Démoni v mojej hlave
Stáva sa mi taká vec, na úvod ale, som normálna, nemám psychicke problémy, ale toto čo vám opíšem sa mi stane tak raz do mesiaca.
Umývam napríklad riad a nôž, a v Tom ma napadne, pichni ho do niekoho! Akoby nejaky démon v mojej hlave, prikazoval, samozrejme nôž hneď utriem a odložím. Alebo pijem kávu na balkóne, vysoké poschodie a v hlave: vyskoč!!! Uf, idem dnu hneď. Nechcem ani náhodou nič z toho urobiť, tak prečo také myšlienky?
@december12 ja pisem, ze kazdy, kto cvici jogu je normalny? A kde, prosim ta? Ja som napisala, ze jogini, ktorych poznam, su normalni, nevyznavaju ziadne bozstva ani nic take. Za to poznam viac silne veriacich krestanov, co mne osobne celkom cisti nepridu. Ja sa z autorky nikde nesmejem, paychicke choroby nie su ziadna sranda, ale proste neverim, ze nejaka spoved ju z toho dostane.
@matqa411211 kde ti kto vnucuje, ze nemas verit? Ze sa vam niektori vysmievaju, to je pravda a ja osobne s tym nesuhlasim, ale nezodpovedam za vsetkych neveriacich. Ja mam vela priatelov medzi krestanmi a vazim si ich nazory.
@tiimka konkretne @katharines vo svojich prispevkoch (nie len v tejto teme) tvrdi, ze bez Boha nemoze existovat nikto, vsetko nekrestanske je rovno okultizmus atd. Ja vas tu nechcem osocovat, baby, ani vas vyhanat z temy. Vyjadrili ste aj svoj pohlad na tento problem, ok, ja to beriem, niekto sa v tom moze naozaj najst a aj mu to pomoze, ale vy ste sa toho chytili hned ako faktu. Mne napr.joga pomohla prekonat najhorsie obdobie mojho zivota, ak ma niekto v mojom okoli problemy, tiez mu to poradim, ale netrufam si jogu stanovit ako liecebnu terapiu pri takychto nutkavych myslienkach. Urcite je tu potrebny ajdo nazor odbornika a za mna teda v prvom rade najskor psycholog, lebo suhlasim, ze lieky od psychiatra by uz mala byt ozaj posledna volba. A ano, viem, ze @katharines to tiez napisala ako prvy bod.
@lindusss2016 nemyslím tuto...a tiež som nemyslela teba konkrétne 🙄🤷🏼♀️
@lindusss2016 no pises,ze sa ako lektor venujes joge 10 rokov a pripadas si ... celkom normalna.
A nechapem ako moze byt niekto taky neobjektivny, zase tu pises, ze jogini ktorych poznas su normalni nevyznavaju ziadne bozstva...ani nic take...u teba staci neverit v bozstva a hned si normalny...dievca, len sa pousmejem, nechapes ani princip o co joginovi ide, lebo ich ciel je len sa ...vyprazdnit a splynut v nieco ,,nedefinovatelne"...kde je osobna zodpovednost?
Krestan sa aspon za svoje hriechy bude zodpovedat Bohu
Predpokladam, ze si sa narodila na slovensku, ale joga ti pride dostatocne zaujimava, aby si zavrhla nabozenstvo svojich predkov, z ktorych si aj ty ...vygenerovana
@lindusss2016 napisala si to vystizne, ze nezodpovedas za vsetkych neveriacich. Ani ja nezodpovedam za vsetkych veriacich. Cirkev tvoria ludia slabi a hriesni a napriek tomu je svata, ale to je na inu debatu. Evanjelium znamena dobra zvest, a neviem, ako ty, ale ja, ked viem nieco skvele a uzasne, tak to podam dalej. Tak funguje i ohlasovanie Evanjelia.
A vsetko nie je okultizmus. Pravdou vsak je, ze ludia sa v nevedomosti vystavuju mnohym vplyvom, ktore im mozu uskodit na tele i dusi. Zial, z okultizmu sa stal skvely biznis a mozes sa s nim stretnut na mnohych miestach. A ak to nevies rozlisit, tak ako sa tomu mozes vyhnut?
A ked ta sv. Spoved irituje, tak k tomu len tolko. Sv. Spoved je len prostriedok a nie ciel. Tak, ako i standardna liecba je prostriedok, no nie je ciel. A nikde som nepisala, ze vsetky psychicke ochorenia su od zleho. Preto treba rozlisovat.
