DHEA alebo iné možnosti na zlepšenie AMH
Ahojte kocky, verim, ze tato diskusia sa bude pomaly naplnat. Kedze som prednedavnom obdrzala vysledok z AMH a bol dost nizky 0.38 ug/l 😢 ☹ 😢 zacala som patrat po internete 😉 😉 😉 Dostala som sa na anglicke forum a tam baby maju uz dlhsie roky diskusiu ohladom tejto temy, lebo AMH v USA a UK vysetruju uz dlhsie.
Baby mi doporucili pripravok DHEA (na prirodnej baze), vraj je vela druhov, ale treba hladat tie na prirodnej baze a tak ma zaujima ci nema niekto skusenosti s tymto pripravkom? Samozrejme su tam aj ine preparaty, ale najviac sa spomina prave tento ....
@joannita : Ďakujem za radu. V štyridsiatke sa určite nezobudím, neboj sa, ja viem, že to musím riešiť hneď. Radikálnejšie je ako? Mám ísť na IVF bez toho aby som sa pokúsila otehotnieť prirodzene? To sa mi moc rozumné nezdá. Ja chápem, že mi to bude už len klesať. Ale aspoň tie dva-tri mesiace s vitamínmi by som skúsila. Mne sa ani IVF nevidí byť nejako úspešný variant. Viem, že veľa ľuďom možno pomohlo, ale keď vidím, že niektorí aj 7-8 krát a nič...Samozrejme, že to skúsim, ak bude treba, ale ako prvú možnosť nie. A ty sa odkedy pokúšaš otehotnieť? Príčinou, prečo nemôžeš otehotnieť je nízke AMH? alebo tam je ešte niečo? (keď si písala, že v 30 si mala AMH v norme) My dieťa riešime už teraz (tento mesiac prvýkrát), doktorka povedala, že to nesmiem odkladať a ja to chápem. Možno to znie blbo, ale ja poznám veľa párov, ktoré to mali psychogénne. Pokým mali problémy medzi sebou alebo stále tlačili na pílu, tak nič a otehotneli náhodne až potom, keď sa na to vykašlali. Alebo aj neotehotneli. Jednoducho niekomu to nie je súdené. Možno ani mne nebude. Ale určite zabojujem. Ďakujem za radu 🙂 Btw. do ktorého CAR chodíš?
Pripájam otázku a odpoveď v poradni, kde som sa pýtala na AMH
Dobrý deň pán doktor, mám 30 rokov a želám si otehotnieť v najbližšom čase. S partnerom (37 rokov) sme ešte nechránený styk nemali, dala som si najprv urobiť hormonálny profil. P. doktorka mi povedala, že hodnota môjho AMH je 1,0, čo je na môj vek dosť nízke, preto otehotnieť bude komplikovanejšie a vraj nemám čakať, lebo mám vaječníky ako 38-ročná žena. Priateľ by mal ísť na spermiogram. Ako sa vlastne znížená ovariálna rezerva prejavuje? Ja mám pravidelnú menštruáciu každých 28 dní (je slabšia - trvá tri dni) a mávam v strede cyklu všetky príznaky ovulácie. V akom časovom horizonte AMH môže klesnúť z 1,0 na 0? Ak bude mať priateľ zlý spermiogram máme ísť hneď na umelé oplodnenie alebo to skúšať prirodzene?
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Snížená ovariální rezerva se projevuje tak, že ne v každém cyklu žena odovuluje kvalitní vajíčko.
Jak rychle se bude stav zhoršovat je těžké odhadnout. Určitě ale nejde o měsíce, spíše o roky. Více řekne vyšetření AMH v odstupu cca 1 roku
Určitě minimálně několik měsíců zkoušejte otěhotnět přirozenou cestou. Pokud by byl spermiogram nedobrý, je vhodné ho zopakovat za 2-3 měsíce a pak teprve případně uvažovat o IVF programu
MUDr. Jan Šulc
@scorpionflower1 Nemyslela som to tak ze sa zobudis v 40tke, ze na to budes teraz kaslat..... ved ja sa snazim uz asi 10rokov otehotniet a tiez espim na vavrinoch.... Ano pri IVF musis pocitat s viacerymi pokusmi, na 1. x sa to poradi malokomu. Uspech jedneho IVF ze cca 30% a pri dalsich pokusoch sa sance znizuju.
