Detský dom pohybu - čo áno, čo nie?

11. feb 2023

Pekný deň,
zvažujeme podnikať v oblasti športových krúžkov pre deti a postaviť vlastný "Dom pohybu". Primárne zameranie na všeobecnú športovú prípravu, tanečnú, základy gymnastiky, bojové športy. Čiže nepôjde o vysokú telocvičňu na loptové hry alebo umeleckú gymnastiku. Radi by sme pokryli šport. gymnastiku v nesúťažnej forme, balet, ľudovky, moderný tanec, parkour, cvičenia mamičky s bábätkami, cvičenia na chybné držanie tela, niektoré bojové techniky. A ešte moja srdcovka - cvičenia pre deti vysmievané za gramblavosť na odstránenie traumy z telocviku.
Vo večerných hodinách dospelácke krúžky typu brušné tance, balet, show dance, bojové technikya bežné posilkové záležitosti na spevňovanie tela a cvičenia pre fit dôchodcov.
Veľmi by mi pomohol váš názor, čo by ste vy osobne preferovali, ktoré atribúty v čomkoľvek súvisiacom považujete za dôležité. Naopak, ktoré nedostatky sa vám nepáčia podľa doterajších skúseností s krúžkami.
Nahodím: vybavenie náradím, kútik pre mamičky s mladším bábätkom, bezpečnosť, hygiena, druhy krúžkov, osobnosť trénerov, prítomnosť/neprítomnosť rodičov, hudba, šport oblečenie, cena za tréningovú jednotku, atď.
Ďakujem vopred za každý podnet.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kp7333
11. feb 2023

vo vacsom meste by sa to mozno uzivilo, zavisi od polohy. vela tychto pohybovych kruzkov pokryvaju ZUS-ky (balet, moderny tanec s prvkami gymnastiky...) alebo su potom sportove kruzky pri ZS, ci v materskych centrach. Treba si zmapovat okolie - konkurenciu. A tiez mat na mysli, ze vacsina rodicov uprednostni kruzky v blizkosti skoly (kvoli logistike).

zafir01
11. feb 2023

Mam známeho. Trénoval ma, a ma takto ladene podnikanie. Ma vyštudovanu FTVŠ, plus je hobby športovec na vysokej úrovni (TJ, chodí na preteky s profi)
Za hodinu tréningu deti pýtal minulý rok 8 eur. Skupina 10-12 deti.
Šlo o kondičné cvičenia hrou. Vytrvalosť, koordinácia, atletika, postreh... Hravou formou. Potom triatlonove disciplíny.

Jedná sa o malé okresné mestečko. Ma plno. No robí aj trénera profi športovcom. Takže mam pocit, že čisto deti by ho neuziveli.

A veľmi sa mi páči myšlienka. Sama k tomuto inklinujem. A ak by som bola mladšia, riešila by som niečo. A aj mam niečo v hlave. Avšak nemôžeš pokrývať všetko.. Od baletu, po box, či atletiku.
Ale máš vzdelanie ci športovú minulosť? Určite by som nešla takým širokouhlým smerom.
Môj syn 11r chodí na crosfit. Ma tam certifik. Trénerov. Viem, že sa práci rozumejú. Potom chodí 6vkast na plávanie, kde opäť je zvlášť tréner.

Ako to chceš pokryť personálne? Aké vekové skupiny sú cieľovou skupinou? V akom športe sa pohybujes ty?

zafir01
11. feb 2023

@elizabet173 ver mi, dnes sú rodičia schopný dat aj total drevené u dieťaťu dosť veľké peniaze za to, že nemusí byť doma, ale niekto sa mu venuje.

