icon

Divné arytmie - skúsenosti a rady pre športovcov

29. sep 2025

Ahojte, neviem či tu taká otázka už bola ale nevidela som. Som aktívna športovkyňa. Pred 2 rokmi som zažila traumatickú udalosť z ktorej som mala panické ataky, nočné desy, úzkosti a vyše 70 fyzických príznakov. Spočívalo to v tom keď som zo dňa na deň z ničoho nič počas jedného pekného slnečného rána skolabovala a prebrala sa v nemocnici v ťažkých stavoch kedy ma tlačili na vozíku, a lekári nevedeli prísť na to čo mi je a tak ma poslali po 2 týždňoch domov a musela som si to ťažkopádne zisťovať sama. Nakoniec sa na to prišlo - chronická borelióza - ale až po pol roku behania po doktoroch a doprosovania sa vyšetrení a keďže po takej dlhej dobe už ATB nezvyknú účinkovať, rozhodla som sa liečiť mixom silných bylín ktoré beriem dodnes, ale už viac menej na doliečenie a udržanie stavu. Ešte aj dnes mám nejaké fyzické príznaky - ale už som viac menej OK a znova športujem.

Ale čo sa mi tie 2 roky deje a nejde mi to do hlavy keďže tento príznak nijako nezapadá mojej diagnóze - asi 1-2x do mesiaca mi zblbne srdcový rytmus - v pokoji si sedím večer pri filme a zrazu cítim kopanie na hrudi asi 10-20 sekúnd a cítim ako mi počas tej doby srdiečko preskakuje úplne mimo rytmus : bum - bum - bum - bum bum - - - bum bum bum - - - - - bum - - - - bum bum bum bum - - - - - - bum bum - - bum - bum - bum bum - - - bum - bum - bum a potom už ide v poriadku. Nepríde mi zle, ani slabo, na tele necítim žiadny rozdiel, len sa extrémne zľaknem a potom pobehujem ako namydlená veverička po byte neviem čo sa ide diať. Potom sa upokojím a mám zas dlho pokoj, ale ešte 2 dni bývam z toho nesvoja a kontrolujem si podchvíľou srdiečko. .

Podľa vyšetrení je srdce v poriadku, holter nič nezachytil (keďže sa to deje tak 1-2x za mesiac), echo, RTG všetko OK. Zatiaľ mi to neublížilo, tak dúfam že sa to časom upokojí, pripisujem to tej traume keďže sa mi to dovtedy v živote nestalo, a odvtedy sa mi to deje takto pravidelne.

Máte toto niekto isté? Čo to môže spôsobovať? Môže byť že som to mala aj predtým len som to necítila - čiže psychika? Mám to ignorovať? Alebo máte na to nejaké bylinky, techniky, cvičenia - čo pomáha?

anonym_043bbe
29. sep 2025

HIT vylucena?

autor
29. sep 2025
@anonym_043bbe

HIT vylucena?

@anonym_043bbe áno, ale vidíš? Toto teoreticky môže byť - že by malo jedlo na to vplyv?

anonym_74fe93
29. sep 2025

ja to mám z hypotyreózy (znížená činnosť štítnej žľazy) a to mám dobre nastavenú liečbu, hladiny hormónov v norme no napriek tomu mám strašne málo energie a extrasystoly

anonym_ac98a9
29. sep 2025

@anonym_autor málo magnézia, draslíka?presilujes sa, extrasystoly sú neskodne

anonym_ac98a9
29. sep 2025

Aj byliny vedia uskodit

martinka13
29. sep 2025

Podľa opisu extrasystoly. Ja to mávam. Raz viac, raz menej. Mala som silnú hypotyreózu. Po ukončení liečby sa extrasystoly zmiernili. Ale mávam ich.

mirokub
Odpoveď bola odstránená
autor
30. sep 2025

Ďakujem všetkým za odpovede. Invazívne vyšetrenie by som nezvládla, od tej udalosti mám syndróm bieleho plášťa a k doktorovi idem v panickom ataku takže pokiaľ nebeží vyslovene akútny infarkt tak sa mi nikto v srdci hrabať nebude. To by som nedala.
Ale v tomto momente mi úplne najviac sedí to jedlo... Toto mi nikdy predtým nenapadlo. Síce HIT nemám, ale skúsila som si dnes merať srdce pred raňajkami a po nich. Pred raňajkami bilo ako hodinky, po raňajkách som síce necítila to kopanie, ale asi minútu nešlo pravidelne. Cítila som vynechávanie, údery mimo, zrejme tie extrasystoly. Potom sa to ukľudnilo. Mala som sladké raňajky. Po obede sa mi to nedialo, ale všimla som si že sa mi to kopanie deje väčšinou večer a som si uvedomila že práve večer si občas dávam niečo sladké ale zakaždým niečo iné. Takže z tohto pohľadu by mi to dávalo najväčšiu logiku že to má súvis...