Extrémna nespavosť
Ahojte. Prosím o radu, povzbudenie, tipy.. od augusta minulého roka (odkedy som porodila) trpím extrémnou nespavosťou. Dcéra je dobre dieťa, vnoci spi. Nebude to tým. Liečim sa na úzkosti, depresie a paniku.. určite to ma súvis s tým. Môj dr ma odbavil liekmi na spanie z ktorých mi bolo hrozne zle, takže ich neberiem. Vyskúšala som rôzne druhy melatoninu, magnézia, persen, oyono, medovku, atď... nič mi nezaberá. Som schopná byt hore do 5 rána. Stále mi pracuje hlava, myslienky, hudba, atd. Na dychové cvičenia sa vôbec nedokážem sústrediť. Cítim napätie v celom tele, nervozitu, potom už plačem, keď nemôžem spať. Telo je unavené, ale hlava nepustí.. myslíte, že mi s nespavosťou pomôže psychoterapia? Zažívali ste niekto niečo podobné? Čo Vám pomohlo? Už nevládzem, k večeru mám stres už len z toho, ako nebudem môcť zase spat. Ďakujem 🙏🩶
mozno by sa to dalo zvladnut psychoterapiou: na zaciatku by bolo dobre zvladnut myslienku - stres, ze opat nebudem spat (tam je najviac), predstav si, ze je to v hlave a mas to vo svojich rukach, vsugeruj si, ze sa chcem dobre vyspat. Kopa myslienok ti tiez brani spanku a nemysliet sa prakticky neda, mne osobne pomaha pokojna hudba a aby som vedela zvladnut dychove cvicenie bez myslienok, predstavujem si svoje telo - nohy, ruky, ako nieco robia stale dokola (u mna pomaha predstava, ze plavam vo vode, u teba moze byt nieco ine, napriklad stale dokola robis to, co mas rada, kde si oddychnes alebo co ti dava dobry pocit, napriklad hladkas psika a pod.), relaxujem. "Nemysliet" sa neda zo dna na den, na tom pracujeme. Robim to vecer pred spanim a pomaha mi to lespie spat. Uvedom si, ze je to v tvojich rukach a zvladnes to. Takymto sposobom vies pracovat aj s mnohymi inymi vecami, ale nie je to vobec jednoduche a uspechy sa nemusia dosatvit hned.
...na kvalitu spanku ma vpvyv aj vela dalsich veci - kvalita matracu, vankusa, eliminovat elektrosmog, pokial je mozne, niekedy je problem voda ci svetova strana, dom/byt, v ktorom byvas a tazko povedat, aky je u teba vplyv lieciv na cely organizmus a spanie. Drzim ti palce!
@anonym_autor skús CBD kvapky na spanie napr. od Zelená země a tam ti vedia aj pomôcť s výberom či užívaním cez chat alebo je už v každom väčšom meste aj obchod s CBD produktami a tam by ti tiež mali vedieť pomôcť s výberom
Tu už treba vyhladať psychiatra
Mojko toto je extrémne náročné a stavím sa že už keď ideš do postele tak rozmýšľaš nad tým ako nezaspíš a aká to bude zas zlá noc, že? Myslím si že u teba ide vyslovene o naučený vzorec (podvedomý) a nie o fyzický problém a správne si odhadla, súvisí s úzkosťou ale aj tá je v podstate naučená a keď sa liečiš na ňu, je to fajn ale jadro tvojho problému nie je ani v úzkosti, ani v depresii, ani v panike. U teba sú to všetko len symptómy. Dôkazom je to, že sa na ne liečiš a keby to bolo len o nich, tak si v pohode a spíš. Ale keďže u teba sú to len symptómy, jeden zaliečiš, druhý vyskočí. Nespavosť. Ak zaliečiš aj tú nejakými liekmi či doplnkami, vyskočí niečo ďalšie, môže byť bolesť chrbta, kolena, karpál, sánka, čokoľvek.
Takže na tvojom mieste nie je riešením nejako si poradiť so symptómami, ale riešiť problém. A to vieš aj s kvalitným psychológom, ale aj úplne sama. Ja som si riešila sama podľa dostupných programov, žiaľ skoro všetky sú v angličtine. Ale ak vieš anglicky, pokojne ti ich pošlem, sú zdarma. Sú to programy dr. Howard Schubiner alebo Alan Gordon. Alan má aj knihu v slovenčine. Prípadne úžasný program má aj Dr. Yo (The steady coach) alebo Nicole Sachs. Ale aj Dan Buglio rozpráva o tom istom probléme a spomína vo svojich videách aj nespavosť ako jeden zo symptómov. Držím palce!