Tiez mam neveriacich priatelov a hoc neveria v Boha, duchovno hladaju inde, tak, ako som pisala vyssie. No tiez su to skveli ludia, ved i svedomie je darom od Boha. Problem je, ze vacsina ludi sa snazi Boha vtesnat do svojich predstav. Napr. Zena, ktoru zneuzival a tyral otec, tazko bude Boha vnimat ako milosrdneho a milujuceho otca, no vdaka milosti to nie je nemozne.
Minule napisala jedna zienka, ktora o sebe tvrdila, ze neveri v Boha, ze okolnosti, dobre i zle, ktore do jej zivota prichadzaju berie ako vyzvu. Za dobre dakuje a z tych zlych sa pouci. Musim povedat, ze je to nadherny postoj, ktori by si mali mnohi osvojit. Ako sa aj hovori v citate. Ak ta stretne nieco tazke, nepytaj sa, "Boze, preco ja", ale "Boze, co mi tym chces povedat?" Uz len osvojenie si takehoto postoja vedie k pozitivnym zmenam v zivote cloveka. 😉
@lindusss2016 ale pekne a zmierlivo si napisala, źe joga ti pomohla prekonat najtazsie obdobie tvojho zivota, ver ze aj my krestania mame presne taku skusenost s Ježisom ☺a tiez to nemyslime odsudzujuco len v odporučani ...hladat dalej
@katharines suhlasim, duchovno hladam i ja, nezijem uplne bez toho, ale viem, ze existuju aj ludia, ktorym to nic nehovori a nepotrebuju to a nie su to zli ludia.
@december12 to "normalni" ber obrazne. Chcela som tym len povedat tolko, ze v nasich zemepisnych sirkach nie je pravidlom jogin=hinduista, skor ide o hladanie vnutorneho pokoja, to mozes v joge docielit aj bez meditacii, sustredenim sa na pozicie a dych zamestnas mysel natolko, ze si ju vlastne "ocistis". To je cele.
No ide o to, akych predkov mas na mysli. Ak by si patrala po povode Slovanov, zistila by si, ze korene do Indie siahaju. Jogu necvicim, lebo je moderna, proste som sa v nej nasla. Krestanstvo ma nikdy neoslovilo, nepaci sa mi, ako bolo v historii menene a prisposobovaneho, aby "sadlo" co najvacsiemu poctu ludi, bol to proste nastroj manipulacie odjakziva. Krestanske texty navyse povazujem za nezazivne, jednoducho citim, ze toto nie je moja cesta
@katharines a k tym zlym okolnostim v zivote len tolko, ze zalezi asi od toho, ako velmmi su zle 😕 niektore situacie su proste priserne a aj ked ta vela naucia, radsej by si bola bez toho
@december12 k tomu cielu jogy - je nim vykupenie, vymanenie sa z kruhu reinkarnacii. U nas ale jogu malokto cvici prave pre toto. Takze ak to chces pocut, nie som pravy jogin a ani ini lektori, co poznam. Ja sa len snazim dosiahnut vnutorny pokoj a harmoniu, obcas sa mi to dari, obcas nie 😀 ale mylis sa, velmi dobre chapem, o co v joge ide, mam toho.nastudovaneho dost, len je to taky vysoky ciel, na ktory si ja (zatial) netrufam.
@december12 posledny dodatok ta osobna zodpovednost - treba konat tak, aby si hriechy nepachala aa nebudes sa musiet za nic zodpovedat. Bohuzial, nase dediny su plne ludi, co ohovaraju, obohacuju sa, konaju kadejake ine hriechy, potom idu v nedelu na spoved a par zdravasov to z nich vsetko zmyje a od pondelka sa zas scenar opakuje. No tak co k tomu dodat? Kde je tam nejaka osobna zodpovednost?
@lindusss2016 a ty si vari myslis, ze si bez hriechu? Ludia su slabi a padaju. Dokonca si myslia, ze je unavne dookola vyznavat rovnake hriechy a Boh sa predsa neunavi nam odpustat, ak je svata spoved uprimna a uplna, tak ta zmena casom pride. Je to praca na sebe samom. Lenze kestanstvo ma byt o zivej viere a vztahu s Bohom a nie o zvyku chodit do kostola a pristupovat ku sviatostiam. A na druhej strane, aj kos, ktory sa sice vodou nikdy nenaplni, tak sa aspon vodou ocisti. A ty vies, ci by sa nespravali este horsie?