No....ja ti len davam rady odovodnene mojimi skusenostami 🙂 samozrejme urobit musis ako uznas za vhodne. Len ja keby som vedela v 30tke ze nebudem mat ziadne moje vajicka, tak IVF riesim urcite skor a uz by som mozno mala vlastne dieta. Tiez niesom zastanca IVF a hormonov, mam toho uz ozaj vela za sebou a tie hormony urcite zanechaju svoje nasledky.
Chodila som 5 rokov do Iscare (neodporucam), do Repromedica, do Reprofit Brno a teraz som v Gynfive. Po prvom IVF s darovanymi vajickami som aj otehotnela, ale v 9tt som potratila dvojicky. Aj preto pisem ze je to na dlhu trat, otehotniet je len prvy maly uspech...
@scorpionflower1 a ano, moj problem je len nizke AMH, vsetko ostatne mam ok. Bola som na laparoskopii a vajcovody mam priechodne, aj vsetko ostatne mam ok.
A......ano samozrejme, mali by ste skusit aspon par mesiacov prirodzene, je blbost ist hned bez skusania do IVF. Ale mala by ti stale blikat kontrolka, ze netreba skusat prilis dlho.
@scorpionflower1 mne sa podarilo otehotnieť s AMH 0,56, takze tvoje amh je stále v pohode, skôr si zisti FSH, ak je to v norme, určite by som IVF ešte neriešila. Ja som mala rovnaký cyklus ako ty, ale nikdy ho nikto neriešil, čo si myslím malo trochu súvislosť s vysokým FSH. Vitamíny určite pomôžu. Ja mám za sebou aj jedno nevydarené IVF a potom mi zistili hematologicky problém, keď som začala brat lieky, hneď som otehotnela, čo bolo pre nás prekvapko 🙂
@joannita: Jasne, ja to chápem, že vitamíny jednoducho nepomôžu vždy, nie som jedna z tých "za každú cenu prírodná" :D na to sa moc bojím, viem, že to nefunguje vždy, len v tých ľahších prípadoch. Keď nebudem max. do polroka tehotná, tak sa ide do CAR alebo uvidím, čo mi povie moja gynekologička, ona totižto pracuje aj v Repro Medica je to Mudr. Tazberíková. Ale to ako sa rozhodnem ukáže až čas a je v tom aj môj priateľ, on tiež musí chcieť IVF. Čaká nás ešte dlhá cesta a kopec ťažkého rozhodovania, ak to nepôjde prirodzene ☹ Asi tam pôjdem už aj skôr s drahým na ten spermiogram. Dúfam, že aspoň ten bude za niečo stáť, keď tie moje vajčáky už za moc nestoja :-/
@leelloo Ahoj, FSH neviem, už aj to AMH som z nej dolovala, aby som vedela presnú hodnotu. Ona rozprávala prakticky len o tej hodnote AMH. Hovorila, že moje vaječníky sú staršie ako zvyšok mňa :-/ ale to, ako vidím, lekári hovoria v takýchto prípadoch veľmi často, je to už len taká floskula. Nič presné z toho neviem vyčítať. Ešte ma upozornila na to, že mám zvýšené protilátky proti štítnej žľaze, ja ju mám autoimúnnu už od decka, ale nemusím na to brať lieky, lebo hormóny ŠŽ mám v poriadku. Chodím s tým na endokrinológiu každé dva roky, pred tým som chodila každý rok. Podľa toho čo som vyčítala na internete, tak postupovala štandardne pri tej hodnote AMH, ktorú mám, je to lekárka, ktorá robí aj v CAR, tak dúfam, že vie, čo robiť. Čítala som, že ak je hodnota 1až 3 v 30 a viac rokoch, musí ísť partner na spermiogram a potom sa uvidí. Ešte mi povedala, že ženy v mojom veku majú tú hodnotu AMH väčšinou lepšiu. Myslím, že na tie vitamíny budem aspoň trochu reagovať, pila som už aj čaj z vitexu jahňacieho (vtedy ma strašne bolela ovulácia) pred tromi rokmi som si kúpila aj Sarapis soja, ale ten mi skrátil cyklus na 22 dní, takže som ho viac nejdela. Takže niečo to so mnou robí. Uvidím ako budem reagovať. Bohvie čo nám ešte všetko zistia. Budem z toho v strese :D Ale radšejv strese ako byť bez detí. Myslím, že nakoniec sa to podarí, aspoň väčšine známych, čo bojovali s neplodnosťou sa to podarilo - či už prirodzene alebo s pomocou, ale bolo ich celkom dosť, je to ako epidémia. Najviac naštve, že poznám baby, ktoré teda životosprávu vôbec nemali ani nemajú ukážkovú a deti majú v 35 úplne v pohode. Aj moja mama - fajčiarka, ráno káva, ciga a mňa mala v 34 bez problémov a ešte raz bola tehotná aj po mne. Ďakujem za povzbudenie a gratulujem k dietku.
