Diskutujte o príznakoch mykoplazmy a suchého zápalu pľúc u detí
Mam otazku na mamicky ktorych deti prekonali toto ochorenie. Syn kasle od 7.12. odvtedy som navstivila pediatricku 4x aj kvoli inym problemom. Posledne 2 razy kvoli vyrazne zhorsenemu kaslu od 18.12. dodnes. Dieta ma nizke crp, kasle sem tam mokro, sem tam sucho (je jedno ci je rano ci vecer nema to suvislost jeho kasel), zachvatovo ak sa zadycha, po zachvatovom kasli ho napina, dnes sa mi uz pozvracal od kasla. Vytery nam doktorka odmieta robit. A pritom lamentuje ze co sme tam tak casto. Mne to hlava neberie, preco je to taky problem suchnut palickou v krku a vediet na com dieta je…to aj vasi pediatri tak neradi robia vytery? Mame pokazene sviatky a prakticky cely december. Uz uvazujem ze nizke crp, obcasna nie prilis vysoka teplota, zachvaty kasla, napinanie, kratkodobe zlepsenia a zase upadnutia do zhorsenia mi pripomina spravanie sa mykoplaziem v organizme..aj v nasom okoli sa vyskytli na konci novembra. Boli vase deti prakticky okrem silneho neutichajuceho kasla bezpriznakove a nakoniec to bolo nieco vyssie spominane? Chcem ziadat rtg a vytery lebo toto uz neni mozne aby 5x sme boli u lekarky a neurobila vytery pri zhorseni stavu. Len furt fenistil dokola a tisit alebo podporovat kasel podla typu…To su nejake nove praktiky?
@victoriab ach to ma mrzi. Ano presne uvazujem, ze zmenim v novom roku. Vytery su tam vzdy problemom. Radsej dieta nehat vytrapit a nas rodicov s nim. Nas ma dychanie ciste a nizke crp to je jej argument. Mna to hneva, lebo tam chodime casto a uz sa mohol liecit medzitym. Dakujem za info kazdopadne 🙏
@basulaak aj moj mal nizke crp, ale lieky mu nasadila, prioritne bolo to dychanie a rtg. Na kontrolny rtg nas neposlala, ale pri pocuvani povedala, ze stale tam nieco pocuje, takze ma na etapy atb. Na tento kasel pozor a najma teraz, aby ste fakt neskoncili v nemocnici. Znama mi tam lezala, tiez 2 tyzdne kasel, nic nepomhalo a potom normalne na pohotovost sla, to sa uz nedalo a veru si ju tam so zapalom pluc nechali. Uz vybrala 4atb a stale to nie je ok. Toto je dlhodoba zalezitost, ale neliecene je to fakt riziko. Ja som doktorke pri kontrole povedala, ze ma stale sopliky, hned vzala stery a vysiel mu tam pneumokok, mozem kalobu do aleluje davat, ked tam treba uz silnejsie nieco. Urcite to ries a hlavne sa nenechaj odbot.
@basulaak nie vytery, ale krv sa moze zobrat na chlamydie, mykoplazmy a cierny kasel. V kazdom pripade, 3 tyzdne este neni tragedia. Kedze je ale kasel taky, az dieta zvracia, uz je na mieste odber urobit.
No kus zvláštny prístup Dr. ... moja dcéra mala začiatkom októbra kovid, odvtedy problém s dutinami ... prišla som, povedala Dr. aký je problém, automaticky robila výtery ... ja som už pediatričku menila, presne kvôli tomuto, že som tam bola každý druhý týždeň a nič neriešila, furt len som počúvala, aká som hysterická mater, že deti soplia, deti kašlú ... a keď dcéra po pol roku skončila v nemocnici, lebo mala horúčku 41,7 st., nevedela som zraziť, cikala, kakala pod seba - ako handrová bábika bola, zistilo sa, že mala dlhodobo v organizme neriešeného premnoženého streptokoka pneumonae ... strašný bordel som vtedy v ambulancii urobila a Dr. samozrejme vymenila ... trvaj na výteroch, na odbere krvi, nenechaj sa odbiť ... týmto bio-eko-raw Dr. by som diplomy brala.
@basulaak
@basulaak jedina moznost… vydupat si u lekara nech vezme krv na mykoplazmy a chlamydie. Iba takto sa to da zistit. Kludne by som urobila aj cirkus ked to uz mesiac neriesi. A nasledne by som hladala druheho detskeho lekara. Dalsia moznost, ak si viete od niekoho zohnat antibiotika klacid… tie na to zaberaju. Mali by sa uzivat 14dni. Vela ludom zabrali. Ja som prekonala mykoplazmy min. Roku a bolo to hrozne.
@dzulli1980
Fúha, môžem sa spýtať ako sa u vás prejavil ten dlhodobo premnozeny Streptokokus pneumoniae?
