icon

Euthyrox a jeho vedľajšie účinky

stankabk
29. dec 2014

Ahojte žienky. Chcela by som Vás poprosiť o Vaše skúsenosti s euthyroxom. Aké vedľajšie účinky pociťujete? Viac ako rok nedostávam menštuáciu pravidelne ako predtým a teraz ako mi lekár zvýšil dávky som trochu pribrala. Len teraz neviem, či je to z liekov, alebo z Vianočných sladkostí, ale z takýchto vecí nezvyknem priberať. Kamarátka mi spomínala, že jej mamka dosť pribrala. Ďakujem za Vaše skúsenosti, postrehy.

motiv
23. jan 2017

@marielik78
no to je pravda, ze zima tomu tiez dosta napomaha, koza je suchsia, ale toto je dost:-/
Kremujem sa ako blazon😀

marielik78
23. jan 2017

@marmark Ahoj, tak aj ja som mala dnes zvysene hodnoty, vraj ta davka euthyroxu je malo, ale ze ked nechcem otehotniet, nechame to este par mesiacov tak... aj sono bolo okay, az na zvacsene uzliny a tlak u nej zase 140/95 :( tak uvidime, jod nemam brat vraj, zase mi to potvrdila 🙂

emakiki
27. jan 2017

Ja som mala nežiaduce účinky, zavodnenie ( opuch) , priberanie, neschopnosť schudnúť, pár potratov atď atď... Lieky som vysadila, beriem jod, za 5 mes. bez liekov sa mi TSH zlepšilo z 4,9 na 2,7, hneď ako som lieky vysadila, som otehotnela, som v 26 tt, pribrala som 5 kíl ale na začiatku som 2 schudla, cítim sa dobre... Never takým frázami, že to a to nieje možné, že to tak určite nie je, keď si presvedčená, že ti lieky nerobia dobre, chod si za tým a rieši to, skúšaj... a nevzdaj sa, tak ako ja...
Ešte dodám, že všetko odkedy som vysadila lieky, som konzultovala so svojou endokrinologickou, ona mi poradila jod... Ale musí byť biologicky... Odporúčam jodis...

marielik78
29. jan 2017

@emakiki Ahoj, ja som uz, priznam sa, tiez uvazovala vysadit... Ake si mala TSH predtym, teda ked si brala lieky?

marmark
29. jan 2017

13.2 idem na kontrolu do lubochne, to bude mesiac od poslednych vysledkov(tsh cez 10), od vtedy som zacala uzivat jod, zinok a selen. Som zvedava, ci za ten mesiac uzivania aspon trosku pohne cislami smerom nadol. Kedysi pred rokom, ked som sa pytala lekara na uzivanie jodu- ma vysmial, ze jod nepomoze. Ja si ale predsa myslim, ze to nieco ma do seba uzivat ho. Kazdopadne citim viac fit, menej unavena, na menstruaciu som nemusela cakat tri mesiace☺

emakiki
29. jan 2017

@marielik78 paradoxne keď som brala lieky TSh som mala pekne okolo 2,0 ale necítila som sa vôbec dobre a plus tie problémy, ktoré som mala... Ja sa teraz cítim 1000x lepšie a ešte aj TsH sa upravuje.. uvidím čo to bude po pôrode ale verím že to bude aj dalej ok 😉

emakiki
29. jan 2017

@marmark
Tak to je super, mne pomohol iba jod, ono mala by si si dať pozor keď berieš aj lieky aj jod, aby sa ti nezmenila činnosť na zvýšenú, lebo prijímača umelý hormón plus tvoja štítna žľaza začína produkovať viac toho original hormónu... Za mesiac sa mohlo veľa zmenit, mne sa za 3 týždne zlepšila z 4,9 na 3,7 bez liekov iba vďaka jódu...

marmark
29. jan 2017

@emakiki ja mam Eu88, a urcite mi to v lubochni budu podla vysledkov krvy chciet zvysit, ked mi tsh tak vyskocilo. Ide mi o to aby nedvihali vela. Sama som zvedava co bude. Potom sa urcite podelim o skusenost

fiviasebi
29. jan 2017

Ahojte tak aj ja sa pridávam k vám na SZ sa liečim už 15 rokov. Najskôr hyper následne zle nastavená liečba kde mi to euthyrocom ešte zvyšovali dostala som sa do stavu ze som už ani rovnováhu neudržal a následne na to 2mes hospitalizácia v Ľubochni kde ma nastavili na správnu liečbu propycilom dlhé roky som fungovala ako hodinky to som mala 14 rokov. Okolo 20 výsledky výborne až mi na 5 rokov vysadili liečbu úplne. Prišlo prvé tehotenstvo co skončilo MA výsledky SZ stále dobre. O pol roka druhé na prvú sup všetko skoro bez problémov len hormóny na udržanie duphaston stále bez liekov na SZ malý sa narodil v termíne zdravý všetko úplne OK. Potom tri mes. Po pôrode som sa začala zle cítiť a následne nasadenie euthyroxu 50mg. O 2 roky druhé tehotenstvo tiež v začiatkoch hormóny na udržanie prolutex a postupe zvyšovanie euthyroxu na 75mg na ktorom som doteraz.aj druhy syn narodený v termíne a úplne zdravý. Teraz vo štvrtok som bola na kontrole a mudr mi povedala ze SZ je už úplne nefunkčná tak doživotne na liekoch. Ze je mam len aby som nemala dieru v krku. 😊😂.a ze mam byt rada ze mam synov ze dcéra by to veľmi pravdepodobne zdedila ze chlapci veľmi výnimočne. Tak toľko odomna.