Vidím to na niektorých deťoch, veľa detí má nadváhu, rodičia do večera v práci. Tety, či ujovia ich dovezú na krúžok 2 x týždenne. Kde dajú rodičia cca 70 eur mesačne. TJ 700 eur ročne, a dieťa sa tam len snaží prežiť tu hodinu.
No rodič pyšný, že dieťa nie je samo doma, a môže hovoriť kolegom v práci, ako mu syn chodí na judo, alebo futbal...

zuzka102
11. feb 2023

Výborná myšlienka! U mňa by bolo rozhodujúce všetko čo si popísala, plus určite poloha/vzdialenosť, keďže cez celé mesto by som sa jednoducho hodinu netrepala, a plus cena.

zafir01
11. feb 2023

Ešte k tým rozhodovaniam...
Ja ako terajší by užívateľ podobných služieb pozerám na pomer cena / kvalita.
Teda som ochotná dat za tréningovú jednotku 5-10 eur, avšak požadujem kvalitu tréningu.
Vzdialenosť nie je taká podstatná, teraz som vozíka syna 20 km na miesto.
Odradila by ma sirokospektralnost, keďže viem, že je nemožné kvalitné pokryť všetky vekové skupiny a všetky vyššie spomenuté aktivity.
Pri vyberte podobných aktivít, v čase keď som ich hľadala pre moje deti a aj pre mňa keď som hľadala vhodného trénera, som hľadala precíznosť, a aby mal výsledky. Športovú minulosť. Aktivity s deťmi. Aby to nebolo len o 60 minútach naháňania sa po hale.
Zariadenie a vybavenie ma zaujímalo, a vedomosti trénerov.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zafir01
11. feb 2023

@elizabet173 no.. Kdesi je tu teraz diskusia ako sa ženy sťažujú, že niet peňazí, a potom dovolenka sem, dovolenka tam... Auparky plne mamuciek na MD ako rabuju obchody...
Ci sú alebo nie sú peniaze, to je na dlhú debatu..
Obcas mam pocit, že plaču ze nemajú tie, čo majú... Tie co nemaju, sa tvária, že majú, aby boli cool, tie co majú sa chvália, že majú, alebo sú ticho, aby sa im nezavidelo... Ale chápem, že je taká zvláštna neistá doba, kedy naozaj rozumný človek zvážuje investície a

deanna25
11. feb 2023

Príliš veľa športov. Pri výbere by ma zaujímalo vybavenie pre jednotlivé športy, kvalita, obsah tréningov a kvalifikácia trénerov. Pre deti ale uprednostňujem registrované športové kluby a nie takéto krúžky. Na krúžkoch by mi určite vadila prítomnosť rodičov. Zaujíma ma ako by boli vedené lekcie pre dospelých balet a show dance? Čo by bolo obsahom a cieľom? A tiež aj tie cvičenia pre dôchodcov ? Prečo táto cieľová skupina?

simona20201309
11. feb 2023

Súhlasím s komentármi vyššie. Príliš široké spektrum. Ako to chceš organizačné zvládnuť? Myslíš, že zoženieš profesionálov na každý odbor? - balet, moderný tanec, bojové športy, cvičenie so starými ľuďmi... cvičenie s babatkami... na to všetko potrebuješ odbornosť. Mate vystudovanu telesnú výchovu?
Privítala by som športové aktivity s deťmi. Vseobecnu športovú prípravu. Niečo ako gymnathlon. Zamerať sa na jednu - dve cieľové skupiny.
Napr. Bojové športy, na to sú samostatne športové kluby. Neviem akú máš predstavu. Mat budovu, kde budú prebiehať tieto krúžky? Lebo nato sa prenajímajú telocvične. Neviem ci sa ti toto oplatí.
Takých pohybových kurzov pre deti, kde sa tancuje kolo mlynské, pusti sa Fiha tralala a ide sa - hlava robi tiki takí... tak takých je už hádam naozaj dosť.

Musíš to poriadne premyslieť a musíš presvedčiť o svojej originalite a profesionalite. Inak to asi nepôjde.
Mimochodom, tiež som si myslela, že toto je super biznis, ale tie zeny co robia tieto aktivity pre deti, majú co robiť, aby sa uzivili.