@sss777 Spávala som pol roka s dcérou v polosede, čo sa išla zadusiť hlienami ... nič jej nepomáhalo ... cez deň bola OK, akurát sucho kašľala ... Dr. ma mala za hysterku, neverila mi, hoc mala výsledky výterov s potvrdeným streptokokom v karte ... a keď skončila v nemocnici, strašný bordel som v ambulancii urobila ... a samozrejme zmenila Dr.
@dzulli1980 aj nasmu predcasom nieco take vyslo. Ale podla lekarky to nebolo v aktivnej faze M…ci co…a preto sa to ani neriesilo. Na to som nevedela nic povedat. To mi len tak napadlo…ze aj u nas nieco podobne bolo v novembri.
@slaviivals tiez ma napadol cierny kasel
@basulaak no moj tiez tak, od cca 10 decembra, ale on bol normalne prechladnuty, hrdlo, sopel, to do tyzdna preslo, ale ostal kasel. Ja, ze dozvuky. Kaslal uz nie tak casto, ale ja to volam, ze tuberacky. No a 26.12.sa to nejak zhorsilo. Spravila som mu slany horuci kupel, kedze vrsvel, ze muz stekaju hlieny, dvakrat po sebe a zacala mu nadcha, ko kasle stale.
Vzala som ho k pedine, ta mu spravila vytery, uvidime, co nakoniec bude mat. A ze ak sa stav nezlepsi, mam dat atb. Tak asi dam, lebo pocujem, ako kasle. Povedala, ze to kludne mozu byt chlamydie alebo mykoplazmy, ze je toho teraz vela.
Nam prosto spravila vyter. Crp mu nerobila ale...
Samozrejme , že keď sa niečo nezdá zoberie vytery. A rovnako , ako ked si mysli, že je dieta ok , ale ja ju požiadam o výter ( lebo viem , že dieta prislo do kontaktu s konkrétnou baktériou ) , tak ho urobí. Presne takto nám nedávno robila PCR na CK, myko a chlamydie - a samozrejme vysli opäť pozitívne mykoplazmy , keďže ich mali v škole .
ano nas velmi podobne kasel a sople nanovo. Kasel pritom ostava len sa zhorsuje. Plus mal jednu noc zrychlene dychanie a 4x apnoe. Dnes som bola u zastupujucej a ta sla jak pila - vytery, mykoplazmy, chlam., cierny kasel, poslala nas na rtg to vyslo so slabym bronch. zapalom. Nasadila klacid. O tyzden vysledky, dovtedy uvidime ci mu zaberu atb. Dieta sa mi mesiac nevyspalo a poriadne nenajedlo od kasla. Hrozne. Som myslela ze jej ruk nohy vybozkavam, ze ma konecne niekto pocuva…crp nizke to mi povedala, ze crp pri takomto dlhom kasli nie je ziaden ukazatel. Myko sa u nas u susedov vyskytli. Aj obcasne twploty mava maly. Takze som kludnejsia. Snad sa nam polepsi. Nic viac si nezelam len zdravie maleho. Absolvoval totiz v maji zlozitu bronchoskopiu.
@basulaak klacid je výborne ATB na tieto problémy. Verím , ze čoskoro zaberie a bude lepšie .
@basulaak nie som expert ale hned by som menilapediatricku.
Mne bol vcera.diagnostioovany obojstranny zapal pluc. Pritom crp negativne, ziadna unava bolesti, nic, iba kasel a nekonciace horucky. Zapal videla podla RTG, hned nasadila Klacid a okamzite mi klesli horucky.
Drzim vam s malym palce!!
@plnenapaprika och to ma velmi mrzi, si uz x-ta co pocuvam tieto pribehy aj u mna z okolia. 😨 skore uzdravenie ti prajem. Hlavne to zdravie. Ano budeme menit ked sa maly z toho vyhrabe. Mame velke ponaucenie.
@odrobinka291 velmi podobny priebeh mame. A po 2 dnoch klacidu vidim velke zlepsenie. Kasle omnoho menej aj ked stale trochu mokro ale je to 100 a 1. Hej presne, som si myslela ako december bude “nas”…a miesto toho sa mordujeme tiez s chorobami. Kolko dni ho mate pls brat ten klacid?

@basulaak samozrejme, ze mu automaticky vzala stery, poslala nas na rtg pluc prave kvoli tomuto rozsirenemu a kvoli tomu, ze pocula, ze nedycha cisto. Po vysledkoch z plucneho vzala krv, zaniesla som do labaku a cakala na vysledky, vysli mu mykoplazmy, zapalove hodnoty velmi nizke, takze dostal lieky, odvtedy sme boli uz 2x na kontrole a po vysledku steorv pribudli dalsie lieky, po dalsej kontrole dalsie. Este nas caka kontrola 7.1. V ten den prvy sme boli u pediatricky 6.5hodiny, prisli sme domov ukonani. Toto urcite si zmen lekarku, nasa nic nepodceni a je velmi zodpovedna.