icon

Ako prestať s emočným jedením a nadváhou?

schauma123
29. jan 2024

Dobrý večer žienky.
Vedeli by ste mi niekto pomôcť,poradiť ako sa prestať prežierať. Už som s toho zúfalá. Mám pred 50kou a sama si neviem rady. Vnútorne na mňa príde náhle nervozita a jem jedno cez druhé... Slané, sladké, párky, pečivo...až do plná. Potom samozrejme výčitky. Mám nadváhu 30 kg cca. To im sa v jednom bludnom kruhu a fakt sú neviem rady. Chcem byť krásna ale rozum má nechce pustiť. Prosím nejaké rady,možno od ľudí ktorý s tým bojovali. Ďakujem vám pekne. A prosím neodcudzujte má, viem som slaboch.

Strana
z2
paulita
2. feb 2024

@schauma123 Skús si zadovážiť eliptický rotoped (aj z druhej ruky, za lepšiu cenu) ja som ho kúpila pred mesiacom a som na ňom každý deň, aj dcérky (najmladšia 4-ročná tiež, veľmi ju to baví) Keď máš príjem kalórií, musí byť aj výdaj, lebo tuk sa bude ukladať donekonečna... Mám ho v kuchyni a stačí keď čakám na vodu, aby zovrela, idem na rotoped. Som na ňom len pol minúty a "prebehnem" približne pol kilometra. Čiže netreba cvičiť strašne veľa (to by som si nohy ani necítila) Je super. 15 r. dcéra vydržala na ňom v kuse len 5 min. a mala dosť. (je normálnej váhy)

schauma123
autor
2. feb 2024

@cicko44 áno som

schauma123
autor
2. feb 2024

@dorothee je to kolotoč... Jeden deň som na seba pyšná,že som to zvládla a na druhý deň už zas sa neviem udržať. 🫣😪

schauma123
autor
2. feb 2024

@jessicai super. 🙏

samozrejme999
2. feb 2024

@schauma123 Ahoj, ja mam síce iba 36, ale viem, o čom píšeš. Jedla som všetko, jedno cez druhe. Slané, sladke a veeela kavy. Prestávky medzi jedlom boli možno hodinové. Stihla som cely zivot, keďže som aktívny športovec. Vieš, ako som v 35tke dopadla? Nabeh na cukrovku, celiakia a zapal pankreasu. Až toto ma vystrasilo a začala som sa obmedzovat. Je to strasne tazke, aj si poplacem, keďže som jedlo milovala. Pre mňa bolo jedenie zmysel života. Teraz jem iba 3krat denne. Cukor som vysadila úplne. Kolace pečiem tiež bez cukru. Uvidíme, čo prinesie čas a ci to zvládnem. Disciplína je základ. Držím ti palce

schauma123
autor
2. feb 2024

Ďakujem za krásne povzbudivé slová. Ste úžasné... Ďakujem. A ja to zvládnem, dám to,musím kvôli sebe
.. ♥️👍 psychika je sviňa

barbie2023
2. feb 2024

@samozrejme999 prosím ta ako pečies bez cukru? Ja chudnem po pôrode a koláč milujem takže vieš si predstaviť aké je to ťažké. Najmä keď mam teraz stres z istej životnej situácie a nedostatok spánku kvôli bábätku.

samozrejme999
2. feb 2024

@barbie2023 používam banán, tvaroh alebo mandlove maslo. Bolo ťažké si zvyknut. Inšpirovala som sa jednou babou, ktorá má na instagrame profil cukrfree. Nepoužívam ani trstinový cukor. Snažím sa hľadať vyrobky, ktoré majú do 5g cukru na 100g. Neviem, ci to píšem spravne. Nájdu sa kadejaké recepty. Napr. také čučoriedky sú úplne super. Držím ti palce. Pre mňa bolo sladke droga.

barbie2023
2. feb 2024

@samozrejme999 ďakujem. Trstinovy cukor je blbosť, to je len trochu zdravšie ako biely, ale z kalorické ho hľadiska je to to iste takže to ani ja neriešim. Tvaroh milujem len ten neosladi 🤣🤣🤣 banán veru áno. Kuknem tu cukrfree ďakujem

samozrejme999
2. feb 2024

@barbie2023 ešte pozri aj mama s cukrovkou. Ona ma úplne úžasné recepty

bluka2
2. feb 2024

@samozrejme999 cukor aj je droga. V pokusoch na myšiach sa myši stali viac závislé od cukru ako od heroínu