Mne veľmi pomohli autogenne tréningy , chodila som na skupinové počas dňa a postupne som sa naučila uvoľniť a "vypnúť". Po čase som si to nahradila svojou večernou rutinou a neskôr vypustila aj tú a už zaspávam bez problémov .
mne pomohli jedine AD. neviem čo berieš - nepíšeš, ale mne lekárka predpísala ad a o mesiac som spávala úplne Ok.
je možné že kvôli tejto diagn. budeš brať ad celý život. teraz dokonca ideme pomaly k jeseni a v vtedy je tento problém vypuklejší ako v iné ročné obdobia.
s lekárom si preberala opätovne tvoj problém že nemôžeš spať? pretože jeho prístup je veľmi zvláštny. za ten rok čo sa liečiš si už mala mať tento problém s pomocou ad zvládnutý.
môžeš napísať lieky ktoré berieš?
Autogénny tréning je tiež pecka, ako spomína @anonym_92d70d - ako vravím u teba je to symptóm, nie diagnóza.
mozno by sa to dalo zvladnut psychoterapiou: na zaciatku by bolo dobre zvladnut myslienku - stres, ze opat nebudem spat (tam je najviac), predstav si, ze je to v hlave a mas to vo svojich rukach, vsugeruj si, ze sa chcem dobre vyspat. Kopa myslienok ti tiez brani spanku a nemysliet sa prakticky neda, mne osobne pomaha pokojna hudba a aby som vedela zvladnut dychove cvicenie bez myslienok, predstavujem si svoje telo - nohy, ruky, ako nieco robia stale dokola (u mna pomaha predstava, ze plavam vo vode, u teba moze byt nieco ine, napriklad stale dokola robis to, co mas rada, kde si oddychnes alebo co ti dava dobry pocit, napriklad hladkas psika a pod.), relaxujem. "Nemysliet" sa neda zo dna na den, na tom pracujeme. Robim to vecer pred spanim a pomaha mi to lespie spat. Uvedom si, ze je to v tvojich rukach a zvladnes to. Takymto sposobom vies pracovat aj s mnohymi inymi vecami, ale nie je to vobec jednoduche a uspechy sa nemusia dosatvit hned.
...na kvalitu spanku ma vpvyv aj vela dalsich veci - kvalita matracu, vankusa, eliminovat elektrosmog, pokial je mozne, niekedy je problem voda ci svetova strana, dom/byt, v ktorom byvas a tazko povedat, aky je u teba vplyv lieciv na cely organizmus a spanie. Drzim ti palce!
@luga_luga ďakujem ❤️
mne pomohli jedine AD. neviem čo berieš - nepíšeš, ale mne lekárka predpísala ad a o mesiac som spávala úplne Ok.
je možné že kvôli tejto diagn. budeš brať ad celý život. teraz dokonca ideme pomaly k jeseni a v vtedy je tento problém vypuklejší ako v iné ročné obdobia.
s lekárom si preberala opätovne tvoj problém že nemôžeš spať? pretože jeho prístup je veľmi zvláštny. za ten rok čo sa liečiš si už mala mať tento problém s pomocou ad zvládnutý.
môžeš napísať lieky ktoré berieš?
@anonym_958719 už 3 roky beriem sertralin + podľa potreby lexaurin. Donedávna sa to dali zvládať melatoninom, a podobnými doplnkami ale už nie. Preto som to povedala dr. On mi dal mirzapen ale na druhý deň som bola ako opitá a mala som vlči hlad za sladkým... snažím sa po porode sxhud ut nakoľko mam nadváhu a tie chytw ba sladké boli veľmi častý vedľajší účinok takže som to zavrhla.
Autogénny tréning je tiež pecka, ako spomína @anonym_92d70d - ako vravím u teba je to symptóm, nie diagnóza.
@sisamisaaa skúsim si pozrieť niečo o tom autogennom treningu 🙏
@anonym_autor Pozri si Chudíka, má na youtube myslím že 6 tých tréningov, a rob to každý deň. Stiahni si to prípadne ako mp3 a tak si to počúvaj. Už po pár dňoch možno zbadáš účinky.
