Dyskalkúlia v dospelosti
Ahojte, zaujímama či sa dá s dyskalkúliou pracovať aj v dospelosti a plus aj ľahkou formou dysortografiou.
Je to problém, ktorý sa so mnou tiahne už celú zš aj sš lebo aj ked som to mala diagnostikované neakceptovali to :(
to skor nepochopili otazku. na toto forum prilis odborne, ako vidis. skus skor nejake poradne tu na mk, kde ti poradi lekar. 🙂
@kacena4 a neviem prečo riešiš čítanie ked ja dyslexiu nemám 🙂 a mam skvelé komunikačné zručnosti
@kiwi3 zvykla som si :D na nesuvisiace odpovede
Autorka - vidis aj tu v odpovediach, ze vacsina tvoju otazku nepochopila a este si niekto bude trufat ti pisat, ze s dys-kami nemozes ucit. Praveze, ja budem velmi rada, ak niekto, kto ma sam problem, bude medzi detmi a ukaze im, ze aj napriek "inemu mozgu", moze clovek robit to, co ho bavi, pretoze prave deti "ine" to castokrat potrebuju pocut a vidiet, ze nie su zle, nie su tupe a ze ich netreba vobec podcenovat, len sa naucit s tym existovat. Takze budem fakt rada, ak to tym detom povies, ze ano, aj ty si mala diagnozu a napriek tomu sa ti podarilo mat vysnivanu pracu.
Ako pracovat s dyskalkuliou - skus sa bud ist poradit do CPPP, nikdy nie je podla mna neskoro a mozno natrafis na nejaku dobru psych., co ti bude vediet poradit. Alebo skus priamo na VS, kde studujes, my sme mali vyborne speckarky tak mozno tiez najdes take, co podaju pomocnu ruku..
@akvi Ďakujem za komentár 🙂 ja sama viem ako to je ťažké keď sa mi nikto nevenoval na zš :( a kedže to s IQ nemá nič spoločné a robím čo ma baví a zase keby som fakt bola ,,tupá" :D tak asi tažko by som dala ekonomicku školu a vš by ma vyrazili už v po pár mesiacoch a je to pre mňa aj ista motivacia byt učiteľka, že aj ked mám problem tak možem robiť čo ma baví a možno budem tie veci lepsie vediet pochopit (ako sa deti citia a tak) a triedna ako angličtinarka by ma v tom určite nepodporovala
@akvi a plus moja anglictinarka si cele 4 roky nič nevšimla a to som robila kopec prezentácii a vedela naspamäť a robila aj slohy na celé strany a nemala som takmer žiadne chyby aj napriek mojej ľahkej dys ale zase anj sa učíme iným štýlom ako sjl a anj má jednoduchšiu gramatiku
@akvi a plus veľa ľudí má takéto problémy a mňa šikanovali na zš :( trepla som tým a s matikou nepracujem čiže dysfunkčná nie som a v profesionalnom živote ma to neobmedzuje tiež, nie je to choroba a aj triedna na sš mi povedala super vec, že ,,obe sme humanitné typy" 🙂 a zase riešila som to aj s matikarkou čo bola aj zastupkyňa a ona hovorila, že to nie je na vš problem lebo sa matike nevenujem a robili nam aj testy IQ a osobnosti na sš a mala som supe výsledky a na vš je to uplný ideál 🙂
Ja som sa v tejto teme trochu stratila lebo na zaciatku pises ze sa to s tebou tiahne celu zs aj sss a potom pises ze si to na ss nevsimli a potom pises o nejakej skole ekonomickej potom zas o dejepise a anj..tak mi z tohto celeho vychadza ze si inteligentna ale teda nechapem otazke🤷♀️
nechápem prečo sa urážaš....nikto netvrdí že dys majú len menej inteligentní ľudia....ty si nenapísala vzdelanie, tak som ti napísala niektoré profesie kde dys nebude prekážať , takže presne to čo si chcela...rovnako z teba môže byť úspešná manažérka ako kuchárka....
@svetlanka111 tie dys nemajú súvis s IQ
@mogaa a ja som sa pýtala na niečo úplne iné ako si písala,
Treba čítať s porozumením a keď si nie sme istý opýtať sa autora príspevku
@svetlanka111 čítanie s porozumením, lebo tu niekto iný začal riešiť moje vzdelanie aj keď moja otázka bola iná 😂
Môžem vedieť akú máš strednú školu?
@kalifka ekonomicku :D (prekvapivo viem)
Ak máš obchodnú tak sa divím, lebo väčšinou som čítala, že na obchodnú akadémiu neberú deti s integráciou.