maciatkolulu
29. jan 2017

Beriem 16 rokov euthyrox hore dole okolo 100, ziadne neziaduce ucinky, uplne bezproblemov som otehotnela na 1pokus ako 35.rocna, takze ja sa nemozem stazovat, schudla som ked som chcela pekne pomaly, ale isto priam az na podvahu, netreba hned hladat neziaduce ucinky na sebe, snazila som sa vynechat napar mesiacov euthyrox a brala som alternativnu jodovu verziu - zialblbost, ja b som urcite v tehotenstve nesrandovala s takym ako je stitna zlaza a jod...

marielik78
30. jan 2017

@emakiki Mne prekaza, odhliadnuc od ineho, najma to, ze zadrziavam vodu, odkedy ten euthyrox beriem, ja som nikdy nemavala s tymto problem, ani opuchnute prsty a teraz si uz rano s problemami davam obrucku na prst... V podstate som asi ani nepribrala, ale iba je v mojom tele viac vody a to je to kilo-dve na vahe...
A to denne sportujem, hmm, nieco s tym musim skusit urobit, aj ked na kontrolu idem za o pol roka a moja endokrinologicka nevyzera, ze by bola zastanca vysadzania liekov a vseobecne hned zmetie zo stola akykolvek neziaduci ucinok... Stastie mam v tom, ze mam najnizsiu davku prvy rok a tam mi to pride este take varabilne a skor sa da experimentovat, ako ked uz niekto berie vysoke davky.

motiv
30. jan 2017

na odvodnenie som kedysi uzivala tabletky Biofax, na prirodnej baze, ale pomohol by isto aj zihlavovy caj alebo ine diuretika skusit. Kamoska pila vyvar z poru tusim.

emakiki
30. jan 2017

@marmark no ak berieš lieky aj jod, pochybujem že ti bude treba zvýšiť dávku... Držím palce 😉

emakiki
30. jan 2017

@fiviasebi fuha a to je ako možné? Aké máš vysledky? No boze dufam, že to nezdedi moja mala 😢 moc sa toho bojím, nechcem aby sa celý život trápila tak ako ja ...

emakiki
30. jan 2017

@maciatkolulu vieš, keď nemáš žiadne problémy a liečba ti sadla, tak môžeš byť šťastná a ja ti to prajem, ale prosím nemysli si, že keď tebe sa to nestalo, že to čo druhí píšu nie je pravda a že sa snažia vyhľadávať problémy tam kde nie sú, nezažila si si to, tak prosím toto si odpusti! Keby dva krát potratila kvôli, priberala a nedokázala schudnúť kvoli SZ urobila by si tiež všetko preto, aby sa to neopakovalo... nevieš čím si kto prešiel a čo všetko prekonal!

nikky81
30. jan 2017

@emakiki ja mam dceru, trojrocnu a tiez mam hypotyreozu a tiez mi to dopredu povedali, ze mala to moze po mne zdedit. ked som sa na to pytala endokrinologicky pytala, ci ju treba nejako sledovat pripadne urobit nejaky odber, povedala ze je individualne kedy a ci sa choroba prejavi....
a ja by som to tak tragicky nebrala, su aj ovela horsie choroby ako hypotyreoza ....

emakiki
30. jan 2017

@marielik78 a tvoj obvodný by ti nezobral krv na TSH? Mohla by si to skúsiť aspoň na mesiac, aby si vedela či ti to pomôže alebo nie... A moja endo tiež nie je za takéto experimenty,ale už keď na mne videla že si nedám povedať, poradila mi jod, momentálne mám výsledky ako keby som nikdy chorú SZ nemala 😃

emakiki
30. jan 2017

@nikky81 samozrejme sú aj horšie choroby, ale napr. Ja som si toho už dosť pretrpela a je jasné, že by som bola radšej, keby moje dieťa s tým problém nemá... Naša detská dr. je zároveň aj detská endokrinologicka, tak sa jej to nabudúce opýtam...