No, ja by som začala vylúčením organickej príčiny, napríklad vyšetrením hormónov štítnej žľazy 🤔
No, ja by som začala vylúčením organickej príčiny, napríklad vyšetrením hormónov štítnej žľazy 🤔
@zenazaba vyšetrenie u lekárov mam v poriadku, aj kortizol mam v norme. Objednaná na endokrino som až v januári.. ja si myslím ze to je psychické. V obývačke skôr zaspím ako v spálni.. keby to bolo organické, tak by som to mala asi všade rovnako 😔
@anonym_autor autogénny tréning sa nenaučí každý. nie každý je na to vhodný kandidát. som toho príkladom.
@anonym_958719 už 3 roky beriem sertralin + podľa potreby lexaurin. Donedávna sa to dali zvládať melatoninom, a podobnými doplnkami ale už nie. Preto som to povedala dr. On mi dal mirzapen ale na druhý deň som bola ako opitá a mala som vlči hlad za sladkým... snažím sa po porode sxhud ut nakoľko mam nadváhu a tie chytw ba sladké boli veľmi častý vedľajší účinok takže som to zavrhla.
@anonym_autor mirzapín je ad.
ak máš problém tak skús si dať nie celú dávku tabl. ale len polku alebo ešte menej.
ak máš problémy so sladkým pozri vedľ. účinky - možno tam niečo o tom píšu. po čase tieto vedľ účinky pominú alebo sa utlmia.
ešte skús si dať 1/4 tabl. lexaurinu + melatonín, alebo miesto melatonínu si daj magnézium. ak ani o 1,5 hod. nebudeš spať zvýš dávku o ďalšej 1/4 tabl. lexaurinu.
po lexaurine sa spí neskutočne dobre - to je oblbovák. samozrejme ak máš večer predpísané aj tabl. ad tak nezabudni aj na tie.
@anonym_autor mirzapín je ad.
ak máš problém tak skús si dať nie celú dávku tabl. ale len polku alebo ešte menej.
ak máš problémy so sladkým pozri vedľ. účinky - možno tam niečo o tom píšu. po čase tieto vedľ účinky pominú alebo sa utlmia.
ešte skús si dať 1/4 tabl. lexaurinu + melatonín, alebo miesto melatonínu si daj magnézium. ak ani o 1,5 hod. nebudeš spať zvýš dávku o ďalšej 1/4 tabl. lexaurinu.
po lexaurine sa spí neskutočne dobre - to je oblbovák. samozrejme ak máš večer predpísané aj tabl. ad tak nezabudni aj na tie.
@anonym_958719 predpísal mi celu, dala som si len polovičku a zle. Lexaurin sa snažím nedávať. Občas áno, ale po čase mi prestal účinkovať. Snažím sa teraz niekoľko dní nedávať si ho a moje úzkosti sú na vrchole.. celý deň zle dychanie, tlak na hrudi, nepravidelné dychanie..búšenie srdca. Nedokážem sa uvoľniť a len dýchať. Lexaurin pomôže, ale nechcem si ho dávať kazdy deň.. zajtra mam prvu terapiu. Uvidím co to prinesie. Ďakujem za komentár 🍀
lexaurin nemôžeš vynechať zo dňa na deň. musíš pomaličky. ak si brala dlhšiu dobu napr. pol tabl. tak až po nejakom čase zníž dávku o polovicu a pomerne dlhší čas buď na tej menšej dávke. inak môžeš dostať panické ataky a iné nepríjemné záležitosti.
@anonym_958719 predpísal mi celu, dala som si len polovičku a zle. Lexaurin sa snažím nedávať. Občas áno, ale po čase mi prestal účinkovať. Snažím sa teraz niekoľko dní nedávať si ho a moje úzkosti sú na vrchole.. celý deň zle dychanie, tlak na hrudi, nepravidelné dychanie..búšenie srdca. Nedokážem sa uvoľniť a len dýchať. Lexaurin pomôže, ale nechcem si ho dávať kazdy deň.. zajtra mam prvu terapiu. Uvidím co to prinesie. Ďakujem za komentár 🍀
@anonym_autor takže berieš Sertralin či vôbec nič?Tak zmeniť lieky navýšiť či úplne zmeniť.Asi by som dala šancu ešte tomu mirzapenu a takú davku ako ti kázal nie poloviccu on zaberie po pár dnoch.ja som dlho nevedela vypnúť pri dieťati, ale potom to prešlo.Uz len tá únava ti spôsobí úzkosť

skús napísať spánkovej poradkyni https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/spankov...