Eutanázia – milosrdný koniec alebo nebezpečný precedens
Niekedy rozmýšľam, čo by som robil, keby som bol v situácii, kde bolesť neustupuje, nádej vyprchala a život sa zmenil na čakanie na smrť. Či by som chcel, aby mi lekári dovolili odísť dôstojne. Či by som mal mať právo rozhodnúť, kedy a ako sa rozlúčim. Je to akt slobody alebo útek? Je eutanázia prejavom súcitu alebo hraním sa na Boha?
Najlepšie na tom je, že odstreliť sa môžeš, pod vlak skočiť môžeš, požrať tabletky môžeš... ale podstúpiť eutanáziu nie, lebo to je fuj.
@gov eutanazia sa nevztahuje na deti - clovek musi byt schopny prejavit svoju vlastnu volu a byt pravne sposobily, rodic taketo rozhodnutie za dieta robit nemoze.
@gov to by rodičia svojim deťom nespravili. To je úplne niečo iné ako rozhodnúť sám o svojom živote pri ťažkej a nevyliečiteľne chorobe.
Zas si tu eutanaziu nepredstavujte ako nakup rozkov. Na to su presne protokoly, zdravotny stav posudzuju viaceri lekari, clovek musi splnat podmienky.
@gov eutanazia sa nevztahuje na deti - clovek musi byt schopny prejavit svoju vlastnu volu a byt pravne sposobily, rodic taketo rozhodnutie za dieta robit nemoze.
Ach, tieto reči o Bohu….. poznala som mladú ženu, veľmi verila v Boha. Aj jej to veľmi pomohlo v ťažkých chvíľach. Ale trpela ku koncu tak strasne, že sa to nedalo vydržať. Už nezaberalo nič. Sama hovorila, že keby ešte mohla vstať, skoci z okna aby už necítila bolesť 😞
A to ešte vládala hovoriť. Postupne hovoriť prestavala, telo mizlo pred očami, rakovina ju celú zozrala zvnútra a stále strasne trpela. Bolo to vidieť aj počuť 😞 a potom to konečne prestalo. Povedala som mužovi, že ak sa mi toto raz stane a budem v štádiu odkiaľ niet návratu, nechcem takto dopadnúť. Lenže čo urobí, keď tu je eutanazia tabu?
A reči o tom, že sa oplatí bojovať až do konca, že vždy je nádej sú ako výsmech. Sú štádia, že je jasne, že niet cesty späť.
Je to kruté. Nechať takto trpieť psa, tak by som do konca života mala výčitky svedomia. Ale človeka treba nechať tak?… pomaly zožrať zaživa?!
Ach, tieto reči o Bohu….. poznala som mladú ženu, veľmi verila v Boha. Aj jej to veľmi pomohlo v ťažkých chvíľach. Ale trpela ku koncu tak strasne, že sa to nedalo vydržať. Už nezaberalo nič. Sama hovorila, že keby ešte mohla vstať, skoci z okna aby už necítila bolesť 😞
A to ešte vládala hovoriť. Postupne hovoriť prestavala, telo mizlo pred očami, rakovina ju celú zozrala zvnútra a stále strasne trpela. Bolo to vidieť aj počuť 😞 a potom to konečne prestalo. Povedala som mužovi, že ak sa mi toto raz stane a budem v štádiu odkiaľ niet návratu, nechcem takto dopadnúť. Lenže čo urobí, keď tu je eutanazia tabu?
A reči o tom, že sa oplatí bojovať až do konca, že vždy je nádej sú ako výsmech. Sú štádia, že je jasne, že niet cesty späť.
Je to kruté. Nechať takto trpieť psa, tak by som do konca života mala výčitky svedomia. Ale človeka treba nechať tak?… pomaly zožrať zaživa?!
@mamutka uplne suhlasim.
Zas si tu eutanaziu nepredstavujte ako nakup rozkov. Na to su presne protokoly, zdravotny stav posudzuju viaceri lekari, clovek musi splnat podmienky.
@guudy tiez si myslim ze to nefunguje len tak. a myslim ze u nas aj tak nikdy nebude.
