DHEA alebo iné možnosti na zlepšenie AMH
Ahojte kocky, verim, ze tato diskusia sa bude pomaly naplnat. Kedze som prednedavnom obdrzala vysledok z AMH a bol dost nizky 0.38 ug/l 😢 ☹ 😢 zacala som patrat po internete 😉 😉 😉 Dostala som sa na anglicke forum a tam baby maju uz dlhsie roky diskusiu ohladom tejto temy, lebo AMH v USA a UK vysetruju uz dlhsie.
Baby mi doporucili pripravok DHEA (na prirodnej baze), vraj je vela druhov, ale treba hladat tie na prirodnej baze a tak ma zaujima ci nema niekto skusenosti s tymto pripravkom? Samozrejme su tam aj ine preparaty, ale najviac sa spomina prave tento ....
ahojte baby mne dnes brali krv na amh. 2krat spm podstupila IUI a 1 krat ivf kde nedoslo ano k transferu. ked som zacala chodit na konzultacie do caru tak mi robili HP a tam mi na 3 dc FSH zistili zvysenu hladinu 12,72 o mesiac neskor mi opakovali testy a tie dopadli dobre.potom nasledovalo iui a nakoniec ivf.teraz po neuspesnom ivf som bola na konzultacii a tam mi odporucili teda odobrat krv na urcenie hladiny AMH -vysledok az o 3 tyzdne a potom nas objednaju na genetiku.aka by mala byt normalny hladina horm.AMH a co znamena ked je bud znizena alebo zvysena??dakujem
@petuska123 Ahoj, posielam Ti tabulku hodnot ,ktore som nasla na nete:
Ovariální plodnosti pmol / L ng / ml
Optimální plodnost 28,6 - 48,5 4,0 až 6,8
Uspokojivý Plodnost 15,7 - 28,6 2,2 až 4,0
Nízká plodnost 2,2 - 15,7 0,3 až 2,2
Velmi nízká / nezjistitelné 0,0 - 2,2 0,0 do 0,3
Na vysoké úrovni> 48,5 > 6,8
A velmi zjednodusene vysvetlenie - Nizka hodnota znamena, ze je uz obmedzena zasoba vajicok vo vajecnikoch, predpoklada sa,ze zena bude horsie odpovedat na hormonalnu stimulaciu, a zvysit hodnotu Amh moc nejde..Vysoka hladina je zas vacsinou u zien s polycystickymi vajecnikmi. S tymto nemam moc skusenosti,pretoze patrim k prvej skupine ☹ znizena zasoba..drzim peste, aby Ti to dobre dopadlo
dakujem za tabulku.a ty mas aku hodnotu??a ako to riesia??uz si podstupila ivf??
@petuska123 Ahoj, tak ta stretavam aj tu 🙂 😉 🙂 @laura35 ti to dobre vysvetlila, ja uz len doplnim ...
U nas sa meraju hodnoty ug/l - ak si pamatam chodis do Iscare ... podla ich papierov je meranie nasledovne:
vysoke nad 3.0 - toto maju vacsinou kocky, kt.maju problem s polycystickym vajecnikmi
normalne 1.0 - 3.0
nizke 0.3 - 1.0
velmi nizke menej ako 0.3
Kedze sa u nas meria AMH pomerne kratko, pokial ti vyjde nizke AMH tak ta tlacia do darcovskych vajok ... to je aj moj pripad a preto sa chystam na IVF do Brna (Reprofit). Tam mi potvrdili, ze aj ked mam nizke AMH, podla nich by sme mohli este skusit slabsiu stimulku - co som si precitala na zahranicnych forach tak vacsinou baby s nizkym AMH absolvuju slabsie stimulky a celkom uspesne ... (samozrejme su aj uspesne pripady so silnou stimulkou) ... U mna je v rozpore s vysledkom, ze som otehotnela spontanne napriek nizkemu AMH 🙂 😉 🙂
Uvidis aky budes mat vysledok a podla toho ti vieme poradit ako dalej ... drzim palceky 🙂 😉 🙂!!!