A neviem, co mas na mysli vyznamom "nezazivne texty a zmena podla vacsiny. To je zase vyjadrenie niecoho, comu zjavne nerozumies.
Ten, kto chce, moze citat Sv. Pismo v povodnych jazykoch, ale tak, ako boli pisane vo svojej dobe, my zijeme tu nasu dobu. Pri mnohych veciach je preto potrebne poznat kontext doby. No tak, ci tak, je to nadcasove. Minule som citala proroka Izaiasa a plne to popisovalo i nasu aktualnu politicku situaciu na SK. Viera sa vsak vyvija, tak, ako clovek. Je to zivy organizmus.
A na druhej strane, je dolezite, ake ine dokumenty citas. No uznavam, ze ak tomu nerozumies a nemas k tomu vztah, tak sa to moze zdat nezazivne. Viera je dar. Niekto ju dostane od kolisky a zachova, iny zahodi a iny ju cez rozne zivotne okolnosti moze ziskat.
@lindusss2016 a este dodatok k tym inym ludom, o ktorych pises. Pismo hovori: Mt7,3: Prečo vidíš smietku v oku svojho brata, a vo vlastnom oku brvno nezbadáš?
@katharines nemyslim si, ze som bez hriechu. Teda urcite nie bez hriechu v zmysle krestanstva. Ale snazim sa chovat tak, aby som tym neublizovala druhym a ani sebe, na to nemusim vyznavat ziadnu vieru. Vyznamom nezazivne texty myslim tym, ze jednoducho ma nikdy nebavilo citat biblicke pribehy, kdezto pribehy z inych nabozenstiev (a tu musim dodat, ze polyteizmus mi je omnoho sympatickejsi) si precitam rada a so zaujmom. Tie zmeny som mala namysli napr.take, co sa tyka "krestanskych" sviatkov. Hlavne mi su trnom v oku Vianoce ako narodenie Jezisa Krista a Velka noc ako ukrizovanie a zmrtvychvstanie. Naopak si myslim, ze tomu rozumiem az moc dobre. Viem, ze tieto sviatky boli povodne pohanske, Jeziskovo narodenie sa datuje inak ako je Zimny slnovrat a predsa ho slavia krestania vtedy. Tak preco?
@katharines ja netvrdim ze som neveriaca a katolici o nic lepsi nesu ako moslimovia. Vid kriziacke vypravy. Napriklad. To co pises o inkvizicii je tvoj vyklad veci skresleny. Cirkvicka je v tom nevinne to svetska moc. No v tom case mala moc cirkev. Ale to vy zaujati nikdy nepriznate, nic nove.
@ebi88 ak by neboli kriziacke vypravy, tak si teraz v burke a je z teba moslimka. A neodpovedala si mi na otazku. Co povies na miliardy zavrazdenych krestanov? Bolo viacero genocid krestanov. Co vari obete krestanov ta netrapia?
@lindusss2016 krestanske sviatky maju svoj dovod, aspon Vianoce o ktorych pises, Velka noc je datovana od ineho sviatku a podla slavenia zidovskej Velkej noci. A co ti na nich tak prekaza? Ved, ak ta krestanstvo nezaujima, moze ti byt jedno, kedy krestania slavia sviatky.
Pises, ze joga ti pomaha, ale to je mozno pricina odporu voci krestanstvu. Nemyslis, ze je to zvlastne?
@katharines nemam odpor voci krestanstvu, to je prehnane vyjadrenie. Len ma ako nabozenstvo nezaujalo. Neprechovavam sympatie ani voci judaizmu, ci islamu (vsetko monoteisticke a semitske nabozenstva, zaujimave 🤔). K joge som sa dostala nasledkom toho, ze som sa zaujimala o ine nabozenstva. Ale aj keby mi bolo krestanstvo proti srsti kvoli joge, co je na tom? A nie je snad tvoja viera v Boha pricinou tvojho odporu k joge? Je. A teraz ktora z nas ma spravny postoj. Ty? Ja? Ani jedna? Ja myslim, ze obe, pre kazdeho je spravne to, co citi vo svojom srdci.
