal, bol ockovany na tetanus, ale preockovany nie (neviem ako dlho). Nakazil sa uplne nevinne, kopal v zahrade hriadku a narazil na hrdzavu konsku podkovu, skriabol sa a potom zomrel. Neviem, ako dlho to cele trvalo. Bol to sused mojej babky, ktora uz zomrela, tak viac detailov neviem. Pricina smrti bolo nakazenie bakteriou tetanu. Ja nikoho nepresviedcam, aby sa dal ockovat. Ale netreba v ludoch hned vyvolavat strach, co vsetko vakcina obsahuje, kazdy nech sa zariadi podla seba.
@veronicka1901 aj som si myslel. V dávnej minulosti, teda ešte keď žil ten pán, čo tvrdíš...sa gangréna zamieňala za tetanus. Bol to častý omyl... ten pán mohol umrieť na mokrú gangrénu, sposobenú tým poranením ( ak sa nelieči, do dvoch dní nastane smrť ).
Preto som uviedol, ak človek začne vyhľadávať informácie... začne pochybovať.
@veronicka1901 aj som si myslel. V dávnej minulosti, teda ešte keď žil ten pán, čo tvrdíš...sa gangréna zamieňala za tetanus. Bol to častý omyl... ten pán mohol umrieť na mokrú gangrénu, sposobenú tým poranením ( ak sa nelieči, do dvoch dní nastane smrť ).
Preto som uviedol, ak človek začne vyhľadávať informácie... začne pochybovať.
@telefon00 Nebolo to davno, 5 rokov dozadu, ale babka uz nezije 3 roky, takze neviem detaily. Nezomrel o dva dni, to si este pamatam. Lekari hadam nie su na hlavu a vedia urcit pricinu smrti 🙂. Mna zasa udivuje, ze niekto ma to sebavedomie, vyhladavat veci na internete a mysliet si, ze je mudrejsi ako lekari.
nedržím to v hlave...mňa vždy na očkovanie upozornil lekár.
naposledy ma dobehol. podal mi recept že nech si veci nechám v amb. a zbehnem rýchlo o posch. nižšie do lekárne pre vakcínu. že bude čakať.
takže som zbehla a musela sa vrátiť, pretože som tam mala veci.
inak by som odišla s receptom a nevrátila sa. očkovanie nemusím.
@deti95060810 a ty si nesvojprávna, aby si odmietla očkovanie a odišla aj s vecami? To naozaj existuješ bez svojho názoru a rozmýšľania? Choré......
@veronicka1901 a nejako sa mi nechce veriť tomu, že babka, čo si už skoro nič nepamätá, čo zomrela, vedela o susedovi, že bol očkovaný proti tetanu... nehnevaj sa, ale ja si to vôbec nepamätám, kto z mojich terajších aj dávnych susedov je, alebo nie je na čokoľvek očovaný. Obzvlášť keď vieme, že ľudia klamú... dobre vieme že aj počas covidu boli ľudia, čo si vybavili očkovanie a neboli. A defakto sa môžme domnievať, že to isté je aj s povinnými vakcínami...
@veronicka1901 a nejako sa mi nechce veriť tomu, že babka, čo si už skoro nič nepamätá, čo zomrela, vedela o susedovi, že bol očkovaný proti tetanu... nehnevaj sa, ale ja si to vôbec nepamätám, kto z mojich terajších aj dávnych susedov je, alebo nie je na čokoľvek očovaný. Obzvlášť keď vieme, že ľudia klamú... dobre vieme že aj počas covidu boli ľudia, čo si vybavili očkovanie a neboli. A defakto sa môžme domnievať, že to isté je aj s povinnými vakcínami...
@telefon00 Moja babka zila na samote, kde bolo 5 domov, takze o sebe vedeli vsetko. To, ze nebol preockovany spomenula moja sesternica - lekarka. Ja ta presviedcat nejdem, ty mas svoj nazor, ja zasa svoj. Ty sa neockujes, ja ano. A tak je to v poriadku, kazdy je svojpravny.
@telefon00 Nebolo to davno, 5 rokov dozadu, ale babka uz nezije 3 roky, takze neviem detaily. Nezomrel o dva dni, to si este pamatam. Lekari hadam nie su na hlavu a vedia urcit pricinu smrti 🙂. Mna zasa udivuje, ze niekto ma to sebavedomie, vyhladavat veci na internete a mysliet si, ze je mudrejsi ako lekari.
@veronicka1901 doba smrti u mokréj gangrény je rôzna z dôvodu, že každý človek má inú imunitu. Niekto s tým bojuje dva dni a zomrie...iný môže bojovať dva týždne a aj viac... je to rôzne 🙂
@telefon00 ty si ďalší, na internete vyštudovaný odborník na všetko, a mas viac informácií a vedomosti, ako ľudia, ktorí sa venujú výskumu a študujú dlhé roky školy, áno? 🤢 Voľakedy boli ludia za vakcíny vďační, lebo zachraňovali (aj keď nie každému) životy,a dnes? Dnes mudrujeme ostošesť, lebo však sme si naštudovali na internete ....

Dala som sa na odporúčanie lekárky v rámci preventivky, tá to sleduje, nie ja, veď nemám kartu, takže predpokladám že ma lekár upozorní.