simona20201309
11. feb 2023

@elizabet173 v tomto máš úplnú pravdu. Ja som nás tiež prihlásila na takýto kurz (až 2) a boli sme tam 2x (vždy som dala druhu sancu)
Zaplatila som si to preto, aby sa moje dieťa naučilo niečo nové, aby sa tam rozvíjalo, posunulo. Ale naozaj tam prídu matky, ktoré sú šťastné, že majú o program postarané. Doslova. Niekoľko krát to tam opakovali - super, dnes vybavené, už len obed a spať...
Ja som tam teda naozaj nešla zabiť čas a sama dokážem svojmu dieťaťu pripraviť 100x lepší a prinosnejsi program, ako tancovať podľa Fihy...
No väčšine toto stačí. Preto sa asi o nejakú úroveň nikto trhať nejde a rodicia si zaplatia za plávanie v pondelok, hudobnú v utorok, anglicky v stredu, ... hlavne, že majú super program

autor
11. feb 2023

@elizabet173 dakujem pekne za nahlad. Samozrejme je umenie vopred odhadnut pomer zisku/nakladov a to si musime urcite komplexne nastavit.

autor
11. feb 2023

@kp7333 dakujem pekne za tvoje postrehy. Ano, lokalita akehokolvek biznisu je podla mna este dolezitejsi atribut nez kvalita. Ak mam trepat dieta na zaujmovy kruzok 30 minut cez zapchu, tak ho radsej prihlasim k milej tete u nich na zakladke, kde prebehne v prezuvkach. Tak uvazuje mnoho rodicov. Mame vyhliadnute miesto na kraji jedineho sidliska, blizko zakladky a toto bolo klucove, aj ked lacnejsi pozemok by sa nasiel inde. Konkurenciu mapujeme aj sa snazime prezistit dopyt trhu v danej lokalite.

autor
11. feb 2023

@zafir01 dakujem ti velmi pekne za informacie a tvoje nazory. Ja som dipl. trenerka prvej triedy sport. gymnastiky (FTVS UK), plus mam diplom aj na tanecnu pedagogiku. Moja sportova minulost bola do 14 rokov veku sp. gymnastika a po vyradujucom zraneni som presedlala na sucasny tanec (mix baletu a modernych technik) a par rokov som paralelne robila show dance vramci medzinarodnej organizacie IDO. Od 16 rokov som trenovala vramci nasho klubu aj mladsie deti. Osobne chcem pokryvat gymnasticke a niektore tanecne odvetvia. Vsetko ostatne by som chcela pokryt certifikovanymi trenermi. Ci budu preferovat druh zamestnaneckeho pomeru, alebo len si prenajat priestor je otazkou ich financnej predstavy.
Vekove skupiny si predstavujem od babatiek (mamicky s babatkami), cez batolata, skolkarsky vek (u nas je silna komunita homeschoolerov, cize aj tento vek moze chodit cvicit doobeda). Potom zakladnoskolakov. Ako som pisala, nechcem kafrat do sportov tradicne pod kridlami sportovych klubov, cize sutazne registrovanych deciek. Skor pojde o nezavazne, nesutazne discipliny, lebo mam pocit, ze na SK bud deti musia robit sport smrtelne vazne, alebo im ostavaju len kdejake amaterske paberky.
Dospelych by obsiahli ini treneri. V okoli mam zopar znamych v inych sportovych odvetviach, ktori by predbezne mali zaujem so mnou spolupracovat, ale to je este len vo sfere nezavaznych rozhovorov.

autor
11. feb 2023

@deanna25 dakujem pekne za tvoje postrehy a podnety. Kvalita a rozsah vybavenia a technicke prisposobenie budovy je nasou prioritou. Kvalita trenerov je nepriestrelnou podmienkov, chceme poskytovat vysoky standard, vidim v tom dieru na trhu. Do sportov klasicky patriacich pod sportove kluby sa viacmenej interferovat nechceme. Nechceme registrovane sutazit, chceme to robit bez tlaku na vykon a pre radost, pripadne ako urcitu vseobecnu predpripravu na prechod pod klubove sporty.
Zaujalo ma, ze by ti vadila pritomnost rodicov na treningoch. Z akeho dovodu, ak to mozes rozviest prosim? Lekcie baletu pre dospelych aj show dance by viedli byvale profi tanecnicky. Orientovane je to vacsinou na zeny, ktore sa v detstve tancu zaujmovo venovali a teraz by to pre nich bol relax a zabava. Obsah treningov musi kopirovat strukturu beznych tanecnych treningov (napr. pri tyci, na volno, allegro, addagio, rotacie, velke skoky, kratka choreoska a pod.)
Co sa tyka sirokeho zaberu sportov, ako som uz napisala, zastresovali by ich specialisti. Samozrejme z ekonomickeho hladiska potrebujeme mat priestory obsadene od rana do vecera, cize aj toto je dovod. Dochodcov ako cielovu skupinu vidim znacne trhovo nepokrytu a myslim, ze by bol aj dopyt. Neorientujem to na 80 rocne babicky s potrebou fyzioterapeutickeho dozoru, ale skor na aktivne dochodkyne okolo 60 - 70 rokov, ktore maju more casu, energiu a chut, ale necitia sa prijemne vo fitkach medzi silikonkami a steroidakmi.