barbie2023
2. feb 2024

@bluka2 ale z heroínu sa aspoň nepribera 🤣🤣🤣

samozrejme999
2. feb 2024

@barbie2023 🤣🤣🤣

enoula
2. feb 2024

V prvom rade nekupuj taketo veci ako parky, salamy, spracovane potraviny. Nemas doma, nezjes. Chce to prestavat jedalnicek, ale tak, aby to nebola dieta, ale stravovanie na vzdy. Jest musis, nemozes hladovat. Radsej menej, ale pravidelne. V kazdom jedle nech je nejaka bielkovina (vajicko, syr, tvaroh, ryba, maso, strukovina,..) a k nej zelenina (ci surova ci varená ci parena) taka aka ti chuti.
Sladkosti nekupuj, radsej si upec maly kolacik, kde uberies cukru, pridas ovocie, oriešky, kvalitnu coko, mozno nahradis 1-2 lyzice muky celozrnnou. Hned si zvysis vyzivovu hodnotu sladkosti. Oriesky sú tiež super, ked si hladna medzi jedlami, daj si par ks ci lyzicu orieskoveho masla. Ale zase nie kazdu hodinu. Aebo nejake tvarohove dezerty. Je toho vela.
Skús mozno trochu menej soliť, viac piť vody/cajov..
A pohyb, predplat si na 3 mesiace fitshaker. Su tam kratke videa, rozne cvičenia. A cvicis doma, svojim tempom. Maju aj kopec receptov na nete. Mozes sa zapojit do ich vyzvy (ak mas FB, maju tam skupinu pre cviciacich a ked uvidis ako ostatni napreduju ci majú podobnú frustráciu ako ty, tak ta to nakopne)
Drzim palce, urobíš len dobre pre svoje zdravie. A chod aj na preventivku k obvodnemu, ak si nebola.

cicko44
2. feb 2024

@schauma123 Noo.. Tak to je aj s tym spojene... Tak pozor nato, budes priberat... Tak ako ja.. Uz +vyse 10kg..

asod
2. feb 2024

@schauma123 Mne sa to nemôze stat.
Uz by som mala pokazrny zaludok. Dalsie dni by som bola na sucharoch a caji na travenie. Plus zivocisne uhlie a pancreolan forte. Tak si radšej davam pozor.

hrasocek12
8. feb 2024

Mne na emočné prejedanie prišli asi v 16tich 😶 odvtedy s tým bojujem ,už to bude 16 rokov a stále mi nič nepomáha ..neznášam sa zato že jem ,ale kvôli stresu a pocitu že nič nestíham,niektoré veci nezvládam alebo nevyjdú tak ako chcem ,jediné čo ma upokojí je jedlo 😐 je to boj na dlhé trate 😐 a niekedy to nikdy neprejde ,v mojom živote sa stalo toľko zlého a stále sa deje veľa hrozne stresujúcich vecí,že je to ťažké zvládať 😶

bykaterina
8. feb 2024

@hrasocek12 a neriesis vecí cez psychológa? Aby si zvládala stres a strach atď..

schauma123
autor
13. feb 2024

@hrasocek12 ja sa celý deň pekne držím a príde večer.. amen. Nezvládam. 😭

jessicai
13. feb 2024

@schauma123 skús si to odkladať na ďalší deň doobeda. Potom keď na to ráno pozreš koľko by si mala zjesť čo si chcela zjesť večer bude Ti to robiť dobre,že si to nezjedla. Potom si z toho niečo malé vyber a daj si na desiatu ako odmenu,že si to všetko nezjedla večer.

oli_gapelodiegant
13. feb 2024

@schauma123 vytlac a nalep si na chladničku svoju najhorsiu fotku ;) na mňa to zaberá ;D

hrasocek12
16. feb 2024

@bykaterina riešila som ale viac mi to škodilo ako pohlo ,vyťahoval veci z minulosti ,ktoré ma veľmi trápia a vôbec mi to nepomáhalo v tom ,aby sa mi uľavilo. Veľa z tých veci čo sa dialo sa dotýkajú aj terajšieho života,ktorý vediem už sama a nie je to jednoduché ,no minulosť nevyriešia ,tam nie je čo . Stalo sa a musím s tým žiť 😐 mám aj teraz dosť problémov čo sa malej zdravia týka ,ja nie som ok a z toho všetkého sa musím dostať nejak sama a pochopiť že sa to dá zvládnuť aj bez jedla 🥴 lenže je to ťažké ,čo so mnou riešili že mne pocit šťastia navodí jedlo ,pretože zajem stres,strach a problémy a cítim sa lepšie 🥴 je to ťažké a je to hrozný boj. Chcem začať znova chodiť k psychológovi ale je to ťažké ,lebo zas mi to bude ničiť psychiku keď začne vyťahovať veci na ktoré nie som hrdá a hrozne bolia ,celé roky ich potláčam 😔