@laura35 Ahoj, dakujem za info ... nad tymi klickami este uvazujem, ale kedze tlacim toho dost, tak asi v druhom kole 🙂 😉 🙂 ... na zahranicnom fore dala baba link na velmi dobry produkt, malo to skoro vsetko (klicky, pelove produkty ... atd). Ked budem mat chvilku cas skusim najst a hodit link ....
Ja viem, ze to chudnutie nie je asi to najlepsie, ale potrebujem zhodit aspon 4-5kg ... po tom vsetkom som nabrala tuto vahu a celkovo sa necitim dobre. Planujem prestat pred stimulkou ... momentalne kombinujem cvicenie so stravou pod dohladom odbornikov a tak to snad bude fajn 😕 😕 😕
Kde chodis na tu akupunkturu .... vela som o tom citala a vyzera to fakt dobre, lenze si to neviem predstavit .... 😨 😨 😨 Musim porozmyslat, lebo sa bojim, ze by som im z toho stola usla aj z ihlami 😀 😀 😀
Ahoj holčiny,takže už znám pravděpodobnou příčinu mého selhávání vaječníků. Je to alergie na sperma+ zvýšená buněčná imunita + protilátky proti kardiolipinu máte někdo zkušenost? Dostala jsem prednison,ale nvím co očekávat,respektive jestli má cenu stimulace k IVF,jestli by mi za pomoci toho prednisonu a anopyrinu mohly ty vaječníky reagovat,co myslíte?
Ahojte kočky, Lenka - na akupunkturu chodim do jedneho sukromneho centra v cechach, nasla som si to na doporucenie. Hlavne je dolezite dobre vybrat niekoho, kto sa tomu rozumie, lebo som si presla aj akupunkturami od doktorov,ktori to moc nevedeli, len co som vyhodila zbytocne peniaze..A Marca22 - vobec nemam skusenost s Tvojou diagnozou. Ale ak je sanca,ze sa to mozno prednisonom a anopyrinom zlepsi, tak osobne by som to aspon skusila..
@marca22 S tymto nemam konkretne skusenost, ale neviem si predstavit ako toto moze ovplyvnovat funkciu vajecnikov 😕 😕 😕 ... ja mam zvysenu imunitu proti trofoblastu a tiez mam indikovany Prednison (pravdepodobne ho po transefere budem uzivat, aby sa embrijo uchytilo). Tieto vysledky co pises maju spojitost s tym, ze sa ti nedari otehotniet, lebo tvoje telo zabija spermije ... ale podla mojich znalosti imunologicky problem nevplyva na problemy s funkciou vajecnikov... Kto ti povedal, ze to ma vplyv???
Prednison sa pouziva na znizenie imunity, aby tvoje telo nebojovalo proti cudzim latkam (ako su napr.spermije) a Anopyrin na riedenie krvi (toto sa indikuje pri hematologickych problemoch). Ja mam problem so zrazanlivostou krvi a tak po transfere tiez budem musiet uzivat nieco podobne ako Anopyrin (Fraxaparin)... Bohuzial test na zrazanlivost mi spravili az po MA a to mohlo byt pricina preco sa mi to stalo 😢 ....
@lenka_21 V Gennetu mi to řikali,když mi ve 22 nefungují vaječníky tak to není normální stav,prý je to buď imunologické,nebo genetické protože podle laparoskopie je vše v pořádku a normálně vyvinuté. Fakt je to zvláštní,protilátky proti vaječníkům nemám,tak nechápu co tyhle imunologické problémy mohou všechno způsobit,třeba jen blbá kombinace ☹
@marca22 Nepoznam Gennet v Prahe, ale verim, ze to je renomovane centrum.
Pozrela som sa na internet a ked mas protilatky proti kardiolipinu to patri do hematologickych problemov, lebo to ma suvis so zrazanlivostou krvi a v pripade ak by si bola tehu mohlo by to sposobit potrat (no nemusi). Preto ti indikovali Anopyrin ... to sa bezne berie pri takychto problemoch (ja mam Faktor Leiden - to ma tiez spojitost so zrazanlivostou), ale opat to nevplyva na vajecniky ....