zafir01
11. feb 2023

Tak to máš pekné predpoklady. Znie to veľmi zaujímavo. Osobne by som sla cestou, najskôr sa primárne zamerať na cielovku napr školáci... Rozbehnúť a medzičasom si pripravovať piesok pre mamičky s deťmi a pod.
Napr ja mam teraz tretie dieťa dcérku. A pozerám len tak, že ak by mala záujem, jam asi by som ju dala, na aké odvetvie športu ci pohybu. A tu u nás je jeden folklórny súbor, a jedna tanečná ZUŠ s modernými disco tancami, ktorým akosi neviem prísť na chuť... A nasla som ešte gymnastiku, ale netuším akej kvality je výučba. Takže pokiaľ nič na okolí nebude, skúsim tam. Príliš na výber nemám. Zatiaľ.
každý rodič ma iné preferencie. Moje deti nesutazia, nepretekaju. No na druhej strane, priznávam, som trochu prísnejšia, chcem vidieť výsledky, nemusia byť vždy merateľné. Chcem vidieť, že niekde napredujú, fyzicky aj duševne, a šport je na to super nástroj (myslím, že na nich prenášam nejake moje sny, keďže ja som nemala ako dieťa prístup k žiadnym volnocasovym aktivitám, a športu som sa začala venovať až po prvom pôrode, a zvyšujúcim vekom mam aj na seba vyššie nároky 🙄)a moje deti majú na výber toľko toho, až by mi bolo ľúto, aby sa len niekde po hale naháňali, a mali by ich trénovať amatery s 2 dňovým kurzom. samozrejme stále platí, že im to musí robiť radosť.
Takže po tvojom predstavení, by som napr ja neváhala sa prihlásiť aj ako dospelá, keďže som tanečné drevo, na nejaké kurzy tancov, či dať dcéru na nejakú gymnastiku,
Hoci (teraz opäť poviem za seba). Ak dám možnosť deťom súťažiť a zvíťaziť, je to skvelá motivácia. Nehovoriac o budúcnosti. Keďže členstvo v ŠK a pripadné vyhrané sútaže, vedia deťom zabezpečiť ľahší štart napr na vš? (píšem o ftvš . Ale možno sa mýlim, a je to len môj postoj.. Neviem, ako je to pri týchto druhoch športu.

Každopádne veľmi ti držím palce v týchto ťažších časoch. A dúfam, že ti zámer vyjde, lebo deti sa hýbu skutočne málo. A každá takáto iniciatíva je úžasná 🙏

dadis
11. feb 2023

@autorka to chcete stavat? Ja som chodila do podobneho studia - doobeda boli male deti (najprv 2 kurzy 4x, potom len 1 kurz 2x tyzdenne po hodinke), inak to nemali ako vyuzit..poobede boli tance, brusny tanec, jumping, kruhovy trening, joga - tiez najprv super vyber kruzkov, vyber sa stale zuzoval, az zatvorili :( A to bolo v strede velkeho sidliska, dobre parkovanie. Parkour a gymnastika tam nebola - nemali na to jamu a podobne prislusenstvo. Zaklad su dobri instruktori..

autor
11. feb 2023

@zafir01 dakujem pekne este raz za vsetky cenne postrehy!

autor
11. feb 2023

@dadis ano, chceme stavat svoje. Platit najom je vyhadzovanie penazi do luftu a hlavne tu nie su vhodne priestory. Dakujem ti za rady!

