icon

Denný režim psychiatrického pacienta

kim2028
30. jan 2022

Zdravím, potreboval by som radu. Aký režim by mal mať človek s ťažkou duševnou diagnózou schizofrénia, depresia atď.? Skúšal som niečo a nepríde mi to ono, ale nevadí. Chcel by som si aj nejak rozvrhnúť správne čas a tak. Nebránim sa aj novým podnetom. Rád by som aj napredoval a časom ktovie, či nebude toho viac.

1. Domáce práce (30 minút) – upratovanie, nákupy
2. Práca (4 hodiny) – písanie odborných článkov, písanie športových článkov, šach
3. Pohyb (2 hodiny) – cvičenie, prechádzky
4. Relax (10 hodín) – všeobecný prehľad, kvízy, vedomostné súťaže, šport v TV, seriál alebo film, PC hry, správy dňa, hudba, anglický jazyk, oddychová literatúra, krížovky
5. Spánok (6-8 hodín)

Ďakujem za prípadné rady

kim2028
autor
31. jan 2022

@evamarek77 Ďakujem za pochopenie. Bohužiaľ nedokážem veľa (zlá kondícia a koncentrácia), ale je fajn aj niečo urobiť. Som rád, že som vydržal dnes toľko, koľko som vydržal, lebo zvyčajne kvôli koncentrácii môžem robiť max. 30-45 minút. Potom už všetko flákam, lebo nevládzem.... Človek má hneď zo seba iný pocit. Len neviem popísať to, pretože emócie nie sú žiadne. Nevadí. Ako píšeš na prvýkrát možno stačí a časom bude to lepšie... Teraz som dostal chuť si zahrať niečo na PC (Civilization VI) alebo pustím si hudbu... Skôr asi hudbu...

alanko20
31. jan 2022

@kim2028 ja len, že je úžasné, ako sa snažíš. Klobúk dolu.

kim2028
autor
31. jan 2022

@alanko20 Ďakujem za povzbudenie. Snažím sa však zatiaľ len jeden deň, keď budú to mesiace tak až potom bude to super. Po jednom dní by som sa nerád hodnotil. Musím získať nejako rutinu, aby išlo to každý deň. Veľmi túžim po tom, ale pevná vôľa je u mňa strašná. Prakticky nemám ju. No nič skúsim zamakať 3 mesiace a uvidíme, že čo bude, ak bude... Budem musieť založiť asi aj denník, aby som videl, že čo mám urobiť ako aj čo som urobil... Potom vyhodnocovať to nejako...

kim2028
autor
31. jan 2022

@alanko20, @evamarek77 Tiež ono ja si myslím, že zvládnem všetko, ale najhoršie sú predsudky bohužiaľ. Všetko by bolo dobre, ale keby neexistovali negatívni ľudia. Samá negativita dáva človeka veľmi dole. Pričom rád by som bol pozitívny, ale musím sa jednoducho niektoré vecí naučiť. Dať si nejaké tie ciele a snažiť sa ich plniť. Práve s týmto by som mal začať. To či budem na všetko sám, alebo s nejakou sympatickou slečnou tak je druhoradé. Musím ukázať aj sám sebe, že na to už mám. Ja viem, že nebude to jednoduché, ale chce to len prax. Dnešný pekný deň je za mnou aj vďaka vám a ďalšie predo mnou. Ktovie, že čo ma v živote ešte čaká... O budúcnosť nemám strach....

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
kim2028
autor
31. jan 2022

@evamarek77 Ďakujem veľmi pekne. Musím sa snažiť. Dúfam, že neprídu nejaké horšie dní. Musím si zvyknúť na nový spôsob života... Snáď nejako pôjde to, aj keď robotka doma nebude asi každý deň. Jednoducho činnosti sa minuli na teraz... Vymyslím snáď niečo, ako dnes... Idem spísať ešte nejaké ciele a vytlačiť, aby som mal to stále na očiach...

kim2028
autor
1. feb 2022

@evamarek77 Nie je to síce ľahké, ale aj dnes ide to. Len niektoré vecí chce robiť radšej mamina sama. 😂 Podarilo sa mi ju strašne nabudiť a robí dnes vecí, ktoré nemá rada.:D Musel som ju veľmi presvedčiať dnes, aby som umyl podlahu s mopom v kuchyni. Zo zmeny sa teší a hlavne tiež je veľmi živá, čomu som rád. Už viem aspoň, že čo by som mohol robiť každý deň. Pozametať podlahu v kuchyni, tiež utrieť za otcom čaj na kuchynskej linke. Hoci ten čaj utieram za otcom často, ale dnes som nevidel ho. Bol, ale len malé kvapky a nie kolesá... Skúsim urobiť možno aj špagetti... Tak som zvedavý...