Čítala som akurát nedávno že vo Švajčiarsku bola veľká kauza. Majú tam také kapsule kde mali ľudia bezbolestné umrieť. Ale pani čo tak mala umrieť našli so stopami udusenia na krku. Rodina sa teraz súdi so spoločnosťou čo prevádzkuje eutanáziu v tých kapsuliach. Podľa všetkého jej pustili plyn a išli ju skontrolovať. Ale pani žila. Tak jej zrejme trochu pomohli... len toľko som chcela k tejto téme
@guudy tiez si myslim ze to nefunguje len tak. a myslim ze u nas aj tak nikdy nebude.
@balerina2025 u nas nefunguju ani tie najzakladnejsie veci a stale mame staru carodejnicu s pobehajmi, ktori chcu zakazat aj potraty. Akurat minule slo okolo cislo, tusim spravili uz okolo 30 pokusov🙄.
Nielen zit, ale aj umierat budeme chodit do zahranicia…
Ťažké rozhodnutie. Kto momentálne nie je v takej situácii , nevie posúdiť. Čisto teoreticky pre mna je aj eutanazia cesta, ale na druhej strane , ako veriaca s tým nemôžem súhlasiť. Je to proti viere, proti bohu. Neviem.
@gabrielkaa a co je na tom proti viere a proti Bohu? Myslíš ze by Boh chcel aby sme trpeli? Zažila si niekedy umierajuceho? Takého co sa trápil niekoľko dní mesiacov v bolestiach . ?
Každý človek by mal mať právo na eutanáziu. Malo by to byť slobodne rozhodnutie človeka ako naloží so svojím životom.
@gabrielkaa a co je na tom proti viere a proti Bohu? Myslíš ze by Boh chcel aby sme trpeli? Zažila si niekedy umierajuceho? Takého co sa trápil niekoľko dní mesiacov v bolestiach . ?
@slavka1988 otázka bola položená osobne. Ja som odpovedala, že som veriaca, Takze som podľa toho odpovedala. Že neviem a asi by sa to vo mne bilo. Je to tu len čisté polemizovanie každej z nás. A áno zažila som umierajúceho, môjho starého otca. Pol roka na posteli. Diagnóza rakovina. A čo je na tom proti viere? Eutanazia je asistovaná samovražda.
@slavka1988 otázka bola položená osobne. Ja som odpovedala, že som veriaca, Takze som podľa toho odpovedala. Že neviem a asi by sa to vo mne bilo. Je to tu len čisté polemizovanie každej z nás. A áno zažila som umierajúceho, môjho starého otca. Pol roka na posteli. Diagnóza rakovina. A čo je na tom proti viere? Eutanazia je asistovaná samovražda.
@gabrielkaa skôr by som povedala ze eutanazia je ukončenie utrpenia
@gabrielkaa skôr by som povedala ze eutanazia je ukončenie utrpenia
@slavka1988 áno. Tak ako skok z mosta
@slavka1988 áno. Tak ako skok z mosta
@gabrielkaa to je jedno človek by sa mal rozhodnúť ak už nevládzem trpieť a chce svoj život ukončiť nevidím dôvod na to aby trpel a ak Boh existuje aj tuto dušu k sebe vezme alebo nepôjde do neba len preto lebo netrpel dosť a kedy je to dosť naozaj dosť....
@gabrielkaa to je jedno človek by sa mal rozhodnúť ak už nevládzem trpieť a chce svoj život ukončiť nevidím dôvod na to aby trpel a ak Boh existuje aj tuto dušu k sebe vezme alebo nepôjde do neba len preto lebo netrpel dosť a kedy je to dosť naozaj dosť....
@slavka1988 áno. Mne je úprimne jedno ako sa kto rozhodne. Ja som hovorila za seba, tak bola položená otázka. Ako by ste sa rozhodli vy…. Neviem čo to niektoré tu irituje …. 😁

Každý má právo rozhodovať o svojom živote aj o jeho konci. Samozrejme, ze som za eutanáziu. Malo to byť u nás už dávno mozne...