autor
11. feb 2023

@zuzka102 dakujem ti za podnety.

autor
11. feb 2023

@simona20201309 dakujem pekne za tvoje rady a postrehy. Osobne viem pokryt gymnastiku, z tancov detsky balet, showdance a contemporary dance, a pre malicke deti vseobecnu predpripravku od 2-6 rokov. Na vsetko ostatne by som chcela specialistov, ale ci ich dokazem zohnat, to este netusim. Nasou vyhodou by boli kvalitne priestory a vybavenie naradim, kedze v tejto lokalite su facility este zo socializmu. Ako pises, chceme sa lisit od amaterov profesionalitou a odbornostou. Ci to pojde dobre, tazko povedat. Dopyt je tu velky, konkurencia nie velka, ale otazka je kupyschopnost, respektive ochota zaplatit. Nechceme ziadne prehnane poplatky, ale subjekty poskytujuce treningy za 3 eura cenovo netromfneme.

deanna25
11. feb 2023

Dieťa úplne inak pracuje,keď je na tréningoch samé ako v prítomnosti rodiča. Z môjho pohľadu to narúša celý priebeh, deti chodia k rodičom miesto cvičenia, nemusia dostatočne sledovať trénera. A môže sa stať,že pri dnešnom nasadení rodičov budú do priebehu zasahovať. Napríklad v takej gymnastike. Dieťa to zabolí a už bude problém... Moje deti majú väčší vekový rozdiel a vnímam veľký rozdiel medzi prístupom rodičov, keď začínala so športom staršia ako teraz mladšia. Ale máš pekný zámer.

autor
11. feb 2023

@deanna25 dakujem za vysvetlenie.

zuzanka.zuzu
11. feb 2023

drzim palce, vyzeras byt nadchnuta a zapalena pre tu myslienku. mna osobne by to vsak nezaujalo ako mamu maleho dietata-nie skolaka z dovodu bezpecnosti. doobeda drobci kde musi byt vsetko makucke a bezpecne, poobede skolaci kde su naroky na program uplne ine a vecer prepoteni dochodcovia... tak ako sa v zivote nemozes pacit vsetkym, tak ani toto nepojde 😉 zacat mozes so vsetkym, budes nova, ludi zaujmes. ale postupne nadsenie opadne a ty sa aj tak budes musiet rozhodnut pre cielovku. otazne je ci sa potom vratia aj ti, ktorych ta sirokospektralnost odradila

autor
11. feb 2023

@zuzanka.zuzu dakujem, pls, len som celkom neporozumela, aku bezpecnost myslis. Z hladiska hygieny povrchov?

zuzanka.zuzu
11. feb 2023

chodime s 2r. tam kde je vsetko vsetko vsetko makucke a obalene... neviem si na tom naradi predstavit cvicit napr.7r. asi to nebudem vediet dobre vyjadrit, mozno niekto iny dovysvetli

autor
11. feb 2023

@zuzanka.zuzu aha dakujem, uz rozumiem. Islo by o dva rozne priestory. Mensi pre batolata s makkym povrchom, a inymi specifikami. Potom vacsia telocvicna s baletizolom na spodku, pricom sa podla druhu sportu rozkladaju zinenky, karimatky, pump track, atd. Dezinfekciu chceme robit na pravidelnej baze cez ziarenie.

zuzanka.zuzu
11. feb 2023

znie to dobre. aj ja som myslela na 2 rozne priestory. len uzivis to? myslim energiami.

zuzanka.zuzu
11. feb 2023

eeeeeste mi napadlo - obcerstvenie/kaviaren planujes? skus ponuknut niekomu priestor, resp.rovno pri stavbe na to mysliet. z toho by tiez mohli byt €

autor
11. feb 2023

@zuzanka.zuzu dakujem pekne! Co sa tyka energii radi by sme zainvestovali do budovy aj v zmysle modeneho hospodarenia z energiami, ale tazko odhadnut vopred. Teraz su energie fakt sialene drahe. Co sa tyka obcerstvenia, mysleli sme povodne len klasiku vramci recepcie (kavy, šejky, nealco, nanuky, tycinky). Ale dakujem za napad ponuknut to vo vacsej miere najomcovi.