Učiť na základnej škole bohužiaľ s dys... diagnozami nebudeš môcť.
Ja som presvedčena že som mala dyskalkuliu (celú školu som matematike nechapala, nech som sa snažila ako chcela, ale vtedy som pre všetkych bola proste len blbá) neriešila som ale diagnostiku (s kamarátkou sme.sa bavili že by sme možno cez leto skusili aj diagnostiku).. a vieš čo som robila pred deťmi? Účtovníctvo, síce bola som len junior účtovník, ale to že niekto nevie počítať neznamená že nechápe účtovné programy a súvislosti.. robila som to dva roky a myslím že celkom obstojne.. tieto predsudky si nevšímaj, zbytočné.. ľudia zväčša o dyskalkulii nevedia zhola nič, všetci len dysgrafiu poznajú..
No myslím že sa s tým pracovať dá, lebo čím som staršia, tým viac niektorým veciam chápem, napr.ako 25r som pochopila ako sa počítajú percenta, dokonca som pochopila zlomky čo bolo premna doslova španielska dedina.. nikdy si podľa mna nebudem veriť úplne bez kalkulačky, ale myslím že bežné počty mi idú normálne a nemám s ničím ako dospelá problem.. teraz v práci tiež potrebujem využívať matematiku, nie síce nejakú náročnú, a pre kontrolu vždy si pomôžem kalkulačkou, ale málokedy sa pomylim..
@kalifka oni to nevedeli a na matike sme popravde nefrčali, divila som sa ale zvládala som učtovníctvo a plus bolo tam pár ľudí s integráciou, ale na matike som mala problémy ale učto mi išlo dosť dobre, ale mala som obavy ale dala som to a patrila som k tým lepším a aj rýchlejším ale zase dyskalkulia má viacero stupňov závažnosti a u každého sa inak prejavuje
@jana_eyre_2 dakujem za komentár 🙂 ale zase v učte je ten rozdiel, že tam sa vždy dokola robí to isté aj ked iné čísla ale vždy je to uplne ten istý postup a veľa vecí aj vyráta počítač a vedela som sa orientovať aj v učto-programe a darilo sa mi, mala som 1 a občas 2 ale zase v matike aj ked sa jedná v podstate o to isté vždy máš uplne iný postup :D ale ano veľa ľudí nevie o dys poruchách zhola nič, a u každého je to individuálne , kedže mňa učiteľka na učte často chválila dokonca aj orientácia na mape na geografii pre mna nebol problém 🙂 mala som to rada a to podotýkam som robila so slepou mapou.
Ale v bežnom živote také jednoduché počty napr. v obchode mi nerobí problém ked nakupujem ale sú isté veci s čím mám nejaké problémy ale snažím 🙂
@kalifka ale ja na to papiere už nemám, posledný je zo zš a ten už roky neplatí a v tom čo študujem ma to neobmedzuje 🙂 takže nevidím dôvod prečo by som nemohla učiť ANJ alebo dejepis 🙂 ked ma to baví a ide mi to aj na praxi aj v škole na vš, a plus neviem či si zachytila, bolo toho tu viac písaného, triedna čo bola učiteľka ANJ ma v tom podporovala od prvého ročníka na sš a vždy vo mne videla učiteľku :D(a nič si na mne v spojitosti s ,,dys" vecami nevšimla) ale zase všetci sme len ľudia, nikto nie je stroj a nejdeme na 100%.
a učiteľov na celom svete je veľa a neverím, že sa nenájde nejaká skupinka, ktorý môžu mať nejaký dys problém. Aj veľa známych ľudí (herci, speváci,´....)
majú rôzne také dys problémy a dosiahli niečo v živote aj Elon Musk má myslím aspergov syndrom a je miliardár
a angličtinárka a dejepisárka nemusí vedieť kvadratické rovnice :D
Ahoj ja to mam tiež, mam 31 a nemám šajnu aké i/y kde napísať. Kde sa dávajú čiarky.
Detto matika zakladne pocty matematické sú španielska dedina.
Sama o sebe by som povedala ze som scitany človek so všeobec.rozhladom. v živote funkčná.
No nikdy som sa nezamyslala nad tým ci sa s dys sa niečo robiť.
Mam dobru prácu všetky počty rátam cez Excel alebo na kalkulačke. Ci mam správne napísaný text si kontrolujem.bud cez Google v prípade ze mi to aj Google nevygoogli píšem mame 🤣
Pamäť mam veľmi dobrú spomeniem si kde co mam napísané na ktorej kope papierov je ten kt hľadám v ktorom sanone mam založené to co hľadám.
Školu som skončila s vyznamenaním.plat mam dobrý.