To iste aj pri imunologii ... naozaj neviem ako moze suvisiet problem s protilatkami na spermije s vajecnikmi ... 😕 😕 😕 Ako som ti pisala, ja mam problem s trofoblastom (co je zarodok embrija) ale toto nema nic spolocne s funkciou vajecnikov.
Skor mi dava zmysel ta genetika ... tam by mohlo byt nieco ...
Marca, nechces skusit a zopakovat si to AMH este niekde inde??? Mozno nastala chyba a mas to v poriadku, lebo naozaj mas nizky vek ... Ja by som si to dala este niekde nezavisle skontrolovat, ale keby som isla na test tak by som nepovedala, ze ho mam znizene, len to, ze si to chcem dat odmerat ...
@lenka_21 můžu si to nechat přeměřit u gynekoložky. My už jsme v 3. CARu a to FSH podle mě souhlasí protože už v prvním CARu jsem měla nejdřív 15,za měsíc 19 špatně reaguji na stimulaci k IVF,takže těch 40 podle mě souhlasit bude,vlastně se můžu divit že to je tak málo,někdy mají ženy i přes 100,to znamená že to u mě nejde zase tak rychle i když ta hodnota je vysoká ale ta první byla měřena v březnu 2009. A nevíš co znamená ta zvýšená imunita NK buněk?
@marca22 Ahaaa, takze ty mas iba vysledky FSH ... ja by som ti odporucila dat si vysetrit AMH (to je presnejsie meranie ako FSH a tento parameter skutocne vypoveda o vajecnikovej rezerve) ... neviem kde v Cechach to robia, lebo je to celkom nove vysetrenie na Sk aj v CZ ... FSH moze kazdy mesiac kolisat a preto to nie je az take presne meranie ...
Neviem co znamena NK, ale je tu forum http://www.neplodnost.org/forum/.... tam je aj reprodukcna imunologia a na otazky odpovedaju odbornici (v pripade imunologie Mudr. Madar a on je najvacsi odbornik na imunologiu pre CZ aj Sk). My sme boli u neho v Prahe na vysetreni ... robi v UPMD v Podoli ....
ahoj @sortka mozes prosim napisat, aku si mala hladinu AMH? dakujem
ahojte baby.tak vysledok AMH je 0,92 ☹
Ahoj Petuska , Tvoja hodnota je sice nizka, ale nie je to konecna.. 🙂 Hlavu hore, ja mam ovela menej, okolo 0,52 tak nieco, a na IVF som mala sice malo vajicok, ale vzdy kvalitne embryo..sice sa neuchytilo, ale verim,ze raz to vyjde..Poznam kočky,ktore otehotneli aj s nizsimi hodnotami ako mas Ty, a aj takymi, ktore patria do kategorie, ze nezistitelna hodnota AMH, pod 0,1. Vyslo im to dokonca aj prirodzene..Hlavne sa nevzdavaj..
@petuska123 Precitala som si, co si pisala davnejsie, ze mas za sebou IVF bez transferu..Ono ten prvy pokus IVF je naozaj taka skuska, ze ako zareagujes na injekcie. To, ze si nemala transfer,moze byt vysledok nespravneho protokolu, /dlhy, kratky...na nas s nizsim AMH zabera skor ten kratky.../, nemusela si mat nasadenu spravnu kombinaciu injekcii, to sa aj mne stalo, jedno IVF som mala bez transferu, po zmene injekcii vysiel transfer... A co Ti vlastne doporucil doktor ,ako budete dalej postupovat?