BTW Vianoce tiez nemaju svoje opodstatnenie v krestanstve, je to pohansky sviatok, ktory prijal cisar Konstantin, aby zjednotil risu, cize to bol cisto politicky krok. Nepaci sa mi len to, ked krestania nespravne nazyvaju tento sviatok svojim, ked sa neveriacim nadava do pohanov bez toho, aby vobec rozumeli vyznamu toho slova (nehovorim teraz o tebe, predpokladam, ze ty to mas v hlave zrovnane). Proste nemam rada historicke nepresnosti. Tym vam neupieram, ze krestanska vianocna atmosfera ma svoje caro.
@katharines ahaaa, takze katolici v mene sirenia svojej viery mohli vrazdit lebo to je ok lebo by sme chodili v burke, (takze diky 👍🏻) ale ked moslimovia vrazdia krestanov, lebo chcu chodit v burke a krestansky svet im do toho skace, to je problem. Ta tolko to k tomu poviem.
@ebi88 rovnako ako je ok kvoli krestanstvu zatratit jogu, ale kvoli joge mat odpor voci krestanstvu (co ani nie je pravda, lebo hinduisti a toboz jogini nevystupu proti viere inych), to uz je zvlastne a asi s tym ma cosi docinenia aj diabol...
@ebi88 opat taras. A to nezvyknem tak hovorit. Pisala si, ze mas skusku z historie, no o historii nevies vobec nic. No perkrucanie ti ide.
Kriziacke vypravy neboli zriadene za ucelom sirenia viery, ale za ucelom ochrany krestanskych putnickych miest, ktore moslimovia jeden po druhom obsadzovali a nicili.
A co sa sirenia krestanstva tyka, co myslis, preco su v Sv. Zemi frantiskani? Spravuju vacsinu miest uz od kriziackych vyprav.
@lindusss2016 pises o krestanstve veci, hoc tomu vobec nerozumies. Ja jogu neodsudzujem, ale odmietam ju z vaznych pricin. Mohla by som ti vypisat vsetky jej dosledky, no je to strata casu a pozorny citatel to uvidi i medzi riadkami. Ja ti ju nezakazujem cvicit, no to, ze ludom moze uskodit som povinna napisat. Kazdy sa musi zariadit.
@lindusss2016 a sama tvrdis, ze joga je pre teba len cvicenie, tak preco mam pocit, ze sa o nej vyjadrujes ako o nabozenstve? Pretoze i ona je len sucastou vychodnych nabozenstiev.
@lindusss2016 a spajat Vianoce a davat ich za roven pohanskemu sviatku? Linda, prosim ta. Vianoce su oslavou a vzdavanim vdaky za narodenie Jezisa Krista. Krestania neslavia pohansky sviatok, ale narodenie Jezisa Krista. To, ze ludia casto spajali a spajaju pohanske zvyky s krestanskym slavenim je tiez nepochopenim krestanstva.
@katharines pre mna osobne je to cvicenie fyzicke i dusevne. Nabozenstvo to nie je, ale ak mas ten pocit, tak pisem vo vseobecnosti, ze na vychod od nas sa berie ako jeho sucast. Uz viackrat som tu napisala, ze v nasich zemepisnych sirkach to nie je bezne, aj ked aj tu sa najdu samozrejme jedinci, ktori to tak beru. A ano, joga moze uskodit bez lektora, ked ju cvicis dlhodobo nespravne, mozes si tym privodit problemy s pohybovym aparatom 😀 ale ze by sa z toho niekto stal posadnutym, o tom teda ozaj nic neviem, aj ked uznavam, ze dnes je nozne vselico. Ale prepac, ja teda poznam katolikov, ktori uz pomaly vsade vidia anjelickov, na svet sa usmievaju jak mesiacik na hnoji a mne pride prave toto, ze si ublizili. Ale tak mozno mame na to kazdy svoj pohlad a kazdemu pride normalne nieco ine.
@lindusss2016 ved o tom som pisala, ze joga samotna nie je nabozenstvom, ale sucastou vychodnych. Da sa vnimat ako "modlitba", no len ku komu, ked Boh to nie je?
@lindusss2016 .. Teba ked raz Pan Boh osloví zretelne....Ty budes jeho miláčik...Prajem Ti nadherny den...a dakujem, ze si. Lebo bez Teba by nebolo slov Katharines...a v nich mam ja zálubu.....❤

@lindusss2016 myslim, ze @tiimka i @matqa411211 odpovedali dostatocne.