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
kim2028
autor
1. feb 2022

@evamarek77 Všetko by bolo OK a mám z teba radosť. Nálada dobrá, len dospelo to do štádia, že sa venujem málo koníčkom. Nejaké činností v domácnosti spravené každá za cca. 5 minút. Tiež dnes som dal kúpeľňu do poriadku, aj keď v nej neporiadok nie je veľký. Len som zobral mop a utrel podlahu a vyčistil obrus na práčke, ale nejde všetko dolu. Otec dokáže veru zničiť všetko.😉 Zo špagiet nebolo nič, mamina prišla neskoro od očnej doktorky. Robili sme napokon len pirohy sáčkové, ale aj toto som zvládol...

kim2028
autor
1. feb 2022

@evamarek77 Inak už sa neozvem asi dlhší čas, ale neznamená to, že sa deje niečo zle. Len budem sa venovať iným veciam potrebným doma prípadne koníčky budú. Fakt stačí ľuďom ako ja robiť tie domáce práce. Neveril som tomu, ale budiš už uveril. Už len aby bolo to každý deň. Čo by som dal za to, aby som vydržal. Posledné 3 dní boli veľmi fajn...

Ďakujem ešte raz za rady všetkým.

kim2028
autor
2. feb 2022

@evamarek77 Ahoj, dnes oddychovejší deň, keďže všetko urobené. Inak, čo všetko sa dá robiť z domácich prác v byte? Aj keď moja chyba, že robím veľa vecí v jeden deň a potom nemám, čo robiť v ďalšie dní. Zajtra bude tej práce asi ešte menej. Urobil som dnes len drobnosti. Vo svojej izbe som utrel stôl a trošku upratovania. V kuchyni bolo to horšie, ale zvládol som to a urobil všetko (zametal som podlahu, vyčistil malé obrusky po stoloch, na ktorých bolo natrusené po raňajkách, tiež utrel som celú kuchynskú linku, lebo zas bolo naliaté a tiež ku tomu na druhú rozsypal niekto niečo (vidí sa mi, že soľ a neodpratal to)). Tiež zahral som si „ponožkové pexeso“, lebo objavil som v jednej izbe čisté ponožky bez popárovania. Tak sme párovali... Mamka pochválila ma z čoho sa teším, tak budem pokračovať aj naďalej. Už len kvôli tej skvelej nálade, čo mám. Včera, aj predvčerom bolo toho viacej, ale dalo sa. Neviem no, myslel som, že bude komplikovanejšie u mňa. Nič to nie je...

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
alanko20
2. feb 2022

@kim2028 si sikovny. Doma sa da robit toho dost. Mozes obcas prezriet svoje skrine/topanky a vyskusat si oblecenie, ci ti nie je nieco male/velke. Co nenosis mozete spolocne niekomu darovat alebo predat. Mozes prezriet chladnicku a zasoby potravin/ drogerie a spisovat pravidelne nakupny zoznam (ak mas prehlad o veciach, ktore v domacnosti bezne pouzivate a potrebujete). Mozes tiez raz za cas utriet balkon. To mi tak rychlo napadlo.

kim2028
autor
2. feb 2022

@evamarek77 To je pravda, že s domom je to horšie. Preto som rád, že máme byt a nie je to také náročné na udržiavanie. Máme 4 izby aj s kuchyňou, ale reálne stačí mi udržiavať len 2 izby. Nestojí to veľa energie ani času. Prakticky dokážem tie vecí okolo urobiť za 5 minút. Oddýchnem zas urobím. Najťažšia je vždy moja izba, lebo je veľká a zvyšok dá sa...

@alanko20 Super vďaka za rady.

kim2028
autor
2. feb 2022

@alanko20, @evamarek77 Dnes mamka ma pobavila, že poletujem vraj ako motýľ po byte. Len škoda, že nemám žiadne emócie. To je problém, lebo môžem kedykoľvek prestať s činnosťami. Snáď niečo urobím aj zajtra. Dnes som urobil opäť najnutnejšie. Myslím si, že je to OK. Ešte som teraz večer vybral úplne sám riad z umývačky a pozametal chodbu mimo bytu... Tú poslednú činnosť som si mohol nechať na zajtra, ale rozhodol som sa, že urobím už dnes...

kim2028
autor
3. feb 2022

@evamarek77 Ahoj, dneska bolo super v domácnosti. Horšie bolo v mamkinej kancelárii. Pracoval som nejakých 6 hodín tam a nevidím už ani na očí. Musím ísť ešte 1,5 hodinu porobiť.:D Neviem, prečo sa tak rýchlo unavím. Už po polhodine som nevládal nič, ale nechcel som nechať robiť mamku samú tak som ignoroval to a pracoval. Pracovala by do polnoci, keby som jej nepomohol. Musím jej pomôcť, aby do 20. hodiny mali sme to hotové….