@kakatulik: Ja som si objednala Nosifol a Kotvičník zemný (ten veľmi pomáha mojej mame) ale teraz neviem, či som urobila dobre. Nemáš s ním skúsenosti? Počula som, že kvalitu vajok ovplyvňuje aj Melatonín a D3 už beriem, aj Kyselinu listovú, železo a B komplex.
@joannita: Este otazka - ked mas problem s AMH co je zalezitost tvojich vlastnych vajicok, preco nemozes otehotniet s darovanymi (resp. mozes ale prides o dieta)? Ako ti to zdôvodnili? Ak to vôbec vedia v CAR zdôvodniť teda...
@scorpionflower1 skusenosti s Nosifolom nemam. Su to vitaminy,uskodit nemozu. Kotvicnik mozes dat aj partnerovi,ale chuti hrozne. Ja som zvoliia tinkturu. Ja zboznujem bylinky,ale toto ble. Staci uplne. Este by si niekedy mohla skusit vceliu matersku kasicku. Ja by som tomu dala ten rok ako pisal ten lekar a potom dalej. Mozno sa ti vajecniky pekne nastartuju. Daj priebezne vediet ako sa vam dari.
@kakatulik: Vyskúšam dám referencie 🙂 vďaka za tipy. Inak včera sa mi ozvala aj kolegyňa, ktorá je na materskej, jej syn má 6 týždňov. Pamätala som si, že ešte pred tehotenstvom mala tiež podobné problémy a mala som pravdu, mala znížené AMH, a ešte aj jej chlap mal vraj zlý spermiogram. Hovorila, že pila tri mesiace alchemilku a že sa jej upravil cyklus a otehotnela. Takže si asi kúpim alchemilku a kotvičník dám mame 🙂
@scorpionflower1 a na co pila kotvicnik mama?
Mozes ho posunut aj partnerovi ak mu bude chutit.
Mama je už dávno za prechodom, má cez 60 rokov a pije to už asi 5 rokov a pila to aj v prechode. Neberie žiadne hormóny, vraj jej to robí veľmi dobre, lepšie sa cíti a keď bola v prechode jej to eliminovalo všetky tie príznaky prechodu - návaly tepla, potenie.... Frajerovi chutiť kotvičník asi nebude, ale mne tiež bylinkové čaje nechutia, čo už, to je malá daň za ten účinok.
@scorpionflower1 jasne,treba nieco obetovat pre babo....😉
@scorpionflower1 to ti nikto nezdovodni, to je jednoducho priroda ked potratis. Ale ty nemozes pocitat s tym ze po IVF hned otehotnies 🙂 musis skusat, bohuzial taka je realita. Malokomu sa to podari na prvy sup, ved vlastne aj mne, ale......prisla som o dvojicky.