hrasocek12
16. feb 2024

@schauma123 ja tiež najviac jedávam večer ,keď je kľud a konečne mám trocha času,tak na mňa dopadne to všetko z celého dňa a čo bude ten ďalší deň ,zas koľko toho musím stihnúť a poriešiť 😔 nemá to kto za mňa urobiť ,na všetko som sama 😔 a potom to už ide samo ,už mozog dostane nával stresu ,strachu,bolí ma brucho a jediné čo mi uľaví je jedlo 😔 najhoršie je to že si to uvedomujem ,že si škodím 😔 mozog to vie ale neviem sa ovládať 😔 príde stres,strach,úzkosť ,bolesti brucha a už to ide samo ,neviem prestať 😔 sú dni kedy preplačem ,lebo som zhrozená z toho kam som sa dostala za tie roky 😔 sú dni kedy sa nenávidím za to že som aká som 😔 je to ťažké ale bojujem kvôli dcérke ,to jediné ma drží nad vodou aj keď je toho na mňa veľa 😔 nemám sa s kým ani porozprávať,chodenia k psychiatrovi mi veľa nedali ,viac vzali 😔 chápem ako to funguje u psychiatra chodila som tam 2 roky a viem že niektoré veci je dobré zo seba dostať 😔 ale toto sú veci ktoré ma poznačili na celý život a budem s nimi bojovať celý život 😔 to že mám problémy s jedlom som si uvedomila v 16tich 😔 nebola som tlstá ,skôr mi veľa rokov nechutilo jesť,bola som veľmi chudá ,veľa som spala,nemala som energiu a potom som v 16tich začala pracovať a to prešlo do prejedania sa 😔 trestanie samej seba že veci nezvládam tak ako chcem ,že život sa mi rúcal,všetko šlo tak rýchlo a samo😔 veľa vecí si uvedomujem ,žijem rada ,mám pre koho a prečo žiť ,nemám pocit že som v depresii ,ale ten tlak nezvládam 😔 nemá ani kto prebrať tú moju zodpovednosť a z toho pramení aj to že sa prejedám . Nepomohlo ani večer čítať ani ísť skôr spať ,ten stres a to všetko ,bolesti brucha veľké 😔 a už som išla jesť 😔 psychiater mi povedal ,že emočné prejedanie je jedna z najhorších vecí,pretože jesť musíme ,tam sa nedá povedať dneska nejem ,lebo pre fungovanie tela jesť musíme a keď nepoznáme hranicu kedy máme dosť ,alebo sa trestáme jedlom,pri strese ,strachu,úzkosti,bolesti,smútku a podobne,je to psychická záťaž 😔 ten kto to zažil alebo zažíva vie aké je to keď aj si to človek uvedomuje ale nevie sa pohnúť ďalej ,nevie ako zvládať jedlo ,ktoré je všade okolo neho ..nevie ako odolať a nie je to o pocite že musí všetko zjesť ..mňa dosť brzdí aj to že nedokážem nič vyhodiť ..ako deti sme nemali čo jesť ,nedostávali sme toho veľa ,skôr sme trpeli hladom a veľa pracovali ,zarábali sme už ako deti aby sme mali aspoň čo to po zime ,horúčave ..preto ja nedokážem vyhodiť žiadne jedlo,tu je ten najzásadnejší problém ,že mi bolo vtĺkané prehnane že jedlo stojí peniaze a všetko treba spotrebovať ,chudoba keď sme ako deti jedli suché pečivo z mlyna ,často s plesňou ..je toho veľa čo som zažila a to je ťažké sa s tým vyrovnať ..a prestať sa trestať ..je to minulosť ktorá sa ťahá do prítomnosti a stým súvisí aj budúcnosť.. a je to len malá kvapka z toho čím som si ako dieťa musela prejsť ,či ako tínedžerka ..a tak isto ani po skončení školy som to nemala ľahké ale zvládla som a idem ďalej aj keď toto všetko má za následok to prečo mám emočné prejedanie 😔 ako to zvládnuť? Neviem ,lekár hovoril že je to beh na dlhé trate a veľa ľudí to nezvládne do konca života 😔 čo tomu pomáha? Netuším na nič lekár na 2 roky neprišiel ,len sa mi to zhoršilo 😔 nie všetko je také ľahké a len ten kto to naozaj zažíva vie aké je to ťažké bojovať s jedlom a so sebou ,že to nie je o prejedaní ,lebo neviem kedy mám dosť ,ale že je to situáciami pri ktorých trpím a jediné uspokojenie mi prináša jedlo 😔 áno niekto si povie že je to zlozvyk ,ktorý treba nahradiť iným ..ale ten kto to zažíva vie že to nie je také jednoduché ..jesť sa musí a závislosť na jedle je veľmi ťažké zvládnuť ,pretože to má rôzne spúšťače 😔

bykaterina
16. feb 2024

@hrasocek12 úplne chápem ale žiaľ Treba si nájsť dobrého psychológa a riešiť tir ako to ja hovorím sračky

tiffanka
21. jan 2025

@barbie2023 😅😅😅👍🏿

tiffanka
21. jan 2025

@hrasocek12 ❤️😘

Strana
z2