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
ole13
3. feb 2022

Ja si myslím, že by si mal menej premýšľať o tom, čoho sa bojíš a čo sa ti nepáči a namiesto toho začať študovať literatúru o sebarozvoji, o duchovných príčinách chorôb a pracovať na sebe. Choď si za svojím cieľom, rob to, čo ťa robí šťastným a nemaj teda strach z ničoho.

kim2028
autor
4. feb 2022

@ole13 Ahoj, OK... Tento nápad sa mi páči a ďakujem za rady...
@evamarek77 Včera nešlo bohužiaľ to inak.. Musím aj pomáhať, hoci včera bol to extrém no, ale mamka musela tlačiť zákazku a ja som musel ju skladať, lebo na také činností nemá trpezlivosť. Necítil som sa ani veľmi dobre pri tom. Dnes je tej prácičky už pomenej a aj nálada je dobrá. Prakticky porobiť trochu v domácnosti a ten čas rýchlo zbehne pri tom. To je tá výhoda. Len mrzí ma, že otec robí veľký neporiadok a ani za sebou nič neurobí, keď už nakydá. Prídem a vstanem, vidím celú kuchyňu od múky alebo čoho a všetko roznesené po celej kuchyni, keď som vstal pomyslel som si svoje. Čisto ako malé dieťa fakt... Tak som musel dnes behať 2x s mopom, aby som dal to do poriadku. Tiež dnes som utieral prach a upratoval svoju izbu...

kim2028
autor
5. feb 2022

@evamarek77 Ahoj, už makám nejakých 6 dní. Tej roboty je nejako málo, keď sa udržiava to tak ako udržiava. Chcem sa poďakovať všetkým kočkám, ktoré mi radili tu, aby som sa staral o domácnosť. Je to skutočne cesta ku vlastnej spokojnosti so sebou samým. Nie je pre mňa momentálne nič lepšie. Dnes som behal akurát zas s mopom, utieral som čaj na linke, aby nerobili sa škvrny, upratoval som svoju izbu. Idem sa pozrieť ešte na chladničku a prezliecť si aj obliečka. Bieda je to, že nevenujem sa vôbec koníčkom, pričom tie činností v domácnosti nezaberajú veľa času.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
kim2028
autor
5. feb 2022

@evamarek77 Oblečenie až v kuchyni? To už hej tak to klobúčik chalanom. :D Ja som robil, kedysi veľké kopy vo svojej izbe. Odkedy nechodím nikam tak aj tých šiat je akosi pomenej a nemusím riešiť, že ako sa mi nechce. Moja izba (obývačka) až na nočný stolík skutočne ujde. Tam mám asi len 3-4 vecí...

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
kim2028
autor
6. feb 2022

@evamarek77 Dneska to išlo tiež v pohode. Tej práce bolo akosi menej, ale venoval som sa aj svojim hobby. Páči sa mi, že robím všetko v domácností už sám od seba a nemusí mi nikto nič hovoriť. Prakticky tie činnosti zvládam už v pohode. Len čo s tým mojím strachom. Bojím sa kadečoho. Aj tých domácich prác som sa bál, že ako mi pôjdú či niečo nezničím a tak. Na šťastie za ten týždeň som nezničil nič.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
kim2028
autor
6. feb 2022

@evamarek77 Máš pravdu, ale som rád, že ide mi to na 100%. Či už to behanie s mopom. Dnes som behal v kuchyni ako aj po bytovej chodbe a je to paráda. Tiež upratovanie je v poriadku. Základ je udržiavať nejako poriadok, aby sa nekopila robota. Hoci nie vždy sa dá. Celkom príjemná terapia, škoda že nemôžem sa zamestnať niekde aspoň na 4 hodiny. Hneď by som sa mal lepšie, tak si myslím. Rozdiel je pracovať každý deň a rozdiel je jednorazovo sa hecnúť, ako sa stalo to asi myslím, že vo štvrtok ako som pomáhal mamine v robote.... Tak pekný týždeň, som rád, že som sa hecol a vydržal som 7 dní. Už to je veľký zázrak a pokrok smerom dopredu...

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
erickatt
6. feb 2022

@kim2028 dobrovoľné prace vonku? 3 x týždenne zbierať smeti.. 3 x do utulku psikov vencit. 7 den pomoct mame, miesto nej navarit, upratat. Aj kedcsa trasu ruky sa da ... ooatrne.

kim2028
autor
6. feb 2022

@erickatt Neviem no, či zberanie smetí je košér robota pre mňa... Útulok mám bohužiaľ ďaleko a neviem, ako sa mám tam dostať. Ostatné v pohode. Budem robiť tie domáce práce, ale dúfam, že aj vydržím pri nich. Variť s trasúcimi rukami sa nedá veľmi skúšal som. Reže sa mi veľmi ťažko niečo. Len jednoduché polotovary, ako tak sa dajú... S upratovaním nemám problém, upratujem už každý deň niečo... Akurát s maminou som sa bavil o tom, že ako super sme zvládli to tento týždeň... Už len vydržať... Tej roboty nie je nejako veľa. Len bolo by dobre vydržať...

kim2028
autor
6. feb 2022

@evamarek77 Ďakujem, nestresujem sa už. Už ani o tom nerozmýšľam. Toto mi sadlo a som tomu rád, že nejakých 45 minút v domácnosti porobím niečo a potom si oddýchnem. Aj tá nálada je o dosť lepšia, ale nesmiem to zakriknúť. Dúfam, že skvelú náladu budem mať stále.....