Aj ked sa pokusas prirodzene sa to na prvy x malo kedy podari. Rovnako si tu pisem s dalsou babou ktora tiez uz bola asi 5x na vklade s darovanymi ale neotehotnela ani raz. Nieje to jednoduche, psychicky je to dost vycerpavajuce, vsetky tie neuspechy a musis sa na to pripravit (ak chces do toho ist), lebo ked budes dufat a verit ze to vyjde na prvy sup, budes velmi sklama ked ani na 5. x to nevyjde. Ale mozno prave tebe to vyjde.
no tak ja som bola dnes u lekarky a vyzera, ze som tehotna 🙂...bolo na sone vidno zatial len zltkovy vak, lebo je to estelen 5tt, ale je to tam, o desat dni zase na odbery a na sono. Nam sa to podarilo aj s AMH 1,0 na prvy šup :D
@scorpionflower1 hehe,veď som hovorila, že 1,0 je OK. Nech to pekne pokracuje😉
Ahojte dievcata prosim Vas viete mi niekto poradit? Mam AMH 21,38 ug/l. To je asi velmi silne PCOS vsak? dakujem 🙂
Ano, to je dost, ale PCOS nie je koniec sveta. Co ti povedal lekar?
No ze mam brutalny PCO a chcem sa skusit nejak liecit.... bola som 3x na IVF nic... teraz pojdem 3 mesiac na clostelbegyd davku od 2 DC 2.5 tabletky. Mala som 2x1 ale vajecniky ani nezareagovali. Tak ak nevyjde toto tak neviem co dalej... ☹
Nevies mi napisat nahodou hodnoty amh pri jednotkach ug/l? Neviem to vobec najst na nete....
@linday prekonvertuj si to cez online converter
@linday mne tiež nereagovali vaječníky ako malo na 2x1 clostilu.. Mesiac som mala pauzu a potom pri dávke 3x1 som mala 3 foliky... Aj to vyšlo, ale potom kleslo hcg, tak som vysadila utrogestan a odišlo to s menštruáciou. AMH som mala cca 14.
@linday a nevesaj hlavu. Niektoré ženy na clostil nereagujú. Sú to vlastne lieky, ktoré majú stimulovať k tvorbe vlastných hormónov. Potom je tu ešte možnosť priamo do tela injekcne podávať rovno tie hormóny, takže no stress 😉
@linday ug/l je tusim to iste ako ng/ml cize norma do 3,5 alebo niekde pisu 4,5. S PCOS nemam osobnu skusenost, ale vraj velmi pomaha uprava zivotospravy - najma zredukovat cukry v strave. Zelam ti pevne nervy a mozno ta povzbudi, ze poznam dve baby s PCOS a obe maju deti z IVF.
@linday ani mne clostil nepomohol
Dakujem dievcata ste velmi zlate ze ste mi napisali.
nina774411 to mi je luto ze ti kleslo hcg ☹ . Mne ale doktor povedal ze ak nie toto tak na 2 mesiace HAK aby vajecniky prestali pracovat... ale do toho sa mi nechce ist. Mam uzivat 2,5 tabletky od toho 2 DC, ale zvazujem ze si svojvolne dam 3x1 ako si mala ty nina774411, mam totiz este par nazvys z minuleho cyklu... co poviete mam to risknut? alebo radsej sa drzat co naordinoval doktor 2,5 tabletky....
@linday Myslím, že tá 1/2 tbl. asi už neuškodí... ale asi by som sa držala toho, čo mi naordinoval gynekológ. Pre istotu 🙂
@nina774411 asi mas pravdu 🙂 ale aj tak ma to stale laka na tie 3. Teda keby si bola v mojej kozi das to podla gynekologa alebo to risknes. Toto je uz asi posledny 3 mesiac co mi dal tabletky....

@joannita jooj moja,tak to by som si pri tvojej anamneze nedovolila tvrdit. Tie nevydarene IVF-ka....to bude asi komplexnejsi problem.
Len si myslim,ze @scorpinfower1 by ta alchemilka mohla pomoct pri tej slabsej ms a tak nejak by to dala do poriadku a to D3 dokaze pekne zvysit aj to AMH,aj ked to amh sa asi trochu precenuje,lebo nehovori o komlexnej zasobe vajicok,ale len tych na povrchu. Kolko ktora ma sa presne zistiti neda. O stave vajecnkov ma lepsiu vypovednu hodnotu FSH.
Proste sa mi zda ze pri AMH 1,0 tlacit 30rocnu babu do IVF je nezodpovedne. Uz ma nervy,boji sa. Jasne,nema sa nic odkladat,ale ako viememe aj psychyka je dost podstatna pri plodeni.
Anak pri tych IVF nebolo ani jedno embryjko?