maciatkolulu
30. jan 2017

@emakiki prepac,nechapem, co sa do mna pustas, nechapem, co si mam ako odpustit, napisat, ze ja som problemy nemala????? A ze som ok? Ved ja nikde nepisem nic utocne, precitaj si prosim ta este raz moj prispevok a potom reaguj, inak nebol adresovany tebe a ani nikomu, bol to vseobecny prispevok, tak si prosim ta ty odpusti svoj dierektivny prispevok! Predsa nebudem klamat, proste u mna je to takto, rovnako ako u mojej matky a babky, nikto nema ziadne neziaduce ucinky, proste to tak je. A ked som s Prof. Payerom konzultovala chudnutie a euthyrox, tak mi jasne povedal, ze velka vacsina zien zvaluje vinu za obezitu prave na euthyrox a vseobecne svoju diagnozu, ale, ze je to len velmi mizive percento u ktorych to moze sposobovat prave spominanu obezitu. Tretie tehotenstvo som mala planovane a opat mi profesor povedal, ze pokial je spravne nastavena liecba ziadne problemy s otehotnenim sa nepredpokladaju, rovnako ako s celkovym tehotenstvom, lenze pacientka musi dodrziavat liecbu, nehazardovat s jodmi a inymi alternativnymi liecbami a byt pod prisnou kontrolou svojho endokrinologa. To su jeho slova. Dodrziavala som vsetko, otehotnela som hned a ziaden problem sa nevyskytol, zvysili mi davku na 150 a vysledky som mla v tehotenstve pomaly lepsie ako pred... Takze podla mna na tom, ze napisem pozitivny prispevok nie je nic zle, akurat tak mozno povzbudive, pre zacinajuce pacientky😉 takze prijemny den a drzim ti pacle nech si zdrava.

emakiki
30. jan 2017

@maciatkolulu ,,netreba hned hladat neziaduce ucinky na sebe" , snazila som sa vynechat napar mesiacov euthyrox a brala som alternativnu jodovu verziu - zialblbost, ja b som urcite v tehotenstve nesrandovala s jodom a SZ" si myslíš ,e ja som si tie nežiaduce účinky vymyslela?

maciatkolulu
30. jan 2017

@emakiki asi mas nejaky problem? Ja som to adresovala tebe dievca????? Ja som napisala, ze netreba sa hned pozorovat, s letakom v ruke, treba to brat pozitivne.... Asi zbytocne pisem, ale nevadi. Proste, ked mas neziaduce ucinky, tak to konzultuj so svojim lekarom a je to. Ten ti musi najst nejaku zlatu strednu cestu.... Ale tak myslim, ze to tu nemusim rozpisovat, kedze som to nepisala tebe, pisala som VSEOBECNE, ked si to citaju aj zeny, co zacinaju s liecbou, ze to tak NEMUSI byt, ze proste nech sa neboja, ze netreba hned hladat na sebe priznaky neziaducich ucinkov, rozumies? ci to mam este skusit napisat inak? Ja som si ani tvoje prispevky inak necitala, respektive ani neviem ake mas problemy,ale som rada, ze ta zaujali moje😅 A zjavne si sa v nich nasla, s tym ale ja uz nic neurobim 😉 skus si najst ineho sparring partnera, ok? Opat ti zelam vsetko dobre a najma zdravie

emakiki
30. jan 2017

@maciatkolulu presne tak, zbytočne... 😃

maciatkolulu
30. jan 2017

@emakiki inak uprimne ti napisem, ze pokial ako tehotna si vysadila euthyrox, tak klobuk dole nad tvojou smelostou a najma po predchadzajucich problemoch, teraz som pochopila po precitani tvojich prispevkou preco si sa do mna pustila.... Vysadit lieky pocas tehotenstva....hmmmm, odvaha, drzim palce, nech to dopadne vsetko na jednotku, ale ja by som sa teda neopovazila odporucat toto ziadnej zene, kedze o tejto chorobe co to viem... je to tvoje rozhodnutie, ale sirit, to, aby sa zeny nebali, len tak si vysadit liek a este aj pocas gravidity je sialene. Takze drzim palce uprimne, ale prosim ta neodporucaj to dalej, ci sa jedna o taky, alebo onaky jod....

emakiki
30. jan 2017

@maciatkolulu ja nikomu nič neodporúčam a ak si čítala poctivo, tak ti určite neuniklo že som všetko konzultovala so svojou endo, každý si je pánom svojho tela a čo si snim urobí je každého vec 😉 ešte raz ti napíšem nesie, pokiaľ si si nezazila 😃 ďakujem za tvoje rady, ale ja ich nepotrebujem... 😉

emakiki
30. jan 2017

*nesud*

maciatkolulu
30. jan 2017

@emakiki opat to skusim - pekny den a vela zdravia 😉 snad si pochopila...

fiviasebi
30. jan 2017

@emakiki neviem ešte výsledky z krvi ale podla Soňa ze už vidno len čierny fľak ze keď sú na nej nielen škvrny vtedy ešte funguje. Ale ze postupne plemena určite s liekmi hore. Zatiaľ mi nejak lieky nevadia uvidíme vyššie dávky. Ešte mi aj odobrila antikoncepciu ze ta povzbudzuje SZ k tvorbe hormónov. Ale moju už nepovzbudi už asi nič.

emakiki
30. jan 2017

@fiviasebi fuha tak to je dosť vážne... A nechcú ti ju vybrať?

fiviasebi
30. jan 2017

@emakiki zatiaľ nie budú sledovať co to robí ci nie sú na nej nejaké zmeny ale zatiaľ nie a ani mi nezávadzia nemám veľkú strumu.

emakiki
30. jan 2017

@fiviasebi aha... No tak drzim palce...