@laura35 dalsi postup mame genetiku a podla toho sa rozhodne co dalej.v 1 ivf som mala kratky protokol merionam+cetrotid+ podobne ako pregnyl.odobrali mi 8 vajok 6 oplodnili icsi.takze az po genetike budem vediet co dalej
@petuska123 no ak je pravda, že si po 1.IVF tak aby si si ušetrila peniaze tak si radšej sprav vyšetrenia nech vylúčite možné príčiny .... genetika je fajn, ale chod aj na hematologiu, endokrinologiu a neviem či si mala robenú hysteroskopiu, imunológiu . budem držať palce aby ten 2. pokus bol úspešný 😵
Ahoj holky,prosim vas o radu..mam AMH 0,71 ug/l nevite nekdo jestli je to moc spatne???????? ☹ je mi 38 a uz jsem byla 3xIVF a 1xKET a nic....jak se da zlepsit stav vajiček jde to nejak???
dekuji vam moc za odpoved.....
@bublenudle ahoj, AMH mas znizene, nie je to idealne, ale ani ziadna tragedia...su tu kočky, ktore otehotneli aj s nizsimi hodnotami. Kvalitu vajicok moc nezlepsis, ale mozes napomoct dozrievaniu, mozes skusit brat DHEA, o DHEA podrobnejsie - mrkni na predosle prispevky, potom na zahranicnych forach doporucuju cvicit jogu, brat psenicne klicky, dhea a dochadzat na akupunkturu + vitaminy Q10, royal jelly-vcelie produkty atd atd....pozri si co pisala lenka21, je to docela podrobne..
@laura35 děkuji ti moc za reakci....jsem z toho fakt smutna,furt se nevede a čas letí ☹ snad pomuže změna caru...díky
@martinacertikova Ahoj Martina, zasobu vajicok som mala vzhladom na moj dost vysoky vek malu (hodnotu AMH neviem) - pri prvom pokuse bolo 5 vajiciek zrelych, oplodnene 4. Pri druhej "turbo hormonalnej stimulacii" 8 zrelych, 5 oplodnenych, 2 vsadene embrya - 100% uspesnost (dvojicky).
@sortka Ahojky,prosim te,muzu se zeptat kolik ti je a brala jsi neco na zlepseni AMH..??, dekuji...mela jsi klasicke IVF nebo jine???diky..
@sortka ahoj pri tej turbu hormonalnej stimulacii si mala kratky protokol??
@bublenudle Ahoj! Mam 41 rokov, v case porodu 42. Pred druhou stimulaciou som brala DHEA.
@petuska123 Ano. Pri tej turbo stimulacii som mala kratky protokol. Pri prvom pokuse - dlhy protokol.
@sortka děkuji moc,a mužu se zeptat prosím,kde jsi to koupila??ja už koukala na net,ale je prý i plno nepravich..tak bych se nerada cpala něcim co je na prd..byla bych ti moc vdecna za info..jak se přesne jmenuji a kde je koupim...děkuji moooc a gratuluji k miminku.... 😵

@lenka_21 Ahoj, tiez DHEA kombinujem s Q10, aj mam Royal Jelly-vytazok z vcelych produktov, potom este beriem psenicne klicky, tie doporucuju na "zobudenie" vajecnikov. Kupila som ich za par korun v obchode Country Life, alebo ich maju v roznych bio predajniach.Neuskodia, pokial nemas bezlepkovu dietu, inac chutovo nie su nic moc ☹( treba ich k niecomu pridat, napr. k ovsenym vlockam. A este chodim na akupunkturu,pry tiez dost pomaha, najma ked Ti ju daju v den transferu embrya, a este nieco tesne pred, dobre je chodit pravidelne pred IVF raz do tyzdna.. Normalne tiez odpadavam pri odbere krvi 🙂)), ale toto su jemne ihlicky, neboli to..A inac teraz moc nechudni, nedoporucuje sa to pred IVF, aby si nemala rozhodeny organizmus dietami, prave naopak, dopraj si,na co mas chut.. 🙂 A este k DHEA ,uz som to tu niekde spominala, mojej znamej to naopak dost pomohlo, zlepsilo sa jej AMH asi o 2 cele cisla, a aj FSH jej vyrazne kleslo /z 27 na 6/. Urcite to treba vyskusat na sebe, sama ju radsej beriem pravidelne nadalej..