Teraz je to podstatne jednoduchšie keď sú k dispozícii vvydobytky techniky.
@kacena4 prečo by mal byť problém riešiť časove súvislosti? Dyskalkulia má rôzne stupne a každému nejde niečo iné, nie je to striktná diagnóza kde má každý rovnaký problém..
Myslím, že si tu tvoju otázku viaceré zle vysvetlili. Ak máš pocit, že s dyskalkúliou ty sama chceš nieco robiť, lebo ťa to obmedzuje v bežnom živote, navštív odborníka v CPPPaP a oni Ti tam poradia. Určite Ta navedú na nejaké tréningy a tak...A inak skvelé, že si sa takto našla, budeš príkladom pre všetky deti s dys, že sa to v živote dá. A na hodiny sa budeš pripravovať, takže ak si tam sama stres nevyrobíš, tak nebude...Držím Ti palce ...
Anonym - áno presne v účtovníctve ide vlastne často o rovnaké úkony, skôr treba mať dobrú pamäť na zákony, účty a pravidlá, s matematikou to nemá takmer nič, neviem či si niekto predstavuje že účtovník počíta veľké sumy z pamäte 😂😂
Tak isto dejepis, bol to môj obľúbený predmet, neviem ako by mi asi mohlo v tomto predmete prekážať to že neviem počítať..
Držím palce aby si bola učiteľkou, premna je v tomto povolaní najdôležitejšie to, aby vedel učiteľ podať svojim žiakom učivo tak, aby ich zaujalo a mali chuť si ho pamätať..
@jana_eyre_2 presne dakujem, vážim si to 🙂 a poslaním učiteľa je to žiakov naučiť 🙂
@vlucifuk dakujem 🙂 lebo ja som dosť dobrá v organizovaní a plus vždy čo som videla každý jeden učiteľ mal kopec papierov a z toho písali na tabuľu alebo diktovali poznámky 🙂 a ano našla som sa
@marlent dakujem 🙂

dokonca aj zastupkyňa na mojej sš povedala, že tou dyskalkuliou sa nemám zapodievať lebo, že aj tak idem iným smerom a tam to nie je prekážka 🙂
a dokonca som mala kopec učiteľov na zš a jedna koktala občas, dalšia nevedela ,,R" dalšia šušlala alebo zle používala dva a dve a učili na zš
@jana_eyre_2 vsak som pisala ze treba pozriet do papierov co jej nejde netvrdim ze je to vseobecne, len hovorim, ze aj casova os spada pod dyskalkuliu a ta casto nejde tymto ludom tak ako naslednosti casove, napr hodiny, datumy a pod
@kacena4 s týmto problémy nemám, ako roky, časy atď....
zato mám prednosti čo ostatný nemali na sš, racionalita, zmysel pre spravodlivosť, viem si organizovať čas a všetko mám po poriadku, stíham na čas odovzdávať ulohy a všetko čo treba 🙂 skvelé komunikačné zručnosti, vnímavosť, užasnú pamäť a toto sa snažím v sebe ,,pestovať"
a mám aj kamarátku zo sš a ona mala problémy s matikou a išla študovať ekonomicku vš a ano je to tam ťažké ale chodí na doučovanie a nejako to zvláda a je určite šikovná učtovníčka 🙂 vždy mala samé jednotky a aj moja vtedajšia učiteľka ekonomiky povedala, že ,,nevzdávajte eko školu len kvôli tomu, že máte problém s matikou mali sme kopec študentov čo mali takéto problémy a chodili na doučovanie a vyštudovali eko vš a robia učto alebo niečo také" a toto ked povie ekonomka tak asi na tom niečo bude
a veľa ľudí má mylné a zlé predstavy o ľudoch s dys (nepíšem o tebe, myslím tak všeobecne) a pritom sme normálny ľudia ako každý iný 🙂
a dokonca som to, síce neskoro, ale riešila s triednou trošku lebo bola výchovná poradkyňa a ona usúdila, že skôr to u mňa pramení z vonkajších podnetov, že mám zapracovať na sebaistote a sebavedomí 🙂 a riešila som to a pomohlo mi to , našla som sa a venujem tomu čo ma baví a čo viem, a to je pre mňa najlepšia výhra.

no pytas sa ci sa da s dys pracovat, takze ano da sa pracovat takze je to o zamestnani (práci) ci ako sa zlepsit s dysporuchou. na to ti najlepsie odpovie specialny pedagog ktory ta vysetroval a zistil aky poddruh dyskalkulie mas, v com je tvoj deficit a ten si treba rozvijat a trenovat. neviem co si presne myslela otazkou